آیا مورچهها انسان هستند یا انسانها مورچه؟
رفتار اجتماعی مورچهها شباهتهایی با رفتار انسانها دارد. بعضی از آنها برگ و شاخههای خشک جمعآوری میکنند تا روی آنها قارچها رشد کنند. آنها این قارچها را به همراه بقیه اعضای گروهی که در لانه هستند، میخورند. بعضی از آنها مسئولیت پرورش حشرات دیگر را به عهده میگیرند. آنها شتهها را در لانههای خود نگهداری میکنند و پرورش میدهند و بعد از آنها مایعی بسیار مغذی که مانند نوعی شیر مقوی است به دست میآورند.
دانشمندان مدتها است متوجه تشابههای حیرتانگیزی بین زندگی اجتماعی مورچهها و جامعه انسانی شدهاند. این شباهتها خصوصاً درزمینهی ساختارهای اجتماعی و روابط فردی بین اعضا جامعه بسیار قابل توجه است.
محققان شاهد پدیده فوقالعادهای در رفتار گونهای از مورچههای قهوهایرنگ به نام مورچههای نجار فلوریدا بودهاند. در مطالعهای بسیار نوآورانه، یک گروه تحقیقاتی مشاهده کردند که این مورچهها برای حفظ جان مورچهای از کلونی خود، پای او را قطع میکنند.
اریک فرانک، اکولوژیست رفتاری در دانشگاه وورزبرگ و نویسنده اصلی این تحقیق میگوید: «این اولین بار است که در میان حیوانات شاهد هستیم موجودی از یک جامعه، بخشی از بدن موجود هم خانواده خود را به قصد نجات جان او، از تنش جدا میکند.»
مورچه جراح
این مطالعه شکل دیده نشدهای از جراحی بین حیوانات را مستند کرده است که نوع بیسابقهای از رفتار نوعدوستانه در آن دیده میشود. ما قبلاً در جامعه مورچهها شاهد رفتارهای مشابهی ازجمله مراقبت از مورچههای زخمی و یا ازجانگذشتگی مورچهها برای محافظت از کلونی خود بودیم، اما متخصصان میگویند این مطالعه اولین مورد مستند از چنین مداخله مستقیمی برای نجات جان دیگری را پیش رو میگذارد.
سفره دسته جمعی
مشاهده این رفتار خاص، ابعاد جدیدی به دانش ما درباره رفتار مورچهها و توانایی آنها در رفتارهای پیچیده نوعدوستانه اضافه میکند.
رفتار اجتماعی مورچهها شباهتهایی با رفتار انسانها دارد. بعضی از آنها برگ و شاخههای خشک جمعآوری میکنند تا روی آنها قارچها رشد کنند. آنها این قارچها را به همراه بقیه اعضای گروهی که در لانه هستند، میخورند.
بعضی از آنها مسئولیت پرورش حشرات دیگر را به عهده میگیرند. آنها شتهها را در لانههای خود نگهداری میکنند و پرورش میدهند و بعد از آنها مایعی بسیار مغذی که مانند نوعی شیر مقوی است به دست میآورند.
برده داری مورچهای
یکی از جالبترین رفتارهایی که بین مورچهها دیده میشود، نوعی رفتار مشابه بردهداری است. گاهی یک گروه از مورچهها به لانه گونههای دیگر حمله میکنند و لاروهای جوان آنها را میدزدند تا از آنها بهعنوان برده برای بزرگتر کردن مستعمره و حوزه تحت اختیار خود استفاده کنند.
دکتر بایدا، حشرهشناس از مرکز مطالعات محیط زیستی آرانیا، در گوا میگوید: «مورچههایی که بردهداری میکنند، هیچ رابطهای با مورچههایی که به برده میگیرند ندارند. هدف از این کار صرفاً به کار گرفتن این مورچههای به بردگی گرفتهشده برای انجام کارهای تعمیری در کلونی خودشان است.»
بیشتر مورچهها ماده هستند
نظام اجتماعی مورچهها دارای ملکه، مورچههای نر، کارگرها و مورچههای سرباز است. همه آنها نقشهای مشخصی دارند. در کلونی مورچهها، بیشتر مورچهها ماده هستند اما فقط تعداد محدودی از آنها توانایی تولیدمثل دارند. مورچههای مادهای که تولیدمثل میکنند بهعنوان ملکه شناخته میشوند.
تعداد مورچههای نر، که آنها هم ساکن کلونی هستند، کمتر است و هدفهای تکی مشخصی دارند ازجمله: جفتگیری با ملکه. اگر ملکه به دست کلونی دیگر بیفتد، یعنی عمر آن کلونی به پایان رسیده است.
پرواز ازدواج
قبل از فصل تولیدمثل، ملکه و مورچههای نر آماده تولیدمثل، لانه خود را ترک میکنند و تا در یک پرواز خاص ازدواج شرکت کنند. این یک مراسم ویژه جفتگیری است که در آن ملکه در میان هوا، مورچه نری از کلونی دیگر برای خود انتخاب میکند. بعد از جفتگیری، ملکه فرود میآید. او بالهایش را از دست میدهد.
او لانهای جدید در زیرخاک میسازد و در آن تخمگذاری میکند. بعد لاروها از تخمها بیرون میآیند. آنها تبدیل به مورچههای کارگر میشوند. کار آنها گسترش کلونی است.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼