علت برفک دهان در بزرگسالان چیست؟ علائم و درمان
برفک دهان میتواند همه افراد را درگیر کند، اما احتمال بروز آن در نوزادان و افراد مسن بیشتر است. در این مقاله به شما میگوییم علت برفک دهان در بزرگسالان چیست؟ همچنین علائم و درمان آن را برایتان نام میبریم.
برفک دهان میتواند همه افراد را درگیر کند، اما احتمال بروز آن در نوزادان و افراد مسن بیشتر است. در این مقاله به شما میگوییم علت برفک دهان در بزرگسالان چیست؟ همچنین علائم و درمان آن را برایتان نام میبریم.
در این مقاله میخوانید:
- علت برفک دهان در بزرگسالان چیست؟
- علائم برفک دهان در بزرگسالان و کودکان
- چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
- علل برفک دهان در بزرگسالان و کودکان
- عوامل خطر برفک دهان
- عوارض
- پیشگیری از برفک دهان
- خلاصه
علت برفک دهان در بزرگسالان چیست؟
برفک دهان که به آن «کاندیدیازیس» دهان هم گفته میشود وضعیتی است که در آن قارچ «کاندیدا آلبیکنس» در پوشش داخلی دهان تجمع مییابد. کاندیدا یک ارگانیسم طبیعی در دهان است، اما گاهی اوقات میتواند بیش از حد رشد کند و باعث ایجاد علائمی شود.
برفک دهان باعث ایجاد ضایعات سفید خامهای روی زبان یا گونههای داخلی میشود. گاهی اوقات برفک دهان ممکن است به سقف دهان، لثهها، لوزهها، یا پشت گلو گسترش یابد.
اگر چه برفک دهان میتواند هر کسی را درگیر کند، اما احتمال بروز آن در نوزادان و افراد مسن بیشتر است چون ایمنی بدن آنها پایبنتر است. در افراد دیگر با سیستم ایمنی سرکوبشده یا شرایط سلامتی خاص، یا افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند هم برفک دهان به وجود میآید. اگر سالم باشید برفک دهان یک مشکل جزئی است، اما اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، علائم ممکن است شدیدتر و کنترل آن دشوارتر باشد.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص داخلی
علائم برفک دهان در بزرگسالان و کودکان
در ابتدا، ممکن است حتی علائم برفک دهان را متوجه نشوید. علائم و نشانهها شامل موارد زیر است:
- ضایعات سفید کرم روی زبان، گونههای داخلی، سقف دهان، لثهها و لوزهها
-
ضایعات کمی برجسته با ظاهری شبیه پنیر
برفک دهان در کودکان بزرگتر، نوجوانان و بزرگسالان سالم غیرمعمول است، بنابراین اگر برفک دهان ایجاد شد، به پزشک مراجعه کنید تا مشخص شود که آیا یک بیماری زمینهای دیگر دارید، یا نه.
- قرمزی، سوزش یا درد که ممکن است آنقدر شدید باشد که باعث مشکل در خوردن یا بلع شود
- خونریزی خفیف در صورت مالش یا خاراندن ضایعات
- ترک و قرمزی در گوشههای دهان
- این حس که انگار پنبه در دهان دارید
- از دست دادن چشایی
- قرمزی، سوزش و درد زیر دندان مصنوعی (استوماتیت دندان مصنوعی)
- در موارد شدید که معمولا مربوط به سرطان، یا ضعف سیستم ایمنی ناشی از اچ آی وی/ ایدز است، ضایعات ممکن است به سمت پایین به مری گسترش یابد. در این شرایط در بلع مشکل خواهید داشت و حس میکنید که غذا در گلوی شما گیر کرده است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر خودتان یا فرزندتان ضایعات سفید در داخل دهانتان دارید، به پزشک عمومی، یا دندانپزشک مراجعه کنید.
برفک دهان در کودکان بزرگتر، نوجوانان و بزرگسالان سالم غیرمعمول است، بنابراین اگر برفک دهان ایجاد شد، به پزشک مراجعه کنید تا مشخص شود که آیا یک بیماری زمینهای دیگر دارید، یا نه.
بیشتر بخوانید: عوارض رابطه دهانی، تمام بیماری هایی که منتقل می شود
علل برفک دهان در بزرگسالان و کودکان
به طور معمول، سیستم ایمنی بدن برای دفع ارگانیسمهای مهاجم مضر مانند ویروسها، باکتریها و قارچها تلاش میکند و بین بین میکروبهای خوب و بد موجود در بدن شما، تعادل وجود دارد. اما گاهی اوقات این مکانیسمهای محافظتی با شکست مواجه میشوند، تعداد قارچهای کاندیدا را افزایش میدهند و به عفونت برفک دهان اجازه میدهند تا خود را حفظ کنند. شایعترین نوع قارچ کاندیدا « کاندیدا آلبیکنس » نام دارد. عوامل متعددی مانند ضعف سیستم ایمنی میتواند خطر ابتلا به برفک دهان را افزایش دهد.
شایعترین نوع قارچ کاندیدا «کاندیدا آلبیکنس» نام دارد. عوامل متعددی مانند ضعف سیستم ایمنی میتواند خطر ابتلا به برفک دهان را افزایش دهد.
عوامل خطر برفک دهان
در صورت وجود هر یک از این موارد ممکن است خطر ابتلا به عفونت برفک دهان افزایش پیدا کند:
ضعف ایمنی
برفک دهان به دلیل کاهش ایمنی در نوزادان و افراد مسن ایجاد میشود. برخی از شرایط پزشکی و درمانها مانند سرطان و درمانهای آن و پیوند اعضا میتوانند سیستم ایمنی شما را سرکوب کنند.
بیشتر بخوانید: درمان دیابت کودکان، نگران نباشند
دیابت
اگر دیابت درماننشده دارید یا بیماری به خوبی کنترل نشده، بزاق شما ممکن است حاوی مقادیر زیادی قند باشد که رشد کاندیدا را تقویت میکند.
عفونت های قارچی واژن
عفونتهای مخمری واژن توسط همان قارچی ایجاد میشود که باعث برفک دهان میشود. خوب است بدانید که میتوانید عفونت را به کودک خود منتقل کنید .
داروها
داروهایی مانند پردنیزون، کورتیکواستروئیدهای استنشاقی، یا آنتیبیوتیکهایی که تعادل طبیعی میکروارگانیسمها را در بدن شما به هم میزنند، خطر ابتلا به برفک دهان را افزایش میدهند.
بیشتر بخوانید: علت برفک واژن، درمان خانگی
سایر شرایط دهان
استفاده از دندان مصنوعی، بهویژه دندان مصنوعی فوقانی ، یا داشتن شرایطی که باعث خشکی دهان میشود، خطر ابتلا به برفک دهان را افزایش میدهد.
عوارض برفک دهان
برفک دهان به ندرت مشکلی برای کودکان و بزرگسالان سالم به وجود میآورد، اما میتواند برای افرادی که ایمنی پایینتری دارند ، یا تحت درمان سرطان یا HIV/AIDS هستند، جدیتر باشد. اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، برفک ممکن است به مری یا سایر قسمتهای بدن شما سرایت کند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص دندانپزشکی
پیشگیری از برفک دهان
این اقدامات ممکن است به کاهش خطر ابتلا به عفونتهای کاندیدا کمک کند:
- دهان خود را بشویید. در صورت نیاز به استفاده از استنشاق کورتیکواستروئید، حتما پس از مصرف دارو، دهان خود را با آب بشویید یا دندانهای خود را مسواک بزنید.
- دندانهای خود را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و روزانه از نخ دندان استفاده کنید.
مراقب آنچه میخورید باشید. سعی کنید مقدار غذاهای حاوی قند را محدود کنید. چون ممکن است رشد کاندیدا را تقویت کنند.
- پروتزهای مصنوعی خود را بررسی کنید. در شب پروتزهای مصنوعی خود را دربیاورید. مطمئن شوید که پروتزها برایتان مناسب هستند و باعث تحریک نمیشوند. دندانهای مصنوعی خود را به صورت روزانه تمیز کنید . از دندانپزشک خود بخواهید بهترین راه را برای تمیز کردن پروتزهای دندانی را به شما آموزش بدهد.
- به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید، بهویژه اگر دیابت دارید، یا از دندان مصنوعی استفاده میکنید. از دندانپزشک خود بپرسید که چند وقت یکبار نیاز به معاینه دارید.
- مراقب آنچه میخورید باشید. سعی کنید مقدار غذاهای حاوی قند را محدود کنید . چون ممکن است رشد کاندیدا را تقویت کنند.
- اگر دیابت دارید، قند خونتان را به خوبی کنترل کنید . قند خون کنترلشده میتواند میزان قند موجود در بزاق شما را کاهش دهد و از رشد کاندیدا جلوگیری کند.
- عفونت قارچی واژن را در اسرع وقت درمان کنید.
- خشکی دهان را درمان کنید. از پزشک خود در مورد راههای جلوگیری یا درمان خشکی دهان بپرسید.
خلاصه
برفک دهان که به آن «کاندیدیازیس» دهان هم گفته میشود وضعیتی است که در آن قارچ «کاندیدا آلبیکنس» در پوشش داخلی دهان تجمع مییابد و بیشتر افراد مسن و نوزادان را درگیر میکند. علت اصلی آن سیستم ایمنی ضعیف است و برای پیشگیری باید دیابت خود را کنترل کنید، غذاهای حاوی قند نخورید، عفونت قارچی و خشکی دهانتان را درمان کنید. مسواک زدن دندانها و رعایت بهداشت دهان و دندان هم میتواند راهکار مفیدی باشد.
برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼