هورمون تستوسترون در مردان، هر آنچه که باید بدانید
تستوسترون هورمون مردانه ای است که مسئولیت ساخت ماهیچه و توده استخوان و همچنین تولید اسپرم و میل جنسی را بر عهده دارد.
تستوسترون هورمونی مردانه ای است که مسئولیت ساخت ماهیچه و توده استخوان و همچنین تولید اسپرم و میل جنسی را بر عهده دارد. تستوسترون همچنین بر روی چاقی و الگوی تراکم استخوان و تولید سلول های قرمز خون تاثیر می گذارد. این هورمون ضروری برای مردان شمرده می شود و در بیضه ها ساخته می شود.
علل کاهش هورمون تستوسترون
سطح این هورمون یا به طور مستقیم به دلیل کاهش تولید آن توسط بیضه ها و یا به طور غیر مستقیم به دلیل عدم تحریک بیضه ها توسط غده هیپوفیز پایین می آید. کاهش تستوسترون به دلیل عدم تحریک هیپوفیز بیماری است به نام هیپوگنادیسم که باید درمان شود. حداکثر تولید تستوسترون در بدن در اوایل بزرگسالی یعنی حدود ۳۰ سالگی است. پس از آن میزان این هورمون به صورت طبیعی هر سال ۱% کاهش می یابد. این کاهس روند تولید هورمون تستوسترون کاملا طبیعی و بخشی از روند پیری در مردان است. برخی از عللی که می تواند به پایین آمدن سطح این هورمون خارج از روند طبیعی کمک کند عبارتند از:
- چاقی
- دیابت نوع ۲
- بیماری های مزمن به خصوص بیماری های مربوط به کبد و یا بیماری های کلیوی
- اختلالات هورمونی
- عفونت
سطوح طبیعی هورمون تستوسترون در مردان
حد پایین سطح هورمون تستوسترون در مردان در حدود ۳۰۰ نانوگرم در دسی لیتر و حد نرمال حدود ۱۰۰۰-۱۲۰۰ نانوگرم در دسی لیتر است. سطح پایین این هورمون نیاز به بررسی بیشتر دارد تا علت واقعی آن مشخص شود. سطح پایین این هورمون امکان دارد به جهت بالا رفتن سن باشد.
علائم و نشانه های کاهش تستوسترون
این مهم است که بتوانید بین کاهش طبیعی سطح تستسترون و هیپوگنادیسم تمایز قائل شوید. علائم و نشانه های کاهش تستوسترون عبارتند از:
- تغییر در الگوهای خواب: بی خوابی و یا اختلالات خواب
- تغییرات فیزیکی: افزایش چربی بدن و کاهش حجم عضله
- تغییرات جنسی: کاهش تمایلات جنسی، اختلال عملکرد جنسی، و یا ناباروری
- تغییرات احساسی: کاهش انگیزه، افسردگی
- وقفهٔ تنفسی درخواب یا قطع تنفس در خواب یا آپنه خواب Sleep apnea
- بدتر شدن نارسایی احتقانی قلب
درمان هایی برای بال بردن سطح تستسترون وجود دارد اما هنوز تحقیقاتی در جهت آنکه آیا این درمان ها می تواند به کاهش تستوسترون ناشی از پیری نیز کمک کند یا خیر انجام نگرفته است. برای تشخیص این بیماری می توند علائمی که در بالا اشاره شد را سنجید. این علائم بسیار مشهود بوده و به سادگی می توان به وسیله آنها بیماری را تشخیص داد. اما روش های دیگر مانند سنجش تراکم استخوان نیاز به بررسی بیشتری دارد تا بتوانیم از روی آن به تشخیص کاهش تستسترون بپرازیم.
روش های درمان کاهش تستوسترون
درمان کاهش غیر طبیعی تستسترون با روش های زیر اماکن پذیر است ولی کاهش این هورمون به دلیل افزایش سن نیاز به درمان های پیچیده تری دارد.
- استفاده از روش ترانس درمال (برچسب های پوستی حاوی هورمون) که معمولا یک بار در روز استفاده می شود.
- استفاده از ژل های حاوی این هورمون که به طور مستقیم بر روی پوست استفاده و از طریق آن جذب بدن می شود.
- تستسترون را می توان با تزریق مستقیم نیز وارد بدن کرد.
- در بعضی مواقع قرص ها و دارو های حاوی این هورمون نیز برای افزایش سطح تستسترون تجویز می شود.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼