۲۴۱۲۸۸

سکته گوش یا کری ناگهانی چیست؟

سکته گوش یا کری ناگهانی که در اصطلاح پزشکی، افت شنوایی حسی عصبی ناگهانی یا SSHL نامیده می‌شود، در اکثر موارد هیچ علت شناخته شده‌ای ندارد، اما گاهی اوقات یک بیماری زمینه‌ای می‌تواند علت آن باشد.

سکته گوش یا کری ناگهانی

سکته گوش یا کری ناگهانی وضعیتی است که معمولاً فقط یک گوش را تحت تأثیر قرار می‌دهد و بسته به علت آن ممکن است با علائم دیگری مانند وزوز گوش یا سرگیجه نیز همراه باشد. به خواندن ادامه دهید تا با همه چیز درباره کری ناگهانی آشنا شوید.

در این مقاله می‌خوانید:

سکته گوش چیست؟

اصطلاح پزشکی این وضعیت، کم شنوایی حسی عصبی ناگهانی (SSHL) است که در آن، شنوایی فرد به صورت آنی یا طی چند روز کاهش می‌یابد و این می‌تواند موقت یا دائمی باشد. SSHL یک وضعیت اورژانسی است که باید علائم اولیه آن را بشناسید و در اولین فرصت برای درمان به پزشک مراجعه کنید. در واقع، اگر درمان به موقع و مناسب صورت نگیرد، بهبود شنوایی از دست رفته برای افراد سخت می‌شود.  


بیشتر بخوانید: انواع عفونت گوش؛ علائم، راه های تشخیص و درمان


علائم سکته گوش یا کری ناگهانی

بسیاری از افراد مبتلا به SSHL پس از بیدار شدن از خواب است که متوجه کم شنوایی خود می‌شوند. دیگران ممکن است تنها زمانی متوجه آن شوند که سعی دارند از گوش آسیب دیده خود استفاده کنند. گاهی اوقات نیز ممکن است افراد مبتلا به سکته گوش یا کری ناگهانی قبل از بروز کم شنوایی، یک صدای «پاپ» بلند بشنوند. SSHL معمولاً فقط یک گوش را تحت تأثیر قرار می‌دهد و علاوه بر کاهش شنوایی، می‌تواند با علائم دیگری نیز همراه باشد که عبارتند از:

  • احساس پری در گوش
  • صدای زنگ یا وزوز گوش
  • سرگیجه

علائم سکته گوش


بیشتر بخوانید: همه چیز درباره شنوایی سنجی یا ادیومتری و اهمیت انجام آن


علت ناشنوایی ناگهانی

SSHL به دلیل مشکل در اندام‌های حسی گوش داخلی رخ می‌دهد. برخی از شرایطی که می‌توانند باعث ایجاد SSHL یا کمک به آن شوند، عبارتند از:

  • عفونت‌ها
  • ضربه به سر
  • اختلالات گوش داخلی، مانند بیماری منیر
  • بیماری‌های خود ایمنی
  • مشکلات گردش خون
  • اختلالات عصبی، مانند بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS)
  • قرار گرفتن در معرض برخی از داروها، مانند درمان‌های سرطان و داروهایی که برای درمان عفونت‌های شدید استفاده می‌شوند.

طبق NIDCD، حدود 90درصد از موارد SSHL ایدیوپاتیک هستند و هیچ علت شناخته شده‌ای ندارند.


بیشتر بخوانید: تست شنوایی سنجی OAE برای بررسی حلزون گوش


نحوه تشخیص سکته گوش

برای تشخیص SSHL، پزشک شما ابتدا گوش‌تان را معاینه می‌کند تا مطمئن شود که دچار انسداد ناشی از جرم گوش یا مایع نیستید. سپس، یک آزمایش شنوایی سنجی پیشنهاد می‌کند تا بتواند سکته گوش را به درستی تشخیص دهد. در این آزمایش، پزشک ارزیابی می‌کند که فرکانس‌های مختلف صدا تا چه اندازه باید بلند باشند که به گوش شما برسند. در نهایت، اگر پزشک SSHL را تشخیص دهد، ممکن است آزمایش‌های اضافی زیر را نیز برای کمک به تعیین علت آن تجویز کند:

  • آزمایش خون
  • اسکن ام‌ آر آی
  • تست‌های تعادل

علت ناشنوایی ناگهانی


بیشتر بخوانید: بهترین سمعک کدام است؟


درمان سکته گوش

طبق منبع NIDCDTrusted، کورتیکواستروئیدها درمان استانداردی برای SSHL هستند و این موضوع به ویژه زمانی که علت SSHL ناشناخته باشد صدق می‌کند. در واقع، کورتیکواستروئیدها می‌توانند التهاب و تورم را کاهش دهند که ممکن است به نوبه خود به بازیابی شنوایی کمک کند.
شما می‌توانید کورتیکواستروئیدها را به صورت قرص مصرف کنید، اما در بعضی از موارد، امکان تزریق آن‌ها به گوش میانی نیز وجود دارد. تزریق کورتیکواستروئیدها به گوش میانی به این دارو اجازه می‌دهد تا به داخل گوش داخلی جریان یابند و مستقیماً تاثیر خود را اعمال کنند.
اگر دچار کری ناگهانی هستید، باید هر چه سریع‌تر مصرف داروهای کورتیکواستروئیدی را شروع کنید، چرا که که تاخیر در درمان به مدت بیش از ۲ تا ۴ هفته ممکن است منجر به کاهش شنوایی دائمی شود.

کورتیکواستروئیدها درمان استانداردی برای SSHL هستند.

افرادی که در نتیجه یک بیماری زمینه‌ای دچار SSHL می‌شوند ممکن است به درمان‌های اضافی نیاز داشته باشند. افرادی هم که در اثر مصرف یک داروی خاص به این بیماری مبتلا می‌شوند، احتمالاً باید داروی مصرفی خود را تعویض کنند. البته این کار را فقط باید با اجازه پزشک خود انجام دهند.
در نهایت، اگر کم شنوایی شدید باشد یا به درمان پاسخ ندهد، پزشک شما ممکن است استفاده از سمعک یا کاشت حلزون را نیز برای بهبود شنوایی توصیه کند.

درمان سکته گوش


بیشتر بخوانید: کاشت حلزون شنوایی، سن طلایی


ارتباط بین سکته مغزی و کری ناگهانی

یک مطالعه در سال 2023 اشاره می‌کند که SSHL می‌تواند یکی از علائم اولیه سکته مغزی ایسکمیک باشد. منبع معتبر انجمن سکته مغزی آمریکا توضیح می‌دهد که سکته‌های مغزی ایسکمیک در نتیجه انسداد یک رگ خونی رخ می‌دهند. در این مطالعه، محققان عوامل مرتبط با ناشنوایی ناگهانی ناشی از سکته را بررسی کردند و بررسی آن‌ها به طور گذشته نگر روی دو مجموعه از پرونده‌های پزشکی بود:

  • افراد مبتلا به SSHL که در طول اقامت در بیمارستان دچار سکته مغزی ایسکمیک ناگهانی شدند.
  • افراد مبتلا به SSHL که سکته مغزی ایسکمیک ناگهانی نداشتند.

محققان علائم SSHL را بین این دو گروه مقایسه کردند و با توجه به نتایج مطالعه، عوامل زیر می‌توانند احتمال سکته مغزی ایسکمیک ناگهانی را به دنبال شروع SSHL افزایش دهند:

  • بیماری SSHL در هر دو گوش
  • کم شنوایی نسبتاً شدید تا کلی
  • باریک شدن یا انسداد یک شریان در مغز
  • سه مورد یا بیشتر از عوامل خطر برای سکته مغزی (سابقه قبلی سکته مغزی، فشار خون بالا، دیابت، دیس لیپیدمی یا عدم تعادل لیپیدها در خون، سابقه سیگار کشیدن که حداقل یک نخ سیگار در روز به مدت بیش از 6 ماه تعریف می‌شود و سابقه مصرف الکل که نوشیدن بیش از 100 میلی‌لیتر مشروب بیش از 3 بار در هفته تعریف می‌شود.)

ناشنوایی ناگهانی


بیشتر بخوانید: معرفی جدیدترین سمعک هوشمند سال ۲۰۲۴


نحوه پیشگیری از کری ناگهانی

اگر می‌خواهید جلوی ابتلا به سکته گوش را بگیرید، از راهنمایی‌های زیر استفاده کنید:

  • سبک زندگی سالم: بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن و افراد با سطح ایمنی پایین، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. بنابراین، با پرورش عادات‌های خوب، تغذیه سالم و خواب کافی، خطر مریض شدن خود را کاهش دهید.
  • پیشگیری از آنفولانزا: برخی از موارد این بیماری به آنفولانزا مربوط می‌شود. به همین دلیل، توجه بیشتر به پیشگیری از آنفولانزا می‌تواند احتمال ابتلا به SSHL را نیز کاهش دهد.
  • حفظ ثبات عاطفی: بی ثباتی عاطفی می‌تواند باعث عدم تعادل در تنظیم مایع عصبی-هومورال در بدن شود که در نتیجه، بر گردش خون در گوش تأثیر می‌گذارد. بنابراین، حفظ حال و هوای آرام و اجتناب از نوسانات عاطفی مهم است.

بیشتر بخوانید: کلینیک گوش و حلق و بینی چه خدماتی ارائه می‌دهد؟


کلام آخر

سکته گوش یا کری ناگهانی نوعی کاهش شنوایی است که می‌تواند به طور آنی یا طی چند روز رخ دهد و موقت یا دائمی باشد. علائم دیگر این بیماری وزوز گوش و سرگیجه هستند که باید جدی گرفته شوند تا قبل از دیر شدن بتوانید به پزشک خود مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرید.

برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با مراکز شنوایی سنجی، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

منبع: medicalnewstoday

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند