درباره قرص های ضدبارداری، خوب و بدشان را بدانید
قرصهای ضدبارداری احتمال ابتلا به سرطان تخمدان، آندومتر و کولورکتال را کاهش میدهند.
قرصهای ضدبارداری احتمال ابتلا به سرطان تخمدان، آندومتر و کولورکتال را کاهش میدهند؛ اما این را هم باید بدانید که این داروهای خوراکی احتمال ابتلا به سرطان دهانهی رحم و سرطان سینه را افزایش میدهند.
شما چه سالها باشد که قرص ضدبارداری مصرف میکنید یا اینکه تازه به شروع مصرف آنها فکر میکنید، احتمالاً میدانید که قرصهای ضدبارداری کمکتان میکنند باردار نشوید؛ اما چیزی که شاید ندانید این است که این قرصها دقیقاً چگونه جلوی باردار شدن را میگیرند. بهطور خلاصه، این قرصهای ترکیبی، از هورمونهای پروژسترون و استروژن برای توقف تخمک گذاری تخمدانها در هر ماه استفاده میکنند؛ اما قرصهایی که فقط حاوی پروژسترون هستند، ترشحات گردنهی رحم را غلیظتر میکنند تا اسپرم به سختی بتواند وارد رحم شود. جالب است، نه؟
صدها واقعیت جالب دیگر نیز در مورد قرصهای ضدبارداری وجود دارد که ممکن است از آنها نیز بیاطلاع باشید؛ از فواید و مضرات غیرمنتظرهشان گرفته تا چیزهای عجیب و غریبی که میتوانند تأثیر این قرصها را کم کنند.
قرصهای ضدبارداری میتوانند دوران قاعدگی را راحتتر کنند
هورمونهای موجود در ضدبارداریهای خوراکی با هم همکاری میکنند تا جلوی بارداری را بگیرند. اما کار جالب دیگری هم که میتوانند بکنند این است که علائم ناخوشایند دوران قاعدگیتان را متعادلتر کنند. این قرصها علاوه بر تخفیف دادن خونریزیهای سنگین، میتوانند به شما کمک کنند گرفتگیهای قاعدگی کمتر شود، دچار جوش و آکنه نشوید و حتی از سردردهای قاعدگی نجات پیدا کنید.
برخی از داروها ممکن است تأثیر قرصهای ضدبارداری را کم کنند
کارشناسان میدانند که آنتیبیوتیکهایی مانند گریزوفولوین (آنتیبیوتیک ضد قارچی که برای درمان مواردی چون بیماری پای ورزشکار و عفونت قارچی پوست به کار میرود) و ریفامپیسین (آنتیبیوتیکی که برای درمان عفونتهای گوناگون به کار میرود) میتوانند جلوی عملکرد مناسب قرصهای ضدبارداری را بگیرند.
استروژن موجود در قرصهای ضدبارداری، زنان را در معرض خطر بیشتری برای بسیاری از مسائل پزشکی مانند ترومبوز ورید عمقی یا همان لخته شدن خون قرار میدهد
البته طبق شواهد علمی، سایر انواع آنتیبیوتیکها نیز ممکن است همین اثر را داشته باشند. چرا؟ آنتیبیوتیکها میتوانند فعالیت آنزیمهای کبدی را که قرصهای خاصی را متابولیز میکنند افزایش دهند که شامل قرصهای ضدبارداری میشود. قرص در چنین حالتی ممکن است سریعتر از حد نرمال متابولیز شود، در نتیجه عملکرد محافظتی آن دچار نقص خواهد شد.
پس اگر قرص ضدبارداری مصرف میکنید و مجبورید آنتیبیوتیک نیز مصرف کنید، با استفاده از روش پیشگیری دیگری مانند کاندوم، درصد موفقیت در پیشگیری از بارداری را بالا ببرید.
ریسک برخی از سرطانها و بیماریها را کاهش میدهند
ضدبارداریهای خوراکی در کمک به پیشگیری از برخی از سرطانها نقش دارند. زنانی که قرص ضدبارداری مصرف میکنند، ۵۰ درصد کمتر در معرض ابتلا به سرطان تخمدان هستند و ۳۰ درصد کمتر ممکن است دچار سرطان آندومتر شوند. ضمناً احتمال اینکه این خانمها مبتلا به سرطان کولورکتال شوند نیز ۲۰ درصد کمتر است.
ماجرا همینجا تمام نمیشود؛ مصرف قرصهای ضدبارداری ظاهراً میتواند ریسک آرتریت روماتوئید را تا 19 درصد کاهش بدهد. ضمناً به دلیل اینکه قرصهای ضدبارداری جلوی خونریزیهای سنگین در قاعدگی را میگیرند، میتوانند به جلوگیری از کمخونی نیز کمک کنند.
احتمال ابتلا به برخی سرطانها را افزایش میدهند
همانطور که در بالا اشاره شد قرصهای ضدبارداری احتمال ابتلا به سرطان تخمدان، آندومتر و کولورکتال را کاهش میدهند؛ اما این را هم باید بدانید که این داروهای خوراکی احتمال ابتلا به سرطان دهانهی رحم و سرطان سینه را افزایش میدهند.
تجزیه و تحلیل دادهها در بیش از 150000 زن در 54 مطالعه اپیدمیولوژیک، نشان داد زنانی که قبلاً از قرص ضدبارداری استفاده کرده بودند، 7% بیشتر از زنانی که هرگز آنها را مصرف نکرده بودند، در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار داشتند و زنانی که در حال مصرف داروهای ضدبارداری خوراکی بودند، 24٪ بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان بودند و طولِ دوران مصرف، تأثیری بر این درصد نداشت. خطر ابتلا به سرطان پستان پس از توقف مصرف داروهای ضدبارداری خوراکی کم شد و پس از 10 سال قطع مصرف، هیچ افزایش خطری مشاهده نشد.
در مورد سرطان دهانه رحم نیز مشخص شد زنانی که ۵ سال یا بیشتر از داروهای خوراکی ضدبارداری استفاده میکردند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در آنها بیشتر از زنانی بود که هرگز از این قرصها استفاده نکرده بودند. در بررسیها مشخص شد هر چه زنان بیشتر از قرصهای ضدبارداری استفاده کرده بودند، خطر ابتلا به سرطان گردن رحم در آنها افزایش یافته بود.
میتوانید از قرصهای ضدبارداری به عنوان ترفندی جهت فرار از عادت ماهانه استفاده کنید
بله درست متوجه شدید؛ بیشتر بستههای قرصهای ضدبارداری حاوی ۲۱ عدد قرص فعال با هورمونها و ۷ قرص دارونما هستند. مصرفکنندهها طی هفتهای که قرصهای دارونما را مصرف میکنند، پریود میشوند اما اگر شما از مصرف قرصهای دارونما اجتناب کنید و یک راست سراغ بستهی بعدی بروید، پریود نخواهید شد.
یافتهها نشان میدهند این کار میتواند برای زنانی که دچار مشکل اندومتریوز یا پریودهای بسیار دردناک هستند، کمی استراحت باشد؛ اما عیب این کار این است که ممکن است بین پریودها دچار لکه بینی شوید.
کیستهای تخمدان کمتر و کمتر میشوند
اگر سندروم تخمدان پلی کیستیک دارید، مصرف قرص ضدبارداری میتواند نوسانات هورمونی را که اغلب علت بروز کیستها هستند، کاهش بدهد.
سینههایتان دردناک میشوند
افزایش استروژن و پروژسترون بعد از شروع مصرف قرص ضدبارداری هورمونی میتواند موجب تغییراتی در سینهها شود. سینههایتان ممکن است بزرگتر شوند و احساس کنید دردناک و حساستر شدهاند. البته ممکن است هر چه مدت بیشتری این قرصها را مصرف کنید، اینگونه عوارض جانبی نیز محوتر خواهند شد.
جوشها و آکنههایتان ناپدید میشوند
بعضی از خانمها دچار جوشهای هورمونی هستند، بنابراین سبک قاعدگی منظم و دُزی یکنواختتر از هورمونها میتواند برایشان مفید باشد؛ اما در ابتدا ممکن است جوشهایتان بدتر شوند، بنابراین بهتر است تا شش ماه صبر کنید و سپس قضاوت کنید آیا قرص ضدبارداری، جوشهایتان را برطرف کرده است یا نه.
ریسک لخته شدن خونتان بیشتر میشود
استروژن موجود در قرصهای ضدبارداری، زنان را در معرض خطر بیشتری برای بسیاری از مسائل پزشکی مانند ترومبوز ورید عمقی یا همان لخته شدن خون قرار میدهد؛ بنابراین اگر از قرصهای فقط پروژستروندار استفاده کنید، این ریسک را کاهش خواهید داد. درد در قسمت ساق پا، تورم پاها و یا تنگی نفس، علائمی جدی هستند که با مشاهدهی آنها باید به اورژانس مراجعه کنید.
برخی زنان بیشتر از دیگران در معرض این شرایط هستند، مانند افراد سیگاری یا افرادی که دارای سابقه خانوادگی هستند. بنابراین، پس از شروع استفاده از این قبیل داروها فشارخونتان را بهطور منظم کنترل کنید و به هرگونه علائم هشداردهنده، توجه خاصی داشته باشید.
وزنتان زیاد میشود
برخی از زنان با مصرف قرصهای ضدبارداری دچار افزایش وزن میشوند که این عارضه جانبی معمولاً با مقدار استروژن موجود در قرصها در ارتباط است. همانطور که میدانید برخی قرصها تکامل و مقدار استروژن با حفظ کارایی در آنها کاهش یافته است. استروژنِ کمتر میتواند به معنای افزایش وزنِ کمتر باشد. بنابراین برای بیماران مبتلا به افزایش وزن قرصهای با دوز پایینتر مفید هستند.
دچار تغییرات خلقی میشوید
هر بار که از طریق مصرف داروهای ضدبارداری، هورمونها را به بدنتان وارد میکنید، این شرایط میتواند موجب تغییرات خلقی در شما شود. گریههای شدید، ندیدن شادیها و لذتهای زندگی و به دشواری از رختخواب خارج شدن از نشانههای افسردگی است. اگر شما هر کدام از این علائم را تجربه میکنید یا از بروز این حالات نگرانید یا در روابط و کار خود دچار مشکلاتی شدهاید، باید با پزشک خود در مورد مصرف این داروها مشورت کنید؛ مخصوصاً اگر این حالات شما بیش از ۴ تا ۶ هفته طول کشیده است.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼