چاقی در دوران بارداری، خطر!
تحرک کافی از طریق پیادهروی منظم روزانه می تواند از چاقی در دوران بارداری جلوگیری کند.
محققان دانشگاه نیویورک عنوان میکنند رشد مناطق مغزی درگیر در تصمیم گیری و رفتار در دومین سه ماهه بارداری اتفاق میافتد.
در این مطالعه، محققان حدود ۲۰۰ گروه سلولهای عصبی فعال را در مغز جنین بررسی کردند.
«موریا تاماسون»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «یافته های ما تأیید میکند که چاقی مادر در رشد مغز جنین تأثیر دارد و همین مسئله میتواند توضیح دهنده این مسئله باشد که چرا برخی مشکلات متابولیکی و شناختی در کودکان متولدشده از مادران چاق مشاهده میشود.»
با افزایش نرخ چاقی، توجه به تأثیر وزن اضافی بر رشد ابتدایی مغز حائز اهمیت است.
در این مطالعه، ۱۰۹ زن در دوره ۶ تا ۹ ماهگی بارداری مورد بررسی قرار گرفتند. شاخص توده بدنی این زنان از ۲۵ تا ۴۷ بود. شاخص بدنی ۲۵ تا ۳۰ دارای اضافه وزن تلقی شده و بالا ۳۰ چاق محسوب میشود.
محققان با استفاده از MRI فعالیت نواحی مختلف مغز جنین را ارزیابی کردند.
محققان مشاهده کردند بین شاخص توده بدنی مادر و دو ناحیه مغزی قشر جلوی مغز و اینسولا قدامی ارتباط وجود دارد. اختلال در قشر جلوی مغز و اینسولا قدامی با اختلال بیش فعالی، اوتیسم و پُرخوری مرتبط است.
در زنان چاق عدم تخمکگذاری، نازایی، ناباروری، سرطانهای رحم و سینه شایعتر است. همچنین چاقی از عوامل بسیار مهم مرگ مادران به دلیل بروز بیشتر ترومبوآلبومینی،عوارض ناشی از بیهوشی و عفونتهای رحم پس از عمل سزارین بوده و چاقی مادر با بروز بیشتر ماکروزومی یعنی وزن بیش از چهار کیلوگرم نوزاد در بدو تولد، همراه است.
چاقی عامل خطری برای بسیاری از بیماریهای دوران بارداری از جمله دیابت بارداری، فشار خون بالا و مسمومیت بارداری بوده و همچنین با شیوع بیشتر عفونتهای رحم و خونریزیهای پس از زایمان همراه است.
باید و نبایدهایی برای زنان باردار
خانمهای باردار دچار اضافه وزن و چاق، نباید از رژیمهای محدود برای کاهش وزن استفاده کنند. برای مثال، رژیم غذایی که در آن مصرف کربوهیدراتهایی مانند نان، برنج، ماکارونی حذف میشود یا رژیمهای غذایی که در آنها از تمام گروههای غذایی اصلی یعنی نان و غلات، شیر و مواد لبنی، سبزی و میوه، گوشت، حبوبات و تخم مرغ استفاده نمیشود، برای این گروه نامناسب است.
تحرک کافی از طریق پیادهروی منظم روزانه مثلا یک ساعت پیادهروی در روز، در صورت نداشتن ممنوعیت پزشکی بسیار مناسب است.
اصلاح رفتار تغذیه ای
برای اصلاح عادات و رفتاری تغذیهای خود فقط در حالت نشسته و در یک مکان خاص غذا بخورید. همچنین پس از اتمام غذا، سفره غذا را ترک کرده و از غذا خوردن همزمان با سایر فعالیتها، مانند تماشای تلویزیون یا کتاب خواندن خودداری کنید. توجه کنید که همه غذای تهیه شده را سر میز نگذارید، زیرا بهتر است به اندازهای که میخواهید غذا صرف کنید در ظرف خود بکشید و دوباره سر قابلمه غذا نروید. همچنین مواد غذایی ناسالم خریداری نکنید و مواد غذایی را داخل گنجهها نگهداری کنید تا جلوی دید نباشد.
غذا را آهسته و با آرامش بخورید و سعی کنید وعدههای اصلی غذا یعنی صبحانه، نهار و شام را حذف نکنید. زیرا ناچار منجر به ریزهخواری خواهید شد.
منبع:
مهر