لک های دوران بارداری، مردان هم مبتلا میشوند؟
بسیاری از مردم بیماری «ملاسما» را با نام عامیانه «لک بارداری» می شناسند و تصور می کنند فقط خانم ها دچار این مشکل می شوند، اما این طور نیست.
روزنامه سلامت: حتما با شنیدن نام لک بارداری، خانمی را تصور میکنید که شکم برآمدهای دارد و تا به دنیا آمدن کوچولویش، مجبور است لک قهوهای رنگ روی پوست خود را تحمل کند و به اینکه بعد از زایمان رفع می شود، دلخوش باشد.
من هم درست تصوری شبیه شما داشتم تا اینکه با سوژه این هفته «میزگرد زیبایی»، آقای علی مردانی آشنا شدم. این آقای ۴۰ ساله سال هاست برای درمان لکه وسیعی که در ناحیه پیشانی اش وجود دارد، تلاش می کند؛ لکه ای به نام ملاسما که در زبان عامیانه «لکه بارداری» نیز نامیده می شود.
آقای علی مردانی از تشخیص و درمان مشکل پوستی اش می گوید:
آقای علی مردانی! علت مراجعه شما به متخصص پوست چه بود؟
سال ها لکه هایی قهوه ای روی پیشانی ام بود که برای درمان آنها به متخصصان متعددی مراجعه کرده بودم اما متاسفانه بهبود نیافتند تا اینکه نهایتا یکی از دوستانم پزشک دیگری را به من معرفی کردند و تصمیم گرفتم دوباره شانس بهبودم را امتحان کنم.
این لکه ها از چه زمانی بر پوستتان نمایان شده بود؟
حدود ۱۰ سال پیش روی پیشانی ام جوشی زد که آن را دستکاری کردم. به نظرم این کار باعث افزایش و گسترش لکه ها شده باشد.
یعنی این لکه ها، اسکار (جوشگاه) باقیمانده از جوش های ۱۰ سال قبل شما بودند؟
نه، راستش آن زمان روی پیشانی ام یک جوش زیر پوستی زد که آن را فشار دادم. این کار باعث به جا ماندن یک لکه قهوه ای شد اما این فقط تصور من است راستش آن جوش اندازه یک عدس بود اما این لک تمام پیشانی ام را پوشاند.
ممکن است بفرمایید چند سال دارید؟
۴۰ سال.
ولی الان چنین وضعیتی روی پیشانی تان دیده نمی شود؟
بله، اخیرا برای من چند نوع کرم، داروی ترکیبی و لیزردرمانی را تجویز کردند که باعث ۷۰ ۶۰ درصد بهبود لک های روی پیشانی ام شد.
مگر قبلا چه درمانی برای شما در نظر می گرفتند که وضعیت پوستی تان بهتر نمی شد؟
پزشکان داروهای موضعی متفاوتی برایم تجویز کردند و تاکید داشتند که لیزر درمانی هیچ تاثیری بر درمان ندارد. حتی با اصرار من هم این روش درمانی را به کار نگرفتند و معتقد بودند لیزر برای چنین لکه هایی شمشیر دولبه است.
مگر لکه های روی صورت شما چه لکه ای بود؟
پزشکان پس از معاینه گفتند که این لک ها، لک ملاسماست که در میان خانم های باردار شایع تر است و ناشی از اختلالات هورمونی آنهاست. اینکه چرا من به آن مبتلا شدم جالب بود.
آیا سابقه مشکل پوستی یا زمینه ای داشته اید؟
نه، خوشبختانه هیچ بیماری خاصی سراغم نیامده است. با انجام درمان های جدید، تا حدی لکه ها برطرف شدند و راضی ام.
آیا متخصص پوست توصیه های خاصی داشتند؟
بله، ایشان از من خواستند حتما از کلاه استفاده کنم؛ مصرف قرص های روی را از یاد نبرم، در طول روز کمتر از خانه خارج شوم تا کمتر در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرم و تاکید کردند که استعمال کرم ضدآفتاب، یک بار در روز موثر نیست و باید هر ۳ ساعت یک بار آن را تجدید کنم؛ حتی مواقعی که خارج از خانه نیستم.
نگاه اول
پرسشی از دکتر بهروز باریک بین متخصص پوست و مو
ملاسما با ما چه می کند؟
آقای دکتر! آقای علی مردانی می گویند پزشکان تشخیص داده اند لک های صورتشان ملاسما یا لک بارداری است؛
مگر فقط خانم های باردار دچار این مشکل نمی شوند؟
نه! نام علمی بیماری آقای علی مردانی همان «ملاسما»ست. در این بیماری لکه های قهوه ای، برنزه یا قهوه ای خاکستری روی پوست بیمار پدیدار می شود. برای خانم ها ملاسما در سنین باروری( ۵۰ ۲۵ سال) شایع تر است و گاهی حتی در زمان غیربارداری رخ می دهد اما ۱۰ درصد مبتلایان به این بیماری مرد هستند و به طور کلی، این بیماری پوستی در مردم خاورمیانه که پوست گندمی دارند، شایع است.
در مورد علل ایجاد این بیماری برایمان می گویید؟
هنوز علت دقیق ابتلا به آن کشف نشده است اما اعتقاد بر این است که لکه های تیره ملاسما بر اثر عوامل متعددی مانند؛ بارداری، مصرف قرص های ضدبارداری، درمان های هورمونی، سابقه خانوادگی، نژاد، مصرف برخی داروها و قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش روی پوست ظاهر می شوند.
به نظر می رسد عمده ترین علت ایجاد این لکه ها به خصوص در کسانی که استعداد ژنتیکی ابتلا به آن را دارند، قرارگرفتن مدام در معرض اشعه آفتاب باشد. در فصل تابستان لکه ها پررنگ تر و در زمستان کمرنگ تر می شوند.
چطور می توان تشخیص داد که لکه های قهوه ای سطح پوست ملاسما هستند؟
در نگاه اولیه می توان از ظاهر قهوه ای لکه ها آنها را تشخیص داد اما روش تشخیص تخصصی این لکه ها، معاینه آنها با استفاده از اشعه نوری مشخص (۴۰۰ ۳۴۰ نانومتر) است. گاهی متخصص پوست برای رد احتمال برخی مشکلات پوستی از روش نمونه برداری هم کمک می گیرد.
سلامت: این لک ملاسما در کدام قسمت های بدن بیشتر دیده می شود؟
لکه های ملاسما معمولا روی صورت دیده می شوند. اگر بخواهیم دیدگاه تخصصی داشته باشیم، باید بگوییم لکه های ملاسما ۳ الگوی بروز دارند؛ در مرکز صورت، گونه ها و فک. الگوی مرکزی، شایع ترین نوع ملاسماست و نواحی پیشانی، کناره های بینی، لب فوقانی، بینی و چانه را دربرمی گیرد.
الگوی گونه بخش بالای گونه را پوشش می دهد و الگوی فک هم مخصوص فک است. ناحیه گردن هم ممکن است دچار لکه های ملاسما شود. در موارد نادر، لکه های ملاسما را روی ساعد هم می بینیم.
اساس درمان ملاسما چیست؟
درمان اصلی ملاسما، درمان دارویی، ضدلک های حاوی هیدروکینون هستند که البته در کشورهای اروپایی منع مصرف دارند. می توان از ضدلک های غیر هیدروکینونی مانند «آربوتین» یا «آزلائیک اسید» نیز استفاده کرد. داروهای هیدروکینون جلوی فعالیت نوعی آنزیم به نام «تیروزیناز» را می گیرند.
این آنزیم ماده ای را در پوست به «ملانین» که عامل قهوه ای شدن پوست است؛ تبدیل می کند. داروهای حاوی آزلائیک اسید بسیار موثر و بی خطرند و عوارض خفیفی مثل خارش، سوزش، قرمزی و پوسته پوسته شدن دارند که تا ۴ ۲ هفته بعد از مصرف ادامه می یابند. داروهای ترتینویین هم معمولا همراه داروهای دیگر تجویز می شوند زیرا مصرف آن به تنهایی به اندازه زمانی که همراه داروهای دیگر تجویز شود، اثر ندارد.
به نظر می رسد غیر از دارودرمانی، روش های دیگر هم به بهبود آقای علی مردانی کمک کرده اند.
این روش های کمکی چه بوده اند؟
میکرودرم ابریشن، پیلینگ یا لیزر از روش های کمکی هستند. هدف اصلی از به کار بردن این روش ها، باید تقویت اثر داروها باشد در غیر این صورت گاه شاهد تشدید لک ها بعد از استفاده از آنها هستیم، شاید دلیل امتناع همکاران متخصص از لیزردرمانی همین نکته باشد چون به طور کلی هر روشی که باعث زخم شدن پوست شود، این لک ها را تشدید می کند و باعث افسارگسیخته شدن ملانوسیت ها می شود. میکرودرم ابریشن های قوی، پیلینگ های شیمیایی قوی و لیزرهای لایه بردار اغلب لک ملاسما را تشدید خواهند کرد.
پس چرا شما این روش را انتخاب کردید؟
نوع لیزر خیلی مهم است. برای آقای علی مردانی ۲ نوع لیزر استفاده شد؛ ابتدا با لیزر «فراکشنال» خیلی ضعیف سعی کردیم نفوذ دارو را افزایش دهیم و بعد با لیزر «ان دی یگ» که با طول موج خاص و نفوذ عمیق به داخل پوست می تواند دانه های ملانین را خرد کند، تلاش کردیم لک ملاسما کمرنگ تر شود، یعنی مکانیسمی شبیه پاک کردن تاتو با لیزر.
خوشبختانه این روش بسیار خوب جواب داد و البته نیاز به تکرار داشت یعنی طی ۵ جلسه در ۲ هفته، این لیزر تکرار شد و باز توصیه کردیم که برای پیشگیری از عود هر ماه این کار تکرار شود.
البته با هر روشی امکان عود ملاسما وجود دارد و بیمار نباید از نیاز به تکرار یک روش درمانی اظهار خستگی کند. بیماران باید بدانند لیزر درمانی، درمان اصلی این لک نیست و اگر قرار شد از لیزر استفاده کنند، این کار باید فقط به صلاحدید و به وسیله متخصص پوست انجام شود.
شما درباره مصرف ضدآفتاب تاکید زیادی کرده اید. ضدآفتاب مناسب برای بیماران ملاسما چیست؟
مصرف کرم های ضدآفتاب با SPF ۳۰ که اکسید روی و اکسید تیتانیوم دارند و از پوست در برابر اشعه ماورای بنفش محافظت می کنند، بسیار مناسب است. ضدآفتاب هایی با SPF بالای ۳۰ را باید هر ۳ ساعت یکبار و حتی در داخل ساختمان هم مصرف کرد. به علاوه برای پیشگیری از برخورد مستقیم آفتاب با صورت، استفاده از کلاه های لبه دار، عینک دودی مناسب یا حتی چتر لازم است.
آیا می توان از ملاسما پیشگیری کرد؟
فقط می توان با حفاظت از پوست صورت با قرار نگرفتن در معرض مستقیم نور خورشید، این کار را انجام داد اما در بیشتر موارد، پیشگیری از ابتلا به ملاسما در افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به آن را دارند، مشکل است. چنین افرادی باید مراقبت جدی و دقیقی از پوستشان در برابر آفتاب داشته باشند.
نگاه دوم
لک بارداری چیست و چاره اش چیست؟
دکتر مریم یوسفی
متخصص پوست و مو، استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
بسیاری از مردم بیماری «ملاسما» را با نام عامیانه «لک بارداری» می شناسند و تصور می کنند فقط خانم ها دچار این مشکل می شوند اما این طور نیست. عده ای هم ملاسما در دوران بارداری را «ماسک بارداری» می نامند. «ملاسما» یا «ماسک بارداری» در خانم هایی که پوستی تیره دارند، بیشتر از دیگر خانم ها دیده می شود و گاهی با هر بار بارداری افزایش می یابد.
این لکه ها عموما اطراف لب بالا، بینی، پیشانی، ساعد، چانه، فک و دیگر نواحی بدن که در معرض نور خورشید هستند، پدیدار می شوند. البته در دوران بارداری ممکن است متوجه شوید برخی قسمت های بدن تیره تر شده اند مثلا سرسینه ها، کک و مک ها، زخم ها، زیر بغل،کشاله های ران و ناحیه تناسلی. تمام این تغییرات ناشی از نوسانات سطح هورمون های بدن است که در اثر آن بدن مجبور می شود ملانین (ماده ای طبیعی که به چشم، مو و پوست رنگ می بخشد) بیشتری بسازد.
نواحی تیره شده معمولا چند ماه بعد از زایمان به رنگ عادی بازمی گردند اما در بعضی از خانم ها، هیچ وقت تغییر رنگ نمی دهند. برای کاهش اثر هورمون ها بر رنگ پوست، می توان اقدام هایی انجام داد: قبل از هر چیز، پوست خود را کاملا از اشعه آفتاب حفظ کنید و ضدآفتاب مناسب و کافی بزنید حتی در مواقعی که از منزل خارج نمی شوید، هم هر ۳ ساعت آن را تجدید کنید.
در خارج از منزل هم حتما شال های بلند، مانتوهای آستین بلند و دستکش بپوشید و عینک دودی بزنید. بهتر است در ساعت های اوج شدت نور خورشید یعنی ۱۰ صبح تا ۲ بعدازظهر از منزل خارج نشوید. در این دوران کرم ها و پاک کننده های ملایم استفاده کنید تا به حساسیت پوستی مبتلا نشوید. به هیچ وجه در دوران بارداری به فکر درمان این وضعیت نباشید و از محصولات بی رنگ کننده استفاده نکنید و تا بعد از زایمان صبر داشته باشید.
هنگامی که فرزندتان دنیا آمد هم نباید مصرف ضدآفتاب و محافظت از پوست در برابر نور خورشید را فراموش کنید. قرص های ضدبارداری در برخی از خانم ها باعث ایجاد چنین لک هایی می شوند که اگر خیلی شدید باشد، یا باید دارو را عوض کرد یا به فکر روش جلوگیری دیگر بود. اگر هم لک ها با این روش ها از بین نرفتند به متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا درمان های لازم را پیشنهاد دهند.
اگر برای شما دارویی تجویز شد، حتما به پزشک بگویید که در حال شیردهی هستید یا قصد بارداری مجدد دارید. نباید انتظار داشته باشید مشکل پوستی تان در مدت کوتاهی کاملا بهبود یابد.
درمان ماسک بارداری تدریجی است و حوصله می خواهد. بسیاری از مراجعان از ما می پرسند آیا لکه های ملاسما خطرناکند؟ در پاسخ باید بگویم در موارد نادر تغییرات رنگ پوست به همراه درد، کرختی، قرمزی و خونریزی یا تغییر رنگ لکه ها، شکل یا حالت آنها، ممکن است نشانه سرطان پوست باشند.
نگاه سوم
مهم ترین عامل تشدید ملاسما نور است
دکتر محمد شیزرپور
متخصص پوست و مو، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پوست و جذام
این بیماری ۳ نوع دارد و درمان برخی از انواع آن قطعی است. ۱. نوع سطحی: رنگدانه های لایه سطحی پوست افزایش می یابد، به راحتی به درمان جواب می دهد و حتی گاهی خودبه خود بهبود می یابد. این لک ها گاهی در زمان بارداری ایجاد می شوند و بعد از زایمان خودبه خود از بین می روند.
بسیاری از افراد مبتلا به این نوع ملاسما به معاینه پزشکی نیاز پیدا نمی کنند.۲. نوع عمقی: تجمع رنگدانه ها درلایه های عمقی پوست که معمولا به درمان مقاوم است. آقای علی مردانی هم احتمالا به نوع عمقی بیماری مبتلا هستند زیرا باوجود مراجعه به پزشکان مختلف، بهبود قابل توجهی نداشته اند.
درچنین مواردی اساس درمان به این ترتیب است که بیمار ابتدا داروهای بیشتری استفاده می کند و بعد به تدریج از میزان داروها کاسته می شود سپس لازم است بخشی از داروها را به شکل نگهدارنده تا تمام شدن دوره درمان ادامه دهد. از آنجا که این بیماری مخصوص سن و سال جوانی است، به مرور بهبود می یابد.
۳. نوع مختلط: رنگدانه ها در لایه سطحی وعمقی هستند و پاسخ به درمان نسبی است. در مورد درمان های هورمونی باید گفت عوامل هورمونی در روند ابتلا به ملاسما دخالت دارند اما مکانیسم اثر آنها دقیقا مشخص نیست. این بیماری معمولا در زنان دیده می شود. مردان هم در سنین جوانی دچار آن می شوند و به مرور مشکلشان برطرف می شود.
بیماری آقای علی مردانی حدود ۳۰ سالگی شروع شده و اکنون در ۴۰ سالگی وضعیت پوستی شان بهبود قابل توجهی داشته است. عوامل هورمونی در تشدید این بیماری موثرند اما هیچ درمان هورمونی موثری برای درمان آن وجود ندارد. این بیماران حتی به انجام هیچ آزمایش هورمونی ای نیاز ندارند زیرا هیچ نوع اختلالی در میزان هورمون های خونشان نیست.
بدون شک درمان هایی که راجع به آن صحبت می کنیم حتما باید به وسیله پزشک متخصص پوست انجام شوند زیرا بیماری لک تیره صورت یا (ملاسما) یک بیماری خاص است و درمان نامناسب برای بیمار، مشکل را تشدید می کند. کسانی که پوست رنگدانه ساز دارند؛ یعنی مثلا اگر زخمی کوچک روی پوستشان ایجاد شود، لک تیره و با دوام جای آن، روی پوستشان می ماند و کسانی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند باید به شدت ازآفتاب پرهیز کنند.
مهم ترین عامل تشدید «ملاسما» نور است، بنابراین استفاده از ضدآفتاب و پرهیز از نور مستقیم خورشید اهمیت ویژه ای در درمان آن دارد به طوری که برخی بیماران فقط با پرهیز مناسب از آفتاب، به میزان قابل توجهی بهبود می یابند.
بسیاری از مبتلایان در فصل زمستان بهبود چشمگیری دارند و بیماری شان در تابستان تشدید می شود. علاوه بر اشعه ماورای بنفش آفتاب، نورمرئی نیز این بیماری را تشدید می کند بنابراین بهتر است مبتلایان از کرم ضدآفتاب رنگی و از نور لامپ های معمولی خانگی نیز پرهیز کنند.
نگاه چهارم
آقایان چقدر باید به خودشان برسند؟
دکتر محمدرضا خدایی
روانپزشک و رییس مرکز آموزشی، درمانی روان پزشکی رازی تهران
مصداق ضرب المثل از این طرف و آن طرف بام افتادن را در رفتار بعضی آقایان به وضوح می توان دید. برخی آقایان بیش از حد به ظاهر و پوشش خود اهمیت می دهند و گروهی هم چنین دقت هایی را زنانه می دانند و حتی حاضر نیستند برای درمان مشکلات پوست و موی خود به متخصص پوست و مو مراجعه کنند.
ما روان پزشکان انسان ها را از لحاظ ژنتیکی، اجتماعی، فردی، فرهنگی، نژادی، روانی، شخصیتی و اقتصادی موجوداتی متفاوت می دانیم. بازخوردی که فرد از دیدگاه افراد جامعه به خود می یابد، در جنس و سن های مختلف متفاوت است. مثلا توجه خانم ها به خصوص در سنین نوجوانی و جوانی به ظاهرشان بیشتر است و هرچه سن بالاتر رود، ممکن است این توجه کمتر شود و به برخی اشکالات یا بیماری های درونی متمرکز شوند و با این انگیزه مراقب سلامت عمومی خود باشند.
در نقطه مقابل، برخی از آقایان، ریشه یابی و توجه به چنین مشکلاتی را دور از مردانگی تصور کنند اما سخت در اشتباه اند. به طور کلی برخی از مردان با ورود به دوره میانسالی توجه به ظاهر خود را فراموش می کنند که این خصیصه را می توان از دو جنبه بررسی کرد؛ اولی انکار است؛ یعنی فرد نمی خواهد بپذیرد مشکلی دارد به خصوص در مواردی که مشکل پوستی مشکوک به ضایعات سرطانی باشد.
این افراد مراقبت های پوستی را نوعی وسواس مغایر با ویژگی های ذکور می پندارند. دومی بی توجهی است؛ فرد می داند به بیماری پوستی مبتلاست اما مراقبت و درمان برای چنین مشکلاتی را مخصوص جوانان می داند و به درمان شدن یا نشدن خود اهمیت نمی دهد. چنین افرادی باید بدانند که ظاهر یک انسان برای حضور در اجتماع مهم است.
ظاهر یک مرد برای همسر، فرزندان، همکاران و دیگر کسانی که با او در ارتباط هستند، اهمیت دارد. برخی آقایان حتی لباس خود را هم به موقع عوض نمی کنند. این حالت ها بیشتر در افرد ناامید، تنبل و بی اعتماد به نفس دیده می شود. چه بخواهید و چه نخواهید، ظاهر آراسته تاثیر مستقیمی بر روابط اجتماعی دارد.
پیامبر اکرم (ص) نیز به نظم و نظافت شخصی تاکید فرموده اند. از طرفی آقایان نباید به قول معروف از آن طرف بام پایین بیفتند و در مورد ظاهر خود وسواس داشته باشند. مثلا ممکن است مشکلی که متخصص مربوطه بی خطر اعلام کرده، معضل بزرگی پندارند یا برخلاف آنچه عرف و طبیعت مردانه است، به ظاهر خود برسند.
یادتان باشد وسواس به ظاهر، به طوری که ابعاد دیگر زندگی فردی و اجتماعی (مثلا تحصیلی، خانوادگی، شغلی و روابط عمومی) را تحت تاثیر قرار دهد، رفتاری بیمارگونه است و باید به طور جدی آن را درمان کرد.
نگاه پنجم
درمان اصلی ملاسما ضدآفتاب است
دکتر محمدعلی نیلفروش زاده
متخصص پوست و مو و رییس مرکز تحقیقات سلول های بنیادی
آقایان با اینکه بیشتر از خانم ها در معرض آفتاب قراردارند به استفاده از ضدآفتاب اهمیت نمی دهند. استفاده از کرم های ضد آفتاب هر ۲ تا ۳ ساعت، با غلظت کافی و مناسب می تواند پوشش محافظتی خوبی در برابر آفتاب به شماررود. هرچند اعتماد کامل به آنها جایز نیست.
امروزه آثار زیان آور پرتوی فرابنفش نورخورشید روی پوست انسان به صورت پیری زودهنگام و بروز سرطان ها شناخته شده است و کرم های ضدآفتاب، پوشش های محافظتی ساده و در دسترسی هستند که می توانند تاثیر این پرتو را روی پوست کم کنند.
بعضی از افراد با وجود آنکه از مقدار کافی کرم استفاده نمی کنند، ساعت ها در ساحل دریا یا فضای باز در مقابل آفتاب می خوابند یا آمد وشد می کنند درصورتی که باید از هرگونه مواجهه غیرضروری با نورآفتاب خودداری کرد. به خصوص اگر استعداد ابتلا به بیماری ها و لکه های پوستی وجود دارد.
شاید مشکل آقای مردانی هم با عمل به این توصیه ساده حل می شد. به هر حال ملاسما یا همان لکه های قهوه ای روی صورت افراد بالغ اغلب در خانم ها دیده می شود و فقط ۱۰ درصد افراد درگیر، مردها هستند. افراد با نژاد پوست تیره، آسیایی ها، هندی ها و مردم خاورمیانه و آفریقای شمالی استعداد بیشتری برای ابتلا به ملاسما دارند و همین نکته یعنی ضرورت و نیاز به مراقبت بیشتر در برابر آفتاب.
ملاسما شایع است و ظاهر مشخصی روی صورت دارد به همین دلیل بیماران به راحتی با معاینه پوست تشخیص داده می شوند. با وجودی که تاکنون درمان قطعی ای برای ملاسما وجود ندارد ولی درمان های متعددی پیشنهاد و تجویز می شود. ضدآفتاب ها درمان اصلی ملاسما هستند. آنها با طیف وسیع خود از پوست در برابر اشعه UVA و UVB خورشید محافظت می کنند. SPF ضدآفتاب باید ۳۰ یا بالاتر باشد.
ضدآفتاب های فیزیکی مثل لوسیون یا کرم زینک اکساید و تیتانیوم دی اکسید می توانند برای اشعه ماورای بنفش و نورمرئی استفاده شوند. ضدآفتاب ها باید روزانه استفاده شوند حتی اگر هوا آفتابی نباشد و داخل یا خارج از منزل باشید. مقدار واضحی اشعه ماورای بنفش هنگام پیاده روی، رانندگی و نشستن کنار پنجره به پوست می رسد.
امروزه فرآورده های ضدآفتاب مخصوص آقایان وارد بازار شده است ولی استفاده از دیگر ضدآفتاب ها هم برایشان مشکلی ندارد ولی بهتر است از فرآورده هایی استفاده کنند که جنبه آرایشی نداشته و رنگی نباشد. از طرفی به دلیل اینکه ضدآفتاب روی پوست مردان که موی صورت آنها مشخص است بدمنظره نباشد، بهتر است ضدآفتاب هایی که شکل لوسیون دارند، به کار برند.
در ضمن حتی لکه های پوستی که به دنبال جوش های دستکاری شده، ساییدن پوست برای برطرف کردن اسکار و فرورفتگی پوست در همان محل ایجاد می شود و در نژادهای تیره و افراد سبزه شایع تر است (این لکه ها را تیرگی پس از التهاب می نامیم) می تواند با قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش، موادشیمیایی و مصرف داروهای مختلف تیره تر شود.
درمان تیرگی پس از التهاب، مشکل و طولانی است و برای حصول نتایج موردقبول ۶ ماه تا یک سال وقت لازم است. جالب اینکه حتی در این موارد هم استفاده روزانه از ضدآفتاب های با طیف وسیع بخش مهم درمان است.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼