رابطه مادر و فرزند، بیشتر کنار کودکتان باشید
کودکان فاقد مهر مادری در ایجاد ارتباط با محیط اطراف خود و سایر انسانها و کسب موقعیت و مراتب شایسته اجتماعی دچار مشکل بوده و انسانهایی حساس و بیمار از نظر ذهنی و روانی به حساب میآیند به همین خاطر باید به روابط مادر و کودک بیش از هر چیزی اهمیت داده شود.
شهرزاد: مادر در ذهن و نگاه کودک تمام دنیا قلمداد می شود. کودک در مسیر زندگی بارها تجربه می نماید که مادر گهگاه از وی جداشده و دور می شود، ولی بعد از مدتی باز در برابر دیدگانش ظاهر می شود. همین حضور و غیبت متمادی زمینه نیاز کودک را بیش از پیش به مادر فراهم می آورد. کودک با مشاهده این مورد در می یابد که با دوری مادر نبایستی خودش را ببازد و دیر یا زود مادر در کنارش خواهد بود. در این رابطه است که کودک مفهوم دوری و حضور و زمان را درک میکند و آنگاه در محیطی که باقی مانده است، آنها را بسی مطمئن و به دور از خطر دانسته و جهت سازگاری با آن راههای شناخت محیط و اعتماد به آن را در می یابد. خواه این محیط خانه باشد یا جای دیگر.
غالب کودکانی که در هنگام ورود به مدرسه و دوره دبستان گریه کرده و در آنها حس اعتماد به محیط و شناخت را ایجاد نکرده است. مادرانی که پیوسته در کنار کودکشان بوده باشند و در او زمینه رشد ذهنی و شناخت محیط را فراهم نیاورند، چنین کودکانی بزدل، ترسو، بی اعتماد و فاقد اعتماد به نفس می شوند.
برخی از مادران بر عکس این تصور مینمایند که اگر کودک را به دور از خود نگه دارند و یا تحت سرپرستی دایه ای قرار دهند، کودک روی پای خود می ایستد و متکی به خود بار می آید. اما غافل از اینکه کودک ابتدای امر به مادر اعتماد کرده و از طریق وی محیط اطرافش را می شناسد و با آنها رابطه برقرار می نماید.
زمانی که کودک پیوسته تحت سرپرستی دایه های مختلفی قرار میگیرد و یا به مهد کودک های متعدد و آموزگاران گوناگونی سپرده می شود، اعتماد به نفس خود را از دست می دهد و از داشتن افراد مختلف احساس نگرانی می نماید. زیرا نمی داند که به کدامین آنها دل ببندد و به آنها پایبند شود. کودک هنوز احساسات خود را کاملاً عیان نکرده در فکر این می افتد که با فرد تازه وارد یا سرپرست نوین چگونه رفتار نماید و چه بکند که مورد مهر و عاطفه دایه و یا آموزگار قرار گیرد و یا چه واکنشی را از خود دور سازد تا از غضب و خشم وی در امان باشد.
در چنین حالتی کودک از نظر احساسی به رکود رشدی می افتد و نه تنها در بیرون که حتی در میان اعضای خانواده و برادران و خواهرانشان نیز دچار مشکل ارتباطی می شوند.
کودکانی که کمتر با مادر هستند بیشتر احساساتی بوده و حس حسادت در آنها بیشتر رشد میکند. هر نوع عدم توجه را نشان از بی علاقگی والدین دانسته و هرنوع اعتراض و یا تنبیه لفظی را برخورد قطعی در طرد شدنشان به حساب می آورند و در نهایت به نقطه ای از استنباط فکری می رسند که کسی او را دوست ندارد.
دوری زیاد مادر از کودک حتی برای چندین ساعت و به دفعات باعث می شود که رفتارها و احساسات ناخواسته ای در کودک ایجاد شود. مادامی که کودک، مادر را از خود دور نمی بیند در او احساسات پاک و تقویت کننده ذهنی ایجاد می شود، ولی زمانی که کودک احساس میکند مادرش از او دور است و کسی نیز نیست که جایش را بگیرد و اگر بگیرد او نیز چندان دوام و بقایی نخواهد داشت، آن زمان کودک اعتماد خودش را به محیط و افراد حاضر در اطراف خود از دست داده و به همانگونه پرورش مییابد. همین قضیه به ظاهر ساده باعث می شود که کودک در شناخت دنیای خارج عاجز مانده و در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل و نقص شود.
کودکانی که از مادر دور بوده و در سن یکسالگی از مهر مادر و تکیه به آن محروم مانده اند، غالباً کودکانی هستند که بسیار زودرنج بوده و به هر بهانه گریه میکنند. کودکان محروم از سرپرستی مستقیم مادر همیشه خود را به گونه ای نشان می دهند که گویی تشنه محبت هستند و به هر کسی بدون توجه به عواقب آن به سرعت رابطه دوستی برقرار نموده و یا خود را در آغوش فرد مقابل می اندازند.
کودکانی که بیش از دوماه از مادر دور مانده و یا در مهد کودک ها بزرگ شده اند، غالباً دارای روحیه دگر ستیزی بوده و به سادگی نمی توانند با دیگران رابطه برقرار کنند. اگر افرادی بزرگتر از خود را در کنارشان ببینند، از آنها هراس یافته و دوری می گزینند. نگرانی و عدم اعتماد به دیگران و هراس غیر منطقی همیشه در ذهنشان حاکم است. اگر مشکلی برایشان پدید آید خیلی سریع ناامید شده و گریه سر می دهند. اقناع کردن یا راضی کردن این نوع کودکان بسیار دشوار بوده و اگر کسی را نیز علاقمند خود ببینند، در برابرش خود را بسیار متوقع نشان می دهند.
کودکانی که از محبت مادر محروم بوده و با دایه های متفاوتی نگهداری شده و بزرگ گشته اند معمولاً کودکانی حساس هستند. آنان کنج رفتن و گوشه گیری را ترجیح داده و کم حرف بار می آیند.
کودک فاقد مهر مادری در ایجاد ارتباط با محیط اطراف خود و سایر انسانها و کسب موقعیت و مراتب شایسته اجتماعی دچار مشکل بوده و انسانهایی حساس و بیمار از نظر ذهنی و روانی به حساب می آیند به همین خاطر باید به روابط مادر و کودک بیش از هر چیزی اهمیت داده شود تا کودکان پرورش یافته در آینده دچار مشکلات خاصی نشده و اجتماع را با خود دچار معضل نسازند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼