تاثیر تغذیه بر ناباروری، نکته هایی خواندنی
روند رو به رشد کمتحرکی و رژیمهای غلط غذایی در نسل جوان، عوارض متعددی در پی داشته که تهدید سلامت باروری از جمله آنهاست.
روند رو به رشد کمتحرکی و رژیمهای غلط غذایی در نسل جوان، عوارض متعددی در پی داشته که تهدید سلامت باروری از جمله آنهاست.
متخصصان علوم تغذیه و سبک زندگی همواره بر رژیم غذایی صحیح و داشتن فعالیت بدنی مناسب برای حفظ سلامتی و تندرستی تاکید داشته و به مردم توصیه میکنند از مصرف غذاهای آماده (فست فودها) به شدت خودداری کنند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی روز دوشنبه در این زمینه گفت: رژیمهای غلط غذایی و کمتحرکی در جوانان ما رو به افزایش است که این موضوع میتواند سلامت باروری آنان را تهدید کند.
دکتر «فهیمه رمضانی تهرانی» افزود: از سوی دیگر، با افزایش سن، احتمال باروری در زنان کاهش پیدا میکند و احتمال بروز عوارض بارداری در آنان بیشتر میشود.
متخصص زنان و زایمان، میزان ناباروری را در ایران ۱۵ تا ۲۰ درصد اعلام کرد و گفت: باید با فرهنگسازی مناسب، زنان در سنین مناسب (بین ۱۸ تا ۴۰ سالگی) اقدام به باروری کرده و حاملگی را به سالهای انتهای باروری خود موکول نکنند.
وی به افزایش سن ازدواج در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: در کنار افزایش سن ازدواج، امروزه زنان تمایل دارند که بارداری خود را به تعویق بیاندازند، بدون توجه به اینکه این تعویق میتواند منجر به بروز مشکلات بارداری یا عارضهدار شدن دوران حاملگی شود.
ورزش به زایمان طبیعی بدون عارضه کمک میکند
وی به نقش فعالیتهای فیزیکی برای آمادگی زنان باردار برای زایمان طبیعی اشاره کرد و گفت: ورزش میتواند کمک کند تا زنان، زایمان طبیعی بدون عارضه داشته باشند.
رمضانی تهرانی افزود: هر چند به دلیل تغییر شیوه زندگی، فعالیتهای فیزیکی افراد کمتر شده، اما در افرادی که منعی برای انجام ورزش در دوران بارداری ندارند، فعالیتهای فیزیکی و ورزشی منظم در دوران بارداری میتواند شرایط زایمان را تسهیل کند.
وی برای داشتن حاملگی کمخطر و بدون عارضه، توصیه به پیادهروی کرد و گفت: روزانه نیم تا یک ساعت پیادهروی در سطح غیر شیبدار برای زنان باردار مفید است.
وی افزود: به مادرانی که قبل از بارداری به طور منظم ورزش نمیکردند، توصیه نمیشود که فعالیت ورزشی را در دوران بارداری آغاز کنند.
رمضانی تهرانی افزود: عملکرد قلبی و عروقی به دنبال ورزش افزایش پیدا میکند و حاملگی هم به عنوان یک فرایند فیزیولوژیک سبب افزایش عملکرد قلبی میشود و این موضوع میتواند برای فرد بارداری که از قبل بدنش با فعالیت ورزشی تطابق نیافته، مشکلاتی ایجاد کند.
فاصله فرزندآوری نباید کمتر از دو سال باشد
وی با تاکید بر اینکه فاصله فرزندآوری در زنان نباید کمتر از دو سال باشد، گفت: حدود دو سال طول میکشد تا تغییرات عملکردی که در ارگانهای مختلف زن باردار به منظور تطابق با حاملگی صورت گرفته، به وضعیت طبیعی بازگردد و همچنین ذخایر غذایی مناسب برای باروری بعدی در زنان تامین شود و فرد به شرایط ایدهآل برسد، به همین منظور حداقل فاصله فرزندآوری، دو سال در نظر گرفته شده است.
رمضانی تهرانی اظهار داشت: برخی زنان برای فرزندآوری کمتر از دو سال اقدام میکنند که این موضوع میتواند مشکلاتی را برای آنان به وجود آورد و از این کار باید اجتناب کرد.
وی افزود: تغذیه به صورت مسقیم در زایمان بدون عارضه تاثیری ندارد اما به شکل غیر مستقیم میتواند عملکرد سیستم اسکلتی و عضلانی بدن تاثیرگذار باشد و حتی برخی از کمبودهای ویتامینی میتواند آمادگی فرد را برای مقابله با استرس کاهش دهد.
این متخصص زنان و زایمان با اشاره به اینکه زایمان یک فرایند استرسزا است، گفت: تغذیه مناسب میتواند به شکل غیرمستقیم، زایمان طبیعی را به شکل مناسبی هدایت کند تا به سرانجام مطلوب برساند.
وی گفت: اگر کسی میخواهد زایمان و حاملگی موفق داشته صرفا نباید فقط به تغذیه دوران حاملگی توجه کند، بلکه این کار برنامه بلندمدتی است که ریشههای اولیه آن در دوران کودکی، نوجوانی و حتی بلوغ شکل میگیرد.
عوارض سزارین برای مادران و جنین
وی به عوارض سزارین برای مادران و جنین اشاره کرد و گفت: سزارین، یک عمل جراحی است که میتواند عوارضی از قبیل عفونت محل بخیهها، چسبندگیهای داخل شکمی و افزایش احتمال چسبندگی جفت و خطرات ناشی از بیهوشی را در حاملگی بعدی را به دنبال داشته باشد.
این پزشک متخصص افزود: سزارین زودتر از موعد مقرر میتواند عوارضی برای جنین همراه باشد به گونهای که نوزاد به خاطر تکامل نیافتن رشد ریه، دچار اختلالات تنفسی و مشکلات مربوط به آن شود.
وی به مادران توصیه کرد که به واسطه ترس از درد یا تمایل به برنامهریزی جهت زایمان در تاریخ مشخص به سزارین روی نیاورند چرا که تصمیمگیری برای نوع زایمان باید مبتنی بر شواهد و شرایط علمی باشد.
رمضانی تهرانی با اشاره به اینکه 15 تا 25 درصد زایمانها نیاز به سزارین دارند، گفت: در مواردی که ادامه بارداری برای مادر به سبب شرایط خاص مادر یا بیماریهای زمینهای مادر به صلاح نیست یا اینکه مشکلاتی برای جنین به وجود آمده، زایمان طبیعی بدون مخاطره امکانپذیر نبود سزارین روش ارجح ختم بارداری محسوب میشود.
وی افزود: سزارین در مواردی از قبیل دیابت کنترل نشده در مادر، مسمومیت حاملگی یا پراکلامپسی شدید در غیاب آمادگی بدن جهت زایمان، جفت سر راهی، کندگی جفت، اختلال عملکرد جفت، موقیعت غیرطبیعی قرارگیری جنین، افت قلب جنین، عدم پیشرفت مناسب فرایند زایمان توصیه میشود، در غیر این صورت بهتر است که مادران برای زایمان طبیعی، آمادگی داشته باشند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼