تفاوت اسباب بازی دخترانه و پسرانه در چیست؟
یکی از دغدغه های والدین خرید اسباب بازی مناسب کودکشان است. اینکه یک اسباب بازی مناسب چه گروه سنی و یا چه جنسیتی است برای والدین مهم است؛ اما آیا تفاوتی بین اسباب بازی دخترانه و اسباب بازی پسرانه وجود دارد؟ اولین و پررنگ ترین تفاوت اسباب بازی دخترانه و پسرانه، نوع و رنگ اسباب بازی می باشد. به طور معمول بعضی اسباب بازی ها مثل عروسک، پرنسس های دیزنی، خانه عروسکی و موارد مشابه در بین دختران محبوبیت بیشتری دارند و اسباب بازی هایی مثل کارکترهای بتمن، سوپرهیروها و ماشین و تفنگ در بین پسر کوچولوها طر...
یکی از دغدغه های والدین خرید اسباب بازی مناسب کودکشان است. اینکه یک اسباب بازی مناسب چه گروه سنی و یا چه جنسیتی است برای والدین مهم است؛ اما آیا تفاوتی بین اسباب بازی دخترانه و اسباب بازی پسرانه وجود دارد؟ اولین و پررنگ ترین تفاوت اسباب بازی دخترانه و پسرانه، نوع و رنگ اسباب بازی می باشد. به طور معمول بعضی اسباب بازی ها مثل عروسک، پرنسس های دیزنی، خانه عروسکی و موارد مشابه در بین دختران محبوبیت بیشتری دارند و اسباب بازی هایی مثل کارکترهای بتمن، سوپرهیروها و ماشین و تفنگ در بین پسر کوچولوها طرفدار بیشتری دارد. در این مقاله از نی نی بان سعی شده تا تفاوت بین اسباب بازی دخترانه و پسرانه را بررسی کنیم.
تفاوت اسباب بازی دخترانه و پسرانه: دو مورد اصلی
امروزه اعتقاد براین است که بچه ها بدون توجه به جنسیتشان از دسترسی به مجموعه متنوعی از اسباب بازی ها استفاده کنند اما آیا واقعاً چیزی به نام «اسباببازیهای پسرانه» و«اسباببازیهای دخترانه» وجود دارد یا خیر؟
یکی از تصورات غلط و رایجی که در جامعه وجود دارد این است که بازی با اسباب بازیهای دخترانه ممکن است برای پسران آسیبرسان باشد یا آنها را در مورد نقش جنسیتیشان گیج کند. اما آیا بازی با اسباب بازی های دخترانه و اسباب بازی های پسرانه باعث سردرگمی پسرها و دخترها می شود؟
تا به امروز هیچ تحقیقی در خصوص تاثیر بازی با اسباب بازی ها بر جنسیت کودکان پیدا نشده است. اسباب بازیها قدرت شکلدهی به هویت جنسیتی کودک را ندارند. کودکان معمولا جنسیت خود را در اوایل زندگی (حدود 2 سالگی) تشخیص میدهند. بسیاری از روانشناسان معتقدند که کودکان با مشاهده رفتار والدین و اطرافیان خود، جنسیت را یاد می گیرند و به واسطه اسباب بازی هایی که در اختیار دارند و با آنها بازی می کنند، مهارت های مختلف را یاد میگیرند و توانایی های شناختی خود را تقویت میکنند.
در همین ابتدا به این نکته باید دقت داشت که نمی توان تمام اسباب بازی ها را تفکیک جنسیتی کرد، چراکه برخی از اسباب بازی ها مثل پازل ها، جورچین، اسباب بازی چوبی، میله و مهره،کاشی مغناطیسی و... در بین هر دو گروه پر طرفدار است و باعث تقویت مهارت های حرکتی، هماهنگی چشم و دست و تقویت هوش کودکان می شود.
لازم به ذکر است که مورد تعیین کننده هنگام انتخاب اسباب بازی برای کودک تان، باید سلیقه او باشد. در واقع بهتر است پیش از خرید چه اسباب بازی دخترانه و چه اسباب بازی پسرانه برای کودک خود، به علایق و نیازهای او دقت کنید و اسباب بازی مورد نیاز او را بر اساس اسباب بازی که کودک تان علاقه دارد تهیه کنید.
در ادامه دو مورد از مهم ترین تفاوت اسباب بازی دخترانه و پسرانه را بیان می کنیم:
- رنگ اسباب بازی
- نوع بازی
رنگ اسباب بازی
رنگ یک عامل تاثیرگذار در تفاوت میان اسباب بازی دخترانه و اسباب بازی پسرانه است. اسباب بازی دخترانه امروزه در رنگهای پاستلی، صورتی، بنفش، سفید و... شناخته میشوند و اسباب بازی در رنگهای آبی، سورمه ای، طوسی، زرد، سبز و قرمز و... در بازار موجود هستند.
نوع بازی
تفاوت دیگر که در اسباب بازی های دخترانه و اسباب بازی های پسرانه وجود دارد نوع بازی کودک با آن و ماهیت آن است به طور کلی اسباب بازی دخترانه عموما برای نقش بازی، خاله بازی طراحی و ساخته شده است عنوان مثلا، بازی با عروسکها و لوازم آرایشی یا بازی با خانه عروسک، آشپزخانه اسباب بازی و تجهیزات آن؛ اما اسباب بازی های پسرانه برای تقویت خلاقیت مهارت های حرکتی و دست ورزی آنها مناسب است همانند داستان سرایی با خودروها و قطارها، ورزش و بازیهای جنگی و... .
چگونه «اسباببازی دخترانه» و «اسباببازیهای پسرانه» بر رشد کودک تاثیر می گذارد؟
تا به حال از کنار یک مهدکودک که بچه ها در حال بازی هستند رد شدید؟ اگر دقت کرده باشید متوجه میشید که دخترها معمولا در کنار هم جمع شدند و در حال خاله بازی، حرف زدن و یا بازی های آرام و ملایم هستند در حالی که پسرها در طول و عرض زمین میدوند، یکدیگر را دنبال می کنند و به طور کلی پر سر و صدا هستند. این امر به دلیل آن است که دختران و پسران به طور کلی متفاوت از هم بازی میکنند؛ همچنین وقتی صحبت از اسباب بازی ها می شود، انتخاب های آنها نیزمتفاوت خواهد بود.
مطالعات نشان داده است که دختران بیشتر جذب عروسک ها و اسباب بازی های نقش بازی مثل ست آشپزی، لوازم آرایش، ست پزشکی و... میشوند، در حالی که پسرها بیشتر جذب اسباب بازی هایی مثل ماشین و لوازم راهسازی، ابزار و...میشوند.
طبق باور عموم جامعه رنگ آبی مخصوص پسران و رنگ صورتی مختص دختران است و همین باور در مورد اسباب بازی ها هم وجود دارد که به موجب آن باعث میشود پسران از دختران متمایز رفتار کنند؛ به دلیل همین تفاوت، اسباببازیها به عنوان «اسباب بازی پسرانه» یا «اسباب بازی دخترانه» نامگذارای میشوند.
به طور کلی تفاوت زیادی در ظاهر و ویژگی های اسباب بازی پسرانه یا اسباب بازی دخترانه وجود دارد. کودکان معمولا از والدین خود الگو میگیرند و خود را مطابق با آنها شکل میدهند مثلا دختر کوچولوها از مادر خود آشپزی، نظافت منزل و رسیدگی به خود و کودک را می آموزد و از طرفی پسر کوچولوها از پدران خود رانندگی، تعمیر لوازم منزل و مشاغل مختلف را الگو برداری میکنند.
باتوجه به مطالعاتی که روی اسباب بازی های دخترانه و اسباب بازی های پسرانه انجام شد مشخص شد که اسباب بازی دخترانه بیشتر روی ظاهر، جذابیت، بازی های مراقبتی، نقش آفرینی، مهارت هایی مثل آشپزی، نظافت و... تمرکز دارند. اگر به یک دختر بچه فقط اسباب بازی دخترانه داده شود، ممکن است مهارت های پرورشی در آنها به شدت تقویت شود اما سایر مهارت های دیگر را از دست بدهد. او همچنین ممکن است به این باور برسد که ظاهرش باید در اولویت باشد.
از طرفی در مورد اسباببازیهای پسرانه تشویق به رقابت، ریسکپذیری و مهارت های حرکتی بیشتر است و بیشتر به هوش فضایی، نحوه ساخت و ساز سازه ها و کار با ابزار آموزش داده میشود. اگر به یک پسر کوچک فقط اسباب بازی های پسرانه داده شود، ممکن است تماما در معرض بازی های خشونت آمیز قرار گیرد که می تواند واکنش های تهاجمی تر را در زندگی واقعی خود داشته باشد. او همچنین ممکن است برخی از مهارتهای پرورشی و مراقبتی را که توسط اسباببازیهای دخترانه آموزش داده میشود از دست بدهدکه جز مهارتهای مهم در کودکان است.
محققان کودکان را به سه گروه سنی 9 تا 17 ماه، 18 تا 23 ماه و 24 تا 32 ماه تقسیم کردند. در هر گروه سنی،یک الگوی واضح وجود دارد. پسرها علاقه بیشتری به اسباببازیهایپسرانه نشان دادند و برای مدت طولانیتری با اسباببازیهای پسرانه بازی کردند و دختران نیزتمایل بیشتریبه بازی با اسباببازیهای زنانه نشان دادند.
از طرفی بسیاری از بچهها از اسباببازیهایی که برای جنسیتشان طراحی شدهاند لذت میبرند و جذب آنها میشوند. مطالعه روی نوزادان نشان میدهد که نوزادان از 9 ماهگی به اسباببازیهای جنسیتی تمایل نشان میدهند. طبق تحقیقات محققان تفاوت های هورمونی، عصبی و جسمی ذاتی بین جنس ها وجود دارد که از همان ابتدا خود را نشان می دهد. کارشناسان معتقدند هورمون هایی که در رحم تولید میشود ممکن است روی رفتارهای کودک تاثیر داشته باشند.
از طرفی والدین به پسرها اجازه ریسک بیشتری را نسبت به دخترها میدهند و اجازه میدهند در بازیهایشان نترس و بی پروا باشند، در حالی که سعی میکنند از دختران در برابر آسیب دیدن محافظت کنند. همچنین با توجه به اینکه که دختران مهارتهای گفتاری قوی تری دارند و تمایل دارند زودتر از پسرها صحبت کنند، بنابراین در بازیهایی شرکت میکنند تا نقشآفرینی و داستان سرایی در آن بیشتر است و پسرها در بازی های تخیلی مهارت بیشتری دارند.
سخن پایانی
در آخر، میتوان گفت با توجه به اینکه اسباب بازی دخترانه و پسرانه دارای تفاوتهای مختلفی هستند، بهتر است در خرید اسباب بازی برای کودکان خود، به تفاوتهایی که بین این دو نوع اسباب بازی وجود دارد، توجه کنید و با توجه به نوع، رنگ، طرح و اندازهی اسباب بازی و مهم تر از همه سلیقه کودک بهترین اسباب بازی را انتخاب کنید.
البته با توجه به اینکه بین اسباب بازیهای دخترانه و اسباب بازی های پسرانه تفاوت هایی وجود دارد، اما این تفاوتها نباید تبدیل به تبعیض شوند؛ کودکان میتوانند با اسباب بازی که تمایل دارند بازی کنند، سرگرم شوند و مهارت های خود را تقویت کنند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼