پارگی مینیسک زانو چگونه درمان میشود؟
پارگی مینیسک زانو مشکلی رایج بین ورزشکاران است اما در میان افراد غیر ورزشکار هم بسیار دیده میشود. بستگی به شدت پارگی، راههای درمانی مختلفی برای آن وجود دارد که در این مطلب به بررسی آنها میپردازیم.
مینیسک قطعهای از غضروف است که یک بالشتک بین استخوان ران و درشت نی (استخوان ساق پا) ایجاد میکند. در هر مفصل زانو دو مینیسک وجود دارد. آنها میتوانند در طول فعالیتهایی که به مفصل زانو فشار میآورند یا میچرخند، آسیب ببینند یا پاره شوند. برای پارگی مینیسک لازم نیست حتما ورزشکار باشید تا اتفاق بیفتند، به سادگی بلند شدن خیلی سریع از حالت چمباتمه نیز ممکن است مینیسک شما پاره شود. بسته به شدت آسیب شما، گزینههای درمانی مختلفی از درمانهای خانگی تا جراحی سرپایی وجود دارند. در ادامه این مطلب همراه ما باشید، بیشتر به راههای درمان پارگی مینیسک زانو خواهیم پرداخت.
در این مطلب میخوانید:
- دلایل پارگی مینیسک زانو
- علائم پارگی مینیسک
- تشخیص پارگی مینیسک زانو
- درمان پارگی مینیسک
- نکاتی برای جلوگیری از پارگی مینیسک
بیشتر بخوانید: بررسی علت و درمان درد مچ دست با فیزیوتراپی و ورزش
دلایل پارگی مینیسک زانو
چرخش ناگهانی، چمباتمه زدن طولانی یا بلند کردن اجسام سنگین میتوانند منجر به آسیب شوند.
مینیسک میتواند در حین فعالیتهایی که باعث تماس مستقیم یا فشار ناشی از چرخش میشود، پاره شود. چرخش ناگهانی، چمباتمه زدن طولانی یا بلند کردن اجسام سنگین میتوانند منجر به آسیب شوند. به همین علت بسیاری از ورزشکاران در معرض خطر پارگی مینیسک هستند.
ورزشهایی که نیاز به چرخش و توقف ناگهانی دارند ممکن است شما را در معرض خطر پارگی مینیسک قرار دهند. برخی از این ورزشها عبارتند از:
- فوتبال
- بسکتبال
- تنیس
پارگی مینیسک به طور فزایندهای در بین کودکان نیز رایج است. این اتفاق به این دلیل است که کودکان در سنین پایینتر در ورزشهای مختلف شرکت میکنند. علاوه بر این، زمانی که کودک فقط روی یک ورزش تمرکز میکند ، احتمال پارگی مینیسک بیشتر است. همین امر درباره نوجوانانی که در ورزشهای رقابتی شرکت میکنند نیز صادق است.
مینیسک با افزایش سن ضعیف میشود به همین دلیل پارگی در افراد بالای ۳۰ سال شایعتر است. اگر به آرتروز مبتلا هستید، بیشتر در خطر آسیب دیدن زانو یا پارگی مینیسک قرار دارید. استئوآرتریت یک اختلال شایع مفصلی است که شامل درد و سفتی در مفاصل شما ناشی از افزایش سن، سایش و پارگی است.
بیشتر بخوانید: پیشگیری و درمان آرتروز، قابل توجه خانمها
هنگامی که یک فرد مسن پارگی مینیسک را تجربه میکند، به احتمال زیاد مربوط به دژنراسیون است و زمانی اتفاق میافتد که غضروف زانو ضعیفتر و نازکتر میشود؛ در نتیجه، بیشتر مستعد پارگی است.
علائم پارگی مینیسک
هنگامی که پارگی مینیسک رخ میدهد، ممکن است صدای ترکیدن را در اطراف مفصل زانو بشنوید. پس از آن، ممکن است این علائم را تجربه کنید:
- درد، به خصوص زمانی که ناحیه مورد نظر لمس میشود
- ورم
- مشکل در حرکت دادن زانو یا ناتوانی در حرکت دادن آن در دامنه کامل حرکت
- احساس قفل شدن یا گرفتن زانو
- احساس اینکه زانوی شما در حال سست شدن است یا نمی تواند از شما حمایت کند
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی در منزل با تجهیزات پیشرفته در تهران
همچنین ممکن است احساس لغزش یا ترکیدن داشته باشید که معمولا نشانهای از شل شدن تکهای از غضروف است و مفصل زانو را مسدود میکند.
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید و بیش از چند روز ادامه داشت یا پس از آسیب دیدگی زانوی شما رخ داد، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر زانوی شما قفل شد و بعد از صاف کردن زانوی خود قادر به خم کردن آن نیستید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
تشخیص پارگی مینیسک زانو
پارگی مینیسک از راههای مختلفی تشخیص داده میشود که شامل موارد زیر است:
- معاینه بدنی
- تستهای تصویربرداری
- اشعه ایکس زانو
- امآرآی
- سونوگرافی
- آرتروسکوپی
در ابتدا معاینه بدنی توسط پزشک انجام میدهد و سپس بنا بر تشخیص او، آزمایشهای اضافهتری تجویز میشود.
درمان پارگی مینیسک
در ابتدا، شما باید آسیب زانو را با راههایی که شامل استراحت، استفاده از یخ، فشرده سازی، و بالا بردن پا است، تسکین دهید:
در ابتدا، شما باید آسیب زانو را با راههایی که شامل استراحت، استفاده از یخ، فشرده سازی، و بالا بردن پا است، تسکین دهید.
- به زانوی خود استراحت دهید. برای جلوگیری از تحمل وزن روی مفصل از عصا استفاده کنید و از هر گونه فعالیتی که زانو درد شما را تشدید میکند خودداری کنید.
- هر سه تا چهار ساعت به مدت ۳۰ دقیقه روی زانوی خود یخ بگذارید.
- برای کاهش التهاب، زانو را در یک بانداژ فشرده بپیچید.
- برای کاهش تورم زانوی خود را بالا بیاورید.
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی چیست؟ چه مشکلاتی را برطرف میکند؟
همچنین میتوانید داروهایی مانند ایبوپروفن یا ادویل، آسپرین یا هر داروی ضد التهاب غیراستروئیدی دیگر را برای کاهش درد و تورم اطراف زانو مصرف کنید.
اگر درد زانوی شما بسیار دردناک است، نباید تمام وزن خود را روی زانوی آسیب دیده خود بیاندازید. پزشک ممکن است فیزیوتراپی را برای تقویت عضلات اطراف زانو توصیه کند.
فیزیوتراپی میتواند به کاهش درد و افزایش تحرک و ثبات زانو کمک کند. فیزیوتراپ شما همچنین ممکن است از تکنیکهای ماساژ برای کاهش تورم و سفتی عضلات استفاده کند.
عمل جراحی
اگر زانوی شما به درمانهای بالا پاسخ نمیدهد، پزشک ممکن است جراحی آرتروسکوپی را توصیه کند. پزشک دستورالعملهای خاصی را درباره نحوه آماده شدن برای این جراحی به شما میدهد. برخی از دستورالعملها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- قبل از عمل ، نحوه استفاده از عصای زیر بغل را یاد بگیرید.
- الزامات کامل قبل از جراحی، مانند آزمایش خون، اشعه ایکس، MRI، نوار قلب و سایر مجوزهای پزشکی، از جمله مجوز بیهوشی را آماده کنید.
- قبل از عمل و نسخه خود را برای داروهای مسکن آماده کنید.
- شب قبل از عمل از خوردن یا نوشیدن غذا خودداری کنید.
در صورت بروز هر گونه شرایطی که میتواند شما را از انجام عمل جراحی باز دارد، به پزشک خود اطلاع دهید که ممکن است شامل:
- تب
- عفونت
- سرماخوردگی
- زخم باز
اگر عمل شما شامل ترمیم مینیسک باشد، زمان بهبودی و توانبخشی حدود شش هفته است.
جراح یک برش کوچک در زانوی شما ایجاد میکند و ابزار و یک دوربین را از طریق برش وارد میکند تا مینیسک آسیب دیده را ترمیم کند یا برش دهد. کل این روش معمولا حدود یک ساعت طول میکشد.
معمولا میتوانید همان روز بعد از این عمل به خانه بروید اما بهبودی کامل زمان میبرد. همچنین شما میتوانید در طی چند روز پس از جراحی، تمرینات فیزیوتراپی داشته باشید.
اگر عمل شما شامل ترمیم مینیسک باشد، زمان بهبودی و توانبخشی حدود شش هفته است. در این مدت از زانوبند یا عصا استفاده خواهید کرد.
بیشتر بخوانید: ورم دست و پا در بارداری، توصیههای فیزیوتراپی
جراحی شامل خطراتی است و باید با پزشک خود صحبت کنید تا مشخص شود که آیا کاندیدای خوبی برای این روش هستید یا خیر. دوره نقاهت شامل مراجعه منظم به پزشک و همچنین فیزیوتراپی برای تقویت عضلات پشتیبان زانوی شما خواهد بود.
نکاتی برای جلوگیری از پارگی مینیسک
میتوانید با انجام منظم ورزشهایی که عضلات پای شما را تقویت میکنند، از پارگی مینیسک جلوگیری کنید. این کار به تثبیت مفصل زانو کمک میکند تا از آسیب محفوظ باقی بماند.
میتوانید با انجام منظم ورزشهایی که عضلات پای شما را تقویت میکنند، از پارگی مینیسک جلوگیری کنید. این کار به تثبیت مفصل زانو کمک میکند.
همچنین میتوانید از وسایل حفاظتی در حین ورزش یا یک بریس برای حمایت از زانوی خود در طول فعالیتهایی که ممکن است خطر آسیب را افزایش دهند، استفاده کنید.
همیشه هنگام ورزش یا انجام فعالیتهایی که ممکن است به مفصل زانو شما فشار وارد کند، نکاتی را رعایت کنید:
- قبل از ورزش بدن خود را گرم کنید و کشش دهید.
- از وسایل مناسب مانند کفشهای ورزشی که مخصوص فعالیت شما طراحی شدهاند، استفاده کنید.
- بند کفشهای خود را به درستی ببندید.
- تکنیکهای مناسب و مراقبتهای لازم را برای فعالیتهایی که در آن شرکت میکنید، یاد بگیرید.
پیشنهاد میکنیم سری به کلینیک نی نی بان بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼