سندروم افسردگی پیش از قاعدگی | علائم، علل و درمان
هر زنی باید با مشکلات پیش از قاعدگی و اختلالات خلقی آن آشنا باشد. اگر تمایل دارید درباره سندروم افسردگی پیش از قاعدگی و علل و درمان آن بیشتر بدانید، در این مقاله با ما همراه شوید.
همه خانمها کم و بیش با مشکلات و اختلالات گوناگونی قبل از دوران قاعدگی مواجه میشوند. برخی از این اختلالات کاملاً طبیعی هستند و مشکلی برای فرد ایجاد نمیکنند اما در برخی افراد ممکن است این مشکلات حادتر و شدیدتر باشند و برای بهبود آنها به درمان نیاز باشد. رایجترین سندرومهای پیش از قاعدگی، سندروم PMS و سندروم افسردگی پیش از قاعدگی یا PMDD است. در ادامه بیشتر درباره علائم، علل و درمان سندروم PMDD صحبت خواهیم کرد.
در این مقاله میخوانید:
- سندروم افسردگی پیش از قاعدگی (PMDD) چیست؟
- علل ابتلا به سندروم افسردگی پیش از قاعدگی
- علائم سندروم PMDD چیست؟
- آیا سندروم PMDD نیاز به درمان دارد؟
- آیا سندروم PMDD مشکل سلامت روان به شمار میرود؟
بیشتر بخوانید: دمنوش ویژه قاعدگی: خداحافظی با پریودی دردناک!
سندروم افسردگی پیش از قاعدگی (PMDD) چیست؟
اختلال پیش از قاعدگی (PMDD) شکل بسیار شدید سندروم PMS است. این بیماری هر ماه در طول یک یا دو هفته قبل از قاعدگی باعث طیف وسیعی از علائم احساسی و جسمی میشود که در برخی موارد به آن «PMS شدید» نیز گفته میشود. سندروم افسردگی پیش از قاعدگی در مرحله لوتئال چرخه قاعدگی شما رخ میدهد. این زمان بین زمان تخمکگذاری و شروع پریود است. مرحله لوتئال برای اکثر افراد تقریباً دو هفته طول میکشد اما میتواند طولانیتر یا کوتاهتر نیز باشد.
در این مدت ممکن است علائم PMDD را هر روز یا برای چند روز در این دوران ۱۰ روزه تجربه کنید. بسیاری از خانمها ممکن است علائم PMS را تجربه کنند. اما اگر مبتلا به PMDD هستید، این علائم بسیار بدتر هستند و میتوانند تأثیر جدی بر زندگی شما بگذارند. وجود این سندروم میتواند فعالیتهای روزمره شما را به کلی مختل کند و در برخی موارد نیز میتواند به افکار خودکشی منجر شود.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: تفاوت پروتز سینه روی عضله یا زیر عضله در چیست؟
علل ابتلا به سندروم افسردگی پیش از قاعدگی
علل دقیق ابتلا به سندروم افسردگی پیش از قاعدگی هنوز به طور کامل شناخته نشده است، اما محققان بر این باورند که PMDD به دلیل حساسیت بسیار زیاد به تغییرات در سطح هورمون ایجاد میشود. این اختلال با افزایش حساسیت به تغییرات هورمونی طبیعی که در طول چرخه قاعدگی ماهانه شما رخ میدهد، مرتبط است.
تحقیقاتی وجود دارد که دلایل احتمالی دیگری را برای PMDD و همچنین مواردی که ممکن است آن را بدتر کند، نشان میدهد. برخی از این عوامل احتمالی عبارتاند از:
- ژنتیک: برخی از تحقیقات نشان میدهد که افزایش حساسیت به تغییرات در سطح هورمون ممکن است ناشی از تغییرات ژنتیکی باشد.
- سیگار کشیدن: تحقیقات نشان میدهد که سیگار میتواند بر حساسیت هورمونی شما تأثیر بگذارد و آن را افزایش دهد.
- تروما و استرس، تحقیقات نشان داده است که در برخی موارد PMDD ممکن است با رویدادهای استرسزا و آسیبزای گذشته، مانند سوءاستفاده عاطفی یا فیزیکی مرتبط باشد. استرس همچنین ممکن است علائم این اختلال را شدت بخشد.
مطالب پیشنهادی: تاثیرات روانی دوران قاعدگی و نکات ویژۀ آن
علائم سندروم PMDD چیست؟
علائم PMDD تقریباً همان علائم سندروم PMS است اما به گونهای شدیدتر و آزاردهندهتر خود را نشان میدهد. علائم این سندروم در افراد مختلف متفاوت است اما برخی از آنها در بیشتر افراد دیده میشود و تقریباً رایج است.
از جمله رایجترین علائم سندروم افسردگی پیش از قاعدگی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوسانات خلقی شدید
- احساس ناراحتی یا بغض
- کمبود انرژی
- علاقه کمتر به فعالیتهایی که از آنها لذت میبرید
- احساس ناامیدی
- افکار خودکشی
- احساس عصبانیت یا تحریکپذیری شدید
- احساس اضطراب و استرس شدید
- مشکل در تمرکز
- حساسیت یا تورم سینه
- احساس درد در عضلات و مفاصل
- سردرد یا تشدید میگرن
- احساس نفخ
- تغییرات در اشتها مانند پرخوری یا داشتن هوس غذایی خاص
- مشکلات خواب
- افزایش خشم یا درگیری با اطرافیان
از آنجایی که علائم PMDD با چرخه قاعدگی شما مرتبط است، در صورت بارداری احتمالاً این علائم از بین خواهند رفت. اما بعد از بارداری و از سر گرفتهشدن چرخه تخمکگذاری این علائم بازمیگردند.
بیشتر بخوانید: زمان مراجعه به پزشک برای قاعدگی نامنظم
آیا سندروم PMDD نیاز به درمان دارد؟
از آنجایی که علائم سندروم PMDD بسیار شدید هستند و زندگی فرد را مختل میکنند، بهعنوان یک بیماری مزمن و جدی در نظر گرفته میشود و باید نسبت به درمان آن اقدام کرد.
چندین روش درمانی برای تسکین و بهبود علائم سندروم افسردگی پیش از قاعدگی وجود دارند که از جمله رایجترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییر در رژیم غذایی برای افزایش پروتئین و کربوهیدرات و کاهش مصرف قند، نمک، کافئین و الکل
- ورزش منظم
- مدیریت استرس با انجام حرکات یوگا یا تمرینهای تنفسی مانند مدیتیشن
- مصرف مرتب مکملها و ویتامینها مانند ویتامین B6، کلسیم و منیزیم
- مصرف داروهای ضدالتهاب
- مصرف مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI)
- مصرف دورهای قرصهای ضدبارداری
برای برخی از زنان، شدت علائم در طول زمان افزایش مییابد و تا یائسگی ادامه خواهد داشت. چنین افرادی ممکن است برای مدت طولانی نیاز به درمان داشته باشند تا بهبودی کامل حاصل شود.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: رابطه (جنسی) زناشویی در صبح، چه فوایدی دارد؟
آیا سندروم PMDD مشکل سلامت روان به شمار میرود؟
PMDD معمولاً بهعنوان یک اختلال غدد درونریز تعریف می شود، به این معنی که یک اختلال مرتبط با هورمون است. اما بر کسی پوشیده نیست که علاوه بر علائم فیزیکی، افراد مبتلا به PMDD طیف وسیعی از علائم سلامت روانی مانند افسردگی، افکار خودکشی و اضطراب را نیز تجربه میکنند.
به طور کلی میتوان گفت که این سندروم به تنهایی یک اختلال روانی محسوب نمیشود اما میتواند مشکلات روانی فرد را شدت بخشد و در صورت عدم درمان عواقب جدی به همراه داشته باشد.
مطالب پیشنهادی: بی نظمی قاعدگی قبل از یائسگی چگونه است؟
کلام آخر
همان طور که اشاره کردیم، سندروم افسردگی پیش از قاعدگی علائمی کاملاً شبیه به سندروم PMS را در فرد نمایان میکند اما سندروم PMDD نسخهای شدیدتر و جدیتر است که علائم آن باید مورد توجه قرار گیرد و برای درمان آن اقدام شود. در این مقاله سعی داشتیم تا شما را بیشتر با این اختلال پیش از قاعدگی و علائم و درمان آن بیشتر آشنا کنیم. آگاهی از این مشکل، تشخیص آن و درمان به موقع میتواند شما را از آسیبهای روحی و جسمی بزرگتر حفظ کرده و سلامت شما را تضمین کند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼