۱۸۵۸۶۷

کولپوسکوپی دهانه رحم چیست و چگونه انجام می‌ شود؟

کولپوسکوپی دهانه رحم چیست و چگونه انجام می‌ شود؟

کولپوسکوپی دهانه رحم یک روش تشخیص سلامت دهانه رحم و بافت اطراف واژن است. با انجام آزمایش کولپوسکوپی می توان تغییرات ایجاد شده در این نواحی را مشاهده و بررسی نموده و در صورت نیاز درمان به موقع را آغاز کرد.

کولپوسکوپی روشی برای بررسی سلامت دهانه رحم و بافت‌ اطراف واژن است. در صورت غیرطبیعی بودن نتایج تست پاپ اسمیر از کولپوسکوپی برای مشاهده و بررسی بافت‌های این نواحی استفاده می شود. در این روش وسیله‌ای به نام کولپوسکوپ که خاصیت بزرگنمایی دارد از قسمت پایینی رحم وارد شده و دیواره واژن و دهانه رحم مشاهده می‌شود.

کولپوسکوپی دهانه رحم، چگونه انجام می‌شود؟

کولپوسکوپی دهانه رحم چیست؟

کولپوسکوپی یک روش تشخیصی است که به پزشک کمک می‌کند تا وضعیت اندام‌های داخلی شما را به شکل بهتری بررسی نماید. در کولپوسکوپی دهانه رحم پزشک زنان با استفاده از دستگاهی مخصوص (یک میکروسکوپ نوری ویژه به نام کولپوسکوپ) دهانه رحم و دیواره داخلی واژن را بزرگنمایی کرده و به بررسی بافت‌های موجود در آن می‌پردازد. در واقع چنانچه بافت غیر طبیعی در این نواحی وجود داشته باشد، از طریق آزمایش کولپوسکوپی می‌توان آن را مشاهده و بررسی کرد. معمولا این کار به منظور غربالگری سرطان دهانه رحم انجام شده و زمانی تجویز می‌شود که تست پاپ اسمیر فردی مشکوک به سرطان باشد.

کولپوسکوپی دهانه رحم، چگونه انجام می‌شود؟

کولپوسکوپی دهانه رحم چه تفاوتی با سایر روش‌های درمانی دارد؟

مهمترین تفاوت آزمایش کولپوسکوپی با سایر روش‌ها از جمله تست پاپ اسمیر آن است که در این روش غربالگری دهانه رحم از یک ابزار خاص برای بزرگنمایی این ناحیه استفاده می‌شود اما پاپ اسمیر تنها نوعی روش نمونه برداری از دهانه رحم است. از طرف دیگر در آزمایش کولپوسکوپی و در صورت نیاز تنها بافت قسمت مورد نظر برداشته می‌شود، در حالی که در پاپ اسمیر سلول‌های همه نواحی دهانه رحم برای انجام آزمایش برداشته می‌شوند. در غربالگری دهانه رحم به روش کولپوسکوپی پزشک می‌تواند به شکل بهتری نواحی مد نظر را مشاهده و بررسی نماید که این مزیت در دیگر روش‌ها وجود ندارد.

چرا انجام کولپوسکوپی دهانه رحم لازم است؟

ناحیه تناسلی در خانم‌ها به دلیل رطوبتی که وجود دارد بسیار حساس و مستعد خارش، التهاب، باکتری، قارچ، عفونت و جذب و رشد ویروس است. بنابراین دلایل مختلفی زمینه ساز بیماری در این ناحیه هستند که در صورت پیگیری و عدم درمان به موقع ممکن است منجر به مشکلات و عوارض شدیدی شوند. بنابراین پزشک برای رصد هر گونه مشکلی در صورت مشکوک بودن تست پاپ اسمیر برای رسیدن به تشخیص قطعی درباره احتمال سرطان رحم یا hpv از آزمایش کولپوسکوپی دهانه رحم استفاده می‌کند. چرا که به کمک این روش می‌تواند بافت‌های این ناحیه را با دقت بررسی کند.

ضمن این که به کمک بزرگنمایی بافت‌های واژن، دهانه رحم و رحم می‌توان علت عفونت‌های پی‌درپی یا قارچ‌هایی که در این ناحیه دیده شده‌اند را کشف و مشکل را به صورت ریشه‌ای حل کرد.

کولپوسکوپی دهانه رحم چه کاربردهایی دارد؟

از آنجایی که دسترسی به این ناحیه از بدن آسان نیست و پزشک برای معاینه دقیق آن با چالش‌های زیادی رو به روست برای اطمینان حاصل کردن از هر یک از موارد زیر از آزمایش کولپوسکوپی بهره می‌برد.

  • تشخیص زگیل ناحیه تناسلی
  • تشخیص التهاب دهانه رحم یا سرویکسیت

  • تشخیص سرطان دهانه رحم با مشاهده تغییر در بافت این ناحیه

  • تغییرات پیش سرطانی در بافت فرج (قسمت بیرونی ناحیه تناسلی)

  • مشاهده و بررسی تورم، التهاب، عفونت و...

آمادگی قبل از کولپوسکوپی دهانه رحم

پیش از انجام کولپوسکوپی لازم است که چند نکته را بدانید. رعایت موارد زیر قبل از مراجعه برای کولپوسکوپی ضروری و واجب خواهد بود:
  • از یک یا دو روز قبل از آزمایش، رابطه جنسی واژینال نداشته باشد.

  • از یک یا دو روز قبل از تامپون استفاده نکند.

  • از دو روز قبل داروهای واژینال مصرف نشوند.

  • بیمار می‌تواند برای جلوگیری از بروز ناراحتی حین عمل، ۸۰۰ ـ ۶۰۰ میلی گرم (۳ یا ۴ قرص غیرتجویزی) ایبوپروفن را یک ساعت قبل از عمل مصرف کند. قرص باید با غذا مصرف شود، البته بیماران با سابقه حساسیت معده نباید این کار را انجام دهند.

بیمار موظف است موارد زیر را به متخصص اطلاع دهد:
  • هنگام عادت ماهانه: اگر فکر می‌کند که زمان عادت ماهانه حوالی انجام این آزمایش است، به پزشک اطلاع دهید. البته در این حالت نیز می‌توان انجام داد، اما در بعضی موارد توصیه می‌شود که کولپوسکوپی دهانه رحم به بعد از قاعدگی موکول شود.

  • بارداری: این آزمایش در دوران بارداری ایمن است، اما بیوپسی (نمونه برداری از بافت) و هرگونه درمان معمولا به چند ماه بعد و پس از زایمان موکول می‌شود.

کولپوسکوپی دهانه رحم چگونه انجام می‌شود؟

برای انجام این روش غربالگری دهانه رحم لازم است که به کلینیک زنان مراجعه کرده و بر روی تخت معاینه بنشینید و پاهای خود را در جای مخصوص قرار دهید. پزشک پس از ضدعفونی کردن ناحیه مورد نظر ابزاری به نام اسپلوکوم را به آرامی وارد واژن می‌کند تا کاملا باز شود و درون این ناحیه به خوبی دیده شود. سپس کولپوسکوپ را در جلوی واژن قرار داده و به درون آن نگاه می‌کند. در این حین با یک سواپ پنبه‌ای دهانه رحم را به محلول اسید استیک آغشته می‌کند تا به برجسته شدن بافت‌های مشکوک کمک کند. چنانچه بافت مشکوکی مشاهده شد از طریق بیوپسی بافت مورد نظر برداشته و آزمایش می‌شود. این کار در مدت زمان 10 تا 20 دقیقه انجام خواهد شد.

دهانه رحم

انجام بیوپسی با کولپوسکوپی دهانه رحم

اگر متخصص در حین انجام آزمایش کولپوسکوپی با مورد مشکوکی مواجه شود، نمونه کوچکی از بافت را برای آزمایش برمی‌دارد. انجام بیوپسی با آزمایش کولپوسکوپی به این شکل است:
  • بیوپسی دهانه رحم ناراحتی خفیفی را ایجاد می‌کند، اما معمولاً دردناک نیست. بیمار مقداری فشار یا گرفتگی را حس می‌کند.

  • نمونه‌برداری از بخش پایین واژن یا فرج دردناک است، به همین دلیل متخصص ابتدا ناحیه را به طور موضعی بی‌حس می‌کند.

  • همچنین متخصص برای کاهش خونریزی در ناحیه نمونه‌برداری از محلولی شیمیایی استفاده می‌کند.

بهترین زمان برای انجام کولپوسکوپی

بهترین زمان جهت انجام کلپوسکوپی برای غربالگری دهانه رحم دو روز پس از آخرین دوره قاعدگی است؛ چرا که در این شرایط کانال سرویکس باز است و اندوسرویکس در بیشترین سطح ممکن بیرون آمده است. در کنار این مورد بیمار باید توجه داشته باشد که طی دو روز مانده به آزمایش کولپوسکوپی، رابطه جنسی نداشته باشد. ضمن این که برای انجام این کار لازم است تمام عفونت‌ها، التهابات، حساسیت‌های فعال پوستی و واژینال کاملاً درمان شده باشند و بیمار هیچ گونه بیماری از این دست نداشته باشد. 

در صورتی که سرویکس به دلیل کارهای تشخیص مانند بیوپسی یا هیستروسالپنگوگرافیده آسیب دیده باشد، کولپوسکوپی برای ترمیم سرویکس دو ماه به تعویق می‌افتد.

بعد از کولپوسکوپی دهانه رحم چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر بیوپسی در طول کولپوسکوپی دهانه رحم و رحم انجام نشود، بیمار هیچ گونه محدودیتی پس از اتمام معاینه ندارد. لکه‌بینی یا خونریزی بسیار جزیی واژن به مدت یک تا دو روز بعد طبیعی است. اما اگر بیوپسی هم انجام شود، بیمار با عوارض زیر مواجه می‌شود:
  • درد واژن یا فرج به مدت یک یا دو روز

  • خونریزی جزیی واژن به مدت چند روز

  • خروج ترشحات تیره رنگ از واژن

بیمار باید خون یا ترشحات را با نوار بهداشتی جمع کند، استفاده از تامپون، دوش واژینال و رابطه جنسی واژینال تا یک هفته پس از بیوپسی یا تا زمان اجازه دادن متخصص ممنوع است.

کولپوسکوپی دهانه رحم، چگونه انجام می‌شود؟

تفاوت تست پاپ‌اسمیر و کولپوسکوپی

با اینکه هر دوی آنها روش‌های تشخیصی برای مشکلات مربوط به دهانه رحم از جمله سرطان هستند، اما تفاوت هایی با هم دارند. باید گفت پاپ‌اسمیر یک روش غربالگری برای تشخیص زود هنگام سرطان دهانه رحم است. کولپوسکوپی هم نوعی روش غربالگری دهانه رحم است اما برای تشخیص نهایی و اطمینان از جواب پاپ‌اسمیر تجویز می‌شود. به این معنا که اگر پزشکی در یک خانم به سرطان دهانه رحم مشکوک باشد، اول تست پاپ اسمیر را انجام می‌دهد. تفاوت دیگر این دو روش در نوع و ابزار انجام آن است. در آزمایش کولپوسکوپی از یک دستگاه برای بزرگنمایی ناحیه دهانه رحم استفاده می‌شود و در پاپ‌اسمیر نمونه‌ای از این ناحیه گرفته شده و به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

نتیجه کولپوسکوپی دهانه رحم

نمونه گرفته شده برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود. متخصص زنان و زایمان اقدامات بعدی را با توجه به جواب آزمایش تعیین می‌کند.
اگر متخصص تمام سلول‌های غیرعادی را در زمان بیوپسی برداشته باشد، نیازی به درمان بیشتر نخواهد بود. متخصص روش‌های زیر را برای برداشتن سلول‌های غیرعادی و پیشگیری از سرطان دهانه رحم توصیه می‌کند:
  • بیوپسی مخروطی: متخصص بافت را با وسیله‌ای مخروطی شکل از دهانه رحم می‌برد تا تمام سلول‌های پیش سرطانی را جدا کند. سلول‌های غیرعادی معمولاً سرطانی یا پیش سرطانی هستند.

  • کرایوتراپی:
    پزشک سلول‌های نابه‌هنجار دهانه رحم را با گاز مایع منجمد می‌کند.

  • روش برش الکتریکی با حلقه (LEEP): متخصص سلول‌های غیرعادی را با حلقه سیمی حاوی جریان برق جدا می‌کند.

کولپوسکوپی دهانه رحم، چگونه انجام می‌شود؟

عوارض و خطرات کولپوسکوپی دهانه رحم

آزمایش کولپوسکوپی دهانه رحم یک روش تشخیصی ایمن است، اما آشنایی با عوارض کولپوسکوپی پیش از انجام این کار مفید خواهد بود:
  • خونریزی شدید

  • عفونت

  • درد لگن

  • خونریزی شدیدتر از خونریزی معمول قاعدگی

  • تب و لرز

  • تب

  • درد شدید شکم

  • گرفتگی لگن

  • التهاب دهانه رحم

  • مشاهده ترشحات تیره از واژن

هزینه کولپوسکوپی دهانه رحم چقدر است؟

اینکه در چه مرکزی کولپوسکوپی را انجام می‌دهید، در هزینه آن موثر خواهد بود، بدیهی است که مراکز خصوصی و مطب‌ها هزینه بیشتری از مراکز و کلینیک‌های دولتی دریافت می‌کنند. هزینه کولپوسکوپی معمولا تحت پوشش بیمه است و در مطب‌ها و مراکز خصوصی و به صورت آزاد بین 1 میلیون و 500 هزار تا 3  میلیون تومان و در بیمارستان‌ها و مراکز دولتی بین 1 تا 2 میلیون تومان است. با این حال هزینه نهایی این عمل غربالگری دهانه رحم به عواملی چون مدت زمان معاینه، شرایط بیمار، دستمزد پزشک، شهر و محل معاینه بستگی دارد.

کولپوسکوپی دهانه رحم چیست و چگونه انجام می‌ شود؟

سوالات متداول

تجویز کولپوسکوپی توسط پزشک زنان ممکن است فرد را نگران کرده و سوالات مختلفی را در ذهن او ایجاد کند. ما در این بخش به چند مورد از پر تکرارترین سوالات در این باره پاسخ داده‌ایم:

نتیجه کولپوسکوپی دهانه رحم به چه معناست؟

نتیجه این آزمایش نشان می دهد که بیمار باید درمان را شروع کند یا خیر؟ در ۴۰ درصد از نتایج به دست آمده افراد نیازی به استفاده از روش‌های درمانی ندارند اما در حدود ۶۰ درصد از افراد با مشکلاتی در دهانه رحم روبه رو هستند و برای درمان باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند.

آیا کولپوسکوپی درد دارد؟

این روش تشخیصی و غربالگری دهانه رحم نیازی به ایجاد برش یا وارد آوردن جسمی تیز به بدن ندارد با این حال بدون درد نیست و ممکن است با ورود اسپکولوم به واژن، تماس اسید استیک با رهانه رحم و حین نمونه برداری درد یا سوزش خفیفی احساس شود که قابل تحمل است.

تفاوت پاپ اسمیر و کولپوسکوپی چیست؟

تست پاپ اسمیر پیش از آزمایش کولپوسکوپی دهانه رحم انجام می‌شود و برای تشخیص به هنگام بیماری‌های رحم، زگیل تناسلی، زخم، التهاب و سرطان و دهانه رحم مورد استفاده قرار می‌گیرد. زمانی که پزشک برای تشخیص خود به قطعیت بیشتری نیاز داشته باشد از تست کولپوسکوپی برای اطمنینان بیشتر از وجود یا عدم وجود سرطان یا زخم دهانه رحم استفاده می‌کند. یک تفاوت دیگر این تست در نحوه انجام آن است که در پاپ اسمیر بخشی از بافت دهانه رحم خراشیده می‌شود و در کولپوسکوپی توسط دستگاه بزرگنمایی اندام داخلی دستگاه تناسلی با دقت بیشتری بررسی می‌گردد.

منبع: nhs
لینک هدیه

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند