کیست و سرطان تخمدان، آنچه باید بدانید
فقط به این دلیل که شما کیست تخمدان یا تومور دارید به این معنی نیست که مبتلا به سرطان تخمدان هستید یا به آن مبتلا خواهید شد.
فقط به این دلیل که شما کیست تخمدان یا تومور دارید به این معنی نیست که مبتلا به سرطان تخمدان هستید یا به آن مبتلا خواهید شد. بسیاری از خانم ها در طی سال های تولید مثل، کیست تخمدان یا تومورهای خوش خیم تخمدان را در برخی از نقاط مشاهده می کنند. بیشتر آنها هرگز به سرطان تخمدان مبتلا نمی شوند.
تخمدانهای شما اندامهای کوچکی هستند که در اعماق لگن شما قرار دارند. تخم ها در داخل آنها، درون یک کیسه یا فولیکول رشد می کنند. در طی تخمک گذاری تخمک از کیسه آن به یکی از لوله های فالوپ شما رها می شود. بعد از آن کیسه به طور معمول حل می شود، اما گاهی اوقات کیسه می تواند باقی بماند و با هوا یا مایعات پر شود تا به کیست تبدیل شود. کیستهایی که در تخمدانهای شما یا اطراف آن شکل می گیرد ، غالباً بدون توجه می مانند. آنها ممکن است فقط علائم خفیف یا علائم قابل توجهی نداشته باشند.
این نسبتاً نادر است، اما برخی از کیستهای تخمدان بدخیم یا سرطانی هستند. خوشبختانه، اکثر افراد خوش خیم بوده سرطانی نیستند. برنامه درمانی توصیه شده توسط پزشک شما به نوع کیست تخمدان یا توموری که دارید و همچنین علائم شما بستگی دارد. اغلب اوقات آنها نیازی به درمانی ندارند.
انواع کیست تخمدان
کیستهایی که در چرخه قاعدگی شما شکل می گیرند، کیست عملکردی نامیده می شوند. دو نوع کیست تخمدان عملکردی وجود دارد: کیست فولیکول و کورپوس لوتئوم. کیست فولیکول هنگامی تشکیل می شود که تخمک نتواند از کیسه خود خارج شود. این نوع کیست ها معمولاً طی یک یا سه ماه به خودی خود از بین می روند. کیست لوتئوم s وقتی بسته می شود که کیسه پس از آزاد شدن تخمک خود بسته می شود، اجازه می دهد تا مایعات در داخل آن جمع شوند. این کیست ها معمولاً طی چند هفته به خودی خود برطرف می شوند.
بعضی اوقات، تخمک ها در کیسه های خود بالغ می شوند اما هرگز آزاد نمی شوند. با تکرار چرخه قاعدگی، کیسه ها بزرگتر می شوند و به کیست های متعدد تبدیل می شوند. این بیماری به عنوان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شناخته می شود.
انواع دیگر کیست تخمدان و تومور نیز وجود دارد. مثلا:
در صورت وجود آندومتریوز، آندومتریوم تخمدانی می تواند توسعه یابد، حالتی که باعث رشد بافت آندومتر رحم شما در مناطق دیگر بدن شما شود. اگر این بافت به یکی از تخمدانهای شما متصل شود، آندومتریوم تخمدان می تواند تشکیل شود.
سیستادنوما تخمدان کیستهایی مملو از مایع هستند که از سلولهای سطح تخمدان شما ایجاد می شوند. در حالی که اکثر آنها خوش خیم هستند، برخی از سیستادنوماها سرطانی هستند.
کیست های پوستی تخمدان یا تراتوم از انواع مختلف سلول مختلف تشکیل شده است. آنها نوعی تومور سلول زایای تخمدان هستند. معمولاً این تومورها خوش خیم هستند، اما گاهی اوقات می توانند بدخیم باشند.
شایع ترین این نوع کیست های خوش خیم در سال های تولید مثل یا بعد از شروع قاعدگی است. قبل از اولین دوره قاعدگی یا بعد از یائسگی، ایجاد کیست تخمدان کمتر متداول است. اگر این اتفاق بیفتد، پزشک ممکن است بخواهد تحقیقات بیشتری انجام دهد.
علائم کیست تخمدان و سرطان تخمدان
ممکن است کیست تخمدان وجود داشته باشد و متوجه نشوید. علائم می تواند از خفیف تا شدید باشد. آنها می توانند شامل نفخ و فشار شکم، مقاربت دردناک و تکرر ادرار شوند. برخی از خانمها بی نظمی قاعدگی، رشد غیرمعمول مو یا تب را تجربه می کنند.
مانند کیست تخمدان غیر سرطانی، تومورهای سرطانی در ابتدا باعث ایجاد فقط علائم جزئی نمی شوند. احساس آنها حتی در حین معاینه جسمی نیز بسیار سخت است. به همین دلیل تشخیص سرطان تخمدان در مراحل اولیه دشوار است.
علائم سرطان تخمدان شبیه به کیست تخمدان است. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- تورم یا نفخ شکم
- فشار شکم و درد
- احساس چربی بیش از حد و یا خوردن مشکل
- تکرر ادرار
- بی نظمی های قاعدگی
- مقاربت دردناک
اگر علائمی در ارتباط با کیست تخمدان یا سرطان تخمدان دارید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
کیست تخمدان و سرطان تخمدان چگونه تشخیص داده می شوند
در بعضی موارد، ممکن است تا زمانی که پزشکتان آن را در یک معاینه معمول لگن تشخیص ندهد، نمی دانید که شما کیست تخمدان یا تومور دارید. در موارد دیگر، ممکن است ابتدا علائم یا علائمی را تجربه کنید، که منجر به مطالعات تخیلی می شود که کیست تخمدان یا تومور را آشکار می کند. در صورت مشاهده علائم، با پزشک خود ملاقات کنید.
اگر پزشک شما مشکوک باشد که شما به کیست تخمدان یا تومور مبتلا هستید، احتمالاً آزمایشات تصویربرداری را برای بررسی تخمدان های شما تجویز خواهد کرد. آزمایشات تصویربرداری اغلب اوقات مانند سونوگرافی یا MRI می تواند تشخیص دهد که کیست تخمدان یا تومور خوش خیم یا بدخیم است یا خیر. آنها همچنین ممکن است بخواهند خون شما را برای CA-125 ، یک نشانگر تومور آزمایش کنند یا در صورت بروز هرگونه سؤال، بیوپسی را انجام دهند. مقادیر بالای CA-125 ممکن است وجود سرطان تخمدان را نشان دهد.
برای تأیید یا رد سرطان تخمدان، پزشک ممکن است بیوپسی انجام دهد. آنها نمونه ای از کیست یا تومور را برای تجزیه و تحلیل در زیر میکروسکوپ جمع آوری می کنند. این به آنها کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا تومور سرطانی است.
درمان کیست تخمدان و سرطان تخمدان
در بسیاری موارد، کیست تخمدان به تنهایی بدون درمان برطرف می شود. اگر شما یک کیست تخمدان دارید که به خودی خود از بین نمی رود، یا این که باعث درد شما می شود، پزشک شما ممکن است جراحی را توصیه کند. این معمولاً می تواند بدون آسیب رساندن به تخمدان یا تأثیر بر باروری انجام شود.
اگر به سرطان تخمدان مبتلا شده باشید، پزشک ممکن است یک یا چند مورد از گزینه های درمانی زیر را توصیه کند:
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
- عمل جراحی
هیچ روش شناخته شده ای برای جلوگیری از کیست تخمدان وجود ندارد.
چشم انداز کیست تخمدان و سرطان تخمدان
چشم انداز طولانی مدت شما به تشخیص شما بستگی دارد. بیشتر کیستهای تخمدان طی چند ماه، اغلب بدون درمان برطرف می شوند. چشم انداز سرطان تخمدان بسته به مرحله و نوع آن متفاوت است.
مهم است که علائم غیرمعمول را فوراً به پزشک گزارش دهید. هرچه زودتر بدانید چه خبر است، بهتر است. اگر مبتلا به سرطان تخمدان هستید، در صورت تشخیص و درمان در مراحل اولیه، چشم انداز شما بهتر خواهد بود.
سرطان تخمدان در زنان جوان نادر است. مطابق با اتحادیه صندوق تحقیقات سرطان تخمدان، سن متوسط تشخیص بیماری ۶۳ سال است. خطر ابتلا به طول عمر شما در ابتلا به این بیماری در حدود ۷۵ درصد است. اگر سابقه خانوادگی شدید سرطان تخمدان را داشته باشید و یا عموامل ژنتیکی در ایجاد آن نقش داشته باشند، خطر شما می تواند بیشتر باشد. جهش ژنتیکی خطر طول عمر شما در اثر ابتلا به سرطان تخمدان در حدود ۱ در ۱۰۰ است.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼