بازی با موبایل در کودکان، آموزش و پرورشم نگران شد!
بسیاری از اوقات زمانی که والدین مشغول رانندگی هستند، کودکان سه یا چهار ساله آنها را در حال بازی با موبایل یا تبلت می بینیم.
بسیاری از اوقات زمانی که والدین مشغول رانندگی هستند، کودکان سه یا چهارساله آنها را در حال بازی با موبایل یا تبلت می بینیم. همچنین کودک پیشدبستانی که در میهمانی روی مبل ساکت نشسته، درحالی که پدر و مادر مشغول گفتوگو با دوستانشان هستند، اپلیکیشن جدیدی را دانلود میکند، نیازی هم به کمک کسی ندارد و میداند که چگونه بازی جدیدی را کشف و خود را با آن سرگرم کند.
همانطور که شما هم در اطراف خود میبینید، یادگیری ابزارهای نوین از سالهای اولیه کودکی آغاز میشود که البته این یادگیری به صورت آموزش مستقیم نیست بلکه والدین و اطرافیان، ناخودآگاه محیط را برای یادگیری فراهم میکنند و کودکان هم از طریق فرایند الگوگیری و دیدن جذابیتهای این وسایل مشتاق به یادگیری آن میشوند. براساس نظر انجمن متخصصان اطفال آمریکا، موبایل و تبلت برای کودکان زیر دوسال ممنوع است.
نتایج به دست آمده از تحقیقات نشان میدهد که استفاده از موبایل و تبلت باعث تاخیر در رشد کلامی، بی میل شدن به بازیهای گروهی، مشکلات رفتاری، پرخاشگری، خشونت، آسیب به حافظه کوتاهمدت، مشکلات خواب و مشکلات در توجه و تمرکز کودکان میشود.
بنابراین علاوه بر اینکه برای کودکان زیر دوسال مطلقا نباید از این وسایل استفاده کنید، زمان استفاده از آنها را برای کودکان دیگر سنین نیز به حداقل برسانید؛ یعنی بیشتر از دوساعت در روز نباشد. از خریدن موبایل و تبلت به صورت شخصی برای کودکان زیر ششسال خودداری کنید. اینترنت را در زمان استفاده کودکان خاموش کنید. زمان استفاده کودکان از موبایل یا تبلت تحت نظارت خودتان باشد.
از دانلود اپلیکیشنهایی که صرفا بازیهای مرحلهای هستند بپرهیزید و حتیالمقدور از بازیهایی که جنبه آموزشی دارند، مانند آموزش اعداد، رنگها و حیوانات استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که مزایا و فواید وسایل الکترونیکی و فضای مجازی نیز مانند ابزارهای دیگر در زندگی، تابع نحوه استفاده از آنهاست.
نگرانی آموزش و پرورش
دبیرکل شورای عالی آموزشوپرورش اعلام کرد: حامی سرمایهگذاری در حوزه نرمافزارهای آموزشی و بسترهای بومی هستیم که به توسعه آنها منجر میشوند. مهدی نوید ادهم اظهار کرد: استراتژی آموزشوپرورش استفاده از ظرفیتهای نرمافزارهای آموزشی بومی و حمایت از این نوع سرمایهگذاریهاست، مشروط به اینکه ضوابط و اصول تعلیم و تربیت مورد نظر آموزشوپرورش در این نرمافزارها لحاظ شود، بهویژه آنکه کودکان و نوجوانان مخاطبان این حوزه هستند.
وی درباره ظرفیتهایی نظیر «بازار کودک» که مجموعه کافهبازار بهتازگی برای تسهیل دسترسی کودکان به محتوای مناسب برای سن آنها و ارائه نرمافزارهای حوزه آموزشی و سرگرمی ویژه کودکان ایجاد کرده است، عنوان کرد: قطعا بخشی از ۴۰میلیون نفری که کافهبازار را دانلود کردهاند، دانشآموزان هستند. البته ناگفته نماند استفاده از این نرمافزارها تنها مختص به کودکان نیست. نوجوانان، جوانان و بزرگسالان نیز از این اپلیکیشنها بهره میگیرند و بهطور طبیعی اکثر خانوادهها درگیر این قضیه هستند و از این ظرفیتها استفاده میکنند، پس از پتانسیل خوبی در این حوزه برخوردارند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر استفاده از نرمافزارهای آموزشی بهطور اخص و تقویت مهارتهای استفاده از فناوری بهطور اعم، به ضرورت اجتنابناپذیری در نظام آموزشی تبدیل شده است و چنانچه آموزشوپرورش نتواند با تغییر و تحولات لازم همپای تحولات تکنولوژیک پیش برود، قطعا با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. نوید ادهم یادآور شد: علاوه بر این نظام آموزشی نیز باید در این خصوص توانمند شود و از تمامی ظرفیتهای تکنولوژی استفاده کند، یکی از این موارد اپلیکیشنهایی است که با سرمایهگذاریهای بخش خصوصی، این روزها بیش از پیش در صحنه تعلیم و تربیت حضور پیدا کردهاند.
وی ادامه داد: در حال حاضر شورای عالی آموزشوپرورش مصوبهای تحتعنوان «ساماندهی منابع آموزشی و تربیتی» دارد که بخشی از آن ناظر به استفاده از ظرفیتهای اپلیکیشنهای بومی است. وی خاطرنشان کرد: در کلان قضیه ما حامی سرمایهگذاری در حوزه نرمافزارهای آموزشی و یا بسترهای حامی آنها هستیم و علاوه بر اینکه از این نرمافزارها استفاده میکنیم، استفاده از آن را نیز به همکاران خود توصیه کردیم مشروط به آنکه استانداردهای مورد نظر آموزشوپرورش را لحاظ کنند.
پیشنهاد کافه بازار
در همین راستا، مدیرعامل پلتفرم موبایلی «بازار» برای همکاری با آموزشوپرورش اعلام آمادگی کرده است. امین امیرشریفی با اشاره به رویکرد مثبت مسئولان آموزشوپرورش به نرمافزارهای حوزه تعلیم و تربیت کودکان گفت: طرح موضوعات اینچنینی نشان میدهد نگاه مسئولان ما به بحث آموزش در دنیای امروز، تغییر کرده و به سمتوسوی خوبی در حال حرکت است. با توجه به اینکه تعداد زیادی از کاربران کافهبازار را قشر دانشآموز تشکیل میدهند، میتوان از همین ابزار برای آموزش استفاده کرد.
وی در ادامه بیان کرد: تا این لحظه حدود 27هزار اپلیکیشن آموزشی در بازار ارائهشده اما نیاز است در حوزه کودکان فعالیت بیشتری صورت بگیرد چراکه این حوزه بسیار گسترده است. البته فقط برنامههای دسته آموزش نیست که جنبه آموزشی دارد، حتی بازیها هم اثرات جدی در آموزش دارند که میتوان روی آنها هم کار کرد.
امیر شریفی افزود: کافهبازار آمادگی خود را برای همکاری با وزارت آموزشوپرورش اعلام میکند، از آنجا که ما ارتباط خوبی با تولیدکنندگان محتوای کشور داریم، میتوانیم آنها را پای کار بیاوریم تا محتوای باکیفیت و خوبی تولید شود. در مقابل، آموزشوپرورش هم میتواند از تولیدکنندگان محتوا حمایتهای مالی و معنوی به عمل بیاورد. کمکردن هزینههای تولید محتوا، سرعتبخشیدن به روند دریافت مجوزهای این حوزه و در اختیار دادن منابع و دانشی که در آموزش و پرورش قرار دارد، جزو کارهایی است که بهخوبی از عهده وزارت آموزش و پرورش برمیآید.
او درباره نحوه تعاملی که میتواند بین کافهبازار و آموزشوپرورش ایجاد شود، گفت: در این موضوع تولیدکنندگان محتوا جایگاه ویژهای دارند، کافهبازار میتواند بهعنوان بستر ارائه محتوا به کودک و نوجوان فعالیت کند، خصوصا اینکه بهتازگی در کافه بازار بستر ویدئو فراهمشده و میتوان از آن طریق نیز قدمهای آموزشی بهتری برداشت.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼