ناباروری در زنان و مردان، عوامل تاثیرگذار
ناباروری به معنی حامله نشدن به دنبال یک سال نزدیکی بدون جلوگیری است. اگر در مورد باردار شدن خود نگران هستید، باید یک ملاقات با پزشک متخصص زنان و یا یک ماما داشته باشید.
ناباروری به معنی حامله نشدن به دنبال یک سال نزدیکی بدون جلوگیری است. اگر در مورد باردار شدن خود نگران هستید ، باید یک ملاقات با پزشک متخصص زنان و یا یک ماما داشته باشید. شما باید خونسردی خود را حفظ کنید و بر اساس سابقه پزشکی شما ، سن و مدت زمانی که شما و همسرتان تلاش کرده اید تا باردار شوید ، از شما خواسته خواهد شد که وقت بیشتری را صرف این قضیه کنید.
اگر سن شما کمتر از 35 سال است توصیه می شود که یک سال برای مشاوره و بررسی های پزشکی بیشتر تلاش کنید. اگر بیش از 35 سال سن دارید ، معمولا پیشنهاد خواهد شد که هر دوی شما پس از 6 ماه تلاش نا موفق برای باردار شدن ، از جهت ناباروری مورد ارزیابی قرار بگیرید. سن یک فاکتور اساسی در مورد ناباروری زنان است. ناباروری همیشه مشکل خانمها نیست. هم خانمها و هم آقایان میتوانند مشکلاتی داشته باشند که منجر به نا باروری میشود.
عوامل متعددی بر تعداد اسپرمها، تحرک اسپرمها و قدرت باروری اسپرم اثر میکنند. شایعترین علل ناباروری مردانه شامل:
1) تعداد یا عملکرد غیرطبیعی اسپرم: علل مختلفی دارد مثل بیضههای پائین نیامده، اختلالات ژنتیکی یا عفونتهای مکرر.
۲) اشکال در آزاد سازی اسپرم: علت آن مشکلات جنسی است مثل انزال زودرس، نزدیکی دردناک، بیماریهای ژنتیکی و یا مسدود بودن میسر خروجی اسپرم (لولههای خارج کننده اسپرم یا اپیدیدیم).
3) تماس زیاد با سموم محیطی مثل مواد شیمیایی یا سموم از طرفی تماس زیاد باگرما (استفاده از سونا) نیز میتواند سبب کاهش تولید وتعداد اسپرم شود.
۴) آسیب به علت سرطان و درمانهای آن: رادیوتراپی و شیمی درمانی هر دو میتوانند بر ساختن اسپرم اثرات مخربی داشته باشند. هر چقدر محل رادیوتراپی به بیضهها نزدیکتر باشد، آسیب ناشی از آن بیشتر است.
بسیاری ازمشکلات در خانمها در رابطه با تخمکگذاری است.که اگر تخمکی وجود نداشته باشد، لقاح انجام نخواهد شد. از جمله علامتهایی که میتواند به نفع اشکال در تخمکگذاری باشد وجود قاعدگیهای نامنظم است.
اشکال در تخمکگذاری اغلب به علت تخمدانهای پلی کیستیک یا (Pcos) به وجود میآید. Pcos یک اختلال هورمونی است که با تخمکگذاری تداخل دارد. از علتهای دیگر میتواند کم کاری تخمدان و یا یائسگی زودرس باشد. از علل کمتر شایع میتوان به بیماریهای التهابی و عفونتهای لگنی، اندومتریوز(از بیماریها و عوارض رحمی که با بارداری سالم منافات دارد) و یا جراحی حاملگی خارج رحمی اشاره کرد.
به جز تخمک گذاری مشکلات دیگری نیز درخانمها سبب ناباروری میشود مثل:
- بسته شدن لوله های رحمی
- مشکلات مربوط به شکل غیر طبیعی رحم
- فیبروم یا میوم رحمی که به علت رشد غیر عادی عضلات دیواره رحم ایجاد شده و اغلب خوشخیم هستند.
فاکتورهایی که نیازبه کمک یک متخصص دارند
موارد زیر فاکتورهایی هستند که روی قابلیت باروری شما تاثیر می گذارند. بسیاری از آنها قابل رفع شدن هستند.
-نداشتن سیکل های قاعدگی منظم
-سابقه داشتن سه سقط یا بیشتر
-اگر شما یا همسرتان مشکل باروری در یک رابطه قبلی داشته اید
اگر شما یا همسرتان عفونت های خاصی داشته اید که می تواند روی باروری تاثیر بگذارد، نظیر :
مردان بالغی که سابقه اوریون در دوران نوجوانی داشته اند یا عفونت پروستات داشته اند
زنان بالغی که بیماری التهابی لگن داشته اند.
زنالن بالغی که عفونت کلامیدیایی و یا گنوره داشته اند که بر روی لوله های فالوپ تاثیر گذاشته است
مطمئن باشید که اگر شما یکی یا بیشتر از این فاکتورها را در سابقه پزشکی خود داشته اید ، کارهای زیادی وجود دارد که در جهت افزایش احتمال بارداری شما قابل انجام است. به کار بردن این معیارها نیاز به مهارت پزشک شما و احتمالا مهارت یک متخصص غدد در سیستم باروری دارد.
دلایل بسیاری برای اینکه چرا یک زوج مشکلاتی برای باردار شدن دارند ، وجود دارد. اگر شما به عنوان یک زوج دچار این مشکل هستید ، فکر کردن درباره اینکه چه عاملی و نه چه کسی این مشکل را ایجاد کرده است مهم است. نباید فکر کنید چه کسی مقصر است. به عنوان یک زوج با همدیگر همکاری داشته باشید ، هر کدام دیگری را حمایت کنید ، به طور آگاهانه تلاش کنید که بهترین ارتباط ممکن را با یکدیگر برقرار کنید. مشتاقانه در مورد احساسات ، نگرانی ها ، استرس و ناتوانی های خود صحبت کنید.
قدم اول برای تعیین این مساله که چرا شما باردار نمی شوید ، این است که به یک متخصص زنان و یا یک متخصص غدد در مورد سیستم باروری برای ارزیابی مراجعه نمایید. جواب صحیح به سوالات پزشک می تواند راهنمایی در جهت درمان علت نا باروری شما باشد.
علل افزایش احتمال ناباروری در زنان
۱- سن
2- استرس
۳- تعذیه نامناسب
4- فعالیتهای ورزشی شدید
۵- لاغری یا چاقی شدید
6- سیگار و الکل
۷- عفونتهای منتقله از راه آمیزش
8- بیماریهایی که سبب اختلالات هورمونی میشوند مثل تخمدانهای پلی کیستیک( Pcos )یا نارسایی تخمدان
چگونگی اثر سن بر نا باروری خانمها
۳/۱ از زوجهایی که در آن خانمها بیشتر از ۳۵ سال سن دارند، مبتلا به ناباروری هستند.
سن به روشهای زیر بر باروری اثر میکند:
۱- کاهش توانایی در تخمکگذاری
2- کاهش تعداد تخمکهای تخمدان
۳- کاهش کیفیت تخمکها
4- افزایش احتمال ابتلا به بیماریها در سنین بالاتر
۵- افزایش احتمال سقط
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼