۲۰۰۹۹۴
۱۵۳۴
۱۵۳۴

در مورد واکسیناسیون کودکان، مضر است؟

برخی از مردم بر این اعتقادند، در واکسیناسیون کودکان سود اندکی وجود دارد زیرا خطر ابتلاء به بیماری‌های قابل پیشگیری از طریق واکسن بسیار کم است.

مقامات بهداشتی، پزشکان و دانشمندان بر این موضوع توافق دارند که واکسن‌ها ایمن و مؤثر هستند. علی‌ رغم این موضوع، جنبش رو به رشدی در میان والدین و مراقبان بچه‌ها برای عدم استفاده از واکسیناسیون [مایه‌کوبی] به چشم می‌خورد. افسانه‌های ضد واکسیناسیون تقریباً به قطع یقین در تشدید این روند نقش دارند.
بسیاری از سازمان‌های بهداشت و سلامت توصیه می‌کنند که کودکان برای سلامت شخص خود و نیز برای سلامت دیگران واکسینه شوند. اگر واکسیناسیون بیش از فایده ضرر داشته باشد این مقامات در توصیه‌های خود تجدید نظر خواهند کرد.

افسانه و واقعیت
خواندن مطالبی در مورد مضرات واکسیناسیون از سوی والدین در شبکه‌های اجتماعی و بلاگ‌ها ممکن است برای والدین که خواهان بهترین‌ها برای فرزندان خود هستند نگران کننده باشد.
تئوری‌های توطئه که واکسیناسیون را به اختلالات مزمن مرتبط می‌کنند ممکن است باعث ایجاد پرسش‌هایی در مورد ایمنی واکسیناسیون شوند.

چرا در شرایطی که میزان بیماری‌ها پایین است ما از واکسن استفاده می‌کنیم؟
برخی از مردم بر این اعتقادند، در واکسیناسیون کودکان سود اندکی وجود دارد زیرا خطر ابتلاء به بیماری‌های قابل پیشگیری از طریق واکسن بسیار کم است.
این یک افسانه مضر ضد واکسیناسیون است. نرخ بیماری‌های قابل پیشگیری توسط واکسن کاهش یافته است زیرا اکنون ایمنی‌زایی موضوعی گسترده و عمومی است.
به هر روی در سال‌های اخیر تعداد مردم دچار بیماری‌های قابل پیشگیری توسط واکسن‌ها افزایش یافته است. تحقیق نشان داده است وجود کودکانی که به فرآیند ایمنی‌زایی تن درنمی‌دهند یک عامل تقویت کننده این روند مشکل‌ساز بوده است.
برای پیشگیری از گسترش بسیاری از بیماری‌ها این موضوع حیاتی است که دریافت واکسن برای کودکان ادامه داشته باشد.

آیا واکسن‌ها باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شوند؟
یکی دیگر از افسانه‌های ضد واکسیناسیون این است که واکسن‌ها می‌توانند به مقهور شدن سیستم ایمنی کودک منجر شوند.
واکسن‌ها یک ویرایش تضعیف شده یا غیر فعال ویروس یا باکتری را به بدن کودک منتقل می‌کنند، که باعث محافظت از وی در برابر برخی بیماری‌ها در آینده می‌شود. بعضی از مردم ترس از آن دارند که این فرآیند ممکن است سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده یا باعث ناخوشی کودک شود.
در واقع امر، نقطه مقابل این موضوع صحت دارد. واکسن‌ها سیستم ایمنی بدن را در مواجهه با مقدار کوچک و ضعیف شده‌ای از بیماری قرار می‌دهند. این فرآیند باعث می‌شود تا بدن فرآیند تولید آنتی‌بادی‎های لازم برای مقابله با عفونت را تقویت کرده به سیستم ایمنی چگونگی مقابله با بیماری را آموزش دهد.
برای مثال وقتی بچه‌ای دچار آبله مرغان شده باشد، وی در آینده نسبت به این بیماری مصون خواهد بود زیرا بدن وی آنتی‌بادی‌های لازم برای مقابله با ویروس را تولید کرده است. واکسن‌ها همین کار را انجام می‌دهند منتهی باعث بیمار شدن کودک نمی‌شوند.
بر این مبنا واکسیناسیون باعث تقویت سیستم ایمنی بدن کودک می‌شود.

آیا واکسن‌ها می‌توانند باعث اتیسم شوند؟
این نظر که واکسن‌ها سبب اتیسم می‌شوند یک افسانه ضد واکسیناسیون شایع و بسیار مضر است. این افسانه از یک مطالعه رد شده که در اواخر سال‌های ۱۹۹۰ منتشر شد نشأت گرفته است.
نویسندگان مطالعه مورد اشاره مدعی شدند که گرفتن واکسن برای سرخک، اوریون و سرخجه شانس ابتلاء به اتیسم را در کودک افزایش می‌دهد.
به هر جهت، نقایص اخلاقی، تضاد منافع، و دیگر خطاهای موجود در آن مطالعه باعث بی‌اعتباری بسیاری برای مطالعه مزبور شد. ارزش یادآوری دارد که مطالعه مورد اشاره تنها شامل ۱۲ کودک بود!
دادن یک واکسن سه‌گانه به کودک باعث محافظت از وی در برابر سرخک، اوریون یا سرخجه می‌شود. دانشمندان اعتقادی به این موضوع ندارند که دادن واکسن سه‌گانه به کودک بر شانس او برای ابتلاء به اتیسم تأثیر منفی می‌گذارد.
بر مبنای یک مرور بر مطالعات انجام شده توسط CDC هیچ شواهد علمی معتبری که واکسن سه‌گانه را با اتیسم مرتبط کرده باشد وجود ندارد.

آیا ایمنی طبیعی بهتر از ایمنی ناشی از واکسیناسیون است؟
برخی از مردم بر این باورند که ایمنی ایجاد شده به شکل طبیعی در برابر بیماری‌ها بهتر از ایمنی از طریق واکسیناسیون است.
ایمنی طبیعی هنگامی ایجاد می‌شود که بچه ناخوش شده و ناچار می‌شود تا با عفونت مبتلابه خود مقابله کند. اگر کودک از عفونت جان بدر ببرد، در برابر ویروس مسبب بیماری، مثل آبله مرغان، مصون خواهد شد.
این موضوع واقعیت دارد که ایمنی طبیعی برخی از اوقات قوی‌تر از ایمنی ایجاد شده بر اثر واکسیناسیون است، اما خطرات رویکرد مزبور به مراتب بیش از فواید آن است.
برای مثال، برای ایمنی‌زایی طبیعی در برابر سرخک، کودک باید ابتدا به این بیماری مبتلاء شود. به هر حال، بیماری مزبور می‌تواند سبب بسیاری علایم ناراحت کننده شود و عوارض متعددی ایجاد کند.
در حدود ۱ از هر ۲۰ کودک در طول عفونت مزبور دچار پنومونی (ذات‌الریه) می‌شوند و ۲۵ درصد مردم مبتلاء به سرخک نیاز است برای درمان در بیمارستان بستری شوند.
عوارض سرخک می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد. WHO عنوان می‌گوید که در فاصله سال‌های 2000 تا 2017 واکسیناسیون باعث کمک به 80 درصد کاهش در مرگ و میر مرتبط به سرخک شده است.
ایمنی‌زایی نسبت به سرخک با استفاده از واکسیناسیون با خطر مضرات به مراتب کمتری همراه است. مورد بسیار نادری است که شخص نسبت به واکسن دچار واکنش شود. واکسیناسیون در مقایسه با ایمنی‌زایی طبیعی گزینه ایمن‌تری است و می‌تواند با پیشگیری از ابتلاء کودک به یک ناخوشی جدی باعث نجات جان وی شود.

آیا واکسن‎ها حاوی مواد سمی ناایمن هستند؟
افسانه ضد واکسیناسیون دیگر این است که واکسیناسیون ممکن است بر اثر داشتن مواد سمی ناایمن مضر باشند.
اگرچه این واقعیت دارد که برخی از واکسن‌ها حاوی موادی - مثل جیوه، فرمالدئید و آلومینیم - هستند که در مقادیر بالا برای بدن مضرند، این مواد شیمیایی به آن اندازه که شخص ممکن است فکر کند مضر نیستند.
بدن از طریق غذهای مختلف و دیگر فرآورده‌ها با این مواد در تماس قرار دارد. برای مثال، مردم در هنگام خوردن میوه، سبزیجات، و حتی گوشت قرمز، شامل غذاهای دریایی و ماکیان، فرمالدئید مصرف می‌کنند.
مردم اغلب از طریق خوردن آب، ترکیبات غذایی و نگهدارنده‌ها در معرض آلومینیم که در موارد یاد شده وجود دارد، در معرض تماس با آلومینیم قرار می‌گیرند. برخی ماهی‌ها نیز حاوی مقادیر متوسط یا حتی بالای جیوه هستند.
مقادیر مواد مزبور در واکسن‌ها به قدری کم است که آنها هیچ ضرری برای بدن انسان ندارند.

مطالب مربوط به سلامت را در محیط اینترنت چگونه بخوانیم؟
این موضوع طبیعی است که والدین و پرستاران نگران سلامت کودکان خود باشند و در مورد گزینه‌های پیش رو کاملاً تحقیق نمایند. به هر حال، در فضای اینترنت حجم بزرگی از مطالب نامعتبر در مورد بهداشت و سلامت وجود دارد.
در هنگام مطالعه مطالب مربوط به واکسیناسیون و دیگر گزینه‌های سلامت، این موضوع حیاتی است که صحت محتویات بررسی گردد.
در اینجا چند راه برای ارزیابی اعتبار محتویات مطالب منتشر شده در فضای آنلاین آمده است:
- آیا مطلب از سوی سازمان‌های بهداشتی، منابع دولتی یا ناشران معتبر منتشر شده است؟ این وبسایت‌ها ممکن است در مقایسه با کمپانی‌ها خصوصی یا وبلاگ‌های مربوط به سلامت سوگیری به مراتب کمتری داشته باشند. کمپانی‌های خصوصی ممکن است به محصولات مشخصی عطف توجه نشان دهند. برخی نویسندگان بلاگ‌ها ممکن است محتویات منتشر شده خود را در پیوند با واقعیات ارزیابی نکنند.
- آیا مطلب منتشر شده به شواهد علمی در منابع اولیه متکی است؟ مطالب باید دارای محتوی علمی دارای منابع قابل اعتماد باشند. برای مثال، این مطالب باید به مطالعات علمی اخیراً منتشر شده در نشریات قابل اعتماد استناد کرده باشند.
- آیا مطلب دارای ساختار نوشتاری متوازن است؟ محتوی باکیفیت هر دو سوی مجادله را در مد نظر قرار می‌دهد.

خلاصه
تحقیقات علمی از ادعای مربوط به ناایمن بودن واکسیناسیون حمایت نمی‌کنند. واکسیناسیون به اتیسم مرتبط نیست و دانشمندان معتقدند که واکسن‌ها بیش از آنکه به تضعیف سیستم ایمنی منجر شوند به تقویت آن کمک می‌کنند.
ایمنی طبیعی برخی از اوقات ممکن است قوی‌تر از ایمنی ایجاد شده توسط واکسن باشد، اما ایمنی اکتسابی به شکل طبیعی کودکان را در معرض خطرات غیر ضروری برای سلامت قرار می‌دهد.
واکسن‌ها حاوی مواد سمی در سطوحی که برای بدن انسان ناایمن باشد، نیستند. در واقع، مردم به شکل طبیعی از طریق غذاها و بسیاری فرآورده‌های دیگر در معرض تماس با این مواد سمی قرار دارند.
واکسیناسیون ایمن‌ترین راه کمک به کودکان برای ایجاد ایمنی نسبت به بیماری‌های قابل پیشگیری توسط واکسن است.
افسانه‌های ضد واکسیناسیون نباید والدین یا پرستاران کودکان را از واکسیناسیون کودکان آنان منع کند. واکسیناسیون برای پایین نگه داشتن میزان بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن ضروری است.

منبع: مهرین

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.