۱۹۶۸۲۰
۱۴۹۰
۱۴۹۰

نحوه یادگیری کودکان، تشخیص درست و غلط

رشد اخلاقی در کودک مراحلی دارد اما مانند مراحل رشد جسمی نیست که خود به خود اتفاق بیافتد، بلکه می‌‌‏بایست از طرف بزرگترها (بویژه والدین) باز‌‌‏خوردهای مناسبی را دریافت کند تا این رشد اتفاق بیافتد.

رشد اخلاقی، به این مساله می‌‌‏پردازد که بچه‌‌‏ها چگونه درست و غلط را یاد می‌‌‏گیرند. رشد اخلاقی در کودک مراحلی دارد اما مانند مراحل رشد جسمی نیست که خود به خود اتفاق بیافتد، بلکه می‌‌‏بایست از طرف بزرگترها (بویژه والدین) باز‌‌‏خوردهای مناسبی را دریافت کند تا این رشد اتفاق بیافتد. چنانچه بخواهیم کودک در بزرگسالی از لحاظ اخلاقی فردی محکم و استوار باشد و به اصول اخلاقی پای‌‌‏بند باشد، باید از کودکی در هر یک از این مراحل رشد او را یاری رسانیم و پایه محکم و استواری برایش فراهم کنیم.

مرحله اول نوزادی
یک نوزاد، توانایی تشخیص خوب و بد را همین‌‌‏طوری ندارد؛ هر چه که او را خوشحال و یا برعکس ناراحت سازد، به نظرش درست یا غلط هستند. بعد از آنکه نه ماه در شکم مادر خود به خود تغذیه شده بود، فکر می‌‌‏کند به همین شکل همیشه تغذیه خواهد شد، پس گرسنگی را نمی‌‌‏شناسد و آن را بعد از تولد تجربه کرده و آن را اشتباه می‌‌‏داند چون او را اذیت می‌‌‏کند، و چون همیشه قبل از تولد همراه مادرش بوده، بعد از تولد، تنهایی را ترسناک دانسته و غلط می‌‌‏داند. همیشه لمس شدن و در آغوش گرفتن را درست، و عدم پاسخ‌‌‏گویی و به حال خود رها‌‌‏شدن را نادرست می‌‌‏داند. از این‌‌‏رو، یک نوزاد توانایی اخلاقی فکر کردن یا عمل کردن را ندارد و احساس درستی و اشتباهی در آنها بسته به تمایلات و احساسات وی در آن مورد خاص دارد؛ گرسنگی و تنها بودن به وی احساس عدم خشنودی می‌‌‏دهد، پس احساس می‌‌‏کند آن خوب نیست و اشتباه است.

مرحله دوم نوپایی
وقتی کودک به دوره نوپایی در هیجده ماهگی وارد می‌‌‏شود، احساس دیگری شروع به رشد می‌‌‏کند که متفاوت‌‌‏تر است. کودک نوپا یاد می‌‌‏گیرد که دیگران هم وجود دارند و دنیایشان را با او تقسیم می‌‌‏کنند و دیگران نیز حقوقی دارند. خانه‌‌‏ای که در آن زندگی می‌‌‏کند نیز قوانینی دارد که او می‌‌‏بایست یاد بگیرد تا با استفاده از آنها زندگی کند؛ چیزی که می‌‌‏تواند حتی خوشایندش نباشد. کودک هنوز توانایی سنجش درست و غلط را ندارد؛ او فقط هر چه دیگران به او می‌‌‏گویند را انجام می‌‌‏دهد و رفتارش را به آن سمت سوق می‌‌‏دهدکه می‌‌‏تواند حتی مخالف میل و تمایل درونی او باشد. کودک هنوز نمی‌‌‏تواند بفهمد وقتی کسی را می‌‌‏زند دارد به دیگری آسیب می‌‌‏رساند؛ این توانایی را هنوز ندارد. از نظر وی، کتک‌‌‏زدن و آسیب‌‌‏رساندن غلط محسوب می‌‌‏شود چون پدر و مادرش به او این طور گفته اند، اشتباه است چون اگر آن کار را بکند، تنبیه می‌‌‏شود. بسته به چگونگی انتقال رفتاری که بزرگسالان از او انتظار دارند انجام بدهد، کودک نوپا یاد می‌‌‏گیرد که گوش دادن به حرف بزرگسالان، یک رفتار به هنجار و درست است.کودک نوپای دو تا سه ساله، به نیازها و حقوق دیگران نیز توجه دارد، اما در این مورد، یک رفتار غیرقابل پیش‌‌‏‌‌‏‌‌‏‌‌‏بینی در جهت نیازهای خودش دارد. به عنوان مثال، ممکن است یک روز ملایم و شیرین، و روزی دیگر کاملا رفتاری غیر قابل قبول داشته باشد. از نظر جین مرکت (روانشناس رشد)، این تغییرات رفتاری معمول و عادی است؛ درحالی که کودک نوپای شما همدلی را دریافت می‌‌‏کند؛ راست و نادرست را درک می‌‌‏کند؛ و سال‌‌‏های زیادی طول می‌‌‏کشد تا در آن رشد کند و از طریق تجربه و تقلید آن را یاد بگیرد. در واقع، کودکان نوپا درست و غلط، و خوب و بد را از شما والدین یاد می‌‌‏گیرند، و این دانش پایه و اساسی را برای تشکیل سیستم اخلاقی پیچیده‌‌‏تری شکل می‌‌‏دهد. براساس نظر مرکز بتی هاردویچ (the Betty Hardwick Center)، اخلاقیات به طور خودکار شکل نمی‌‌‏گیرد؛ آن ابتدا از طریق عوامل بیرونی مثل خانواده و ارزش‌‌‏های اجتماعی، تقلید از بزرگسالان و همسن ها، باورهای مذهبی، روش‌‌‏های فرزند‌‌‏پروری، و مشاهده و الگوبرداری از رفتارهای شما، شکل می‌‌‏گیرد. به عنوان مثال، اگر کودک ببیند شما به دیگران کمک می‌‌‏کنید، بیشتر احتمال دارد که این رفتار را الگوبرداری کند و سعی کند به دیگران کمک کند.چگونگی آموزش و تربیت نظم و انضباط به کودکان هم مهم است. قوانین واضح و مشخصی برای کودکان خود تنظیم کنید و پیامدهای منصفانه‌‌‏ای برای رفتارهای نادرست وی قرار دهید. به طور مثال، اگر کودک نوپای شما هر بار که اسباب‌‌ ‏بازی برادرش را می‌‌‏گیرد، یک رفتار خاصی را از شما به عنوان پیامد این کارش دریافت کند، یاد می‌‌‏گیرد که گرفتن چیزهای دیگران همیشه و در همه حال، اشتباه است. اگر پیامد عادلانه‌‌‏ای از کار اشتباهش دریافت کند و همیشه همین پیامد را بخاطر شکستن قوانین خانگی بگیرد، سرانجام یاد خواهد گرفت که رفتار و تصمیماتش را به آن پیامد مرتبط سازد و این عمل او را در مسیر رفتارهای اخلاقی هدایت خواهد کرد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.