۲۱۷۶۶۹
۱۴۶۴۲
۱۴۶۴۲

انجام عمل ivf، هر زوج چند بار؟

قبل از آی وی اف، خانم ها باید آزمایش ذخیره تخمدان انجام دهند که شامل گرفتن نمونه خون و آزمایش آن برای سطح هورمون تحریک کننده فولیکول است.

متاسفانه این روزها به علت افزایش تعداد زوجهایی که برای بچه دار شدن با مشکل روبرو هستند استفاده از روش های کمک باروری مثل ای وی اف نیز بسیار رایج شده است و زوج هایی که قصد انجام این روش را دارند با کوهی از سوالات بدون جواب در ذهنشان روبرو هستند.به همین علت،سعی کردم تا تعدادی از سوالات رایج زوجین در این زمینه را در این مقاله جمع اوری کنم تا بعد از خواندن این مطلب یک دید کلی راجب به روش انجام آی وی اف داشته باشید.
آی وی اف چیست؟
آی وی اف یا همان لقاح آزمایشگاهی ،نوعی تکنولوژی تولید مثل است. در این روش تخمک از بدن زن خارج شده و در محیط آزمایشگاهی با اسپرم مرد لقاح داده میشود و سپس نطفه ایجاد شده ، برای ذخیره سازی فریز می شود ودر تایم های مناسب به رحم زن منتقل می شود.
برای زوجهایی که کلا بدنشان قادر به ساخت تخمک و اسپرم نیست ،میتوان از اسپرم و تخمک اهدایی هم استفاده کرد و هم چنین در مواقعی که رحم زن قابلیت نگهداری جنین را ندارد، می تواند نطفه را داخل یک حامل جایگزین(رحم اجاره ای) بارور کرد یعنی خانمی دیگر که فرزند شما را حمل می کند.
این عمل به چه زوجینی توصیه میشود؟
با توجه به گران بودن و تهاجمی بودن این روش ،فقط برای زوجینی توصیه میشود که به مدت یکسال تلاش برای بارداری به روش طبیعی داشتند ولی نتیجه ای نگرفته اند.
شایعترین مشکلاتی که در پی آنها پزشک توصیه به انجام آی وی اف میکند شامل مسدود بودن لوله های فالوپ،کاهش عملکرد تخمدان،آندومتریوز،ناباروری به علت وجود مشکلات در اسپرم،افراد مبتلا به مشکلات ژنتیکی با احتمال انتقال بیماری به فرزندشان ،بارداری های بدون علت مشخص یا در زنان بالای ۴۰ سال و ... میباشند.

روش انجام آی وی اف به چه صورت است؟
قبل از شروع آی وی اف، خانم ها باید آزمایش ذخیره تخمدان را انجام دهند. این آزمایش شامل گرفتن نمونه خون و آزمایش آن برای سطح هورمون تحریک کننده فولیکول است. نتایج این آزمایش اطلاعات مربوط به اندازه و کیفیت تخمک شما را به پزشک می دهد.
عمل ای وی اف در پنج مرحله انجام میشود.مرجله اول تحریک تخمک گذاری است که از داروهای باروری برای افزایش تولید تخمک ها استفاده می شود (کلومیفن : داروی رایج داروی تحریک کننده تخمک گذاری).مرحله دوم بازیابی تخمک است که در آن جراحی کوچکی، به نام آسپیراسیون فولیکول، برای برداشتن تخمک از بدن زن انجام می شود.
جراحی اغلب به عنوان یک روش سرپایی در مطب دکتر انجام می شود و به مادر دارو داده می شود تا در طول درمان احساس درد نکند سپس دکتر (با استفاده از تصاویر سونوگرافی به عنوان راهنما)یک سوزن نازک را از طریق دیواره واژن به داخل تخمدان و کیسه های (فولیکول ها) حاوی تخمک میرساند. این سوزن به یک دستگاه مکش متصل شده است، که تخمک و مایع هر فولیکول را بیرون می کشد..
این روش برای تخمدان دیگر هم انجام می شود. ممکن است بعضی خانمها بعد از این کار احساس درد خفیف یا گرفتگی و اسپاسم داشته باشند،که در عرض یک روز از بین می رود..
مرحله سوم: تلقیح و بارور شدن
در مرحاه بعد یعنی تلقیح پزشک باید اسپرم جدا شده از نمونه اسپرمی که مرد به آزمایشگاه تحویل داده است را با تخک زن مخلوط کرده تا در محیط مناسب آزمایشگاه تبدیل به نطفه شود.در مواردی که پزشک فکر میکند امکان تلقیح پایین است ممکن است اسپرم را مستقیم به درون تخمک تزریق کند که به این روش تزریق داخل سیتوپلاسمیک میگویند.
مرحله چهارم: کشت نطفه یا جنین
کارکنان آزمایشگاه به طور مرتب جنین را بررسی می کنند تا مطمئن شود که در حال رشد است و بعد از حدود ۵ روز، یک نطفه طبیعی دارای چندین سلول است که به طور فعال تقسیم می شوند و به رشد خود ادامه میدهند.در این مرحله ممکن است نطفه زوجهایی که خطر انتقال اختلالات ژنتیکی را به جنین دارند تحت آزمایش قرار گیرد..
.
مرحله پنجم: انتقال جنین
حال باید جنین را به بطن مادر انتقال داد. این کار در مطب دکتر انجام می شود و مادر کاملا هوشیار است. دکتر یک لوله نازک (کاتتر) حاوی نطفه را از راه واژن زن، وارد دهانه رحم می کند و نطفه را در رحم آزاد میکند.نطفه اگر به دیواره رحم بچسبد میتواند شروع به رشد کند و حاملگی اتفاق میافتد.اگر بیش از یک نطفه به صورت همان زمان وارد رحم شود، می تواند به دوقلو، سه قلویی یا بیشتر منجر شود. تعداد دقیق انتقال جنین یک مسئله پیچیده است که به عوامل بسیاری، به ویژه سن زن بستگی دارد.
در صورتی که انجام آی وی اف موفقیت آمیز نباشد، زمان مراجعه بعدی جهت انتقال جنین های فریز شده چند وقت بعد باید باشد؟
زمان انجام مجدد به شخص بستگی دارد اما در کل باید به بیمار تا بازگشت دوره ماهانه طبیعی فرصت داده شود که حدود ۲ تا ۳ دوره ماهانه طول می‌کشد.
امکان تکرار آی وی اف برای هر زوج چند بار است؟
تعداد مشخص ویا محدودیت خاصی برای تکراراین کار وجود ندارد ودر نهایت این مسئله به تصمیم زوج و پزشک آنها بستگی دارد.

چه مدت بعد از انجان آی وی اف میتوان رابطه جنسی داشت؟
اکثر پزشکان حداقل ۲ تا ۳ هفته پرهیز از مقاربت را پیشنهاد می‌کنند زیرا انقباضات رحم که به دنبال ارگاسم رخ می‌دهد، می‌تواند برای مراحل اول لانه‌گزینی جنین در رحم مضر باشد.اما این نکته را بدانید که داشتن نزدیکی در شب قبل از انتقال جنین توصیه می‌شود چرا که بعضی پزشکان معتقدند این‌کار شانس حاملگی را افزایش می‌دهد.
اگر قبل از خارج کردن تخمک، تخمک‌گذاری در تخمدان‌ رخ دهد چه می‌شود؟
با توجه به اینکه در طول دوره ‌آی.وی.اف، پزشک با بررسی سطح هورمون‌ها به طور دقیق از تخمک گذاری زودرس جلوگیری می‌کند احتمال آزاد شدن تخمک بسیار کم است اما در صورت تخمک گذاری ،دیگر امکان خارج کردن تخمک از تخمدان وجود نخواهد داشت.
آیا لکه بینی بعد از خارج کردن تخمک طبیعی است؟
بله، اگر میزان خون کم باشد و در حد لک بینی باشد مسِله ساز نیست و معمولا به‌دلیل زخمی است که در نتیجه سوراخ کردن دیواره واژن توسط سوزن ایجاد می‌شودکه حدود یک یا دو روز طول میکشد اما اگر خونریزی به حدی باشد که بتواند نوار بهداشتی را آغشته به خون کند و یا ادامه دار باشد، باید فورا به پزشک مراجعه شود.
آیا لکه‌بینی بعد از انتقال جنین و قبل از تست حاملگی طبیعی است؟
دیدن لک خون درفاصله ۲ هفته‌ای که بعد از انتقال جنین که هنوز تست بارداری نداده اید میتواند علل مختلفی داشته باشد. دیدن لک میتواند علامت خوبی باشد که نشان میدهد ،جنین لانه‌گزینی کرده است یا اینکه یکی از جنین‌ها لانه‌گزینی کرده در حالی‌که دیگری جدا شده است. گاهی هم میتواند نشاندهنده شروع زمان خونریزی ماهانه باشد که در این حالت مادرباردار نیست.
همیشه هنگام لکه‌بینی باید به پزشک اطلاع داد وحتی زمانی‌که لکه‌بینی شدید است، لازم است تست حاملگی انجام شود.
بعد از انتقال جنین چه مراقبت‌هایی لازم است؟
اجتناب از کار سنگین خانه‌(حتی کار با جاروبرقی) و فعالیت‌های شدید و بلند کردن اجسام سنگین.
خودداری از فعالیت‌های ورزشی مثل دویدن، شنا و ائروبیک.
استفاده نکردن از حمام آفتاب، سونای گرم، وان آب داغ و جکوزی.
خودداری از مقاربت جنسی و ارگاسم
پرهیز از مصرف سیگار، قهوه، الکل وبرخی داروها.
چه زمانی بعد از انتقال جنین می‌توان فعالیت‌های روزانه را انجام داد؟‌
اغلب توصیه می‌شود حدود ۴۲ ساعت بعد از انتقال جنین به رحم، زن کاملا بی‌حرکت و در حالت استراحت باشد. از ورزش‌ و انجام کارهایی مثل بلند کردن اجسام سنگین تا زمان تثبیت حاملگی باید خودداری کرد. اما انجام سایر فعالیت‌های روزانه منعی ندارد.
چه زمانی فرد متوجه می شود که باردار است؟
باید بدانید که حاملگی با هیچ‌گونه علامت خاصی از جمله تهوع، درد و کرامپ شکم و… ثابت نمی‌شود و فقط با تست مثبت بارداری میتوان تشخیص بارداری را گذاشت.
احتمال چند قلویی در‌آی.وی.اف چقدر است؟
امکان بارداری دوقلویی در جامعه و افرادی که عتدی باردار شده اند حدود یک به هشتاد است در حالیکه این درصد به‌دنبال‌آی.وی.اف به ۵۲ درصد میرسد و در مورد سه‌قلوها احتمال ۲تا۳درصد است..
چه تعداد جنین به رحم انتقال داده می‌شود؟
تصمیم‌گیری راجع به این مسئله به مسایل زیادی بستگی دارد از جمله: سن، تعداد آی.وی.اف‌های انجام شده و حتی احساس زوجین راجع به این تعداد. در کل انتقال بیش از ۳جنین توصیه نمیشود زیرا در این صورت عوارض حاملگی زیاد و احتمال حاملگی نرمال و کامل و تولد نوزاد سالم کمتر خواهد شد.اگر بارداری دو یا سه قلویی اتفاق بیفتد میتوان تعداد قلها را کاهش داد البته تصمیم برای انجام این کار یک تصمیم ریسکی است..
برای جنین‌های اضافی چه اتفاقی می‌افتد؟
جنین‌های اضافی در صورت لزوم قابل فریز شدن هستند تا در دوره‌های بعدی و در صورت آی وی اف ناموفق مورد استفاده قرار گیرند.در صورت بارداری سرنوشت بقیه جنین‌های اضافی مسایل و مشکلات اخلاقی زیادی را در بین جامعه پزشکی برانگیخته است.
دکتر همچنین رحم شما را بررسی خواهد کرد. این بررسی شامل انجام سونوگرافی می باشد، که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویر رحم استفاده می کند. پزشک همچنین می تواند از طریق مهبل و رحم یک نشانگر را وارد کند. این آزمایش ها می تواند سلامت رحم شما را نشان دهد و به پزشک کمک کند که بهترین راه برای لقاح انتخاب کند.
عوارض شایع بعد از عمل
عوارض جانبی معمول عبارتند از:
ترشحات مایع روشن یا خونریزی مختصر پس از عمل
حساسیت پستان به علت سطوح استروژن بالا
نفخ خفیف
گرفتگی ملایم
یبوست
اگر پس از انتقال جنین درد متوسط ​​یا شدید داشتید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
درصد موفقیت این عمل به چه عواملی بستگی دارد؟
۱- سن مادر:
هر چقدر مادر جوانتر باشد، احتمال بارداری بیشتر است.
۲- وضعیت نطفه:
انتقال نطفه هایی که بیشتر رشد کرده اند احتمال بارداری را افزایش میدهد.
۳- سابقه باروری:
احتمال موفقیت در زنانی که قبلا یک بار بارداری و زایمان را تجربه کرده اند بیشتر است.
۴- علت ناباروری:
علت ناباروری هم درموفقیت تاثیر گذار است.
۵- عوامل شیوه زندگی:
عواملی مثل سومصرف مواد و سیگار و ...میتواند تاثیر منفی روی موفقیت این عمل داشته باشد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

مشاوره ویدیویی

    • اخبار داغ
    • جدیدترین
    • پربیننده ترین
    • گوناگون
    • مطالب مرتبط

    برای ارسال نظر کلیک کنید

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.