درمان قطعی آرتروز زانو شامل چیست؟
آرتروز زانو یکی از شایعترین علل زانو درد است و درمان آن بسته به شرایط خاصی که باعث علائم میشوند فرق میکند. روی این مقاله کلیک کنید تا با درمان قطعی آرتروز زانو آشنا شوید.
درمان قطعی آرتروز زانو بسته به نوع و شدت آن متفاوت است. به عنوان مثال، درمانهای دارویی، تغییر در سبک زندگی و جراحی تعویض مفصل زانو، همگی میتوانند به تسکین علائم این بیماری کمک کنند، اما اینکه دقیقاً از کدام درمان آرتروز زانو باید کمک بگیرید را پزشک یا متخصص شما تشخیص میدهد.
در این مقاله میخوانید:
- آرتروز زانو چیست؟
- علت آرتروز زانو
- علائم آرتروز زانو
- تشخیص آرتروز زانو
- درمان قطعی آرتروز زانو
- درمان آرتروز زانو در خانه
آرتروز زانو چیست؟
آرتروز زانو التهاب و زوالی است که در غضروف مفصل زانو رخ میدهد. غضروف نیز پوششی لغزنده روی انتهای استخوانها است که به عنوان یک بالشتک عمل میکند و به زانو اجازه میدهد تا به آرامی خم و صاف شود. غضروف زانو، انتهای استخوان ران، بالای استخوان ساق پا (درشت نی) و پشت کاسه زانو (کشکک) را میپوشاند.
در نتیجه، هنگامی که این غضروف از بین میرود، فضای بین استخوانها باریک میشود. در آرتریت پیشرفته، ممکن است استخوانها روی یکدیگر ساییده نیز شوند. همچنین، این وضعیت در طول زمان میتواند بدشکلیهایی را نیز در زانوی شما ایجاد کند.
بیشتر بخوانید: آرتروز زانو چیست و چه درمانی دارد؟
علت آرتروز زانو
عوامل خطر و علل زیادی برای آرتروز زانو وجود دارند که باید آنها را بدانید تا در مرحله بعد بتوانید به درمان قطعی آرتروز زانو برسید. این علل عبارتند از:
- افزایش سن: در اواخر دهه 40 سالگی یا بالاتر، مفاصل به مرور زمان ساییده میشوند.
- جنسیت: آرتروز در زنان شایعتر و شدیدتر است.
- افزایش وزن: وزن اضافی به مفاصل فشار میآورد و میتواند آسیب مفاصل را بدتر کند.
- ژنتیک: داشتن والدین یا خواهر و برادر مبتلا به آرتروز یا آرتریت التهابی
- آسیب قبلی زانو: مانند پارگی مینیسک، شکستگی استخوان اطراف مفاصل یا پارگی رباط
- بعضی از مشاغل: مشاغلی که از نظر فیزیکی سخت باشند یا به طور مکرر به زانوها فشار وارد کنند.
- جراحی قبلی زانو
- داشتن یک بیماری مفصلی دیگر مانند RA
- مشکلات استخوان ساب غضروفی (لایه استخوان زیر غضروف زانو)
بیشتر بخوانید: آرتروز در بارداری چه علائمی دارد؟ آیا خطر سقط جنین هست؟
علائم آرتروز زانو
بسته به نوع آرتریت، علائم آن به تدریج با بدتر شدن وضعیت شما پیشرفت میکنند، اما ممکن است به طور ناگهانی با آسیب جزئی یا استفاده بیش از حد بدتر نیز شوند. شایعترین علائم آرتروز زانو عبارتند از:
- درد همراه با فعالیت
- دامنه حرکتی محدود
- سفتی مفصل
- تورم مفصل
- حساسیت زانو
- احساس اینکه زانوی شما ممکن است «بیرون بیاید»!
- تغییر شکل مفصل
با توجه به موارد بالا، درمان آرتروز زانو حیاتی است. در واقع، درد ناشی از آرتروز زانو معمولاً بعد از فعالیت کردن، به خصوص با استفاده بیش از حد، بدتر میشود. سفتی مفصل پس از نشستن طولانیمدت نیز یک علامت شایع است. در نهایت، با بدتر شدن آرتریت زانو، دردتان مکرر میشود یا حتی ممکن است با یا بدون فعالیت ثابت بماند.
بیشتر بخوانید: علائم روماتیسم: نشانه هایی که باید جدی بگیرید!
تشخیص آرتروز زانو
هیچ آزمایشی نمیتواند به طور قطعی آرتریت زانو را تشخیص بدهد. بنابراین پزشک شما از ترکیبی از آزمایشهای تصویربرداری، سوابق پزشکی، معاینه فیزیکی و تستهای آزمایشگاهی برای تعیین علت علائم شما استفاده میکند.
بسیاری از افراد بالای ۵۰ سال دارای علائم ساییدگی و پارگی در مفاصل خود هستند که میتواند در اشعه ایکس مشاهده شود. علاوه بر این، انواع آزمایشها برای تشخیص یا حذف برخی از علل درد زانو، مانند آرتریت التهابی، مفید هستند. این آزمایشها ممکن است استخراج مایع از مفصل زانو و بررسی آن از نظر ناهنجاری و عفونت را شامل شوند.
بیشتر بخوانید: کنترل و درمان دردهای مزمن ستون فقرات
درمان قطعی آرتروز زانو
بسته به نوع آرتریت، هدف از درمان قطعی آرتروز زانو میتواند مواردی از جمله تسکین درد، بهبود تحرک و قدرت مفصل، کنترل علائم تا حد ممکن و جلوگیری از آسیب بیشتر به مفصل را شامل شود. به همین دلیل، درمان پزشکی این وضعیت، شامل دو روش است که عبارتند از: دارو درمانی و جراحی.
بهترین قرص آرتروز زانو
بهترین داروی آرتروز برای درمان این وضعیت ممکن است شامل داروهای ضد التهابی و مسکنها باشد. البته برای درمان آرتریت زانو ناشی از RA، کورتیکواستروئیدها یا داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) نیز ممکن است برای مدیریت التهاب تجویز شوند. به طور کلی، داروهای قابل تجویز عبارتند از:
- داروهای ضد التهابی: برخی از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ناپروکسن (اگر پزشک شما فکر کند که به یک NSAID قویتر نیاز دارید، ممکن است یک مهارکننده انتخابی COX-2 مانند سلبرکس را نیز برای شما تجویز کند.)
- سایر مسکنها: تیلنول (استامینوفن) نیز میتواند برای کنترل درد استفاده شود، اما به رفع التهاب کمکی نمیکند.
- تزریق به زانو: تزریق کورتیکواستروئید نیز یک روش درمان آرتروز زانو است که میتواند به سرعت التهاب و درد را کاهش دهد. سایر تزریقها شامل مواد ژل مانندی به نام ویسکومپلنتها هستند که میتوانند روان کاری را تقویت کنند و مشابه مایع سینوویال در مفاصل سالم باشند.
- داروهایی به نام DMARDها: DMARDها با مسدود کردن التهابی که منجر به تجزیه بافت میشود، به حفظ سلامت مفاصل کمک میکنند.
درمان آرتروز زانو با جراحی
جراحی معمولاً آخرین راه حل برای آرتریت زانو است. انواع جراحی زانو عبارتند از:
- آرتروسکوپی زانو: آرتروسکوپی زانو کم تهاجمی است و برای درمان ناهماهنگی کاسه زانو یا پارگی مینیسک استفاده میشود.
- استئوتومی زانو: استئوتومی زانو شامل بریدن یک گوه از استخوان ساق پا یا استخوان ران برای تنظیم مجدد زانو و تخلیه فشار از قسمت آسیب دیده مفصل است.
- جراحی تعویض مفصل زانو: این یکی از رایجترین عمل جراحیهای ارتوپدی است که طی آن، با تعویض کامل زانو، غضروف آسیب دیده از کل مفصل زانو برداشته شده و یک ایمپلنت فلزی یا پلاستیکی به جای آن وارد میشود.
بیشتر بخوانید: کدام بیماریها واقعاً با سلولهای بنیادی درمان میشوند؟
درمان آرتروز زانو در خانه
درمان قطعی آرتروز زانو علاوه بر روشهای پزشکی، تعدادی تغییر در شیوه زندگی را نیز شامل میشود که عبارتند از:
- کاهش وزن (برای افراد دارای اضافه وزن)
- حفظ تعادل سالم بین تحرک و استراحت
- استفاده از وسایل کمک حرکتی (در صورت نیاز)
- پوشیدن کفشهای راحتی
- داشتن یک رژیم غذایی سالم
- استفاده از زانوبند
- استفاده متناوب از کمپرسهای گرم و سرد
- فیزیوتراپی
برای درمان ارتروز چه بخوریم؟
روث فرچمن، یک متخصص تغذیه در کالیفرنیا، تاکید میکند که هیچ غذای جادویی وجود ندارد، اما شواهد نشان میدهد که یک برنامه غذایی سالم همراه با گیاهان و ادویهجات خاص ممکن است تفاوت قابل توجهی ایجاد کند. بعضی از غذاهایی که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید، عبارتند از:
- غذاهای غنی از ویتامین C
- کلم بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم و کلم
- ماهیهای چرب مانند سالمون، تن، قزل آلا و ماهی خال مخالی
- سیر، پیاز، تره فرنگی و موسیر
- گیلاس و آلبالو
- زردچوبه
بیشتر بخوانید: درد پاشنه پا خود را در خانه درمان کنید
درمان قطعی آرتروز زانو با ورزش
درمان آرتروز زانو تا حد زیادی به ورزش کردن و فعال ماندن نیز تکیه دارد. نمونههایی از تمرینات هوازی که به مفاصل شما فشار وارد نمیکنند، عبارتند از:
- پیادهروی
- دوچرخه سواری
- شنا
- ایروبیک در آب
سعی کنید هر هفته تا ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی انجام دهید. البته اگر برای مفاصل شما راحتتر است، میتوانید هر بار فقط ۱۰ دقیقه ورزش کنید.
درمان قطعی آرتروز زانو در طب سنتی
در طب سنتی، از گیاهان دارویی برای درمان این وضعیت استفاده میشود. معروفترین فرمول گیاهی چینی برای آرتروز زانو DHJST است که از 15 گیاه منفرد تشکیل شده و معمولاً در بیماران مبتلا به آرترالژی به کار گرفته میشود. البته گیاهان دارویی دیگر نیز قابل استفاده هستند که عبارتند از:
- روغن گل گاوزبان
- زردچوبه
- پنجه گربه
- اکالیپتوس
- کندر
- آلوئه ورا
- دارچین
بیشتر بخوانید: روش های موضعی درمان درد عضلانی
کلام آخر
درمان قطعی آرتروز زانو با موارد مختلفی از جمله دارو درمانی، جراحی و اصلاح سبک زندگی انجام میشود. با این حال، تنها کسی که میتواند درمان مناسب شما را تعیین کند، یک متخصص ماهر و مجرب است.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصصین ارتوپدی و توانبخشی، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼