به گزارش نی نی بان ، میگرن چشمی نوعی از میگرن است که می تواند باعث مشکلات بینایی موقت شود. این وضعیت معمولاً کوتاه مدت می باشد و پس از ۱۰ تا ۳۰ دقیقه برطرف می شود. در این مقاله از مجله ی کومولایف به بررسی علائم، علت و روش های درمان میگرن چشمی پرداخته ایم.
میگرن چشمی چیست ؟
میگرن چشمی یکی از شاخههای سردرد میگرنی است. افرادی که دچار این نوع میگرن میشوند علائمی همچون تغییرات بینایی، نداشتن دید کافی، نقاط کور، دیدن خطوط زیگزاگ، جرقههای نور یا ستاره را تجربه میکنند. انواع میگرن معمولاً همراه با درد بروز میکنند، اما میگرن چشمی گاهی با درد و گاهی نیز بدون درد رخ میدهد. گاهی از اصطلاح میگرن چشمی برای اشاره کردن به میگرن شبکیه نیز استفاده میکنند که در صورت بروز آن فرد اختلالات بینایی را تنها در یک چشم پیش از شروع سردرد میگرنی تجربه میکند.
شایع ترین علائم میگرن چشمی
باتوجهبه اینکه افراد به کدام نوع از میگرن چشمی مبتلا باشند، علائم متفاوتی را تجربه خواهند کرد. بهطورکلی علائم عمومی این بیماری چشمی شامل موارد زیر هستند:
دیدن خطوط روشن
مشاهده هاله در اطراف اشیاء
نقاط کور، بهخصوص در قسمت مرکزی میدان بینایی
مشاهده چراغهای سوسوزن
مشاهده خطوط زیگزاگی
دیدن الگوهایی مانند ستارهها
مشاهده جرقههای نور
سردرد همراه با علائم دیگر
علت ابتلا به میگرن چشمی
محرکهای بصری
خیره شدن به صفحهنمایش برای یک مدتزمان طولانی
نورهای خشن همچون فلورسنتها
رانندگی کردن در یک مسافت طولانی
ترکیبات و افزودنیهای برخی از مواد غذایی
پیاز
آجیل
شکلات
پنیر کهنه یا دودی
گوشت فرآوری شده حاوی نیترات
کافئین
فشارخون بالا
نوشیدن مشروبات الکلی بخصوص شراب قرمز
کاهش سطح قند خون
کمآبی بدن
قرار گرفتن در ارتفاع بالا
درمان میگرن چشمی با دارو
دارودرمانی یکی از تکنیکهای متداول درمان بسیاری از بیماریها و اختلالات بهخصوص سردردهاست. برای درمان میگرن چشمی معمولاً متخصصین داروهای زیر را تجویز میکنند:
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای کاهش درد
داروی ضد صرع
داروهای سه حلقه ضدافسردگی
داروی ضد تهوع
داروهای مسدودکننده کانال کلسیم
درمان میگرن چشمی با اصلاح سبک زندگی
در بسیاری از موارد شما میتوانید با ایجاد تغییر در سبک زندگی بسیاری از اثرات بیماریها را کاهش دهید و یا درمان کنید. ازجمله توصیههای تغییر سبک زندگی برای درمان میگرن چشمی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
سیگار نکشید
از مصرف داروهای ضدبارداری یا درمانهای جایگزینی هورمونی خودداری کنید
به چشمان خود استراحت دهید
در معرض نور شدید خورشید یا دیگر نورهای شدید قرار نگیرید
مدتزمان کمتری را صرف تماشای نمایشگر کنید
از محرکهای میگرن دوری کنید
عوامل تحریک کننده میگرن
به جرات میتوان گفت که بهترین راه برای درمان میگرن چشمی و مدیریت آن، دوری کردن از عوامل تحریککننده است. مهمترین عواملی که میتوانند سردردهای میگرنی را تشدید نمایند، عبارتند از:
استرس و اضطراب
سیگار کشیدن
فشار خون بالا
داروهای ضد بارداری هورمونی
ورزش کردن شدید
کم آبی بدن
قند خون (هیپوگلیسمی)
گرمای بیش از حد (هیپرترمی)
مصرف الکل و کافئین
رفتن به ارتفاع بالا
خم شدن بیش از حد
با اینکه نمیتوان از وقوع سردردهای میگرنی، به طور قطعی جلوگیری کرد، اما دوری کردن از عوامل محرک، تا حد زیادی فاصله بین حملههای میگرنی را افزایش میدهد. در حالت کلی، اصلاح سبک زندگی و مصرف دارو برای میگرن چشمی، میتواند کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد!
روشهای مناسب برای مدیریت میگرن چشمی
برای افرادی که به سردردهای شدید میگرنی ناشی از میگرن شبکیه مبتلا میشوند، انجام اقدامات زیر به مدیریت درد و احساس بهتر بیمار کمک میکند:
در یک اتاق تاریک و ساکت استراحت کنید؛ این کار میتواند علائم شما را کنترل نماید. به صفحه کامپیوتر نگاه نکنید و کار کردن با گوشی تلفن همراه را به حداقل برسانید. خوابیدن در محیط ساکت و خنک، برای درمان هر نوع سردرد یا میگرن، راهکار مناسبی است!
از یخ استفاده کنید؛ مقداری یخ را خرد کرده و در یک کیسه پلاستیکی بریزید. سپس آن را با استفاده از یک پارچه و حوله پوشانده، و روی سر قرار دهید! این کار را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه انجام داده، و یخ را از روی سر بردارید؛ تکرار این مراحل به بهبود علائم میگرن کمک میکند!
برای رفع درد یا اسپاسم عضلانی، از کمپرس گرم استفاده کنید؛ یک حوله مرطوب کوچک را که به آب گرم آغشته شده، بر روی گرفتگیهای عضلانی خود بگذارید. البته استفاده از پدهای گرمکننده و یا یک دوش آب گرم نیز میتواند به همان مقدار موثر باشد. کمپرس گرم را میتوانید در بازههای زمانی ۲ ساعته، به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی محل مورد نظر قرار دهید. البته کمپرس سرد و گرم به صورت متناوب، تاثیر بیشتری خواهد داشت!
حواستان به سابقه علائم خود باشد؛ برای مدیریت بهتر میگرن چشمی، زمان شروع علائم و توقف میگرن را یادداشت کنید. یک لیست از علائم و مواد غذایی مصرفی یا کارهایی که در ۲۴ ساعت قبل از شروع حمله انجام دادهاید، تهیه کنید. میزان تاثیر هر یک از اقدامات مدیریت درد را نیز یادداشت نمایید. این گونه سوابق را در نهایت، به پزشک خود ارجاع دهید، تا در صورت نیاز برای درمان میگرن چشمی به کار گرفته شوند!
غذاهای سالم بخورید؛ سوالی که معمولا با آن مواجه هستیم این است، که برای درمان میگرن چه بخوریم؟ سعی کنید انواع غذاهای سالم مانند سبزیجات، میوهها، نانهای سبوسدار، محصولات لبنی کم چرب، گوشت بدون چربی، ماهی و لوبیا را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
بدن خود را هیدراته نگه دارید؛ کم آبی بدن، تاثیر مستقیمی بر سردرد و علائم میگرن میگذارد. نوشیدن مایعات به اندازه کافی در طول روز، برای پیشگیری از حملات میگرنی مفید است.
یک برنامه خواب منظم داشته باشید؛ بهتر است ساعت خوابیدن و بیدار شدن خود را ثابت نگه دارید. برای خواب راحتتر، از چند ساعت قبل از خواب، تلویزیون، گوشی و لپ تاپ استفاده نکنید!
استرس خود را مدیریت کنید؛ کنترل استرس و اضطراب با تکنیکهای مختلف، برای پیشگیری و درمان میگرن چشمی بسیار کمککننده خواهد بود. تکنیکهایی مانند تنفس عمیق، برای کاهش علائم استرس و پیشگیری از بروز سردردهای میگرنی مفید هستند.
بهترین راه برای تشخیص میگرن چشمی چیست ؟
بهتر است فرد هنگام بروز اختلالات بینایی یا همان میگرن شبکیه، به پزشک متخصص مراجعه کند! زیرا در این صورت، پزشک میتواند با استفاده از ابزار افتالموسکوپ، جریان خون در چشم را بررسی کرده و در صورت کاهش آن، وجود میگرن چشمی را تایید کند.
نکته دیگر اینکه حملات ناشی از میگرن و اختلالات بینایی، عمدتا در حد چند ثانیه و به صورت کوتاه مدت رخ میدهند؛ بنابراین شرح حال بیمار و بررسی سابقه خانوادگی او، میتواند در تایید ابتلا به این اختلال آزار دهنده مفید باشد. ممکن است در خلال تشخیص و درمان میگرن، لازم باشد فرد به چشم پزشک نیز مراجعه کند، تا عدم ابتلا به بیماریهای چشمی تایید گردد.
راه پیشگیری از میگرن چشمی چیست ؟
برای پیشگیری از میگرن چشمی، شناسایی و اجتناب از محرکهای شخصی بسیار مهم است. یک دفترچه یادداشت روزانه میتواند کمک کند تا عوامل محرک مانند غذاهای خاص، تغییرات هورمونی، استرس، کم خوابی یا نور شدید شناسایی شوند. علاوه بر این، رعایت یک سبک زندگی سالم با تغذیه مناسب، خواب کافی و ورزش منظم میتواند به کاهش فراوانی و شدت حملات کمک کند. تکنیکهای آرامسازی مانند مدیتیشن و یوگا نیز میتوانند در مدیریت استرس و کاهش احتمال بروز میگرن موثر باشند. در صورتیکه میگرن چشمی به صورت مکرر و با شدت زیاد رخ میدهد، مراجعه به پزشک متخصص برای تشخیص دقیق و درمان مناسب ضروری است.
عوارض عدم درمان میگرن چشمی
کنترل حملات ناشی از میگرن شبکیه، باعث میشود تا از بروز عوارض احتمالی پیشگیری به عمل آید. برخی از عوارض نادری، که ممکن است در صورت تشدید اختلال میگرن چشمی به وجود آیند، عبارتند از:
انسداد شریان مرکزی شبکیه؛ که ممکن است آن را تحت عنوان سکته چشم نیز بنامند.
انسداد شریان شاخهای شبکه؛ یعنی زمانی که جریان خون در شبکیه چشم مسدود شده است. این حالت انفارکتوس شبکیه نیز نامیده میشود!
انسداد ورید مرکزی شبکیه
خونریزی شبکیه که میتواند باعث تورم شبکیه گردد!
ایسکمی یا محدودیت جریان خون به عصب بینایی
خونریزی زجاجیه
چه کسانی بیشتر در معرض میگرن چشمی هستند ؟
اگرچه عوامل ژنتیکی و جنسیت به عنوان دو عامل مهم در بروز میگرن چشمی شناخته میشوند، اما عواملی که تحت کنترل خود فرد هستند نیز نقش مهمی ایفا میکنند. سبک زندگی، سطح استرس، عادات غذایی و عواملی مانند سیگار کشیدن میتوانند احتمال بروز و شدت حملات میگرنی را تحت تأثیر قرار دهند. بنابراین، افرادی که سبک زندگی ناسالمی دارند، استرس زیادی را تجربه میکنند و یا عادت به سیگار کشیدن دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. با اتخاذ یک سبک زندگی سالمتر و مدیریت بهتر استرس میتوان احتمال بروز این نوع میگرن را کاهش داد.
منبع: کومولایف