۹۹۵۷۲
۱۷۰۸
۱۷۰۸

درمان سوختگی در کودکان، اقدامات اورژانسی

درمان سوختگی در کودکان به نوع و شدت آسیب بستگی دارد که مواردی از جمله شستشوی محل سوختگی با آب خنک، جلوگیری از عفونت با پانسمان استریل و استفاده از کرم‌های ترمیمی مانند پماد سوختگی را شامل می‌شود.

درمان سوختگی در کودکان، اقدامات اورژانسی

درمان سوختگی در کودکان به نوع و شدت سوختگی بستگی دارد. در سوختگی‌های سطحی، شستشوی محل با آب خنک برای کاهش داغی و تسکین درد ضروری است که بعد از آن باید محل سوختگی را با گاز استریل یا بانداژ تمیز پوشانده و از کرم‌های ترمیمی مناسب مانند پماد سوختگی نیز استفاده کنید. سوختگی‌های شدید هم نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارند. این مقاله را تا انتها بخوانید تا به طور کامل با انواع سوختگی در کودکان و نحوه درمان آن‌ها آشنا شوید.

انواع سوختگی در کودکان

همان‌طور که در مقدمه گفتیم، درمان سوختگی به شدت آن بستگی دارد که از این نظر، به سه سطح تقسیم می‌شود. انواع سطوح سوختگی در کودکان عبارتند از:

  • سوختگی درجه اول: در این نوع سوختگی پوست قرمز می‌شود و تا حدودی درد دارد، اما تاول نمی‌زند؛ مانند آفتاب سوختگی.
  • سوختگی درجه دوم: این نوع سوختگی که در آن لایه بیرونی پوست سوخته و قسمتی از درم آسیب دیده، بسیار دردناک است و احتمالاً تاول هم ایجاد می‌کند.
  • سوختگی درجه سوم: در این نوع سوختگی پوست زغالی یا سفید خواهد شد و اپیدرم و درم (دو لایه بالایی پوست) به طور غیرقابل برگشتی آسیب می‌بینند.

درمان سوختگی در کودکان، اقدامات اورژانسی

درمان سوختگی خفیف در کودکان

اکثر سوختگی‌های کوچک و تاول دار را می‌توان در همان خانه درمان و برطرف کرد. البته همیشه حواس‌تان باشد که نگرانی‌ها و سوالات خود را با پزشک‌تان مطرح کنید و بدون مشورت با او تصمیم نگیرید. درمان سوختگی در کودکان از نوع خفیف به شرح زیر است:

  • محل سوختگی را خنک کنید: حدود پنج دقیقه روی محل سوختگی آب خنک جاری کنید تا سوزش متوقف شود و درد و تورم آن نیز کاهش یابد. البته روی سوختگی یخ قرار ندهید یا با دست‌تان محل سوختگی را نمالید، زیرا این کارها ممکن است آسیب وارد شده را بدتر کنند. هم‌چنین، تاول‌های ایجاد شده را نیز نترکانید، زیرا این کار خطر عفونت در محل سوختگی را افزایش می‌دهد.
  • محل سوختگی را بپوشانید: ناحیه سوخته را با یک باند تمیز بپوشانید که به محل سوختگی نچسبد. این کار عفونت و درد کودک را کاهش می‌دهد.
  • از محل سوختگی محافظت کنید: محل سوختگی را با شستشوی ملایم با آب و صابون تمیز نگه دارید وهیچ پمادی روی محل سوختگی نزنید، مگر این‌که پزشک کودک شما دستورش را داده باشد. هم‌چنین، هرگز قبل از مشورت با پزشک اطفال، روی جای سوختگی کودک خود کرم‌های گیاهی و روغن نمالید، زیرا این‌ها می‌توانند خطر عفونت را افزایش دهند.

درمان سوختگی در کودکان، اقدامات اورژانسی

درمان سوختگی شدید در کودکان

درمان سوختگی کودکان از نوع شدید در خانه توصیه نمی‌شود. در واقع، سوختگی‌های شدید اورژانسی هستند و به اقدامات فوری و تخصصی نیاز دارند. درمان این نوع سوختگی‌ها در سه مرحله زیر خلاصه می‌شود:

  • در مرحله اول، باید منبع سوختگی را حذف کرده و کودک را از خطر دور کنید. سپس، محل سوختگی را با آب خنک به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه شستشو دهید تا گرمای اضافی کاهش یابد. در نهایت نیز محل آسیب ‌دیده را با گاز استریل یا پارچه تمیز بپوشانید تا جلوی آلودگی و عفونت را بگیرید.
  • در مرحله بعد باید کودک خود را به بیمارستان ببرید. پزشکان وضعیت کودک شما را بررسی کرده و اقدامات حیاتی (مانند تأمین مایعات و بررسی سطح آسیب) را انجام می‌دهند. در این مرحله، استفاده از مسکن‌ برای کاهش درد و آنتی‌بیوتیک‌ برای پیشگیری از عفونت معمول است و در صورت نیاز، بافت‌های آسیب ‌دیده یا مرده از طریق جراحی برداشته می‌شوند.
  • پس از تثبیت وضعیت کودک، مراقبت‌های طولانی‌مدت و بازتوانی اهمیت پیدا می‌کند. در این مرحله، تعویض منظم پانسمان‌ طبق دستور پزشک و جلوگیری از تماس محل سوختگی با آلودگی یا نور مستقیم خورشید ضروری است و در صورت باقی ماندن جای زخم، ممکن است از درمان‌های ترمیمی یا جراحی پلاستیک نیز استفاده شود.

درمان سوختگی در کودکان، اقدامات اورژانسی

اقدامات اورژانسی برای سوختگی در کودکان

درمان سوختگی در کودکان نیاز به اقدام اورژانسی و فوری دارد که باید آن‌ را طبق مراحل زیر انجام دهید:

  • در اسرع وقت محل سوختگی را در آب خنک خیس کنید تا همان‌طور که گفتیم، حرارت جمع شده در ناحیه را کاهش دهید و به تسکین درد نیز کمک کرده باشید.
  • اگر لباس‌ کودک شما نیز در حال سوختن است، بلافاصله آن را در آب خیس کنید تا خنک شود. علاوه بر این، باید لباس سوخته کودک را از تن او دربیاورید، مگر این‌که محکم به پوستش چسبیده باشد. در این صورت، باز هم تا جایی که ممکن است لباس را جدا کنید.
  • اگر ناحیه آسیب دیده تراوش ندارد، محل سوختگی را با یک گاز استریل یا پارچه تمیز و خشک بپوشانید.
  • اگر محل سوختگی تراوش دارد، باز هم به آرامی آن را با گاز استریل بپوشانید، اما بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. اگر هم گاز استریل در دسترس نیست، محل سوختگی را با یک ملحفه یا حوله تمیز کاور کنید.

درمان سوختگی در کودکان، اقدامات اورژانسی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

درمان سوختگی کودکان باید جدی گرفته شود. بنابراین، برای هر چیز جدی‌تر از سوختگی سطحی یا قرمزی و درد ادامه دار (بیش از چند ساعت) با پزشک اطفال خود تماس بگیرید. تمام سوختگی‌های الکتریکی و سوختگی دست‌ها، دهان یا اندام تناسلی نیز باید فوراً تحت مراقبت‌های پزشکی قرار بگیرند. مواد شیمیایی که باعث سوختگی می‌شوند نیز ممکن است از طریق پوست جذب شده و علائم دیگر ایجاد کنند.
اگر پزشک کودک شما تشخیص دهد که سوختگی او خیلی جدی نیست، ممکن است به شما نشان دهد که چگونه با استفاده از پمادها و پانسمان‌های دارویی، خودتان در خانه مراقبت‌های لازم را انجام دهید. با این حال، هنگام درمان سوختگی در خانه، مراقب افزایش قرمزی یا تورم یا ایجاد بوی بد و ترشح باشید. این‌ها می‌توانند نشانه های عفونت باشند که به مراقبت پزشکی نیاز دارند.

درمان سوختگی در کودکان، اقدامات اورژانسی

راه های پیشگیری از سوختگی کودکان

قطعاً پیشگیری بهتر از درمان سوختگی کودک است. از این رو، توصیه‌های زیر را جدی بگیرید تا از کودک خود در برابر سوختگی محافظت کنید:  

  • از بغل کردن همزمان کودک و حمل مایعات داغ مانند قهوه، چای یا سوپ خودداری کنید.
  • از کودک خود در برابر جوش‌های آب لوله کشی محافظت کنید.
  • حواس‌تان باشد که کودک خردسال شما به مایکروویو دسترسی نداشته باشد.
  • غذای در حال پخت را روی اجاق گاز بدون مراقبت رها نکنید.
  • حواس‌تان باشد که کودک شما به شومینه، اجاق هیزمی و بخاری نفتی نزدیک نشود.
  • شمع‌های روشن را در مناطقی که به راحتی توسط کودک شما قابل دسترسی است، بی امان رها نکنید.
  • کبریت و فندک را دور از دسترس کودک خود نگهداری کنید.
  • از کشیدن سیگار در داخل خانه خودداری کنید و هرگز اجازه ندهید کسی در نزدیکی کودک شما سیگار بکشد.
  • مایعات قابل اشتعال را در خانه قفل و بند کنید. حتی بهتر است که آن‌ها را بیرون از خانه، دور از دسترس کودکان و دور از منابع گرما یا اشتعال نگهداری کنید.
  • از پوست کودک خود در برابر آفتاب بیش از حد محافظت کنید. هم‌چنین، اجازه ندهید که در روزهای گرم و آفتابی، کودکان روس سطوح داغ مانند سرسره‌های پارک بنشیند.

کلام آخر

درمان سوختگی در کودکان با شستشوی محل آسیب با آب خنک شروع می‌شود تا حرارت کاهش یابد، اما نباید از یخ یا روغن‌های خانگی تایید نشده توسط پزشک استفاده کرد. به طور کلی نیز باید تلاش کنید که محل سوختگی را با گاز استریل بپوشانید و اگر سوختگی‌ کودک شما شدید یا گسترده است، سریعاً او را پیش پزشک ببرید.

به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

منبع: healthychildren

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.