شهرزاد: بهعنوان یک قاعده کلی به شما توصیه میکنیم که هر زمانی درباره سلامت کودکتان نگران بودید، برای تماس گرفتن با پزشک، درنگ نکنید. مسئله خیلی مهم این است که همواره باید به تغییرهایی که در ظاهر و رفتار کودکان رخ میدهد، کاملا توجه داشته باشید. البته باید این مسئله را نیز در نظر داشته باشید که گاهی، حال عمومی کودک، خوب است و برخی از نشانههای ظاهری، زودگذر هستند. با توجه به سن کودک و نشانههای ظاهری و رفتاری او، ممکن است نگرانی شما در مدت چند ساعت برطرف شود و نیازی به تماس گرفتن با پزشک نباشد؛ اما اگر این نشانهها را در ظاهر یا رفتار فرزندتان دیدید، حتما با پزشک تماس بگیرید:
1 تغییر در رفتار: در کودکانی که هنوز نمیتوانند حرف بزنند، زجاجی شدن چشم، چشمهای بیمارگونه، ضعف در پاسخگویی به صدا و حرکتهای شما، خواب بسیار زیاد یا بیخوابی در شب و گریههای بیش از حد، همه و همه، نشاندهنده این است که یک جای کار میلنگد.
۲ درد: بچهای که حرف میزند، هر وقت در هر نقطهای از بدنش، درد احساس کرد، میتواند به شما بگوید، اما اگر فرزند کوچکتان درد داشته باشد، به سختی میتوان او را آرام کرد و بسیار زودرنج و بدخلق میشود. او هنگام شیر خوردن نیز بیقراری میکند. بچههایی که ناراحتی گوش دارند، به سختی میخوابند و اگر در حالت افقی قرار بگیرند، جیغ میکشند.
3 با سرعت و با ناراحتی نفس کشیدن: اگر نفس فرزندتان منقطع است یا ماهیچههای شکم و گردن او انقباض و انبساط سریع و غیرعادی دارند، حتما او را نزد دکتر ببرید.
۴ بیرمق بودن: اگر فرزند شما بیرمق است و بازوها و پاهایش را حرکت نمیدهد یا راه رفتن کودک نوپایتان خندهدار شده و پاهایش را روی زمین میکشد و راه میرود، حتما با پزشک تماس بگیرید.
5 تب ادامهدار: تب فرزند شما، نشانه این است که بدن او در حال مبارزه با یک بیماری خاص است. از این نظر میتوان گفت که تب به یک معنا، نشانه سلامتی کودک است. حتی ممکن است دمای بدن کودک در طول یک روز یا دو روز بالا باشد، اما هیچ دلیلی ندارد که نگران سلامتی او باشید؛ اما اگر بدن او به داروهای تببر واکنش نشان نداد، حتما به پزشکتان اطلاع دهید.
۶ استفراغ یا اسهال ادامهدار: ممکن است آروغ زدن کودک به نظر شما استفراغ باشد، اما کودکی که آروغ میزند، کاملا سالم است و هیچ مشکلی ندارد؛ اما اگر استفراغ کرد، حتما با پزشک تماس بگیرید.
7 تغییر در ادرار کودک: هرگونه کاهش یا افزایش قابل توجه در ادرار کودک را به پزشک اطلاع دهید.
۸ تغییر در مدفوع: هرگونه تغییر در رنگ، مقدار و غلظت مدفوع یا تعداد دفع مدفوع کودک را به پزشک اطلاع دهید.
9 خون در مدفوع یا ادرار: در صورت مشاهده، حتما به پزشک اطلاع دهید.
۱۰ جوش غیرعادی روی پوست: هرگونه جوش، کهیر و تاول، از قرمز گرفته تا زرد را حتما به پزشک اطلاع دهید.
11 نشانههای غیرعادی در پوست: در صورت مشاهده ناحیههای قرمز و حساس روی پوست که در حال گسترش است، حتما با پزشک تماس بگیرید.
۱۲ زخمهای کوچک که درمان نمیشوند: اگر فرزندتان، انگشتاش را زخمی کرد و تا دو روز بعد خوب نشد، با پزشک تماس بگیرید.
13 خوندماغی که بند نمیآید: اگر خونریزی بینی کودک، بیش از 10 دقیقه طول کشید و شما نتوانستید با استفاده از یخ، فشار آرام بینی و به پشت خواباندن او، خون را بند بیاورید، با پزشک تماس بگیرید.
۱۴ ورم چشم، دست و پا: حتما با پزشک تماس بگیرید.
15 دردهای شکمی زیاد: اگر فرزندتان درد شکمی دارد و به خودش میپیچید، اگر با مالش شکم توسط شما، دردش برطرف شد، مشکل حل شده است؛ اما اگر به شما اجازه این کار را نداد و از طرفی نتوانست روی پای خودش بایستد و بیشتر ترجیح داد تا بخوابد، ممکن است از ناحیه آپاندیس دچار مشکل شده باشد یا مشکل داخلی داشته باشد. در این صورت با پزشک تماس بگیرید.