۲۲۳۸۰۴
۷۵۳
۷۵۳

بیماری کاوازاکی در کودکان، تفاوت آن با کرونا

بیماری کاوازاکی نوعی بیماری التهابی نادر است که باعث التهاب رگ ‌های خونی در سراسر بدن می ‌شود.

بیماری کاوازاکی نوعی بیماری التهابی نادر است که باعث التهاب رگ ‌های خونی در سراسر بدن می ‌شود. هیچ کس نمی ‌داند چه عواملی باعث ایجاد این بیماری می ‌شوند، اما دانشمندان معتقدند که کاوازاکی از فردی به فرد دیگر منتقل نمی ‌شود. در واقع کاوازاکی مسری نیست. تعدادی از تئوری ‌ها این بیماری را به باکتری ‌ها، ویروس‌ ها یا سایر عوامل محیطی مرتبط می ‌دانند، اما هیچ کدام اثبات نشده است. ممکن است برخی ژن ‌ها، باعث ابتلای کودک شما به بیماری کاوازاکی شود.
بیماری کاوازاکی بیش ‌تر در اواخر زمستان و بهار ظاهر می ‌شود. در برخی از کشورهای آسیایی این بیماری در اواسط تابستان نیز دیده شده است.
سندرم شوک بیماری کاوازاکی نوعی نادر از این بیماری است که با التهاب شدید همراه است و در نتیجه کودک در وضعیت بحرانی قرار می‌گیرد.

عوامل خطر ابتلا به بیماری کاوازاکی

اگرچه علت کاوازاکی بیش ‌تر ژنتیکی است اما به طور کلی، سه چیز باعث افزایش خطر ابتلای فرزند شما به بیماری کاوازاکی می‌شود:
سن
کودکان زیر ۵ سال بیش ‌تر در معرض خطر بیماری هستند. ۷۵ درصد از بیماران را کودکان زیر ۵ سال سن تشکیل می ‌دهند.
جنسیت
پسران کمی بیش ‌تر از دختران (۱/۵ برابر) به بیماری کاوازاکی مبتلا می‌ شوند.
نژاد
کودکان آسیایی تبار مانند ژاپنی یا کره ‌ای، بیش ‌تر از دیگر کودکان به بیماری کاوازاکی مبتلا می ‌شوند.

علائم بیماری کاوازاکی

ویژگی بارز کاوازاکی تب بالایی است (بیش از ۳۹ درجه‌ی سانتی گراد) که بیش از ۵ روز طول کشیده است. این تب بالا با مصرف داروهای تب بر نیز پایین نمی‌آید. علاوه بر این، کودک باید حداقل ۴ مورد از علائم زیر را داشته باشد:
تغییرات در اندام ‌ها
قرمزی، ورم دست و پا و ضعف غشایی انگشتان دست که به صورت حاد ایجاد شده باشد.
بثورات پوستی
ضایعات پوستی اغلب در قسمت‌های قفسه‌ی سینه، پاها، ناحیه‌ی تناسلی یا کشاله‌ی ران دیده می‌شوند.
قرمزی و ترشح التهابی از ملتحمه که دو طرفه و بدون درد است.
تغییر در لب و حفره‌ی دهان
قرمزی و ترک خوردن لب، زبان توت فرنگی (قرمزی زبان)، ترشح التهابی پراکنده مخاط دهان و حلق.
لنفادنوپاتی گردنی یا بزرگی غدد لنفاوی گردن که معمولاً یک طرفه است.
علائم تاخیری که در مراحل بعدی بیماری ظاهر می‌شوند عبارتند از
درد شکم، درد مفاصل، استفراغ، اسهال، بزرگی کیسه‌ی صفرا، کاهش موقت شنوایی و پوسته ریزی دست و پا، عفونت ادراری، احساس خواب آلودگی و کمبود انرژی (بی حالی) و سردرد.

آیا ویروس کرونا باعث بروز بیماری کاوازاکی می‌شود؟

سازمان‌های بهداشتی نسبت به شیوع غیرمعمول یک در ارتباط با COVID-۱۹، هشدار داده‌اند.
کودکان مبتلا به PMIS، تب بالا همراه با قرمزی چشم‌ها و بثورات پوستی دارند. بیماران PMIS نسبت به بیماران معمولی کاوازاکی سن بالاتری دارند. آزمایش خون آن‌ها از جمله نشانگرهای التهابی نیز نسبت به بیماران مبتلا به بیماری کاوازاکی غیر طبیعی ‌تر است.
درد شدید شکم و اسهال یکی دیگر از شکایات شایع در PMIS است. تاکنون پزشکان شباهت‌های این دو بیماری را می‌دانند، اما اطلاعات کافی برای درک کامل اختلافات را در اختیار ندارند.

عوارض بیماری کاوازاکی

بیماری کاوازاکی علت اصلی بروز بیماری قلبی اکتسابی در کودکان است. اما با درمان مؤثر، تنها تعداد محدودی از کودکان دچار آسیب‌های دائمی می‌شوند. در صورت بروز عوارض قلبی، کودک باید در فواصل منظم، ۶ تا ۸ هفته پس از شروع بیماری و ۶ ماه بعد، از نظر عوارض قلبی بررسی شود. هر یک از این عوارض می‌تواند به قلب کودک شما آسیب برساند. عوارض بیماری کاوازاکی شامل موارد زیر هستند:
التهاب رگ‌های خونی (واسکولیت)
معمولاً عروق کرونر، که خون عضله‌ی خود قلب را تأمین می‌کنند، درگیر می‌شوند. التهاب عروق کرونر می‌تواند منجر به ضعیف شدن و شکافتن دیواره‌ی شریان (آنوریسم) شود. آنوریسم خطر لخته شدن خون را افزایش می‌دهد، که در نتیجه می‌تواند منجر به حمله‌ی قلبی یا خونریزی‌ها تهدید کننده شود. در درصد بسیار کمی از کودکانی که به مشکلات عروق کرونر مبتلا هستند، بیماری کاوازاکی حتی با درمان نیز باعث مرگ می‌شود.
التهاب عضله‌ی قلب (میوکاردیت)
مشکلات دریچه‌ای قلب به خصوص نارسایی میترال.

تشخیص بیماری کاوازاکی
آزمایش خاصی برای تشخیص بیماری کاوازاکی در دسترس نیست. تشخیص بیماری کاوازاکی، با رد کردن سایر بیماری‌ها با علائم مشابه، میسر می‌شود. برخی این بیماری‌ها عبارتند از:
تب اسکارلت
این بیماری به علت باکتری‌های استرپتوکوکی ایجاد می‌شود و منجر به تب، بثورات، لرز و گلودرد می‌شود.
آرتریت روماتوئید نوجوان
سندرم استیونز-جانسون
یک اختلال در غشاهای مخاطی است.
سرخک
برخی از بیماری ‌های ناشی از کنه مانند تب کوه راکی
سندرم شوک سمی
پزشک پس معاینه‌ی فیزیکی، برای کمک به تشخیص، آزمایشاتی را درخواست می‌کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
آزمایش خون
آزمایش خون به رد سایر بیماری‌ها کمک می‌کند. در آزمایش خون، تعداد سلول‌های خونی بررسی می‌شود افزایش تعداد گلبول‌های سفید، کم خونی و التهاب در کاوازاکی دیده می‌شود.
پپتید ناتریورتیک (BNP)
این ماده در هنگام آسیب و استرس بر عضلات قلب، از سلول ‌های قلبی آزاد می ‌شود. BNP ممکن است در تشخیص بیماری کاوازاکی مفید باشد. اما برای تأیید این یافته، تحقیقات بیش ‌تری لازم است.
الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب
بیماری کاوازاکی می‌تواند باعث مشکلات آریتمی قلبی شود.
اکوکاردیوگرام
در این آزمایش از تصاویر اولتراسوند برای نشان دادن عملکرد قلب استفاده می‌شود. اکوکاردیوگرام به شناسایی مشکلات عروق کرونر کمک می‌کند.

درمان بیماری کاوازاکی
اهداف درمان، شامل کاهش تب، کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب قلبی است. به دلیل عوارض جدی داروها، درمان اولیه‌ی در بیمارستان انجام می شود. بنابراین درمان بیماری کاوازاکی شامل موارد زیر است:
آسپرین
دوز بالای آسپرین به درمان التهاب کمک می‌کند. آسپرین همچنین می‌تواند باعث کاهش درد، التهاب مفاصل و همچنین کاهش تب شود. آسپرین در کودکانی که قبلا به بیماری آبله مرغان یا آنفولانزا مبتلا شده‌اند، باعث سندرم ری (Reye's syndrome) می‌شود. سندروم ری یک بیماری نادر اما کشنده است که که بر خون، کبد و مغز اثر می‌گذارد. بنابراین کودکان باید تحت نظر پزشک آسپرین مصرف کنند.
در صورت ایجاد آنوریسم عروق کرونر، کودک باید حداقل ۶ هفته آسپرین با دوز کم مصرف کند. آسپرین به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می‌کند.
گاما گلوبولین
تزریق پروتئین ایمنی (گاما گلوبولین) به صورت داخل وریدی، می‌تواند خطر بروز مشکلات شریان کرونر را کاهش دهد.
پس از دریافت اولین دوز گاما گلوبولین، بیمار بهبود می‌یابد. اما اگر کاوازاکی درمان نشود، دوره‌ی بیماری به طور متوسط ۱۲ روز ادامه خواهد داشت. عوارض قلبی نیز ممکن است دوام بیش‌تری داشته باشند.
اگر به فرزند شما گاما گلوبولین داده شود، بهتر است برای دریافت واکسن آبله مرغان یا سرخک حداقل ۱۱ ماه صبر کنید، زیرا گاما گلوبولین می‌تواند بر چگونگی عملکرد این واکسن‌ها تاثیر بگذارد.

منبع: دکتر تو

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.