۲۳۱۰۲۰
۵۷۳۶
۵۷۳۶

راه های درمان زانوی ضربدری

زانوهای ضربدری، شرایطی است که وقتی می‌ایستید، بین مچ پاهایتان فاصله به وجود می‌آید. در این مقاله با راه های درمان زانوی ضربدری آشنا می‌شوید.

راه های درمان زانوی ضربدری

زانوهای ضربدری، شرایطی است که وقتی می‌ایستید، بین مچ پاهایتان فاصله به وجود می‌آید. در این مقاله با راه های درمان زانوی ضربدری آشنا می‌شوید.

در این مقاله می‌خوانید: 

راه های درمان زانوی ضربدری

زانوی ضربدری چیست؟ 

این بیماری در کودکان 3 تا 6 ساله رایج است و معمولا بدون ایجاد مشکلی، با رشد کودک، خود به خود بهتر می‌شود. گاهی اوقات کودکان بالاتر از شش سال، یا بزرگسالان هم به آن دچار می‌شوند. 

اگر زانوهای ضربدری داشته باشید، وقتی می‌ایستید و زانوهایتان را کنار هم قرار می‌دهید، بین قوزک‌های پایتان فاصله به وجود می‌آید. اگر فاصله‌ای بین مچ پاها وجود ندارد، پس زانوهایتان ضربدری نیست. بجز این علامت، اکثر افراد علائم دیگری ندارند.

اما گاهی اوقات، اگر زانوی ضربدری شدید داشته باشید، یا به دلیل بیماری دیگری ایجاد شده باشد، ممکن است در راه رفتن مشکل داشته باشید، یا زانوهایتان درد کند. 

راه های درمان زانوی ضربدری

علت زانو ضربدری

زانو ضربدری در کودکان، بخش طبیعی رشد و تکامل است و معمولا با افزایش سن بهتر می‌شود. این وضعیت در برخی از کودکان و بزرگسالان ممکن است ناشی از عوامل دیگری باشد که عبارتند از:

  • آسیب به زانو یا پاها
  • استئومیلیت (عفونت استخوانی)
  • آرتروز
  • کمبود ویتامین دی
  • برخی از شرایط ژنتیکی که مفاصل را تحت تاثیر قرار می‌دهند مانند سندرم بیش حرکتی مفاصل یا سندرم اهلرز دانلوس

بیشتر بخوانید: زانو درد در زنان، علت و درمان

راه های درمان زانوی ضربدری

پرسش و پاسخ درباره راه های درمان زانوی ضربدری

سوال : راه های درمان زانوی ضربدری چیست؟

پاسخ : به انحناء غیرطبیعی پایین پا، زانو یا پای ضربدری گفته می‌شود، در این حالت زمانی که بیمار زانوها را به هم می‌چسباند، فاصله زیادی پایین پاها و مچ پاها ایجاد می‌شود. ژنووالگوم اصطلاح پزشکی است که برای پای ضربدری به کار برده می‌شود. زانو یا پای ضربدری حالت عکس پای پرانتزی است در عارضه پای پرانتزی یا پاهای کمانی، زمانی که شخص در حالت ایستاده قرار می گیرند؛ زانوها کاملا جدا از یکدیگر قرار خواهند می گیرند.

برای آگاهی بیشتر از راه های درمان زانوی ضربدری به سراغ کلینیک تخصصی اصلاح غیر جراحی انحرافات ارتوپدی فنی آتل رفتیم. از شما دعوت میکنیم ویدئو زیر را تماشا کنید. برای مراجعه به کلینیک تخصصی آتل یا دریافت نوبت از کلینیک تخصصی آتل کلیک کنید.

راه های درمان زانوی ضربدری

بهترین روش جراحی برای درمان پای ضربدری

زانوهای ضربدری، معمولا با رشد کودکان و صاف شدن پاهایشان بهتر می‌شود. اکثر کودکان به هیچ درمانی نیاز ندارند، اما گاهی اوقات ممکن است فیزیوتراپی یا درمان توسط متخصص پا توصیه شود. اگر این وضعیت باعث ایجاد عوارضی مانند درد یا مشکل در راه رفتن شود، لازم است برای آزمایش‌هایی به متخصص مراجعه کنید تا ببینید چه چیزی باعث آن شده است.

به ندرت ممکن است برای صاف کردن زانوها و پاها جراحی نیاز باشد. جراحی‌هایی که ممکن است انجام شوند شامل دو نوع اصلی هستند:

جراحی رشد هدایت شده

جراحی هدایت رشد یا قرار دادن یک صفحه فلزی کوچک در زانو برای اصلاح رشد، از جمله موثرترین روش ها در درمان پای ضربدری در دوران نوجوانی است. این جراحی با قرار دادن یک ابزار فلزی کوچک در داخل زانو انجام می شود. اصلاح فرم زانو به کمک این روش جراحی حدودا ۱۲ماه طول می کشد.

راه های درمان زانوی ضربدری

جراحی استئوتومی

در کودکانی که پاهای ضربدری دائمی دارند و هنوز به سرعت در حال رشد هستند استفاده از روش رشد هدایت شده پیشنهاد می‌شود. روش استئوتومی معمولا برای بزرگسالانی که مشکل پای ضربدری شدید دارند استفاده می‌شود.

جراحی استئوتومی یا برش استخوان که در آن یک تکه نازک از استخوان پا برداشته می‌شود تا استخوان‌ها در موقعیت صحیح قرار گیرند. از صفحات و پیچ‌هایی برای تثبیت استخوان‌ها در موقعیت جدید استفاده می‌شود.

بیمار می‌تواند چند روز پس از عمل رشد هدایت شده راه رفتن را شروع کند و چند هفته بعد می‌تواند ورزش نیز انجام دهد. در عمل استئوتومی چند ماه طول می‌کشد تا فرد بتواند به تمام فعالیت‌های طبیعی خود برگردد.

بیمار می‌تواند چند روز پس از عمل رشد هدایت شده راه رفتن را شروع کند و چند هفته بعد می‌تواند ورزش نیز انجام دهد.

عوارض عدم اصلاح پای ضربدری

در صورت عدم درمان زانوی ضربدری فرد به تدریج دچار مشکلاتی مانند لنگیدن در راه رفتن می شود. با گذشت زمان ممکن است فرد به دلیل ظاهر نامناسب پاهای خود احساس نارضایتی از خود داشته باشد و دچار مشکلات روحی شود.
عارضه زانوی ضربدری اگر به موقع درمان نشود باعث ابتلا به آرتروز زودرس زانو می شود که به علت تحمیل فشار بیش از حد به زانوها می باشد.

پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص ارتوپدی و توانبخشی

راه های درمان زانوی ضربدری

راه های درمان زانوی ضربدری، با ورزش

در ادامه با راه های درمان زانوی ضربدری، با ورزش آشنا می‌شوید: 

لانژ پهلو

در حالت ایستاده پاها را به عرض لگن باز کنید و دمبل ها را کنار بدن نگه دارید. همراه با پایین نگه داشتن باسن، گام بلندی به راست برداشته و طوری قرار بگیرید که می خواهید وزنه ها را کنار پاهای خود قرار دهید. همین حرکت را به سمت چپ نیز انجام دهید و هر بار 10 تا 12 بار آن را تکرار کنید.

پلانک از پهلو

این ورزش بیشتر جهت تقویت عضله های شکم مورد استفاده قرار می گیرد. اما در بهبود پای ضربدری نیز تاثیر گذار می باشد. به سمت پهلوی راست دراز بکشید. و پاهای خود را دراز کنید و دست چپ را روی مفصل ران بگذارید. ضمن داخل کشیدن عضلات شکمی خود، مفصل های ران و زانوی خود را از زمین بلند کرده و یک دقیقه این حالت را حفظ کنید.

راه های درمان زانوی ضربدری

بالا آوردن پا در حالت صاف

این تمرین برای تقویت عضلات جلوی ران است و روش انجام آن به این صورت می باشد. که روی صندلی نشسته و کف پاهای خود را زمین بگذارید. یکی از زانوهایتان را راست کرده و چند لحظه پایتان را دراین حالت نگه دارید و سپس پایین بیاورید.

خم کردن زانو

این حرکت برای تقویت عضلات پشت ران مفید می باشد. به این صورت که در حالت ایستاده یکی از زانوهای خود را خم کنید. و پای خود را به عقب ببرید به گونه ای که پایتان با باسن شما برخورد کند. این ورزش را در حالتی که روی شکم خوابیده اید نیز می توانید انجام دهید. سایر تمرینات مانند اسکات نیمه، اسکات کامل، چمباتمه زدن کنار دیوار، کشش عضلات همسترینگ و ورزش در آب نیز در اصلاح پای ضربدری موثر می باشند. تاکید می شود که این تمرینات باید زیر نظر پزشک متخصص صورت بگیرد.

راه های درمان زانوی ضربدری

لیفت پا به صورت کشیده

جهت انجام این حرکت به پشت دراز کشیده و بدن خود را کاملا صاف کنید. پای راست خود را به اندازه 15 سانتی متر بالا بیاورید و چند ثانیه در همین حالت حفظ کنید و سپس با پای دیگر همین حرکت را تکرار کنید.

حرکات کششی ران

در این ورزش به پشت دراز بکشید و عضلات جلوی ران خود را با فشار دادن پشت زانو به زمین تحت فشار قرار دهید. این تمرین جهت تقویت عضلات چهارسرران مفید می باشد.

ماساژ درمانی

این روش تا حدودی در درمان پای ضربدری موثر است و شامل حرکت دادن پا به اطراف می باشد. هدف از ماساژدرمانی کمک به رشد استخوان در جهت مناسب و کاهش شدت پای ضربدری می باشد. و برای بزرگسالانی مناسب است که پای ضربدری برای آن ها عوارض زیادی به همراه ندارد و خفیف است.

راه های درمان زانوی ضربدری

خلاصه

زانوی ضربدری، شرایطی است که معمولا در سنین 3 تا 6 سالگی رایج است، اما با رشد کودکان برطرف می‌شود. این وضعیت ممکن است در کودکان بزرگ‌تر، یا بزرگسالان نیز به دلایلی مانند آرتروز، کمبود ویتامین دی و آسیب به زانو یا پاها ایجاد شود. زانوی ضربدری اگر باعث زانودرد، یا مشکل در راه رفتن نشود، درمان نیاز ندارد، اما اگر مشکل‌ساز شود، انجام برخی ورزش‌ها یا جراحی از راه های درمان زانوی ضربدری به شمار می‌رود.

برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان مراجعه کنید. 

منبع: nhs.uk

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.