۱۰۶۹۸۱
۲۴۴۰۴
۲۴۴۰۴

عوارض تزریق کورتون، خانمها بدانید!

در سنی که بیمار توانایی باروری دارد و همیشه این پرسش برایش وجود دارد که آیا می تواند از کورتون ها با توجه به عوارض مشهورشان از جمله پوکی استخوان و بالا بردن قند خون و افزایش احتمال ابتلا به عفونت ها استفاده کند.

یک داروساز با بیان این که مصرف خودسرانه کورتون آسیب‌های جبران‌ناپذیری به سلامت مصرف‌کننده وارد می‌کند، گفت: یکی از بیشترین موارد سوءمصرف داروهای کورتون، استفاده از آنها به صورت خوراکی برای افزایش اشتها و چاقی است.دکتر فرخ رامش اظهار کرد: کورتون‌ها (کورتیکواستروئیدها) دسته‌ای از داروها هستند که در درمان بیماری‌های متعدد، به صورت کوتاه‌مدت و گاه نیز طولانی‌مدت تجویز و مصرف شده و می‌توانند منجر به حفظ حیات یا بالا بردن کیفیت زندگی بیماران شوند.وی افزود داروهای کورتون در صورت مصرف خودسرانه و خارج از رویه علمی آن، می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به سلامت مصرف‌کننده وارد کنند. داروهای کورتونی موجود در بازار دارویی کشور عبارت است از دگزامتازون، بتامتازون، هیدروکورتیزون، پردنیزولون، متیل پردنیزولون، فلورومتولون، کلوبتازول و غیره هستند.
عوارض تزریق کورتون، خانمها بدانید!
از مشهورترین این بیماری ها می توان به آسم، روماتیسم، لوپوس، بیماری های پوستی خاص و بیماری های روده ای از قبیل کرون و کولیت اولسرو اشاره کرد. این بیماری ها می تواند در سنین جوانی و در زنان رخ دهد، یعنی درست در سنی که بیمار توانایی باروری دارد و همیشه این پرسش برایش وجود دارد که آیا می تواند از کورتون ها با توجه به عوارض مشهورشان از جمله پوکی استخوان و بالا بردن قند خون و افزایش احتمال ابتلا به عفونت ها استفاده کند. پاسخ این است که درباره بیماری های خاصی مثل لوپوس، بیمار باید پس از مشورت با پزشک معالج، به بارداری اقدام کند و این معمولا زمانی است که بیماری تا حد ممکن درمان شده و کمترین مقدار دارو تجویز می شود اما مواردی نیز وجود دارد که نیاز ناگهانی به استفاده از کورتون ها در بارداری به وجود می آید، مثل آسم حاد که در این موارد برای نجات جان مادر از هر دارویی از جمله کورتون استفاده می شود اما باید دانست که مصرف کورتون بویژه کورتون خوراکی و تزریقی (مثل آمپول دگزامتازون و بتامتازون) در سه ماهه اول بارداری احتمال لب شکری و شکاف کام را افزایش می دهد. همین طور بر شکل گیری اندام تناسلی جنین مونث اثر می گذارد و به همین دلیل باید از مصرف بی رویه این داروها بویژه در سه ماهه اول بارداری خودداری کرد. از موارد مهم دیگر مصرف کورتون در بارداری مواردی است که احتمال زایمان زودتر از موعد وجود دارد مثل کسانی که قبل از ۹ ماهگی (۳۷ هفتگی) کیسه آبشان پاره می شود، دچار دردهای زودرس زایمانی می شوند یا در مورد حاملگی قبلی شان دچار این مشکلات شده اند. همین طور در کسانی که دچار فشارخون ناگهانی در انتهای بارداری شده اند نیاز به استفاده از کورتون ها برای کمک به ریه جنین وجود دارد تا ریه جنین زودتر بالغ شود و در نتیجه جنین زودرس کمتر به دستگاه کمک تنفسی و بخش مراقبت های نوزادان زودرس نیاز خواهد داشت. در چنین نوزادانی اگر تزریق دوز مناسب کورتون، طی ۲۴ ساعت قبل از زایمان انجام شود، جنین کمتر دچار مشکلات تنفسی یا خونریزی مغزی خواهد شد، اما باید دانست از این داروها نباید بی جا و بیش از حد استفاده شود، زیرا نه تنها اثری ندارد، بلکه احتمال ابتلا به عفونت در مادر و همین طور قند خون مادر را افزایش می دهد، بویژه در مادران دیابتی این مسأله از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از استفاده های دیگر کورتون در بارداری مواردی است که مادر دچار بیماری خارش دار پوستی در سراسر بدن می شود که علت آن بارداری است این داروها، گاهی تنها داروی تسکین دهنده خارش محسوب می شود که می توان استفاده کرد.
عوارض تزریق کورتون، خانمها بدانید!
این داروساز گفت: متاسفانه داروهای کورتون در موارد متعددی به صورت خودسرانه مورد استفاده قرار گرفته و در برخی موارد نیز علی‌رغم تجویز ابتدایی توسط پزشک، مصرف آن در دوره‌ای فراتر از محدوده ایمن، توسط خود بیمار ادامه پیدا می‌کند. باید توجه داشت که مشکلات مصرف خودسرانه و ناصحیح کورتون‌ها می‌تواند با تمام شکل‌های دارویی این گروه از داروها از جمله شکل‌های موضعی آنها هم رخ دهد.
وی با اشاره به برخی عوارض مصرف خودسرانه داروهای کورتون گفت نازک شدن و تحلیل رفتن پوست، افزایش فشار درون چشم، آب مروارید ، افزایش فشار خون، پوکی استخوان، ضعف عضلانی، بالا رفتن قند خون، آسیب در فرایند ترمیم بافت‌ها و اختلال در فرایندهای سیستم ایمنی بدن، افزایش امکان بروز عفونت‌ها و نارسایی ثانویه غده فوق کلیوی از جمله عوارض مصرف خودسرانه و نادرست داروهای کورتون هستند.
این داروساز تصریح کرد یکی از بیشترین موارد سوءمصرف داروهای کورتون، استفاده از آنها به صورت خوراکی در افزایش اشتها و چاقی است. با توجه به این که یکی از عوارض این داروها افزایش اشتها است، ممکن است به منظور چاقی نیز از سوی افراد استفاده شود. عارضه دیگر این نوع داروها، احتباس آب و نمک و نیز تغییر در توزیع چربی است که منجر به پف کردن و گرد شدن صورت می‌شود. این وضعیت به عنوان چاقی قلمداد شده و موجب افزایش سوءمصرف این داروها می‌شود؛ در حالی که این افزایش کاذب اشتها و پف کردن ظاهری صورت با عوارض جبران‌ناپذیر در مصرف طولانی‌مدت همراه است.رامش با تاکید بر لزوم رعایت اصولی مصرف کورتون‌ها بیان کرد در برخی موارد نیاز به مصرف طولانی‌مدت این داروها وجود دارد. در این شرایط مصرف نکردن دارو از ترس عوارض جانبی احتمالی، می‌تواند خطر بسیار جدی‌تری نسبت به عوارض جانبی آنها داشته باشد.وی افزود باید توجه داشت منفعت کاملا آشکار مصرف دارو به همراه برخی تمهیدات که پزشک معالج در ویزیت‌های منظم بیمار به کار می‌گیرد، می‌تواند برخی عوارض جانبی کورتون‌ها را به حداقل برساند.
این داروساز گفت: مصرف داروهای کورتون باید حتما با نظر پزشک باشد و دوره درمان نیز توسط وی مشخص شود. مصرف خودسرانه بر اساس توصیه دیگران یا مصرف کردن با توجه به شباهت علائم با دفعات قبل که منجر به تجویز کورتون شده بود، کاملا مردود است. باید توجه داشت تجویز ابتدایی توسط پزشک هرگز به معنای سلامت تکرار مصرف خودسرانه دارو نیست.رامش افزود در صورت مصرف مقادیر بالا یا مصرف بیش از سه هفته، قطع ناگهانی دارو می‌تواند به شدت آسیب‌رسان باشد؛ بنابراین در صورت نیاز به قطع دارو، این اقدام حتما باید زیر نظر پزشک و به صورت تدریجی انجام شود.
عوارض تزریق کورتون، خانمها بدانید!
وی گفت باید در نظر داشت گاهی اوقات فراورده‌هایی تحت عناوین مختلف از جمله فراورده‌هایی که ادعا می‌شود گیاهی هستند و خارج از داروخانه‌ها و به شکل ترکیبی قابل تهیه‌اند، حاوی ترکیبات کورتون هستند بدون این‌که نامی از آنها بر روی جلد آن برده شده باشد.
این داروساز افزود برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی داروهای کورتون رعایت سه شرط تجویز توسط پزشک، تهیه دارو اعم از گیاهی یا غیرگیاهی تنها از داروخانه و مصرف آن با مشورت داروساز، ضرورری است.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.