روحیه در دوران بارداری، چه اهمیتی دارد؟
معمولا توصیههایی که برای بارداری می کنن، تمرکز بیشتری روی جنبه های فیزیکی این موضوع داره.
معمولا توصیههایی که برای بارداری می کنن، تمرکز بیشتری روی جنبه های فیزیکی این موضوع داره. خوردن ویتامین های لازم قبل از تولد، خوردن غذاهای مناسب، و انجام تمرینات مفید برای آماده کردن بدن. پس آمادگی ذهنی بارداری چی میشه؟ قبل از لقاح چه کارایی می تونید بکنید تا از نظر فیزیولوژیکی مطمئن شید که در بازهی قبل از تولد سالم باقی می مونید؟ آیا این استراتژیها برای کاهش پتانسیل ابتلا به مسائلی مثل افسردگی بعد از زایمان کافیند؟
مطالعات نشان داده که سلامت ذهنی و احساسی برای آمادگی ذهنی بارداری می تونه روی نتایج تولد مثل شرایط ذهنی در دوران بعد از زایمان تاثیر بذاره. حتی اگر دوران بارداری سختی رو داشتید یا اون طور که انتظار داشتید پیش نرفته، راه هایی وجود داره که میتوانید استفاده کنید تا از لحاظ ذهنی سالم بمونید.
بیاید نگاهی دقیق تری به راه های مختلفی که ممکنه شما رو از لحاظ ذهنی آمادهی فرزندداری کنه داشته باشیم.
مراحل آمادگی ذهنی لازم برای داشتن کودک
درک عوامل ریسکی در آمادگی ذهنی بارداری
افسردگی بعد از زایمان یه مشکل جدی محسوب میشه که روی تعداد قابل توجهای از مادرا تاثیر میذاره. در بین زنان، افسردگی دلیل اصلی بستری شدن به غیر ماماییه. به دلیل این که افسردگی بعد از زایمان می تونه تاثیر زیادی روی سلامت مادر و کودک داشته باشه. پس پیدا کردن راه هایی که چه برای پیشگیری و چه برای درمان این مشکل کافی باشه ضروریه.
آیا راه هایی برای آمادگی ذهنی بارداری وجود داره تا کمک کنه که احتمال افسردگی پس از زایمان رو کم کنه؟
درک فاکتورهایی که با افسردگی پس از زایمان مرتبطن می تونه تو این راه کمکمون کنه. این در حالیه که پیشبینی افراد مبتلا به بیماری ممکن نیست. اما در مقیاس حداقلی، آگاه بودن از فاکتورهای ریسکی می تونه کمک کنه که اولین نشونه ها رو متوجه شیم.
زنانی که احتمال بیشتری در افسردگی پس از زایمان دارند شامل موارد زیر میشن:
-کسانی که تاریخچه افسردگی یا اضطراب دارند
-داشتن سابقهی افسردگی پس از زایمان در گذشته
-درگیری زناشویی
-داشتن سابقهی خانوادگی در افسردگی پس از زایمان
-داشتن واقعهای استرس زا در سالهای اخیر
-برخورداری از حمایت کم
خوشبختانه، محققان راه هایی رو برای آمادگی ذهنی بارداری پیدا کردند که بوسیلهی اونا می تونید از افسردگی پس از زایمان جلوگیری کنید یا حداقل کمش کنید. مثلا، مطالعه نشون داده که زنانی که سابقهی مطالعه در باب بیماریهای روانشناختی داشتن به طور قابل ملاحظه ای کمتر به افسردگی بعد از زایمان دچار می شن. تاثیر گذارترین مباحث در این مطالعه، درمان درون فردی، ملاقات خانگی بعد از زایمان، حمایت تلفنی بعد از زایمان و مراقبت ماما بعد از زایمان بوده.
بعضی مشاهدات پیشنهاد می کنند، درمان رفتار شناختی زود هنگام میتونه برای جلوگیری کردن از افسردگی پس از زایمان مفید باشه.
آگاه بودن از هر گونه فاکتور ریسکی مهمه، اما این موضوع رو هم باید بدونید که هر شخصی می تونه دچار افسردگی پس از زایمان شه. حتی اگه شما در گذشته هیچ تجربهی افسردگی یا اضطراب نداشتید، هنوز میتونید نشونه های این حالت رو بعد از زایمان نوزادتون داشته باشید.
به همین دلیل مهمه شما با این نشونه ها و علائم آشنا شید تا اقدامای لازم رو زمانی که فکر کردید ممکنه دچار افسردگی بعد از زایمان شید انجام بدین.
افسردگی پس از زایمان می تونه شدید باشه
اما یه سری از نشونه ها که باید حواستان بهش باشه شامل موارد زیره:
-مشکل داشتن در تمرکز
-احساس ناکافی بودن
-ترسو شدن
-افکار خودکشی
-بی علاقه بودن به کودکتون
-اضطراب
-افکار مزاحم
اگه فکر می کنید که علائم افسردگی پس از زایمان دارید یا احساسی دیگه که باعث نگرانیتون میشه، حتما با روانپزشکتون در میون بذاریدش. پزشکتون ممکنه درمان هایی پیشنهاد کنه؛ مثل خود درمانی، روان درمانی، دارو، حمایت گروهی و یا شایدم تجویزش ترکیبی از درمان ها باشه.
موارد زیر میتونه به شما آمادگی ذهنی بارداری بیشتری رو برای داشتن کودک بده.
آگاهی از افسردگی پس از زایمان، آشنا بودن با علائم و همچنین فراموش نکنین که اگه در هر مرحله از بارداری یا بعد از زایمان احساس افسردگی یا اضطراب کردید به دکترتون خبر بدید.
بدونید انتظار چه چیزی رو برای آمادگی ذهنی بارداری رو باید داشته باشید:
آماده بودن و داشتن برنامه خوبه، اما بارداری غیر قابل پیش بیینیه و گاهی اوقات همهی برنامه هاتون به باد میره. همچنین داشتن آمادگی روانی برای بارداری به معنای ساختن درکی از اینه که چه انتظارایی می تونید از دوران قبل از تولد داشته باشید. باداری می تونه شامل انتظارات طبیعی(اضافه وزن، گرایش به غذاهای عجیب، درد و رنج ها) و غیر منتظره ها(حالت تهوع شدید و استراحت مطلق) باشه.
قبل از این که باردار شید، در رابطه با یه سری از علائم رایج مرتبط با بارداری و همچنین بعضی مشکلای کمتر رایج که ممکنه تجربه کنید، تحقیق کنید.
احتمالا مهم ترین چیزی که همه در ذهن دارید اینه که تمومی کتاب ها، وبسایت ها، بلاگ ها و مجلات خانواده که در میشناسید رو بخوانید و همهی غیر منتظره ها هم اتفاق بیفته. شما نمی تونید به سادگی پیش بینی کنید که تجربهی بارداریتون چجوری قراره پیش بره، پس شما فقط باید صبر کنید تا خودتان ببینید. این که خودتون رو آگاه کنید می تونه خیلی در پستی بلندی ها کمکتون کنه، اما باید این موضوع رو قبول کنید که نمی تونید بفهمید، پیش بینی کنید و یا همه چیز رو کنترل کنید.
به دنبال حمایت اجتماعی باشید
داشتن حمایت اجتماعی قوی طی دورهی قبل از زایمان ضروریه، چه این حمایت از طرف همسر باشه و چه از طرف یکی از اعضای خانواده، والدین یا دوستان. پژوهش قبلی نشون داده که حمایت اجتماعی میتونه تاثیر محافظتی خوبی در مقابل پیامدهای منفی سلامت ناشی از استرس زندگی داشته باشه. یه مطالعه نشون داد که حمایت اجتماعی زمان بارداری میتونه تاثیر مثبت مهمی در سلامت روانی مربوط به افسردگی پس از زایمان داشته باشه.
علاوه بر این، حمایت اجتماعی در طی بارداری باعث بهبود بافتن نتایج تولد و همچنین کم کردن ریسک تولد زودرسه. میدونین چجوری؟ پژوهشگران معتقدند که حمایت اجتماعی باعث کاهش اضطراب و استرس میشه و همچنین باعث بهبود مکانیسم مقابله با استرس میشه.
یه مطالعه نشون داد که در بحث برای آمادگی ذهنی بارداری حمایت اجتماعی تاثیر مستقیم روی کم کردن ریسک تولد زودرس نمیذاره، محققان باور دارند که حمایت اجتماعی می تونه به عنوان مکانیسمی تنظیم کننده، بین استرس قبل از تولد و زایمان زودرس باشه.
چه کار می تونید کنید تا حین و بعد از زایمان، از حمایت ملموس، احساسی و با اطلاع قبلی، برخوردار باشید؟
-با شریک زندگیتون ارتباط بگیرید.
وقتی که شما همسری دارید که قراره قسمتی از زندگی شما و زندگی کودکتون باشه، وقت بذارید و تلاش کنید تا مطمئن شید که ارتباطتون به حد کافی قویه. با اون در رابطه با نگرانی هاتون صحبت کنید و زمانی که نیاز دارید ازش درخواست کمک کنید.
-به خانوانده و دوستانتون تکیه کنید.
بارداری می تونه چالش برانگیز باشه، به خصوص اگه با یه سری مشکلات مثل خستگی شدید صبحگاهی یا سایر نگرانی های پزشکی هم در گیر باشید. اجازه بدین عزیزانتون متوجه شن که چه وقتایی به کمک نیاز دارید.
-به گروه پدر مادرهای در انتظار کودک بپیوندید.
این که تجربیاتتون رو با کسایی در میون بذارید که در حال حاضر همون چیزی که شما دارید تجربه می کنید، تجربه می کنند، می تونه کمک کننده باشه. کلاس های بارداری، وضع حمل، شیردادن و والد بودن می تونن مکان های فوق العاده ای برای آشنا شدن با کسایی که می تونند به شما اطلاعاتی در حین بارداریتون بدن، باشند.
بدونید که سلامت عاطفی شما مهمه
پیگیری های سلامتی در طی دوران بارداری، اکثر مواقع روی سلامت فیزیکی زن متمرکزه و راحته که این موضوع رو متوجه شیم که ثبات روانی هم اهمیت داره. بارداری نشونهی یه تغییر بزرگ در زندگی برای اکثر افراده و نیاز به تنظیم روحی داره که می تونه روی سلامتی عاطفی زن تاثیر زیادی بذاره.
استرس عاطفی در طی بارداری نه تنها اثرات منفی روی مادر داره بلکه روی نوزاد هم تاثیر بدی میذاره. نوزادانی که از مادرانی با میزان استرس و نگرانی زیاد طی دوران بارداری، متولد میشن، احتمال عوارض تولد رو افزایش می دن. که این عوارض شامل تولد با وزن کم، تولد زودرس و رشد داخل رحمی کم میشن.
اگر شما سابقهی افسردگی و یا اضطراب دارید، قبل از این که لقاح انجام بدین با پزشکتون در رابطه با نگرانی هاتون صحبت کنید. این می تونه فرصتی باشه که هر نگرانی عاطفیای رو که برای رفتن به دوره بارداری دارید پاسخ بده. علاوه بر این برای سلامت روانی بهتر که برای پیش و پس از تولد شرایط مناسب هم فراهم شه.
استراتژی هایی برای مراقبت روانی از خودتون:
-سلامت روانیتون رو در الویت قرار بدین
-از منفی بافی خودداری کنید
-به کلاس های آموزش بچه داری برید
-با همسرتون در رابطه با این که برنامهتون برای والد بودن چیه، بگید
-همچنین در رابطه چگونگی برخوردتون با چالش هایی که در آینده خوهید داشت، حرف بزنید
-با استفاده از تکنیک های مدیریت استرس با استرس و اضطراب مبارزه کنید.
فرزند دیگرتون رو از لحاظ روانی آماده کنید
فراهم کردن زمینه های روحی برای بارداری حتی می تونه چالش برانگیزتر باشد مخصوصا وقتی که باید از لحاظ روانی کودک بزرگترتون رو هم برای ورود خواهر یا برادر جدید آماده کنید. بعضی از کودکان مشتاقانه منتظر یه خواهر یا برادر کوچک تر هستند، اما واکنش های احساسی مثل، ترس، حسادت و اضطراب نیز خیلی رایجه.
شما می تونید با اطمینان دادن به کودکتون در رابطه با کنار گذاشتن وقت و توجه برای هرکدام از بچه هاتون اونا را از لحاظ روانی آماده کنید. بهشون این حس رو انتقال بدین که نقش مهمی در زمان بارداریتون دارند. اینکه می تونن به شما کمک کنند تا برای تولد نوزاد جدید آماده شید. انتخاب کردن وسایل بچه، کمک کردن برای آماده کردن فضای کودک و حتی حرف زدن دربارهی انتخاب اسم بچه می تونه این حس رو به کودک بده که نقش مهمی داره.
فقط حواستون باشه که فشار زیادی روی فرزند دیگرتون نیارید، حتی اگه واکنش اونا منفی یا اشتباه باشه. پذیرش، توجه و حمایت بی قید و شرط مثبت می تونه خیلی به کودک بزرگترتون کمک کنه تا در رابطه با احتمال حضور یه کودک دیگه در خانواده احساس هیجان کنه.
کلام آخر
آماده شدن برای بارداری چیزی بیشتر از آماده کردن بدنه، در واقع به معنای آمادگی ذهن هم هست. درحالی که درک کردن این موضوع که با چه نوع چالش های ذهنی ممکنه در این تغییر بزرگ زندگی رو به رو شید، کمک کنندست. همچنین غیر ممکنه که پیشبینی کنید دقیقا با چه نوع چالشی رو به رو خواهید شد.
قبل از این که لقاح انجام شه، موقعیت و نیازهای خاصتون رو بررسی کنید. زمانی رو در نظر بگیرید تا مطمئن شید که استرس و اضطراب رو در زندگیتون از بین بردین. یه منبع محکم حمایتی داشته باشید و سلامت روانیتون رو در اولویت قرار بدین. با تمرکز روی سلامت خودتون، چه جسمی و چه روحی، می تونید مطمئن شید که یه بارداری سلامت و شاد در انتظارتونه.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼