هفته چهارم بارداری: علائم، تغییرات بدن، بایدها و نبایدها
اگر در هفته چهارم بارداری خود هستید، شاید برایتان جالب باشد تا اطلاعات دقیقی درباره رشد جنین، تغییرات بدن خود و بایدها و نبایدهای این دوره از بارداری داشته باشید. در این مقاله با ماه همراه شوید.
هفته چهارم بارداری دوره هیجانانگیز و مهمی برای والدین به خصوص مادر محسوب میشود. در این مرحله، جنین شروع به تشکیل اندامها و سیستمهای حیاتی میکند و بدن مادر در حالی که برای رشد نوزادش آماده میشود، دستخوش تغییرات زیادی خواهد شد. مهم است که در این دوران مصرف ویتامینهای دوران بارداری و تغذیه مناسب و ورزش را به صورت دقیق و منظم رعایت کنید تا قدمی مهم در حفظ سلامت خود و فرزندتان بردارید. هفته چهارم بارداری با تغییرات، علائم و مواردی قابل توجه همراه است که برای اطمینان از بارداری ایمن و سالم، مهم است که از آنها آگاه باشید.
در این مقاله میخوانید:
- تغییرات بدن مادر در هفته چهارم بارداری
- رشد جنین در هفته چهارم بارداری
- علائم هفته چهارم بارداری چگونه است؟
- رژیم غذایی در هفته چهارم بارداری چگونه باید باشد؟
- بایدها و نبایدهای هفته چهارم بارداری
بیشتر بخوانید: هفته پنجم بارداری، علائم و مراقبتهای لازم
تغییرات بدن مادر در هفته چهارم بارداری
در هفته چهارم بارداری بدن مادر دستخوش تغییرات قابل توجهی میشود. رحم او شروع به بزرگ شدن می کند تا جایی که برای کودک در حال رشد فضای مناسب ایجاد شود. تغییرات هورمونی که در حال رخ دادن است، ممکن است باعث شود او احساس خستگی بیشتر کند. او همچنین ممکن است حالت تهوع داشته باشد و در اغلب اوقات حالت تهوع صبحگاهی را تجربه کند. مهم است که در این دوره از بارداری استراحت کافی داشته باشید، وعدههای غذایی سالم بخورید و مایعات فراوان بنوشید.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر
رشد جنین در هفته چهارم بارداری
در هفته چهارم بارداری جنین به سرعت در حال رشد است. قلبش شروع به شکلگیری کرده و مغز و نخاعش در حال رشد هستند. چشمها، گوشها و بینیاش شروع به شکلگیری میکنند و دستها و پاهایش رشد کرده و تکامل مییابد. سیستم گردش خون، سیستم گوارش و ادرار جنین نیز شروع به رشد و کامل شدن کرده است. قلبش اکنون می تپد و ریه هایش در حال کامل شدن هستند.
جنین در این دوره شروع به تشکیل سلولهای خونی خود می کند که با سلولهای خونی مادر متفاوت است. اندامهای جنسی او نیز در این دوران شروع به شکلگیری میکنند، اگرچه چند هفته طول میکشد تا بتوان آنها را شناسایی کرد. در این مرحله، جنین به اندازه یک نخود است و طول آن کمتر از ۳ سانتیمتر است.
مطالب پیشنهادی: باورهای غلطی که فیلمهای هالیوودی درباره زایمان به خوردمان دادهاند!
علائم هفته چهارم بارداری چگونه است؟
در هفته چهارم بارداری مادر ممکن است علائم مختلفی را تجربه کند. از جمله شایعترین علائم در این دوره از بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نفخ
افزایش بیش از حد هورمون پروژسترون در این دوره از بارداری میتواند باعث ایجاد علائم گوارشی مانند نفخ شود.
احساس خستگی
احساس خستگی زیاد در هفته چهارم بارداری کاملا طبیعی است. در این دوره بدن تمام تلاشش را میکند که توپ سلولی را تبدیل به جنین کرده و آن را رشد دهد.
نوسانات خلقی
نوسانات هورمونی در دوران بارداری اصلیترین دلیلی هستند که باعث تغییرات خلقوخو میشوند. این نوسانات خلقی تا هفته ۱۲ بارداری همراه مادر است و به تدریج کم میشود.
بیشتر بخوانید: خانمها در دوران بارداری چه نکات بهداشتی را رعایت کنند؟
حالت تهوع صبحگاهی
شروع حالت تهوع صبحگاهی برای بسیاری از مادران در همین دوره از بارداری خواهد بود. این حالت تا هفته نهم بارداری ادامه مییابد و در برخی افراد شدت میگیرد اما بعد از آن کاهش مییابد یا کاملا از بین میرود.
شدیدتر شدن ویار به غذا یا در برخی موارد بیزاری از غذا
در این دوره ویار به غذا یا بیزاری از برخی غذاها آغاز میشود. حتی برخی مادران در این دوره نسبت به بو بسیار حساس میشوند.
لکهبینی
در این دوره از بارداری به دلیل لانهگزینی، ممکن است مادر دچار لکهبینی شود و لکه خون قهوهای یا صورتی روشن مشاهده کند. اگر این لکهبینی ادامه پیدا کرد یا شدید شد باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه شود.
حساس و متورم شدن سینهها
در هفته چهارم بارداری بدن مراحل آماده سازی مجاری شیردهی را آغاز میکند. به همین دلیل احساس درد و تورم در سینهها در این دوره از بارداری افزایش مییابد.
باید توجه داشته باشید که این علائم همگی طبیعی هستند و نشانهای از پیشرفت بارداری بوده و جای هیچ نگرانی نیست.
مطالب پیشنهادی: لک بارداری را بشناسیم
رژیم غذایی در هفته چهارم بارداری چگونه باید باشد؟
استراحت کافی و داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل در هفته چهارم بارداری بسیار مهم است.
توصیه میشود:
- از تمام گروههای غذایی مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی استفاده کنید.
- خوردن وعدههای غذایی کوچک و مکرر در طول روز میتواند به کاهش حالت تهوع خصوصا حالت تهوع صبحگاهی کمک کند. نوشیدن مقدار زیادی مایعات و مصرف ویتامینهای دوران بارداری به منظور اطمینان از دریافت تمام مواد مغذی ضروری کودک بسیار مهم است.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: قهوه با مغز چه میکند؟ فِرِش و شاداب
بایدها و نبایدهای هفته چهارم بارداری
همان طور که اشاره کردیم، هفته چهارم بارداری یکی از مهمترین دورههای باراداری محسوب میشود و مراقبتهای خاصی وجود دارد که مادر باید انجام دهد و از طرفی کارهایی هستند که باید برای حفظ سلامت خود و جنین از انجام آنها اجتناب کند.
بایدها
در هفته چهارم بارداری کارهای خاصی وجود دارد که مادر باید انجام دهد تا بارداری ایمن و سالمی داشته باشد. که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استراحت کافی
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و مصرف ویتامینهای دوران بارداری
- ورزش منظم و سبک زیر نظر پزشک برای حفظ سلامت و قدرت بدن
- نوشیدن مایعات زیاد برای جلوگیری از دهیدراته شدن بدن
نبایدها
علاوه بر مراقبتها و فعالیتهایی که مادر باید در این دوره از بارداری به صورت منظم انجام دهد، موارد خاصی وجود دارد که مادر باید از انجام آنها اجتناب کند.
از جمله این موارد:
- اجتناب از سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و مصرف مواد مخدر
- اجتناب از انجام فعالیتهایی که میتوانند به طور بالقوه خطرناک باشند، مانند ورزشهای سنگین یا فعالیتهایی که شامل فعالیت بدنی زیاد است
- اجتناب از خوردن غذاهایی که ممکن است مضر باشند، مانند گوشت خام یا نیم پز، محصولات لبنی پاستوریزه نشده و ماهیهایی که ممکن است حاوی جیوه باشند
مطالب پیشنهادی: زمان مناسب برای انجام غربالگری سه ماهه اول بارداری و تشخیص ناهنجاریها
کلام آخر
همان طور که اشاره کردیم، هفته چهارم بارداری مرحله مهمی از بارداری محسوب میشود که در آن جنین لانهگزینی کرده و تکامل و رشد اندامهای بدن او آغاز شده است. تمامی این تغییرات و رشد سریع جنین باعث میشود که بدن مادر دستخوش تغییرات قابل توجهی شود. در این مقاله ما سعی داشتیم با بررسی علائم و بایدها و نبایدهای این دوره از بارداری آگاهی شما را نسبت اتفاقاتی که در هفته چهارم بارداری رخ میدهد، افزایش دهیم. اطلاع از تمامی این تغییرات و انجام مراقبتهای مناسب این دوره باعث میشود تا گامی بزرگ در جهت حفظ سلامت و خود و فرزندتان بردارید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼