مکمل آهن در بارداری، چرا باید استفاده کنیم؟
در نوزادان زودرس به علت رشد سریع و افزایش نیاز به آهن، کم خونی فقر آهن بسیار محتمل است.
آهن در غذا به دو فرم آهن متصل به پروتئین هِم و آهن بدون هِم یافت می شود. گیاهان، مواد غذایی غنی شده با آهن و اکثر مکمل های غذایی دارای آهن بدون هم هستند در حالی که آهن هم عمدتا در پروتئین های حیوانی مانند گوشت قرمز، گوشت ماکیان و غذاهای دریایی یافت می شود. آهن متصل به هم ، دارای فراهمی زیستی بیشتری نسبت به آهن بدون هم است به این معنی که درصد بیشتری از آهن مصرفی وارد جریان خون شده و به منظور ساخت گلبول های قرمز مورد استفاده قرار می گیرد.
محدودیت در مصرف پروتئین های حیوانی به علل اقتصادی و نیز در برخی از بیماری ها مانند نقرس و بیماری های کلیوی و عدم دریافت آهن کافی از مواد غذایی گیاهی به دلایل مختلف مانند مصرف مقادیر ناکافی سبزیجات فرد را در ریسک فقر آهن قرار می دهد به علاوه برخی از گروه های سنی بیش از دیگران مستعد ابتلا به آنمی فقر آهن هستند. این افراد عبارتند از:
نوزادان:
در نوزادان زودرس به علت رشد سریع و افزایش نیاز به آهن، کم خونی فقر آهن بسیار محتمل است. در نوزاد طبیعی ذخایر آهن تا ۴ الی ۶ ماهگی معمولا نیاز وی را تامین می کند اما پس از آن در صورت عدم دریافت مقادیر کافی از مواد غذایی واجد آهن با فراهمی زیستی بالا، نوزاد مستعد فقر آهن خواهد شد.
زنان باردار:
در این افراد به علت افزایش حجم خون در طی بارداری، جبران خونریزی زایمان و مهم تر از همه نیاز جنین به آهن در راستای رشد سریع خود، نیاز زنان به آهن افزایش می یابد و عدم دریافت مقادیر کافی آهن تبعات جبران ناپذیری را برای مادر و کودک به همراه خواهد داشت.
زنان دچار خونریزی های شدید قاعدگی :
در این افراد به منظور جبران خون از دست رفته به مقادیر بیشتری آهن برای ساخت گلبول های قرمز نیاز می باشد.
افراد مبتلا به سرطان:
به ویژه در مبتلایان به سرطان روده بزرگ کم خونی فقر آهن با درصد بسیار زیادی مشاهده شده است.
افراد مبتلا به بیماری های گوارشی :
در بیماری های التهابی روده، سلیاک و نیز کسانی که به هر علتی اعم از بدخیمی یا به منظور کاهش وزن، تحت جراحی های گوارشی قرار گرفته اند، کم خونی فقر آهن بسیار شایع است.
نارسایی قلبی:
در این افراد ، میزان فقر آهن تا حد ۶۰ درصد گزارش شده است.
میزان بروز آنمی فقر آهن در نقاط مختلف دنیا بسته به زمینه ژنتیکی، شیوه زندگی و کیفیت تغذیه افراد متفاوت است و همان طور که انتظار می رود بیشترین میزان آن در کشورهای در حال توسعه مشاهده می شود به نحوی که شیوع آن در ایران در میان زنان در سنین باروری بیش از ۳۰ درصد تخمین زده شده است.
در این شرایط ، استفاده از مکمل های غذایی آهن می تواند در پیشگیری و درمان کم خونی فقر آهن موثر واقع شود.
آهن سیدرال کلاسیک ساخت ایتالیا و دارای فرمولاسیون نوین سوکروزومیال می باشد که منجر به افزایش جذب و فراهمی زیستی و عدم وجود عوارض جانبی در قیاس با دیگر فراورده های آهن شده است. این فراورده برای همه بزرگسالان قابل استفاده است و بیماری های التهابی روده، سلیاک، بدخیمی ها و نارسایی کلیوی هیچ گونه منعی برای مصرف آن به وجود نمی آورند.
کم خونی در مادران باردار چطور اتفاق میفته؟
میزان کم خونی فقر آهن در مادران باردار به ویژه در کشورهای در حال توسعه بیش از 40 درصد تخمین زده شده است. لازم به ذکر است که میزان نیاز به آهن در زنان در دوران بارداری به منظور رشد سریع جنین، تشکیل جفت و افزایش هموگلوبین، تقریبا دو برابر می شود. در طی دوران بارداری حجم پلاسمای خون افزایش می یابد تا خونرسانی به جنین، جفت و رحم را تامین کند و نیز میزان خونی را که در حین زایمان از دست خواهد رفت، جبران نماید. به علت افزایش حجم خون در قیاس با گلبول های قرمز حامل هموگلوبین، غلظت هموگلوبین (شاخص سنجش کم خونی) در زنان باردار کاهش می یابد. این کاهش تا ابتدای سه ماهه سوم بارداری ادامه می یابد تا این که تعداد گلبول های قرمز خون متناسب با حجم پلاسمای خون افزایش یابد.
آهن مورد نیاز در دوران بارداری به میزان 1070 میلی گرم تخمین زده شده است که 500 میلی گرم از آن به منظور افزایش هموگلوبین، 245 میلی گرم برای رشد جنین، 75 میلی گرم برای ذخیره در جفت و 250 میلی گرم به منظور جایگزینی آهن از دست رفته در دوران بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. میزان نیاز جنین به آهن در طی دوران بارداری به طور مداوم افزایش می یابد و در نیمه دوم بارداری به ویژه سه ماهه سوم به اوج می رسد. در این شرایط چنان چه آهن به میزان کافی در دسترس نباشد، جنین آهن مورد نیاز خود را از ذخایر آهن مادر تامین خواهد کرد در نتیجه در اواخر دوران بارداری، حتی در زنانی که پیش از بارداری ذخایر آهن قابل قبولی داشته اند نیز عمدتا فقر آهن مشاهده می شود. با توجه به این که در کشور ما شیوع آنمی فقر آهن در زنان در سنین باروری بیش از 30 درصد گزارش شده است، شیوع کم خونی فقر آهن به دنبال بارداری بالاتر از آمار جهانی و شدت آن بسیار بیشتر است.
شماره تماس |
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼