در مورد کیست های تخمدان، تشخیص تا درمان
کیست های تخمدان، کیسه های پر از مایعی هستند که روی تخمدان ها یا در آنها رشد می کنند.
کیست های تخمدان، کیسه های پر از مایعی هستند که روی تخمدان ها یا در آنها رشد می کنند . بیشتر آنها غیر سرطانی و بی ضرر هستند ولی ممکن است سرطانی شوند. احتمال سرطانی بودن کیست ها در زنان بالای ۴۰ سال بیشتر است . با راستینه همراه باشید.
اطلاعاتی راجع به کیست های تخمدان:
انواع گوناگونی از این کیست ها وجود دارند. شایعترین نوع آن ، نوع فولیکولر است که در آن، فولیکول ( جایی که تخمک رشد می کند ) بزرگ شده و از مایع انباشته می شود. این کیست ها معمولا ۵ سانتیمتر قطر دارند و به صورت انفرادی رشد می کنند. کیست های متعدد کوچک که در تخمدان ها رشد می کنند به علت اختلالات هورمونی بوجود می آیند و به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک ( چند کیستی ) شناخته می شوند .
به طور نادرتر کیست هایی در جسم زرد ( بافت زردی که بعد از پاره شدن فولیکول حاوی تخمک در تخمدان پدید می آید ) به وجود می آیند. این کیست ها پر از خون و به قطر ۳ سانتیمتر هستند.
تشخیص کیست ساده از بدخیم :
کیست های ساده، کیست هایی هستند که داخلشان خونریزی داشته و کیست های دو طبقه (کیست هایی که یک بخش ساده و یک بخش خونریزی دهنده دارند) همگی از دسته کیست های بسیار شایع و خوش خیم تخمدان هستند. اندومتریوز نیز مانند کیست های خونریزی دهنده جزو موارد خوش خیم به حساب می آید و معمولا هر ماه با قاعدگی تشدید می شود. کیست های خوش خیم دیواره خیلی مشخصی دارند و تک حفره ای هستند. در این کیست ها هیچ گونه جوانه ای از طرف دیواره به سمت داخل کیست وجود ندارد و داخل شان ماده جامد دیده نمی شود. در واقع تمامی این کیستها، فولیکول های حاوی مایع یا خون هستند و خطر بدخیمی ندارند. در مقابل، کیستهای بدخیم معمولا چند حفره ای هستند و داخلشان جوانه و حتی عروق خونی وجود دارد. همچنین دیواره آنها ضخیم و بافت داخل شان هتروژن است؛ یعنی، هم محتویات مایع و هم جامد دارند. تمامی این کیستها باید مشکوک تلقی شوند تا خلاف آن ثابت شود. لازم به ذکر است که کیست های خوش خیم معمولا با مصرف قرص های جلوگیری از بارداری یا گذشتن چند سیکل ماهانه از بین می روند اما تومورهای بدخیم باید جراحی و شیمی درمانی شوند.
علائم کیست های تخمدان:
بیشتر این کیست ها بدون علامتند ولی در صورت وجود ، عبارتند از :
- احساس ناراحتی در شکم.
- درد حین رابطه جنسی.
- دوره های قاعدگی نامنظم که گاهی اوقات با خونریزی شدید همراهند . خونریزی بعد از یائسگی.
- کیست های بزرگ با فشار روی مثانه می توانند باعث احتباس ادرار یا نیاز مکرر به دفع ادرار شوند.
عوارض کیست های تخمدان چیست؟
اگر این کیست ها پاره شوند یا پیچ بخورند، ممکن است درد شدید شکمی ، تهوع و تب به وجود آید . کیست تولید کننده هورمونهای جنسی استروژن می تواند گاهی اوقات باعث بلوغ زودرس شود . بعضی از این کیست ها هم هورمون های مردانه می سازند که باعث ایجاد صفات ثانویه مردانه مانند رویش مو در صورت می شود.
برای کیست های تخمدان ، چه کاری ممکن است انجام شود؟
- در بسیاری از مواقع ، کیست های تخمدان در آزمایشات معمول لگن به طور اتفاقی کشف می شوند. اگر فرد علایم کیست های تخمدان را داشته باشد، پزشک آزمایش لگن را درخواست خواهد کرد.
- بعضی کیست ها ممکن است بدون درمان ناپدید شوند ولی با این حال باید با اسکن های مکرر، اندازه آن را کنترل کرد . کیست های بزرگ یا مزمن را باید تخلیه کرد و یا آنها را با عمل جراحی برداشت. اگر احتمال سرطانی بودن کیست های تخمدان وجود دارد ، باید آن را برداشت اما در صورت امکان تخمدان و لوله های فالوپ را حفظ کرد . اگر تخمدان ها را باقی بگذاریم احتمال عود کیست های تخمدان وجود دارد.
منبع:
راستینه
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼