۶۰۵۹۰
۳۱۰۸
۳۱۰۸

طلاق و تأثير آن بر کودکان (۱)

طلاق، مبغوض‌ترین و سیاه‌ترین حلال خداست؛ حلالی که خود خدا فرموده پایه‌های عرش الهی را می‌لرزاند و توصیه کرده تا جایی که می‌شود از آن دوری کنیم.

همشهری : به هر حال گاهي كار به اينجا مي‌رسد كه شما و همسرتان از هيچ‌كدام از روش‌هاي صبر و مدارا و گفت‌وگو و مشاوره و... به نتيجه‌اي نرسيده و مجبورمي‌شويد به سراغ اين سياه‌ترين حلال خداوند برويد. تكليف بچه‌ها چه مي‌شود؟ بچه‌هايي كه يك عمر آرزوي داشتنشان را داشته‌ايد و سال‌ها مراقبتشان كرده‌ايد تا به اينجا برسند و دوست داشته‌ايد جلوي چشم شما بزرگ شوند. حالا اين گل‌هاي كوچك در ميانه توفاني كه خودتان به‌پا كرده‌ايد گرفتار شده‌اند و هر لحظه به سويي كشيده مي‌شوند. قطعا شما و همسرتان، نگران بچه‌ها هستيد اما شايد ندانيد كه چگونه مي‌توانيد ميزان آسيب‌پذيري بچه‌ها را در اين اتفاق شوم به حداقل برسانيد. اگر تا پايان اين نوشته با ما همراه باشيد راهكارهاي صحيح مراقبت از اين گل‌هاي توفان زده را مرور خواهيم كرد .

تأثيرات طلاق بر فرزندان
طلاق و مجموعه مشكلات قبل و بعد از آن يكسري اثرات نامناسب بر روح و روان فرزندان مي‌گذارد كه بايد با شناخت دقيق آنها براي كاهش‌شان برنامه‌ريزي كرد. احساس ناامني و هراس از آينده، ترس از ترك‌شدن، احساس طردشدگي، احساس گناه و مقصر بودن در اختلاف بين پدر و مادر، بلاتكليفي، اندوه، اضطراب، تنهايي، خشم و افسردگي اثرات كلي طلاق بر فرزندان است. به دلايل مختلف اين نشانه‌ها در پسرها بيش از دختران بروز مي‌كند. اما اين اثرات را مي‌توان در دوره‌هاي سني مختلف فرزندان نيز تفكيك كرد. در هر دوره سني، پاره‌اي از مشكلات شديدتر و محتمل‌تر هستند كه درزير آنها را بررسي مي‌كنيم .

طلاق و تأثير آن بر کودکان (1)

۲ تا ۶ سالگي :
بچه‌ها در اين سنين بيشتر با خشم و افسردگي نسبت به طلاق والدين واكنش نشان مي‌دهند. آنها همچنين افسرده و ناراحت به‌نظر رسيده و زود به گريه مي‌افتند و گاهي در رفتارهايشان زياده خواهي و لجبازي به چشم مي‌خورد .

بسياري از دخترها در اين سنين عصبي و تندخو مي‌شوند اما عده‌اي ديگر رفتارهاي بزرگسالانه در پيش مي‌گيرند. اين دسته از بچه‌ها بيش از حد مراقب رفتارها و نظافت خود هستند و ديگر بچه‌ها را مانند بزرگ‌ترها سرزنش و تنبيه مي‌كنند و گاه آنها را پند و اندرز مي‌دهند. پسرها ناآرام و خشن مي‌شوند و رفتارهاي شيطنت‌آميز آنها بيشتر مي‌شود. اين كودكان بيشتر ترجيح مي‌دهند تنها باشند و شوقي به بازي نشان نمي‌دهند و در محيط‌هاي جمعي مثل مهدكودك، به جاي بازي و همراهي با ديگران لجبازي مي‌كنند و اخلال و بي‌نظمي به‌وجود مي‌آورند .

7 تا 11سالگي :
بچه‌هاي ۸ - ۷ ساله معمولا پس از جدايي دچار افسردگي شديد مي‌شوند. پسرها معمولا شديدتر واكنش نشان مي‌دهند و خيلي زود به گريه مي‌افتند .

با بالاتر رفتن سن بچه‌ها افسردگي و غم، جاي خود را به خشونت و انتقام‌گيري مي‌دهد . بچه‌هاي ۹ تا ۱۱ساله پس از جدايي واكنش‌هاي خشمگينانه شديدي از خود بروز مي‌دهند و درگيري‌هايي در مدرسه با معلمين و اولياي مدرسه پيدا كرده و كاركرد آموزشي‌شان پايين مي‌آيد. پسرها از ملاقات با پدر استقبال نمي‌كنند و به‌شدت در مدرسه دچار مشكل مي‌شوند .

۱۲ تا ۱۷سالگي (نوجواني ):
نوجوانان در اين سنين به نسبت بچه‌هاي كوچك‌تر، سازش بيشتري با مسئله طلاق نشان مي‌دهند. اين ممكن است به‌دليل حس استقلال‌طلبي و نداشتن ارتباط نزديك با والدين در اين سنين يا به‌دليل درك بيشتر آنها نسبت به مشكلات ميان پدر و مادر باشد. آنها در اين شرايط معمولا خود را از پدر و مادر دور نگه مي‌دارند و تلاش مي‌كنند برنامه و چارچوب زندگي مستقل و متفاوتي را دنبال كنند. پاره‌اي از آنها در دوران ابتداي جدايي احساس فريب‌خوردگي كرده و واكنش‌هاي خشمگينانه‌اي از خود بروز مي‌دهند و سعي مي‌كنند تا حد ممكن از خانه و پدر و مادر دور باشند .

چطور فرزندان را از تصميم طلاق با خبر كنيم؟
هرچند بچه‌ها از اختلافات شما باخبرند اما احتمالا اعلام صريح اين موضوع كه شما قصد داريد از يكديگر جداشويد يكي از سخت‌ترين كارهايي است كه در زندگي‌تان قرار است انجام بدهيد. احتمالا بچه‌ها از شنيدن اين موضوع شوكه خواهند شد و شما بايد مراقبت و دقت زيادي در اين مرحله از كار داشته باشيد. اين يكي از سخت‌ترين مراحل زندگي بچه‌هاست. پس دقت داشته باشيد تا در شرايط دشواري نباشند يا آمادگي لازم را براي شنيدن آن داشته باشند. زمان تغيير مدرسه يا مهدكودك، بيماري، عيد نوروز، امتحانات مدرسه و يا زمان‌هايي از اين دست به هيچ وجه زمان مناسبي براي شنيدن چنين خبري نيست .

زماني را انتخاب كنيد كه هر دوي شما حضور داشته باشيد و بچه‌ها هم فرصت كافي براي روبه‌روشدن با اين خبر را داشته باشند. يك روز تعطيل كه شما و باقي خانواده در خانه باشيد زمان مناسبي براي چنين كاري است. اين خبر را به‌صورت دو نفره، يعني همراه با همسرتان به آنها بدهيد .

ادامه دارد...

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.