برخی از کودکان بیش از اندازه رویا پرداز، پرخاشگر، حواسپرت یا بیش فعال هستند؛ به شکلی که اطرافیانشان را عصبی و کلافه میکنند.
سمانه حقیری، روانشناس کودک و نوجوان درباره اختلال عدم توجه و تمرکز در کودکان میگوید: تا حدودی عدم تمرکز و توجه در کودکان طبیعی است؛ زیرا آنها در رده سنی قرار دارند که پر از رویا و خیالپردازی است و خیلی نمیتوانند تفاوت بین رویا و واقعیت را تشخیص دهند. خیال پردازی یکی از مهمترین دلایل حواس پرتی در کودکان است و در اکثر مواقع نمیتوانیم آن را نقص یا مشکل در کودک تلقی کنیم.
وی در خصوص اینکه چه زمانی حواس پرتی کودکانه اختلال تلقی میشود، توضیح میدهد: زمانی این مسئله به عنوان یک اختلال در نظر گرفته میشود که برای کودک مشکلساز شود.
در این شرایط حواس کودک بسیار سریع پرت میشود، بیقرار است، وسایلش را گم میکند، اگر از او خواسته شود تا کاری را انجام دهد معمولاً فراموش میکند، در انجام تکالیف مدرسه با مشکل مواجه میشود، بدخلق، پرخاشگر و تحریکپذیر است و دست خط بدی دارد.
حقیری در خصوص دلایل به وجود آمدن اختلال «عدم تمرکز و توجه» در کودکان میگوید: این اختلال عوامل مختلفی دارد. برخی از آنها محیطی و برخی دیگر درونی هستند. مشکلات و شرایط محیطی بیش از آنکه والدین تصور میکنند بر کودک اثر میگذارد.
این روانشناس در ادامه میگوید: یکی از مسائلی که باعث حواسپرتی کودکان میشود این است که مدارس و والدین یک وظایفی را برای کودک تعریف و تعیین میکنند که برای سن او مناسب نیست و او را با چالشهای متعددی رو به رو میکند.
وی بیتوجهی به استعداد کودک توسط والدین را یکی از اساسیترین دلایل عدم توجه کودک تلقی میکند و توضیح میدهد: برخی از والدین توقع انجام کارهایی را از کودک دارند که بچه اصلاً استعدا یا توانایی انجام آن کار را ندارد.
وقتی بچه به کاری علاقه نداشته باشد نمیتواند روی آن تمرکز کند. والدین باید درباره علایق کودکشان با او صحبت کنند. باید از او بپرسند که چه کاری را دوست دارد و چه کاری را دوست ندارد.
حقیری در خصوص رابطه مستقیم والدین با فرزندان میگوید: در خیلی از موارد والدین ما توجه کافی به کودک نمیکنند. گاهی کودکان با «عدم توجه و تمرکز» واکنش منفی به این رفتار والدین نشان میدهند تا توجه والدین را جلب کنند.
این روانشناس سرزنش کودک را یکی دیگر از دلایل نداشتن تمرکز در کودکان میداند و میگوید: یکی دیگر از مسائلی که باعث از بین رفتن توجه و تمرکز کودک میشود، سرزنش و مقایسه او با دیگران است.
این روانشناس درباره تأثیر رژیم غذایی نامناسب در میزان توجه و تمرکز کودکان میگوید: یکی دیگر از عوامل ایجاد این اختلال، رژیم غذایی نامناسب است. در ایام مدارس کودکان از مواد غذایی دارای شکر و چربی فراوان زیاد استفاده میکنند و مواد مغذی را در برنامه غذاییشان کم دارند. با تغذیه نامناسب مغز کودک سوخت وساز لازم را برای داشتن توجه و تمرکز ندارد. کودکانی که از غذاهای چرب و شیرین بیشتر از غذاهای سالم استفاده میکنند معمولاً بی حوصله و کمتوجه هستند.
همچنین خواب ناکافی هم موجب پایین آمدن سطح تمرکز کودک میشود.
حقیری دعوا و مشاجره والدین را دلیلی مهم در کاهش توجه و تمرکز در کودکان میداند و توضیح میدهد: در هر خانهای یک سری مشکلات شخصی وجود دارد. زمانی که والدین و در حضور کودک با یکدیگر بحث و دعوا میکنند، کودک در مدرسه به جای توجه به درس مدام درحال نشخوار فکری است که چرا پدر و مادرش با یکدیگر دعوا میکنند؟
حقیری آموزش برنامهریزی کردن به کودک را یکی از روشهای مؤثر در تقویت تمرکز او میداند و میگوید: برنامه ریزی کردن یکی از کارهایی است توجه و تمرکز را در کودکان تقویت میکند.
منبع: فارس