۲۰۴۸۲۳
۶۳۰
۶۳۰

فرزندان در فضای مجازی، کنترل والدین لازم است؟

بر اساس تحقیقات اخیر در رسانه‌های اجتماعی و کودکان، نوجوانان بیش از نه ساعت در طی روز با رسانه‌های دیجیتال در حال کار کردن هستند.

کنترل والدین در فضای مجازی کار بسیار دشوار و حساسی است. در عین حال که می‌بایست کنترل کودکان بدون هیچ کم و کاستی انجام شود از طرفی هم باید به نحوی صورت گیرد که کودک هیچ گاه احساس تحت تعقیب بودن نداشته باشد.
مراقبت‌های اخلاقی برای کودکان و نوجوانانی که در دنیای مجازی وارد می‌شوند یکی از ملزومات است چرا که در این شبکه‌ها هیچ گونه قید و بندی از لحاظ اخلاقی وجود ندارد و بسیاری از رفتارهای اخلاقی به درستی رعایت نمی‌شوند.
والدینی که کودکان خود را در این فضا به صورت آزادانه به حال خودشان رها کرده اند می‌بایست بدانند که شبکه‌های مجازی و بسیاری از کانال‌های ارتباطی برای کودک شان اصلا مناسب نبوده و بر عکس شبکه‌های بسیاری نیز وجود دارد که می‌تواند در رشد فرهنگی و اجتماعی کودک موثر باشند و او را فردی خلاق و اجتماعی پرورش دهد.
والدین را در زمینه کنترل والدین در فضای مجازی راهنمایی می‌کنیم تا کودکانی که از شبکه‌های اجتماعی به خصوص از اینستاگرام که حاوی انواع عکس‌های مناسب و نامناسب برای کودکان و نوجوانان است، استفاده می‌کنند دچار مشکلات رفتاری و اخلاقی و تضاد اخلاقی نشوند.

کودکان در شبکه‌های مجازی چه کار می‌کنند؟
مشاهده شده است که بیشتر پسر بچه هایی که از شبکه اینستاگرام استفاده می‌کنند از تصاویری مانند بوکسورها، لباس‌های ورزشی، ورزشکاران و گاهی تماشای اسباب بازی‌های سن خودشان دیدن می‌کنند.
آن‌ها معمولا دوست دارند در جایی مانند زیر زمین یا اتاق هایی دور از باقی افراد خانواده همراه با یکی از دوستانشان یا به تنهایی دور از والدین این کار را انجام می‌دهند.
طی تحقیقات، کودکان در این گونه شبکه‌ها به دنبال شهرت، وضعیت بهتر و گاهی پول هستند و والدین نیز در اولین مرتبه که با همچنین وضعیت کودک شان مواجه می‌شوند به فکر وضع مقررات خاص و اعمال محدودیت‌ها می‌افتند.
وقتی محققان و روانشناسان از والدین خواستند که تصمیم شان در مورد این وضعیت را بازگو کنند بسیاری از آن‌ها گفتند که: "ما فکر کردیم که می‌بایست به طور کامل استفاده از شبکه‌های اجتماعی را برای کودک مان ممنوع کنی"
ولی کنترل والدین برای فرزندانی که سن بیشتری داشتند و یا برای نوجوانان عملی نیست با توجه به این که بسیاری از نوجوانان و یا کودکان منتظر اجازه والدین برای این ارتباط اجتماعی نخواهند ماند.
شبکه هایی مانند اینستاگرام و یا یوتیوب بیشترین آمار بازدید کودک و نوجوان را به خود اختصاص می‌دهند. این در حالی است که بیشتر والدین نه تنها نگران نکات اخلاقی در این شبکه‌ها هستند بلکه آن‌ها نگران اعتیاد فرزندشان به این رسانه‌ها می‌باشند. چرا که کودکان در مورد این که شبکه‌های اجتماعی و این دسته رسانه‌ها هیچ گونه مزایایی برایشان نخواهد داشت، ندارند.

آیا والدین الگوی مناسبی هستند؟
بر اساس تحقیقات اخیر در رسانه‌های اجتماعی و کودکان، نوجوانان بیش از نه ساعت در طی روز با رسانه‌های دیجیتال در حال کار کردن هستند در حالی که هیچ مسئله و نکته آموزنده‌ای دستگیرشان نمی‌شود.
۸۲% از این ارتباطات مربوطه به رسانه هایی است که در صفحات شخصی صورت می‌گیرد و چیزی در حدود یک ساعت در رسانه‌های اجتماعی سپری می‌شود.
جالب توجه این جاست که ۷۸% از والدین احساس می‌کنند که الگوی بسیار مناسبی برای فرزند خود هستند در حالی که آن‌ها بیشتر از کودکان شان در این گونه شبکه‌ها رفت و آمد دارند.
بنابراین اگر والدین این دسته از کودکان هستید برای کنترل والدین بر کودکان در فضای مجازی ابتدا می‌بایست در رفتار و اعمال خود تجدید نظر داشته باشید و مراقبت مدت زمانی که خودتان در این شبکه‌ها به سر می‌برید باشید چرا که فرزندان ابتدای امر شما را الگوی خود قرار داده و سپس در مسیر دلخواه خود قرار می‌گیرند.
حتی دیده شده است که والدین زمان بسیار زیادی را صرف آموزش دادن نحوه استفاده و همچنین معرفی این گونه شبکه‌ها به کودکان خود می‌کنند درست مانند زمانی که می‌خواهند نشانی مدرسه یا منزل جدید را برای کودک تفهیم کنند.

کنترل والدین بر کودکان در فضای مجازی چگونه باشد؟
صحبت کنید، این یکی از بهترین راه کارها در مورد مشکلات اخلاقی و رفتاری کودکان است. اگر شما والدینی باشید که قبل از آشنایی کودک با رسانه‌های اجتماعی در این باره صحبت‌های کامل و جامعی برایش انجام داده باشید دنیای رسانه‌ها اجتماعی برای او بسیار متفاوت و در عین حال شناخته شده خواهد بود و کودک کمتر دچار لغزش و اشتباه می‌شود.
همیشه زمینه را برای پرسش و پاسخ باز بگذارید و اجازه دهید که کودک شما در صورت مواجه با مسئله‌ای ناشناخته که در این رسانه‌ها مشاهده می‌کند با شما صحبت کند و شما مسئله را متناسب با سن و مقتضیات اخلاقی برای او شرح و توضیح دهید.
حدود یک ساعت استفاده از وسایل دیجیتال مثل گوشی‌های هوشمند، ایده آل است!
Jean M. Twenge نویسنده اصلی این مطالعه است. وی استاد روانشناسی دانشگاه ایالتی سن دیگو می‌­باشد. اون با همکارانش داده‌های به ­دست آمده از بیش از یک میلیون نوجوان آمریکایی را بررسی کردند.
این نظرسنجی درباره این بود که چه مقدار نوجوانان با گوشی هوشمند، تبلت و یا کامپیوتر خود وقت می‌گذرانند و چگونگی ارتباط رو در رو یا حضوری آن­‌ها را بررسی کرد. همچنین در رابطه با میزان شادی از آن ­ها سوال شد.
در کل، مطالعه نشان داد افرادی که بیشتر از از وسایل دیجیتال استفاده می‌­کردند، به طور متوسط نسبت به افرادی که بیشتر در زندگی واقعی بودند، غمگین ­تر بودند.
ورزش کردن و داشتن ارتباطات اجتماعی حضوری با شادی بیشتر مرتبط است، درحالی ­که پیام دادن، بازی ­های ویدئویی و استفاده از رسانه ­های اجتماعی، شادی کمتری می‌­آورد. از سوی دیگر دست کشیدن کامل از تکنولوژی، خوشحالی بیشتری نمی‌­آورد، این جاست که حد تعادل به میان می‌آید.
در حقیقت نوجوانانی که شادترند، از این وسایل دیجیتال کمتر از یک ساعت استفاده می‌­کنند. جالب توجه است که بعد از یک ساعت، سطح ناراحتی با افزایش مدت زمان استفاده از این وسایل افزایش می‌­یابد.
کلید استفاده از رسانه ­های دیجیتال و خوشحالی، در گرو استفاده محدود از آن‌هاست.
هدف، عدم استفاده بیش از دو ساعت در روز از رسانه ­های دیجیتال است و سعی کنید که زمان ورزش کردن و و ملاقات‌های حضوری را با دوستانتان افزایش دهید، چرا که این دو فعالیت با شادی بیشتری مرتبط است.

برای کنترل والدین در فضای مجازی توافق نامه وضع کنید
کودکان در برخورد با شبکه‌های اجتماعی علاوه بر مشاهده ممکن است تصمیم بگیرند که خودشان هم به ارسال نظر، عکس، کامنت و . . . بپردازند.
به عنوان مثال یکی از والدین می‌گوید که: "کودک من به دوچرخه سواری علاقه مند است و دوست دارد فیلم دوچرخه سواری‌اش در پارک را در یکی از شبکه‌های اجتماعی ارسال کند"
این مسئله مشکلی برای کودک پیش نخواهد آورد ولی والدین می‌بایست با دقت و مهارت وضعیت شبکه اجتماعی مورد استفاده کودک را برایش توضیح داده و با او بر سر نوع عکس ها، تعداد آن‌ها و تمامی مسائلی که مربوط به اظهار وجود کودک در شبکه می‌شود توضیح دهند.
قبل از این که با یک عکس یا کامنت که شما را کاملا متعجب کند بهتر است این توافق نامه را بین خود و کودکتان وضع کنید و چهار چوب را برایش تعریف کنید تا با مسئله‌ای غیر منتظره مواجه نشوید.

به طور کامل نظارت کنید
کنترل والدین بر کودکان در فضای مجازی حق آن‌هاست و می‌توانند استفاده از هر گونه شبکه اجتماعی را برای کودکشان مسدود و یا متوقف کنند و کودک نیز حق دارد دلیل این کار را بداند.
در صورتی که برای ارتباطات فرزند خود خیلی دیر اقدام به کنترل کرده اید و متوجه شدید که با افراد نامناسبی در ارتباط است یا وارد شبکه هایی شده است که مناسب سن و سال و روحیات او نیست حتما در همان جای کار ارتباط را قطع کنید و اجازه ندهید که کودک مجدد کارش را ادامه دهد.
می توانید موضوع را برایش توضیح دهید و او را نسبت به این که نگران هستید قانع کنید.
اما فراموش نکنید که شما می‌بایست قبل از این که روابط نادرستی صورت بگیرد کاملا بر ارتباطات شبکه‌های اجتماعی او نظارت داشته باشید و این کار را می‌بایست دقیق و بی وقفه انجام دهید ولی به صورتی نباشد که کودک شما حس خوبی نداشته باشد و از کنترل محسوس شما خسته شود.

منبع: نت نوشت

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.