همه آنچه باید در مورد اختلال بیزاری جنسی بدانید!
بیزاری جنسی نوعی اختلال است که افراد مبتلا به آن تمایلی به درگیر شدن در فعالیتهای جنسی ندارند. روی این مقاله کلیک کنید تا با همه چیز درباره اختلال بیزاری جنسی آشنا شوید.
اختلال بیزاری جنسی برای توصیف رفتار افرادی استفاده میشود که علاقهای به رابطه جنسی ندارند و از آن اجتناب میکنند. با اینکه اختلال انزجار جنسی از لیست بیماریهای روانی حذف شده است، اما هنوز راههایی برای درمان آن وجود دارد که افراد علاقمند میتوانند این راهها را امتحان کنند.
بیشتر بخوانید: اختلال بی میلی جنسی/ علت و درمان
در این مقاله میخوانید:
- اختلال بیزاری جنسی چیست؟
- علائم اختلال بیزاری جنسی
- انواع اختلال بیزاری جنسی
- علل اختلال بیزاری جنسی
- درمان اختلال بیزاری جنسی
اختلال بیزاری جنسی چیست؟
این نوعی اختلال است که افراد در آن از هر گونه تماس جنسی با همسر خود به شدت بیزارند. این اجتناب میتواند منجر به پریشانی روحی روانی شود و همچنین، در رابطه زوجین مشکلات بزرگی ایجاد کند. به خواندن ادامه دهید تا با همه چیز درباره این اختلال، از علائم گرفته تا درمان آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: علت و درمان بی میلی جنسی/متاهل ها بخوانند
علائم اختلال بیزاری جنسی
بیزاری از رابطه جنسی میتواند خود را در واکنشهایی مانند اضطراب، ترس و حتی انزجار از پتانسیل فرصت رابطه جنسی نشان دهد. برای برخی از افراد نیز ممکن است یک جنبه خاص از رابطه جنسی، مانند مایع منی یا ترشحات واژن، ترسناک باشد و این افراد تمام تلاش خود را به کار بگیرد که تا حد امکان از تماس مستقیم با مایعات جنسی بدن دوری گزینند.
بنابراین، اختلال بیزاری جنسی میتواند منجر به علائمی شود که معمولاً با اضطراب و افسردگی شدید همراه هستند و رفتارهای اجتنابی ناشی از این اختلال نیز ممکن است به سایر زمینههای زندگی شما سرایت کنند. از طرفی، افراد دارای این اختلال مستعد ابتلا به اختلال هراس نیز هستند، زیرا هر دوی این اختلالات ویژگیهای مشترکی مانند اضطراب جدایی، حساسیت به طرد شدن و واکنش بیش از حد به انتقادات نزدیکان را دارند.
بیشتر بخوانید: نشانه های رابطه جنسی بد و انواع راه حل برای این مشکل!
انواع اختلال بیزاری جنسی
این اختلال دو نوع دارد که عبارتند از:
- بیزاری جنسی مادام العمر: در این نوع اختلال فرد بدون توجه به اینکه در چه رابطهای است یا با چه شخصی در تماس است، نسبت به روابط جنسی احساس انزجار میکند.
- بیزاری جنسی اکتسابی: در این نوع اختلال، بیزاری فرد به روابط جنسی فقط در پاسخ به یک رابطه خاص خودش را نشان میدهد و خارج از آن، فرد کاملاً معمولی است.
بیشتر بخوانید: دلیل بی میلی به رابطه جنسی بعد از زایمان در خانم ها
علل اختلال بیزاری جنسی
همانطور که گفتیم، اختلال انزجار جنسی در افرادی که سایر اختلالات مبتنی بر اضطراب یا اختلالات هراس را نشان میدهند بیشتر رایج است. حال باید اضافه کنیم که این اختلال به ویژه در زنانی که سابقه آسیبهای جنسی مانند تجاوز جنسی، زنای با محارم و آزار جنسی دارند زیاد دیده میشود. زنانی که نشانههای PTSD را نشان میدهند نیز ممکن است به این اختلال دچار شوند.
متأسفانه، اطلاعات کمی در مورد شیوع اختلالات تنفر جنسی در مردان در مقابل زنان وجود دارد. به علاوه، نشان داده شده است که هورمونهای جنسی مانند استروژن و آندروژنهای آدرنال در افراد دارای این اختلال کاهش مییابد. افزایش سطح اضطراب نیز میتواند به دلیل سابقه ژنتیکی شایعتر باشد که اغلب در افراد مبتلا به اختلالات پانیک دیده میشود.
بیشتر بخوانید: چه زمان هایی باید رابطه جنسی متوقف گردد؟
درمان اختلال بیزاری جنسی
سیندی ام. مستون از آزمایشگاه روانشناسی جنسی در دانشگاه تگزاس در آستین خاطر نشان میکند که اختلال بیزاری جنسی، از برخی جهات، بسیار شبیه به یک اختلال اضطراب است تا یک اختلال جنسی. به همین دلیل است بسیاری از درمانهای این اختلال مشابه درمانهایی هستند که با اضطراب شدید سروکار دارند. در واقع، اختلال بیزاری اغلب با استفاده از تکنیکهای کاهش اضطراب درمان میشود و رویکردهای مفید آن عبارتند از:
درمان اختلال بیزاری جنسی با حساسیت زدایی سیستماتیک
حساسیت زدایی سیستماتیک شامل کار با یک درمانگر برای ایجاد فهرستی از فعالیتهای جنسی است که هر یک باعث افزایش سطح اضطراب میشود. سپس بیمار از طریق تمرینات آرام سازی تحت نظارت با درمانگر خود در معرض محرکهای ایجاد کننده اضطراب قرار میگیرد.
بیمار و درمانگر طی جلساتی با یکدیگر همکاری میکنند تا زمانی که فرد دیگر با یک محرک خاص، اضطراب شدیدی را احساس نکند. سپس از یک محرک در لیست به محرک بعدی میروند. هنگامی که بیمار تمام فهرست محرکها را با درمانگر خود طی کرد، تکنیک مشابهی برای گذر از هر یک از آنها با همسرش آغاز میشود. تحقیقات همچنین نشان میدهد که واقعیت مجازی (VR) هم میتواند راهی مؤثر برای ارزیابی اختلال انزجار جنسی باشد و حتی ممکن است به عنوان یک درمان بالقوه عمل کند.
بیشتر بخوانید: چگونه آغازگر رابطه جنسی باشیم؟
سایر راههای درمان این اختلال عبارتند از:
- درمان یکپارچه: این شامل جمعی از درمانهای ارائه شده توسط پزشکان، روانشناسان، درمانگران جنسی و حتی شاید یک فیزیوتراپیست است. این نوع درمان میتواند یک گزینه ایدهآل باشد، اما باید هزینه زیاد و امکان دسترسی به آن را نیز در نظر گرفت.
- درمان پزشکی: این نوع درمان میتواند شامل مصرف داروها باشد. بسیاری از داروهایی که برای افراد مبتلا به اختلال بیزاری تجویز میشوند، معمولاً برای افرادی که دارای سایر اختلالات اضطرابی هستند نیز کاربرد دارند.
- روان درمانی: این شامل مراجعه به یک درمانگر جنسی یا سایر متخصصان سلامت روان است. البته باید مطمئن شوید که درمانگر شما دارای گواهینامه هیئت مدیره باشد تا بتواند به طور کاملاً حرفهای مشکل شما را برطرف کند.
صحبت کردن در مورد اختلالات جنسی با عزیزان و درمانگران ممکن است سخت باشد. با این اوصاف، یادتان نرود که حق دارید در زندگی زناشویی خود شاد باشید. پس اگرچه کار آسانی نیست، اما سعی کنید برنامههای درمانی مختلف را تحت بررسی قرار دهید و با انتخاب گزینه مناسب، اختلال بیزاری خود را درمان کرده به سمت یک زندگی زناشویی شاد و سرشار از رضایت حرکت کنید.
بیشتر بخوانید: صحبت درباره رابطه جنسی چطور باید باشد؟
کلام آخر
اختلال بیزاری جنسی به وضعیتی گفته میشود که در آن فرد هیچ گونه تمایلی به رابطه زناشویی ندارد و حتی از آن احساس انزجار میکند. افراد معمولاً در اوایل ۲۰ سالگی خود به این اختلال مبتلا میشوند. یعنی همان همان سنی که بسیاری از افراد از نظر جنسی شروع به فعالیت میکنند. متأسفانه این اختلال اغلب مورد توجه قرار نمیگیرد، زیرا بسیاری از مردم احساس میکنند که این یک موضوع خصوصی است و نمیتوانند به راحتی درباره آن صحبت کنند و دنبال کمک حرفهای بگردند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼