به گزارش نی نی بان ، آیا تا به حال قانون ۱۰ هزار ساعت به گوشتان خورده است؟ این قانون بر اساس نظریه مشهوری میباشد که بیان میکند برای رسیدن به مرحله تخصص در هر کاری، باید ۱۰ هزار ساعت زمان صرف تمرین و یادگیری نمایید. به عبارتی اگر شما روزی ۱۰ هزار ساعت به یادگیری یک مهارت اختصاص دهید، به حدود ۵ سال زمان نیاز دارید تا در آن مهارت به یک متخصص واقعی تبدیل شوید! اگر این موضوع برایتان جالب است در ادامه با ما همراه باشید تا به طور مفصل درباره قانون مذکور، تاریخچه، نقاط قوت و حتی نقاط ضعف آن مطالبی را فراگیرید.
مالکوم گلدول در کتابی تحت عنوان استثنائیها (Outliers)، به پژوهشی اشاره میکند که در سال ۱۹۹۰ توسط اندرس اریکسون روانشناس و همکارانش درباره نقش استعداد و تمرین در آکادمی موسیقی برلین انجام شده بود. پدر اندرس اریکسون آهنگساز مطرح و مربی معروفی بود که یکی از اولین کتابهای مروبط به ویولن را نوشت. اریکسون نیز تعلیم موسیقیاش را پیش از آنکه چهار ساله شود شروع کرده است.
در سال ۱۹۹۰ نتیجه پژوهش وی این بود که برای کسب مهارت لازم برای حرفهایشدن در سطح جهانی در هر تخصصی، به ۱۰ هزار ساعت تمرین نیاز میباشد. اریکسون به این نتیجه دست یافت که نوازندگان برجسته تا زمان رسیدن به ۲۰ سالگی، هر کدام مجموعا ۱۰ هزار ساعت تمرین کرده بودند؛ هنرجویان خوب در کل ۸ هزار ساعت و معلمان موسیقی آینده ۴ هزار ساعت تمرین داشتهاند. نتیجه این تحقیقات پس از انتشار، بسیار مورد استقبال قرار گرفت و مقالات بیشماری در تمجید و توصیف این قانون نگاشته شد.
چرا 10 هزار ساعت؟
در بررسیهای پیاپی از نوازندگان موسیقی، بازیکنان ورزشی، نویسندگان و صاحبان موفق در بهبود کسب و کارها ، این عدد بارها و بارها مطرح گردیده است. به نظر میرسد که مغز انسان 10000 ساعت زمان نیاز دارد تا تمامی چیزهایی را که لازم داشته کاملا درک کرده و بداند چگونه به مهارت واقعی دست یابد. وقتی میخواهیم در حوزهای به موفقیت برسیم، معمولا نمیدانیم که چقدر باید تلاش انجام دهیم و این کار بسیار خستهکننده است. وقتی که برای مدتی در حوزه مورد علاقهمان تلاش میکنیم و هیچ دستاوردی نداریم و نمیدانیم چقدر دیگر باید تمرین کنیم، متاسفانه ناامید میشویم.
بنابراین میتوان گفت که قانون 10 هزار ساعت این مشکل را برطرف کرده است. البته نگران ساعاتی که باید تمرین کنید نیز نباشید؛ چیزی که اهمیت دارد خود تمرین است و استمرار در آن. شما میتوانید حتی روزی 2 ساعت نیز تمرین کنید، اما تمرین را به هیچ عنوان کنار نگذارید. به قول قدیمیها، آهسته و پیوسته میتوان هر قلهای را فتح کرد.
فن بیان و سخنرانی جزو مهارت هایی است که در تمام موقعیت های زندگی به کارتان خواهد آمد. توانایی بیان درست افکار و ایده ها در موقعیت های روزمره باعث گیرایی صحبت شما شده و در موقعیت های رسمی و مهم، اثرگذاری سخن شما را بیشتر خواهد کرد و در موفقیت شما نقش کلیدی خواهد داشت. پیشنهاد میکنیم حتما از مقاله اهمیت فن بیان در زندگی روزمره بازدید کنید.
آیا چیزی به نام استعداد ذاتی وجود دارد؟
پاسخ واضح به این سئوال این است که بله؛ موفقیت یعنی استعداد به علاوه آمادگی و تمرین. البته هر چه روانشناسان بیشتر به مشاغل افراد مستعد نگاه میکنند کمتر به نظرشان میرسد که صرفا استعداد در آن شغل تاثیرگذار بوده و بیشتر تمرین افراد موجب موفقیتشان میشود. به عبارتی شعار معروف این است که حرفهایها ساخته میشوند، متولد نمیشوند.
نقد قانون 10 هزار ساعت
اولین نقد بر این قانون این است که تقریبا ناممکن خواهدبود شما در سنین جوانی و به تنهایی بتوانید به چنین عددی دست یابید. شما لازم است در ابتدا والدینی داشته باشید که حامی و مشوقتان باشند؛ همچنین نباید با مشکلات مالی نیز دستوپنجه نرم کنید؛ زیرا اگر مجبور باشید برای امرار معاش شغل نیمهوقت بگیرید، وقت زیادی در روز برایتان باقی نخواهدماند که بتوانید به اندازه کافی تمرین نمایید. در واقع مردمی میتوانند به این عدد دست یابند که خود را با یک برنامه خاص تطبیق بدهند.
نقد دیگری که بر قانون ده هزار ساعت وارد شده این است که این قانون اشارهای به این موضوع نمیکند که صرفا تعداد ساعتهایی که صرف تمرین میکنید اهمیت ندارد و چگونه گذراندن آن نیز حائز اهمیت است. در واقع باید کیفیت تمرینها را نیز در نظر گرفت. در واقع اریکسون باید این موضوع را بیان میکرد: برای پاسخ به سوال اینکه چگونه به اهدافمان برسیم باید در هر ساعت از هرروز از قانون 10 هزارساعت استفاده کنیم.
سخن پایانی
در نظر داشته باشید که جدا از تمام بحثها، امکان ندارد که بدون عشق و علاقه، به تمرین در حرفهای خاص پرداخت. تمرین زمانی نتیجهبخش است که سوار جت شخصی پشتکار که سوخت آن عشق و علاقه است شده باشید. واضح است که اگر علاقهای نباشد، همان هفته اول از تمرین بیزار میشوید. اما اگر علاقه و پشتکار داشته باشید و ده هزار ساعت را نیز چاشنی آن کنید، میتوانید از خود انتظار یک متخصص حرفهای را داشته باشید.
منبع: حس یاد