۲۰۲۵۲۸
۷۸۵۰
۷۸۵۰

کمبود تستوسترون در زنان، دلایل و روش های درمان

تستوسترون هورمونی است که با نام آندروژن شناخته می‌شود. این هورمون معمولا به‌عنوان هورمون «مردانه» در نظر گرفته می‌شود.

تستوسترون هورمونی است که با نام آندروژن شناخته می‌شود. این هورمون معمولا به‌عنوان هورمون «مردانه» در نظر گرفته می‌شود. با این حال، زنان نیز در بدن خود تستوسترون دارند. عدم تعادل تستوسترون - چه بیش از حد کم یا بیش از حد زیاد - می‌تواند سلامتی زنان را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه به بررسی کمبود تستوسترون در زنان و علائم آن خواهیم پرداخت.
برخی از عملکردهای تستوسترون برای زنان عبارتند از:
-تولید گلبول‌های خون جدید
-افزایش لیبیدو
-اثر گذاشتن بر هورمون‌های تحریک‌کننده فولیکول که می‌توانند تولید مثل را تحت تاثیر قرار دهند
براساس گزارش سازمان بهداشت و خدمات انسانی در استرالیا، تولید تستوسترون در زنان معمولا به سن وابسته است. وقتی زنان به سن ۴۰ سالگی می‌رسند، سطوح آندروژن آنها نصف شده است.
همچنان تحقیقات فراوانی دربارۀ کمبود تستوسترون در زنان و درمان‌های آن در حال جریان هستند. همچنین، درمان‌های جدید در حال بررسی هستند که ممکن است به زنانی که با کمبود تستوسترون مواجه هستند کمک کنند.

علائم کمبود تستوسترون در زنان
برخی از علائم مرتبط با کمبود تستوسترون در زنان عبارتند از:
تحت تاثیر قرار گرفتن میل جنسی
تحت تاثیر قرار گرفتن رضایت جنسی
خلق‌وخوی افسرده
بی‌حالی
ضعف عضلانی

تشخیص
در اغلب موارد، علائم کمبود تستوسترون در زنان به‌ خوبی یا به درستی تشخیص داده نمی‌شوند. برخی از مشکلاتی که کمبود تستوسترون با آنها اشتباه گرفته می‌شود عبارتند از استرس، افسردگی و عوارض جانبی تغییرات یائسگی در زنان.
براساس گزارش مدرسه پزشکی دانشگاه بوستون در سال ۲۰۰۲، در صورتی که سطح کلی تستوسترون پلاسما در یک زن ۵۰ ساله یا جوانتر کمتر از ۲۵ ng/dL باشد، می‌توان گفت که فرد تستوسترون پایینی دارد. سطوح تستوسترون پایین‌تر از ۲۰ ng/dL در زنان ۵۰ ساله و مسن‌تر نیز پایین محسوب می‌شوند.
تشخیص کمبود تستوسترون در زنان می‌تواند برای پزشکان دشوار باشد، زیرا سطوح هورمون آنها به‌طور مداوم و روزانه دچار نوسان هستند. اگر یک زن همچنان قاعدگی دارد، باید به‌طور ایده‌آل ۸ تا ۲۰ روز بعد از شروع یائسگی آزمایش تستوسترون بدهد.

دلایل کمبود تستوسترون در زنان
بدن زنان در نواحی مختلفی تستوسترون تولید می‌کند که عبارتند از:
-تخمدان‌ها
-غدد آدرنال
-بافت‌های پریفرال
از آنجایی که تخمدان‌ها تولید‌کننده‌های اصلی تستوسترون هستند، کاهش هورمون‌های تولید شده توسط تخمدان‌ها با یائسگی در ارتباط است، یعنی زنان پیش و بعد از یائسگی ممکن است کاهش سطوح تستوسترون را تجربه کنند. به‌طور سنتی، کاهش لیبیدو با افت استروژن بعد از یائسگی ارتباط داده میشود. با این حال، محققین در حال شناساییِ ارتباطات بیشتری میان کاهش تولید تستوسترون و لیبیدو هستند.
در بسیاری از زنان، تخمدان‌ها به تولید هورمون‌هایی نظیر تستوسترون ادامه می‌دهند. بنابراین، پزشکان می‌گویند که برخی از زنان دارای کمبود تستوسترون، ممکن است ساختار ژنتیکی‌ای داشته باشند که توانایی آنها برای تولید ترکیبات DHEA و DHEA-S را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این ترکیبات از پیش‌ماده‌های تستوسترون هستند. برخی از زنان همچنین ممکن است با کمبود آنزیم‌هایی مواجه باشند که DHEA و DHEA-S را به تستوسترون تبدیل می‌کنند.
سایر دلایل احتمالی کمبود تستوسترون در زنان عبارتند از:
کمبود آدرنال، که در اثر عملکرد نامناسب غدد آدرنال رخ می‌دهد
سابقۀ تخمدان‌برداری یا اوفورکتومی
کم‌کالری هیپوفیز
مصرف استروژن خوراکی. استروژن می‌تواند تولید تستوسترون را کاهش دهد
یائسگی زودرس
تستوسترون معمولا به‌عنوان هورمون «مردانه» در نظر گرفته می‌شود. با این حال، زنان نیز در بدن خود تستوسترون دارند.

درمان کمبود تستوسترون در زنان
درمان کمبود تستوسترون در زنان به خوبی توسط متخصصین پزشکی مورد مطالعه قرار نگرفته است. اگرچه پزشکان دربارۀ اثرات تستوسترون اضافه در زنان می‌دانند، اما علائم کمبود تستوسترون در زنان به خوبی شناخته شده نیستند. در نتیجه، پزشکان همیشه روندهای درمانی یکسانی را برای کمبود تستوسترون ارائه نمی‌دهند.
پزشکان ممکن است دارویی به نام استراتست (Estratest) را برای زنان یائسه تجویز کنند. این دارو هم استروژن و هم تستوسترون را در خود جای داده است. با این حال، تستوسترون آن از نوع مصنوعی بوده و ممکن است چندان برای درمان کمبود تستوسترون موثر نباشد.
پزشکان همچنین می‌توانند تستوسترون را به فرد تزریق کنند. محققین در حال حاضر مشغول بررسی اثرات پچ‌ها و ایمپلنت‌های تستوسترون در پوست هستند. برخی از زنان ممکن است ژل‌های تستوسترون را از داروخانه‌ها تهیه کنند. با این حال، این ژل‌ها به‌طور سنتی برای مردانی استفاده می‌شوند که نسبت به زنان، سطوح تستوسترون بسیاری بالاتری دارند.
مکمل DHEA نیز یک گزینه بدون نیاز به نسخه است. از آنجایی که DHEA پیش‌ماده‌ای برای تستوسترون است، تصور می‌شود که مصرف مکمل آن می‌تواند مقدار تستوسترون موجود در بدن را افزایش دهد. قبل از مصرف این مکمل برای درمان کمبود تستوسترون، با پزشک خود مشورت کنید.
وجود تستوسترون زیاد و بیش از حد در بدن می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی شود. برخی از عوارض مصرف زیاد تستوسترون در زنان عبارتند از:
آکنه
موی صورت
احتباس مایعات
ویژگی‌های جسمانی مردانه نظیر طاسی سر با الگوی مردانه و بم شدن صدا
زنانی که باردار بوده یا ممکن است باردار باشند، نباید آندروژن مصرف کنند. زنانی که شیرده هستند نیز نباید داروهای تستوسترون را مصرف کنند، زیرا این داروها ممکن است به فرزند منتقل شوند.
قبل از مصرف هرگونه داروی تستوسترون یا داروها و مکمل‌های مشابه باید با پزشک خود مشورت کنید. پزشکان آزمایشات مورد نیاز را فراهم کرده و مطمئن می‌شوند تا داروهای مصرفی شما با سایر داروهایتان تداخل نداشته باشند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.