داشتن لبخندی زیبا با دندانهای سفید و لثه صورتی رنگ علاوه بر زیباتر کردن چهره شما نشاندهنده سلامت دهان و دندانهایتان هم هست. اما برخی افراد رنگ لثه طبیعی ندارند و لثههایشان به قرمزی میزند. قرمزی لثه در کودکان و بزرگسالان علامت هشدار و زنگ خطری است که از وجود مشکل در سلامتی خبر میدهد.
تورم و قرمزی لثهها در کودکان
سلامت لثهها نقش کلیدی در سلامت دندانها دارد و تاثیر زیادی هم روی سلامت عمومی فرد میگذارد. بههمین دلیل است که علت تورم، التهاب و قرمزی لثه در کودکان و بزرگسالان تا این حد اهمیت دارد. اگر فکر میکنید که بیماری لثه صرفا یک بیماری بزرگسالانه است باید بگوییم که تصوری کاملا نادرست است. بیماری لثه یا التهاب لثه نه فقط بزرگسالان بلکه کودکان را هم تهدید میکند. بنابراین، در صورتی که نشانههای التهاب، تورم و قرمزی لثه در کودکان را مشاهده کردید بلافاصله باید بهدنبال علت و روشهای جلوگیری از پیشرفت قرمزی لثه باشید.
بیماری لثه یا بیماری پریودنتال چیست؟
بیماری لثه که به آن بیماری پریودنتال هم میگویند از تجمع باکتریها و ذرات غذا روی سطح دندان ایجاد میشود. تجمع این ذرات روی سطح دندان باعث تشکیل لایه چسبنده و سختی بهنام پلاک دندان میشود. در مرحله بعدی بیماری لثه، پلاک دندان در اثر سختتر شدن به جرم دندان تبدیل میشود. اتفاقی که نتیجه آن قرمز و متورم شدن لثهها خواهد بود.
تداوم قرمزی لثهها در کودکان باعث تشدید التهاب لثه شده و به استخوانهای نگهدارنده دندان و بافت نرم آسیب میزند. در نهایت، دندانها لق میشوند. هرچند بیماری لثه شدید در کودکان زیاد رایج نیست اما بیماری لثه و التهاب ملایم لثه یا ژنژیویت در کودکان به وفور مشاهده میشود. این نوع بیماری لثه در کودکان از سالهای اولیه کودکی شروع میشود و در اوایل دوره نوجوانی شدت پیدا میکند.
بیماری لثه و تورم و قرمزی لثه در برخی کودکان بدون علایم و درد پیشروی میکند. برای تشخیص و درمان بهموقع بیماریهای پریودنتال باید معاینات دورهای را بهصورت منظم پیش دندانپزشک اطفال در مرکز تخصصی اطفال و ارتودنسی کودکان انجام دهید تا پیش از اینکه بیماری لثه کودکتان پیشرفت کند و دردسرساز شود، علایم شناسایی و روند درمان آغاز گردد.
آدرس: خیابان امام خمینی (سپه سابق)، بین رودکی و پل نواب، کوچه خبازان، پلاک ۲
قرمزی لثه در کودکان نشانه چیست؟
قرمزی لثه در کودکان میتواند بنا به دلایل مختلفی ایجاد شود از ورم لثه بگیرید تا عفونتهای شدید و بیماریهای دهان و دندان میتوانند علت ایجاد قرمزی لثه در کودکان باشند. قرمزی لثه در کودکان معمولا نخستین نشانه وجود مشکلات دهان و دندان است که با تورم، حساسیت لثه، درد و شاید خونریزی همراه میشود.
این نکته را بهخاطر داشته باشید که این علایم همیشه آشکار نیستند بههمین دلیل بلافاصله با مشاهده تورم و قرمزی لثه در کودکان باید آن را نشانه مشکلات دهان و دندان کودک فرض نموده و به دندانپزشک کودک مراجعه کنید.
علت قرمزی لثه در کودکان چیست؟
باکتریها نخستین علت قرمزی لثه در کودکان هستند. دهان در طول روز صدها نوع باکتری تولید میکند که با باقیمانده غذا و قندها در دهان ترکیب شده و پلاک ایجاد میکنند. همین پلاکها موجب قرمزی لثه در کودکان و تورم لثه میشوند. بهمرور زمان بیماری پیشرفت میکند و به لثه و استخوانهای زیر دندان آسیب میرساند؛ درنهایت، دندان کودک لق میشود.
با مسواک زدن درست، مصرف دهانشویه و نخ دندان، و رعایت اصول بهداشت دهان و دندان میتوان از قرمزی لثه در کودکان پیشگیری کرد. بیتوجهی به پلاکهای بهوجود آمده باعث ایجاد رسوبی بهنام تارتار (tartar) در دهان میشود که فقط توسط دندانپزشک قابل برداشتن خواهد بود.
ایجاد پلاک در مراحل اولیه بهخاطر تحریک لثهها باعث تورم و قرمزی لثه در کودکان میشود. در مراحل پیشروی بیماری، لثهها از خط دندان جدا میشوند و باکتریهای بیشتری در خط لثه انباشته خواهند شد. این تجمع باکتریها نتیجهای بهغیر از عفونت لثه نخواهد داشت. در نهایت هم باعث تشدید خونریزی، آبسه، ژنژیویت و بیماریهای پریودنتال خواهد شد.
هرچند که مهمترین و اولین علت قرمزی لثه در کودکان بی توجهی به بهداشت دهان و دندان است اما وجود برخی بیماریها در کودک هم میتواند ریسک ابتلا به تورم و قرمزی لثه در کودکان را تشدید کند. بیماریهایی که ریسک قرمزی لثه در کودکان را بیشتر میکنند:
- دیابت نوع 1
- سندروم دان
- سندروم کیندلر (Kindler)
- سندروم پاپیلون لفور (Papillon-Lefèvre)
- ژنتیک
انواع بیماریهای پریودنتال در کودکان
بیماریهای پریودنتال در کودکان عبارتند از:
التهاب خفیف لثه (ژنژیویت) مزمن
التهاب خفیف لثه بیماری شایع کودکان است که باعث قرمزی و تورم لثه و یا به اصطلاح خون افتادن سریع لثه کودک میشود.
بیماری التهاب شدید لثه (پریودنتیت) مهاجم
التهاب شدید لثه بیشتر دندانهای نیش و آسیاب اول نوجوانان را درگیر میکند و آسیب شدیدی هم به استخوان فک میرساند.
التهاب شدید لثه (پریودنتیت) مهاجم عمومی
این نوع التهاب شدید لثه بیشتر در اوایل دوره بلوغ دیده میشود و کل دهان را درگیر میکند. در التهاب شدید لثه مهاجم عمومی با تجمع پلاک و جرم زیاد روی دندانها و التهاب شدید لثهها مواجهیم که باعث لق و افتادن دندانها خواهد شد.
تورم و قرمزی لثه در کودکان
لثههای سالم صورتی رنگ، فیبری، سفت و پر از عروق خونی هستند. اما زمانی که تورم لثه در کودکان روی میدهد، لثهها حجیم و قرمز رنگ میشوند. تورم لثه در نوزادان بهخاطر رویش دندان شیری است که باعث حساسیت و قرمزی لثه میشود. تورم لثه تا دوسالگی را به رویش دندان شیری نسبت میدهند، البته التهاب لثه یا تروما (ضربه ناگهانی) هم میتواند علت ورم لثه کودک یک تا دوساله باشد. گاهی هم مصرف دارو باعث تورم و قرمزی لثه در کودک میشود؛ یا اینکه باکتریهای مضر از طریق بزاق دهان شخص دیگری بهواسطه بوسیدن وارد دهان کودک شده و لثه کودک دچار قرمزی و تورم میشود.
علائم بیماریهای لثه
تورم و قرمزی لثه در کودکان میتواند کاملا بدون درد باشد. بههمین دلیل است که باید نشانهها و علایم بیماریهای لثه کودکان را بشناسید تا بتوانید بهموقع از بروز و پیشرفت بیماری جلوگیری کنید. مهمترین علایم بیماریهای لثه در کودکان عبارتند از:
- تورم و قرمزی لثه
- حساسیت و خونریزی لثه
- خونریزی لثهها حین مسواک یا استفاده از نخ دندان
- بوی بد دهان بهصورت مداوم (یا بدطعم شدن دهان کودک)
- پسروی لثهها از روی دندان
- لق شدن و افتادن دندانها
- عفونت اطراف دندان و لثهها و در فضای خالی بین لثه و دندانها
- تغییر حالت قرار گرفتن دندانها روی هم حین گاز زدن
علل بیماری لثه در کودکان
از مهمترین علل بیماری لثه در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهداشت ضعیف دهان و دندان
- بیماری و شرایط خاص
- دارو
- تنفس دهانی
- رژیم غذایی
- تغییرات هورمونی
- فشردن و ساییدن دندانها
- ژنتیک
قرمزی لثه در کودکان را چگونه درمان کنیم؟
قرمزی لثه در کودکان نوعی زنگ خطر و علامت هشدار است که باید بلافاصله جلوی پیشروی آن را بگیرید تا آسیب بیشتری به دهان و دندان نرسد. نخستین قدم برای پیشگیری از ایجاد ورم و قرمزی لثه در کودکان تشویق و ترغیب کودکان به رعایت بهداشت دهان و دندان و نحوه صحیح مسواک زدن است. کودک شما باید حداقل روزی 2 بار دندانهای خود را بشوید. از یکسالگی هر 6 ماه یکبار باید برای معاینه و تمیزکردن دندانها، کودک را پیش دندانپزشک ببرید.
برای درمان تورم و قرمزی لثه در کودکان و رفع التهاب لثه میتوان از راهکار تمیز کردن حرفهای در مطب دندانپزشکی کودکان و روتین مراقبت خانگی برای رفع پلاکهای نرم، جرم و باکتریها کمک گرفت. در مواردی که عفونت لثه در کودک شدید باشد و بیماری لثه به حالت پریودنتیت تبدیل شده باشد، دندانپزشک برای درمان آنتی بیوتیک و دهانشویه تجویز میکند.
در موارد نادری هم برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و از بین بردن عفونت داخل دهان کودک، و درمنان بیماری لثه در کودکان، روش جراحی انتخاب میشود. البته دندانپزشک اطفال درمان تورم و قرمزی لثه در کودکان را با بیهوشی انجام میدهد تا کودک حینم عمل درد نکشد.
آفت لثه
آفت لثه نامی بلند برای شرایطی است که منجر به زخم دهان میشود. این وضعیت توسط یک عفونت ویروسی ایجاد شده و در کودکان بسیار شایع است. علائم این وضعیت میتواند خفیف یا شدید باشد. با وجود اینکه دیدن زخم درون دهان کودکتان و آسیبدیدگی او میتواند نگران کننده باشد، معمولاً عاملی برای نگرانی وجود ندارد.
بیشتر مردم حامل ویروسهایی هستند که میتواند چنین شرایطی را ایجاد کند. در واقع، آفت لثهی کودک شما میتواند ناشی از عفونت اولیه با ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ (HSV-1) باشد که بیشتر مردم در اوایل دوران کودکی خود حامل آن بوده و برای باقی عمرشان نیز آن را با خود خواهند داشت. عفونت اولیه معمولاً نادیده گرفته میشود اما اگر خود را بشناساند، میتواند به شکل آفت لثه پدیدار گردد (HSV-1 میتواند باعث ایجاد
تبخال نیز شود.)
آفت لثه همچنین میتواند توسط نوعی ویروس کوکساکیه ایجاد شود، ویروسی که میتواند باعث بیماری در دست، پا و دهان و هرپاژین شود.
علائم این بیماری چیست؟
این زخمها کوچک بوده (به قطر حدوداً ۱ تا ۵ میلیمتر) و وسط آنها نسبتاً زرد یا خاکستری و لبههای آنها قرمز رنگ است. شدت و موقعیت آنها بستگی به نوع ویروسی است که باعث ایجاد آفت لثه شده است.
کودک شما ممکن است زخمهایی روی لثه، روی سطح داخلی گونهها، پشت دهان یا روی لوزهها، زبان یا سقف دهان داشته باشد. لثههایش ممکن است ملتهب شده و به سادگی خون ریزی کنند.
از آنجایی که این زخمها بسیار دردناک هستند، کودک شما احتمالاً تحریک پذیر شده، آب دهانش سرازیر میشود و خیلی احساس خوردن یا نوشیدن ندارد. همچنین ممکن است بوی بد دهان یا تب بالا داشته (بالای ۱۰۴ درجهی فارنهایت) و غدد لنفاوی روی گردنش متورم و حساس شود. چنانچه چنین علائمی را مشاهده نمودید فوراً با پزشک تماس بگیرید.
توجه: در موارد نادری، آفت لثه که توسط ویروس هرپس ایجاد میشود میتواند به چشم نیز سرایت کرده و باعث عفونت قرنیه شود. هرپس سیمپلکس کراتیت میتواند باعث آسیب دائمی به چشم شود. اگر کودکتان دارای آفت لثه است و چنانچه مشاهده نمودید که چشمانش پر از آب و قرمز بوده یا اینکه حساس به نور است، فوراً او را نزد پزشک ببرید. (شرایط ذکر شده، علائم اولیهی هرپس سیمپلکس کراتیت هستند.)
آفت لثه چگونه درمان میشود؟
از آنجاییکه آفت لثه نوعی عفونت ویروسی است، آنتی بیوتیک کمکی به آن نمیکند. زخمهای درون دهان کودک شما باید در یک یا دو هفته محو شود. در اینجا نکاتی را بیان میکنیم که میتوانید برای آسودگی بیشتر و حفظ سلامتی کودک به طریقهی دیگر مورد استفاده قرار دهید:
- استامینوفن یا ایبوپروفن کودکان میتواند به تسکین درد و پایین آوردن تب کمک نماید. (اگر کودک شما کوچکتر از ۳ ماه است، پیش از استفاده از هر نوع مسکنی با پزشک مشورت کنید. هیچ گاه به کودکی که زیر ۲۰ ماه است، آسپرین ندهید زیرا باعث ایجاد سندروم نادر اما کشندهی ریس میشود.) چنانچه درد کودک تا اندازهای شدید بود که با وجود کمک مسکن نیز کودک قادر به خوردن غذا نبود، پزشک میتواند مسکن قویتری برای کودک تجویز نماید.)
- اگرچه ممکن است کودک به خاطر اینکه بلعیدن برای او دردناک است، تمایل به نوشیدن چیزی نداشته باشد، استفاده از مایعات فراوان بسیار حائز اهمیت است. اطمینان حاصل نمایید که کودک مقادیر فراوانی شیر سینه یا شیر خشک مصرف کند. اگر کودک شما حداقل ۴ ماه دارد، میتوانید برای او از نوشیدنیهای بدون گاز، غیر اسیدی و خنک مانند آب یا آب سیب رقیق استفاده کنید. کم آب شدن بدن میتواند به سرعت در کودکان و نوزادان اتفاق بیفتد. اگر کودک شما دارای آفت لثه است، این مهمترین عارضهای است که باید نسبت به آن آگاهی داشته باشید. اگر کودکتان مدت زمان بیش از ۶ ساعت را بدون ادرار کردن یا مصرف مایعات سپری کرد یا هرگونه علامتی از کم آب شدن را نشان داد، با پزشک تماس بگیرید.
- اگر کودک شما مواد جامد میخورد، موادی که معمولی هستند برای او خوب میباشد، محصولات غذایی رقیق و صاف، پورهی سیب زمینی، ماست، سیب پخته و دیگر غذاهای نرم و ملایم که نیاز به جویدن نداشته باشد. اما اگر دهان کودکتان درد میکند او را مجبور به خوردن غذا نکنید.
آیا میتوان از آفت لثه جلوگیری کرد؟
از آنجایی که بیشتر کودکان و بزرگ سالان حامل ویروس هرپس هستند، و از آنجایی که آنها میتوانند حتی بدون اینکه هیچ علائمی داشته باشند این ویروس را رد کنند (و ویروس coxsackie)، هیچ روش عملی برای جلوگیری از آفت لثه وجود ندارد. با این حال شما میتوانید کودکتان را از بوسیدن، شریک شدن غذا یا بازی در تماس نزدیک با افرادی که عفونت هرپس فعال یا هرگونه زخم دهانی دیگر دارند، دور نگه دارد. (اگر شما نیز این ویروس را داشته باشید، این مسئله شامل شما نیز میشود.)
اگر زخمهای کودک شما توسط ویروس هرپس ایجاد شده باشد، این ویروس در بدن او برای زندگی باقی میماند. خبر خوب است که اولین دوره از آفت لثه معمولاً بدترین آن است و لزوماً یک بیماری تکرار شونده نیست.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼