اهمیت ادبیات کودکان، نکات مهم
یک نویسنده با بیان اینکه برخی از نویسندگان بعضی از مسائل را رعایت نمیکنند و سیر و سلوکی در خودشان ندارند گفت: معتقدم که برخی از نویسندگان این عرصه دارای یک جهانبینی صحیح نیستند و پایههای استواری برای خود ندارند.
شهرزاد: یک نویسنده با بیان اینکه برخی از نویسندگان بعضی از مسائل را رعایت نمیکنند و سیر و سلوکی در خودشان ندارند گفت: معتقدم که برخی از نویسندگان این عرصه دارای یک جهانبینی صحیح نیستند و پایههای استواری برای خود ندارند.
نرگس افروز، نویسنده کودک و نوجوان درباره ادبیات کودکان و نوجوانان اظهار داشت: این نوع ادبیات در درجه نخست باید حس خلاقیت و امید را در کودکان پرورش دهد.
وی اضافه کرد: معتقدم داستانی که برای کودکان و نوجوانان نوشته میشود در مرحله اول باید دارای چارچوب صحیح باشد تا بتواند یک جهانبینی در حد فهم کودکان به آنها ارائه دهد، یعنی باید معنای صحیح زندگی کردن را به کودک القا کند در حدی که کودک متوجه شود که برای چه چیزی خلق شده و میخواهد به کجا برود و برای چه چیزی در این دنیا زندگی میکند تا وقتی قدم به کهنسالی گذاشت، دنیا برایش نامفهوم و مبهم نباشد.
* محتوای کتابهای کودک باید امید را در مخاطب افزایش دهد
خالق اثر «شکوفهها» ادامه داد: همیشه در نوشتههایم سعی میکنم مطالبی را عنوان کنم که کودک و نوجوان به سمت امید و موفقیت قدم بردارد و محتوای داستان را در دنیای روشن، به کودکان ارائه کنم.
وی افزود: اگر کودک تعریف و تشخیص صحیحی از جهان داشته و هدفش مشخص شده باشد حتی در گرفتاری و رویارویی با مشکلات میتواند راه خود را پیدا کند به شرط اینکه نویسنده راه طلایی را به کودک نشان دهد.
افروز با بیان اینکه محتوای کتابهای کودک و نوجوان باید به گونهای باشد که امید را در وجود مخاطب افزایش دهد، اضافه کرد: اگر نویسندهای در اثرش به مسائل تاریک و اندوهناک میپردازد باید در پایان داستان به مطالب سفید و امیدوار رجوع کند تا کودک بفهمد که پشت هر سیاهی، سفیدی است در این صورت در برابر مشکلات موفق میشود.
وی درباره برخی از نویسندگان کودک و نوجوان گفت: در این چند ساله اخیر از نزدیک با نویسندگان کودک و نوجوان مراوده داشتم معتقدم که برخی از نویسندگان این عرصه دارای یک جهانبینی صحیح نیستند و پایههای استواری برای خود ندارند.
افروز ادامه داد: برخی از نویسندگان بعضی از مسائل را رعایت نمیکنند و سیر و سلوکی در خودشان ندارند و برخی از عقاید نادرست خود را به کودکان القا میکنند البته این امر در نویسندگان با تجربه دیده نمیشود.
وی عنوان کرد: یک نویسنده باید به بسیاری از اصول و اعتقادات مذهبی پایبند باشد تا بتواند در قصهها آنها را به کودکان منتقل کند.
* نظارتی به چاپ آثار نویسندگان جوان صورت نمیگیرد
نویسنده کتاب «باغ پر از پروانه میشود» در خصوص میزان نظارت بر کتابهای کودکان و نوجوانان اظهار داشت: هماکنون مرحله چاپ کتابها بسیار زمانبر است و نظارت کمی بر آن صورت میگیرد.
وی اضافه کرد: به دلیل این مسئله زمانبر اگر یک نویسنده عاشق کارش نباشد نمیتواند کاری را که انتخاب کرده به سرانجام برساند.
افروز با اشاره به چاپ آثار نوقلمان، ادامه داد: شاید برخی از ناشران، نوشتههای برخی از نویسندگان حرفهای و دارای بیش از ۱۰ سال سابقه کار را چاپ میکنند و امتیازاتی را برای آنها قائل میشوند، اما نظارتی بر روی چاپ آثار نویسندگان جوان دیده نمیشود.
وی با بیان اینکه برخی از نویسندگان جوان با پافشاری و اصرار، اثری را منتشر میکنند، بیان کرد: توجه به نویسندگان جوان و نظارت بر کارهای آنها به پیشرفت ادبیات کودک و نوجوان کمک میکند.
خالق اثر «نسیم میآید» در خصوص معرفی کتاب از طریق اینترنت ادامه داد: کتابخانه ملی ایران، کتابخانه دیجیتالی را برای دوستداران عرصه کتاب و کتابخوانی راهاندازی کرده است که این امر باعث رضایت بسیاری نویسندگان شده است.
* ایجاد کتابخانههای سیار باعث تبلیغ کتاب در مناطق محروم میشود
نویسنده کتاب «باغ پر از پروانه میشود» در خصوص مشکلات تهیه و توزیع کتاب در مناطق روستایی و محروم کشور تصریح کرد: بسیاری از افرادی که در روستا زندگی میکنند به کتاب و اینترنت دسترسی ندارند.
وی با بیان اینکه کتابخانههای سیار برای مناطق محروم در نظر گرفته شود، اضافه کرد: نمایشگاه کتاب هر سال یکبار در شهر تهران برگزار میشود اما اگر این نمایشگاه هر سال در یک استان برپا شود بسیاری از جوانان و نوجوانان میتوانند از خرید کتاب بهرهمند شوند.
افروز با بیان اینکه باید نمایشگاه بینالمللی کتاب از یکبار در طول سال به دو و سه نوبت افزایش یابد، ادامه داد: اگر تعداد برگزاری نمایشگاه کتاب افزایش یابد بیشتر جوانان استانهای کشور میتوانند از مزایای این نمایشگاه بهرهمند شوند.
وی با بیان اینکه ایجاد کتابخانههای سیار باعث تبلیغ کتاب در مناطق محروم میشود، عنوان کرد: متأسفانه برخی از مناطق استان تهران نیز فاقد کتابخانه و با خانههای کتاب هستند و افراد این مناطق با کتاب آشنایی خاصی ندارند.
افروز تشریح کرد: هرگاه به کتابخانه مراجعه کنم، تعدادی کتاب برای کودکان و نوجوانان محل سکونتمان میآورم، اشتیاق آنها را به مطالعه کتاب مشاهده میکنم، آنگاه تازه متوجه میشوم که آنها به کتابخوانی علاقمند هستند اما خرید و تهیه کتاب برای برخی از آنها بسیار دشوار است.
وی ادامه داد: در اکثر مناطق شهر تهران همه نوع مغازه با اجناسهای مختلف دیده میشود اما در برخی از خیابانها و محلههای اثری از کتاب فروشی مشاهده نمیشود، یعنی به نوعی تبلیغی برای کتاب خواندن وجود ندارد.
* تبلیغ کتاب و کتابخوانی در مدارس بسیار کم است
وی در خصوص توزیع کتاب در بین دانشآموزان مدارس گفت: معلمان ادبیات، نقش مهمی در کتابخوانی دانشآموزان دارند، مسئولان مدارس باید کتابهای مفید را خریداری کرده و در اختیار دانشآموزان قرار دهند و یا اگر هم توان خرید کتاب را ندارند دانشآموزان را به کتابخوانی تشویق کنند و کتابهای موجود در مدرسه را در بین آنها توزیع کنند و برای آنها مسابقات کتابخوانی برگزار کنند.
افروز اضافه کرد: بهتر است وزارت آموزش و پرورش بودجهای را برای تشویق دانشآموزان در زمینه انشاء نویسی و کتابخوانی اختصاص دهد.
وی با بیان اینکه برخی از دانشآموزان تهرانی توان خرید مستمر کتاب را ندارند، ادامه داد: تبلیغ کتاب و کتابخوانی در مدارس بسیار کم است؛ مسئولان مدارس برای اینکه دانشآموزان را با ارزش کتاب و کتابخوانی آشنا و علاقمند کنند باید نویسندگان کتاب را به مدارس دعوت کنند.
این نویسنده کتاب با بیان اینکه باید در مدارس نمایشگاهی از کتاب وجود داشته باشد تا دانشآموزان بتوانند کتاب مورد نظر خود را انتخاب کنند، افزود: اگر نویسندگان کودک و نوجوان در کنار دانشآموزان قرار گیرند و ایدههای خود را برای تعریف کنند به مرور زمان مسئله و مشکل عدم کتابخوانی در بین دانشآموزان حل خواهد شد.
وی با بیان اینکه بیشتر دانشآموزان فقط به درس خواندن توجه میکنند و به طور مستمر کتابهای درسی از جمله فیزیک و شیمی میخوانند، ادامه داد: دانشآموزان باید بیاموزند که علاوه بر خواندن کتابهای درسی باید به خواندن سایر کتابهای دیگر نیز اهمیت دهند.
افروز بیان کرد: اگر جوانان یک کشور در آینده دکتر و مهندس شوند اما تعریف صحیحی از فرهنگ نداشته باشند، نمیتوانند یک پزشک و مهندس موفق باشند.
وی اضافه کرد: در کشورهای پیشرفته از جمله ژاپن، ادبیات و رشته علوم انسانی دارای ارزش و اهمیت خاصی است در حالی در ایران این وضعیت وجود ندارد و برخی از جوانان پایبند به رشتههای علوم انسانی نیستند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼