انواع حاملگی های پرخطر، هشدارهای جدی!
بارداری پرخطر یعنی بارداری که از مسیر عادی، منحرف شود. بعضی از خانمها بارداری خود را به این صورت آغاز می کنند و بعضی دیگر، تحت شرایط خاصی، در معرض خطر هستند.
آگاهی از عوامل ایجاد خطر در بارداری و چگونگی مواجهه با آنها موجب میشود که بتوانیم این دوران را ایمنتر طی کرده و در نهایت فرزند سالمتری داشته باشیم. چند عامل اصلی ایجاد خطر در بارداری عبارت است از: فشار خون بالا، دیابت، درد رماتیسمی مفاصل، صرع و ... .
«بارداری پرخطر» یعنی بارداری که از مسیر عادی، منحرف شود. بعضی از خانمها بارداری خود را به این صورت آغاز می کنند و بعضی دیگر، تحت شرایط خاصی، تحت در معرض خطر هستند. در این صورت، با انجام آزمایشات و مشاورههای ویژه در مورد تغذیه دارو یا شیوه زندگی، تحت مراقبتهای خاصی قرار خواهند گرفت. در گذشته به مادرانی که برای اولین بار، باردار میشدند و سن آنها بیشتر از ۳۰ بود یا همه خانمهای با Rh منفی، در معرض خطر گفته میشد اما امروزه هیچیک از این موارد، جزو این گروه نیستند و ابتلا به بیماریهای مزمن یا داشتن سابقه بیماریهای زنان، معمولاً جزو موارد پرخطر است.
فشار خون بالا
داشتن فشار خون بالا، به کلیههای مادر آسیب میرساند و باعث تولد نوزاد نارس و کموزن میشود. همه راههایی که برای مادران با فشار خون بالا بهکار میرود، مانند تجویز داروهای ادرار آور، در دوران بارداری، بیخطر نیستند. اگر فشار خونتان کمی بالاتر از حد معمول باشد، میتوانید با مشورت با پژشک، کلاً داروها را قطع کنید. در طول مدت بارداری، باید فشار خون توسط پزشک و خودتان کنترل شود چون فشار خون معمولی، خطر کمتری برای کودک دارد. فشار خون بالا، نیاز به مراقبت بیشتری دارد که احتمالاً شامل استراحت و رژیم غذایی میشود. حالتی که در اثر فشار خون بالا در سهماهه دوم و سوم ایجاد میشود، «مسمومیت حاملگی» نام دارد.
دیابتها
به دلیل پیشرفت علم پزشکی و کنترل دیابت، مبتلایان به دیابت نوع اول (وابسته به انسولین)، دیگر از باردار شدن منع نمیشوند. برای درمان، ۶ ماه قبل از باردار شدن، باید شروع به پایین آوردن میزان قند خون آنها کرد که تقریباً همه خطرات (از عفونت مجاری ادرار تا سقط، جنین مرده و نقصهای مادرزادی متغیر است) را کاهش میدهد. در دوران بارداری نیز یک رژیم غذایی صحیح و انجام تمرینات ورزشی، همراه با کنترل دائمی میزان گلوگز خون، برای کنترل این بیماری ضروری است. نوع دیگر دیابت، دیابت حاملگی است که در سهماهه دوم و سوم ایجاد میشود.
درد رماتیسمی مفاصل
«رماتیسم» آسیبی به کودک نمیرساند اما معمولاً درد مفاصل، طی حاملگی از بین میرود و غالباً یک یا چند ماه بعد از زایمان، مجدداً ظاهر میشود. داروهایی که معمولاً برای این بیماری تجویز میشوند، آسپرین و استروئیدها هستند که برای بیشتر خانمهای باردار توصیه نمیشود اما در شرایط خاص پزشکی و با مراقبتهای دقیق، معمولاً مورد استفاده قرار میگیرند.
با متخصص زنان یا یک متخصص دیگر مشورت کنید تا مقدار داروی مصرفی را به حداقل ممکن برساند و راههای دیگری مانند استراحت را برای رهایی از آن، انتخاب کنید. در طول بارداری، به همه توصیهها و نکات مراقبتی برای مبارزه با بازگشت بیماری بعد از زایمان، عمل کنید. احتمالاً در خانهداری و مراقبت از کودک، نیاز به کمک خواهید داشت.
صرع
در دوران بارداری، خبرهای خوبی در مورد این بیماری وجود دارد. بعضی از تحقیقات نشان میدهد که در دوران بارداری، تنها نیمی از افراد مبتلا به صرع، دچار حمله مغزی میشوند. یکچهارم آنها کمتر از معمول و یکچهارم نیز بیشتر از حد معمول، مخصوصاً در اواخر سهماهه سوم، هنگامی که میزان هورمون پروژسترون به حداکثر میرسد، دچار آن میشوند. خوشبختانه امروزه پزشکان شناخت بهتری نسبت به چگونگی کنترل حملات مغزی در دوران بارداری دارند. علارغم اینکه نقصهای مادرزادی به بعضی از داروهای ضد صرع، نسبت داده شده است، احتمال خطر نسبتاً پایین است و تنها ۲ تا ۶ درصد بیشتر از حد طبیعی است. ممکن است پزشک توصیه کند مقدار داروی مصرفی را کم یا کاملاً قطع کنید. اگر طی دو یا سه سال قبل از بارداری، دچار صرع شدهاید، بدون مشورت با پزشک، داروهایتان را قطع نکنید. اسیدفولیک که معمولاً قبل از بارداری تجویز میشود، خطر نقصهای مادرزادی که در اثر مصرف دارو ایجاد میشود را کاهش میدهد و در طول مدت بارداری، خواب و استراحت کافی و اجتناب از نگرانی، به بعضی از خانمها برای جلوگیری از صرع کمک میکند.
سن بالای ۴۰ سال
بعضی از پزشکان سن ۳۵ سال را نشانه خطر میدانند. اگرچه سن، به تنهایی شما را از گروه «در معرض خطر» مجزا نمیکند، مطالعات انجام شده نشان داده است که بعضی از خطرات، با افزایش سن، افزایش مییابند. این خطرات عبارتند از: افزایش ابتلا به فشار خون بالا، فیبروم، دیابتها و افزایش احتمال نقصهای مادرزادی. در این مورد، معمولاًٌ نوع مراقبت، با سایر خانمهای باردار، تفاوتی نخواهد داشت به جز شرایطی که نیاز به مراقبت خاص و ویژه داشته باشد.
سابقه سقطهای مکرر
در این صورت ممکن است در اوایل بارداری، نیاز به مراقبتهای دقیقتری وجود داشته باشد.
منبع:
الو مامان
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼