۱۹۹۵۲۲
۱۵۷۲
۱۵۷۲

سندروم تخمدان پلی کیستیک، علت اصلی ناباروری است؟

این “اختلال در سکوت” یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در زنان است.

این "اختلال در سکوت" یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در زنان است و ارتباط نزدیکی با ناباروری داشته و می‌تواند بار عاطفی سنگینی بر روی کسانی که به آن مبتلا هستند، بگذارد. این اختلال که به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نامیده می‌شود و ۶ تا ۲۱ درصد زنان در سنین باروری را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.
مردم بیشتر از این اختلال پس از یک دوره درمان به راحتی آگاه می‌شوند و علائم PCOS تقریبا شبیه هم هستند، اگر چه در مدت زمان نسبتا کمی تشخیص داده شده است، تا ۷۲ درصد از کسانی که مبتلا به نارسایی مزمن PCOS هستند، در معرض ناباروری قرار دارند. در عین حال متاسفانه این بیماری با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، اختلالات خلقی، سرطان آندومتر، کبد چرب، آپنه خواب، قند خون بالا، کلسترول بالا، فشار خون بالا، سندرم متابولیک و بیماری قلبی نیز همراه است.
خبر خوب این است که بسیاری از روش‌های طبیعی برای درمان علائم PCOS وجود دارد و آن را با انجام هر کاری که می‌توانید به طور طبیعی برای متعادل کردن هورمون‌ها انجام دهید، آغاز می‌کنیم.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) چیست؟
PCOS یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی است که امروزه اکثر زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و اغلب با مقاومت به انسولین مشخص می‌شود. سیستم غدد درون ریز بسیار پیچیده هستند؛ در حالی که PCOS به مدت بیش از ۷۵ سال است که در دنیای پزشکی تشخیص داده شده است و در حال حاضر به عنوان شکل پیشرو در اختلال غدد درون ریز در زنان سن باروری محسوب می‌شود، هنوز در مورد اینکه دقیقا این عدم تعادل هورمونی در زنان مختلف به چه دلیل اتفاق می افتد، برآورد نشده است!
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)در حالی که بین ۶ تا ۲۱ درصد از زنان در سنین بارداری مبتلا به PCOS هستند، با این حال، کمتر از ۵۰ درصد از زنان توسط پزشکان به درستی تشخیص داده می‌شوند. این به این معنی است که میلیون‌ها نفر نمی‌دانند علت اصلی چیست؟
با آنکه علت عمده و اصلی ناباروری در زنان است، اما همچنان به عنوان یک معمای بزرگ باقی مانده است!
PCOS می‌تواند به دلایل مختلفی توسعه یابد و علائم می‌تواند بسیار متفاوت باشند و باید گفت که مقاومت به انسولین در رشد این بیماری نقش "درونی" دارد. در حال حاضر درمان خاصی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک شناخته نشده است، هرچند علل هورمونی اساسی اغلب برگشت پذیر هستند و بسیاری از زنان روش‌های مؤثر برای کاهش علائم خود را بدون استفاده از داروها پیدا می‌کنند.
در حالی که علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک می‌تواند بر اساس نوسانات شیوه زندگی فردی وارد شود، مقاومت انسولین ۵۰ تا ۷۰ درصد از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در صورت عدم درمان، این می‌تواند خطر سندرم متابولیک، فشار خون بالا، کلسترول بالا و یا تری گلیسرید و دیابت را افزایش دهد.

علائم و نشانه های PCOS
چندین نشانه PCOS وجود دارد که در میان زنانی که با مسائل هورمونی روبه رو هستند، بیشتر شایع است. گاهی اوقات عبارتی چون "کیست تخمدان عملکردی" را می‌شنویم که یک کیسه بر روی سطح تخمدانی در اطراف تخمک بالغ شکل می‌گیرد. معمولا یکبار تخمک آزاد می‌شود. اگر تخمک آزاد نشود یا کیسه در اطراف تخمدان بسته شود و با مایع پر شود، آن کیست عملکردی می‌شود.
اصطلاح "پلی کیستیک" به معنای واقعی کلمه به معنی آن است که تخمدان‌های یک زن چندین کیست کوچک بر روی خود داشته باشد.
به طور معمول، تخمدان‌ها مقدار کمی از هورمون‌های جنسی مردانه تولید می‌کنند، که علائم آن عموما موهای اضافی صورت و بدن و طاسی با الگوی مردانه است.
علامت دیگری از سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود دارد که به عنوان " تولید بیش از حد آندروژن" شناخته می‌شود که می‌تواند منجر به علائمی مانند آکنه، رشد موی غیر طبیعی و مسائل خلقی شود. برآورد شده است که بیش از ۸۰ درصد از زنان دارای ترشح بیش از حد آندروژن در طول زندگی می‌شوند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک مشترک عبارتند از:
ناباروری جزئی یا کامل (مرتبط با بسیاری از علائم دیگر مانند مقاومت به انسولین، اختلالات چرخه قاعدگی، مشکلات وزن، سطوح بالای هورمون مردانه و میل جنسی پایین)
قاعدگی نامنظم یا قاعدگی از دست رفته
افزایش وزن و یا مشکل در از دست دادن وزن
آکنه
مقاومت به انسولین (مربوط به افزایش خطر ابتلا به دیابت)
بالا رفتن سطح هورمون مردانه، به ویژه تستوسترون
هیرسوتیسم (رشد مو بیش از حد، از جمله در مکان‌هایی که زنان معمولا رشد مو ندارند، مانند صورت و شکم)
طاسی با الگوی مردانه یا ریزش مو
خستگی بیش از حد
تغییر در خلق و خوی
میل جنسی کم

علل و عوامل خطر PCOS
در حالی که علت دقیق سندرم تخمدان پلی کیستیک تا حدودی معلوم نیست، چند نظریه درباره نحوه توسعه آن وجود دارد. عوامل اصلی و عوامل خطر عبارتند از:
اثر تغییر هورمون لوتئینیزه کننده (LH)
مقاومت به انسولین
استعداد ژنتیکی در مورد هیپرآندروژنیسم
سابقه خانوادگی PCOS
سیگار کشیدن
مصرف الکل بیش از حد
شیوه زندگی نا سالم
صرع ویا استفاده از اسید والپروک برای درمان صرع
نوع یک و دو دیابت و همچنین دیابت بارداری (مشخص نیست که کدام یک ابتدا رخ می‌دهد!)
وزن کم هنگام تولد (به ویژه هنگامی که نوزاد از مادر چاق متولد می‌شود)
بلوغ زودرس
سندرم متابولیک
معمولا تصور می‌شود چاقی یک عامل خطر برای PCOS است. با این حال، پزشکان به نظر می‌رسد بر اساس تحقیقات اخیر بر این باورند، در حالی که از دست دادن وزن یکی از راه‌های اصلی برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک است، احتمالا وزن خود علت مستقیم نیست. هرچند ممکن است علایم را سریع‌تر نشان دهند.
درصد بالایی از بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک با افزایش وزن روبه رو هستند، اما اکنون می دانیم که بسیاری از زنان دارای وزن طبیعی یا حتی وزن کم هم هستند که اختلالات هورمونی دارند که گاهی منجر به سندرم تخمدان پلی کیستیک می‌شود.

تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک
در واقع، برخی اختلافات نظر در مورد معیارهای مورد استفاده برای تعیین تشخیص PCOS و حتی نحوه نام‌گذاری این وضعیت وجود دارد. علاوه بر این، همان‌گونه که قبلا اشاره شد، گزینه‌های درمان هم می‌توانند متفاوت باشند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)معیارهای چندگانه‌ای برای تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود دارد که همه آنها برای تشخیص مثبت نیاز به ترکیبات مختلفی از سه نشانه زیر دارند:
۱. آندروژن بیش از حد
۲. اختلال تخمدان
۳. تخمدان پلی کیستیک

درمان های متعارف PCOS
طبق گفته پزشکان خانوادگی خانواده‌های آمریکایی، درمان برای سندرم تخمدان پلی کیستیک باید "فردی" باشد، به این معنی که مهم است که بیماری شما چقدر قدیمی است، علائم شما چقدر شدید است و آیا می‌خواهید باردار شوید یا نه؟
آنها همچنین توصیه می‌کنند بیماران برای سطح فشار خون، سطح چربی، تحمل گلوکز، افسردگی و آپنه خواب را مورد آزمایش قرار دهند.
برای زنان علاقه‌مند به دوباره شروع تخمک گذاری به منظور بارداری، روش های درمان معمول عبارت‌اند از:
برای درمان باروری: کلومیفن (داروهای مهار کننده استروژن) یا لتروزول (شیمی درمانی مبتنی بر هورمون)
برای درمان مقاومت به انسولین: متفورمین (داروی ضد دیابت)
برای درمان چاقی (در صورت لزوم): اصلاح شیوه زندگی (بدون دستورالعمل خاص، معمولا دستورالعمل برای از دست دادن وزن و فعال بودن بیشتر)
برای درمان هیرسوتیسم (رشد غیرطبیعی مو): الکترولیز و درمان مبتنی بر نور
برای درمان آکنه: آنتی بیوتیک موضعی یا آنتی سپتیک مانند بنزوئیل پراکسید

اگر شما در حال تلاش برای باردار شدن نیستید
برای درمان دوره‌های نامنظم قاعدگی: قرص‌های پیشگیری از بارداری هورمونی و IUD (دستگاه داخل رحمی) یا قرص‌های ضد بارداری به همراه متفورمین
برای درمان مقاومت به انسولین: متفورمین
برای درمان چاقی (در صورت لزوم): اصلاح شیوه زندگی
برای درمان هیرسوتیسم: داروهای ضد بارداری هورمونی
برای درمان آکنه: قرص‌های پیشگیری از بارداری هورمونی، کرم‌های آنتی بیوتیکی موضعی و یا آنتی سپتیک و اسپیرولاکتون

درمان های طبیعی PCOS
PCOS بیماری پیچیده‌ای است و راه حل برای درمان آن، به گفته اکثر پزشکان یکسان نیست.
رژیم غذایی همه درمان نیست و عوامل دیگری چون شیوه زندگی (به ویژه استرس) همگی نقش مهمی در سیستم تولید مثل زنان دارند. به طور عمده، داشتن یک رژیم متعادل، حفظ وزن مناسب می‌تواند در درمان این مشکل تاثیر زیادی داشته باشد.
در اینجا برخی از بهترین درمان‌های طبیعی جهت تسکین سندرم تخمدان پلی کیستیک را با هم مرور خواهیم کرد:
داشتن رژیم غذایی سالم
خوردن غذاهای مناسب و اجتناب از مواد معدنی خاص ممکن است به بهبود علائم شما کمک کند. رژیم غذایی صحیح می‌تواند تنظیم هورمون‌ها و چرخه قاعدگی شما را تنظیم کند. خوردن غذاهای سالم، به شدت می‌تواند در درمان التهاب و مقاومت به انسولین کمک کننده باشد.
غذاهای کامل بدون قند مصنوعی، هورمون‌ها و نگهدارنده‌ها هستند. میوه‌ها، سبزیجات، دانه‌های کامل و حبوبات غذاهای کاملی هستند که می‌توانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
تعادل کربوهیدرات و مصرف پروتئین
کربوهیدرات‌ها و پروتئین هر دو بر سطح انرژی و هورمون تاثیر می‌گذارد. پروتئین خوردن باعث تحریک بدن شما برای تولید انسولین می‌شود. غذاهای بدون فرآورده و با کربوهیدرات می‌توانند حساسیت انسولین را بهبود ببخشد.
به جای تلاش برای رژیم کم کربوهیدرات، بر روی پروتئین کافی و سالم تمرکز کنید!
منابع پروتئینی گیاهی، مانند آجیل، حبوبات و دانه‌های کامل، بهترین انتخاب‌ها هستند.
مصرف آهن خود را بالا ببرید
برخی از زنان مبتلا به PCOS خونریزی شدید در طول دوره قاعدگی دارند. این می‌تواند منجر به کمبود آهن یا کم خونی شود. اضافه کردن غذاهای غنی از آهن مانند اسفناج، تخم مرغ و بروکلی برای این افراد توصیه می‌شود.
مصرف منیزیم خود را بالا ببرید
بادام، کاکائو، اسفناج و موز، غذاهای دوستدار سندرم تخمدان پلی کیستیک و غنی از منیزیم هستند.
برای کمک به هضم، برخی از فیبرها را اضافه کنید
رژیم غذایی با فیبر بالا می‌تواند به بهبود هضم شما کمک کند. عدس، لوبیا، کلم بروکلی، جوانه گندم، گلابی و آووکادو همه غنی از فیبر هستند.
قهوه کمتر بنوشید
مصرف کافئین ممکن است با تغییرات در میزان استروژن و رفتار هورمون مرتبط باشد. سعی کنید انرژی خود را با یک جایگزین کافئین‌ها مانند چای گیاهی تقویت کنید.
چای سبز برای بهبود مقاومت به انسولین یک انتخاب عالی است و همچنین می‌تواند با مدیریت وزن به زنان مبتلا به PCOS کمک کند.

تاثیر مکمل ها
مکمل‌ها به تنظیم هورمون، مقاومت به انسولین و التهاب مرتبط با PCOS کمک می‌کنند.
قبل از مصرف مکمل، با پزشک خود صحبت کنید. بعضی از آنها می‌توانند با سایر درمان‌های سندرم تخمدان پلی کیستیک تجویز شده و داروها تداخل داشته باشند.
Inositol
Inositol یک ویتامین B است که می‌تواند به بهبود مقاومت به انسولین کمک کند. همچنین در بعضی موارد کمک به باروری می‌کند.
کروم
مکمل‌های کروم ممکن است شاخص توده بدنی شما را بهبود بخشد که می‌تواند به PCOS کمک کند.
دارچین
دارچین از پوست درختان دارچین می‌آید. عصاره دارچین اثبات مثبت بر مقاومت انسولین دارد. دارچین همچنین ممکن است قاعدگی را برای زنان مبتلا به PCOS تنظیم کند.
زردچوبه
زردچوبه می‌تواند برای کاهش مقاومت به انسولین به عنوان یک عامل ضد التهابی مؤثر باشد.
فلز روی
روی می‌تواند باروری و سیستم ایمنی بدن شما را افزایش دهد. شما همچنین می‌توانید گوشت قرمز، لوبیا، آجیل درختی و غذاهای دریایی را برای خوردن روی بیشتر در رژیم غذایی خود بخورید.
روغن زیتون
روغن زیتون در شب هنگام برای کمک به درد قاعدگی کمک می‌کند. همچنین ممکن است سطح کلسترول و استرس اکسیداتیو را بهبود بخشد که هر کدام با PCOS مرتبط هستند.
ترکیب ویتامین D و کلسیم
ویتامین D یک هورمون است که برای سیستم غدد درون ریز شما حیاتی است. کمبود ویتامین D در زنان مبتلا به PCOS رایج است. ویتامین D و کلسیم ممکن است دوره‌های نامنظم را بهبود بخشد و به تخمک گذاری کمک کند.

حفظ وزن سالم
حفظ وزن سالم می‌تواند به کاهش مقاومت به انسولین کمک کند، قاعدگی شما را تنظیم کرده و خطر بیماری‌های مرتبط با PCOS را کاهش دهد.
اگر وزن اضافه وزن دارید، برخی مطالعات نشان می‌دهد که کاهش وزن به تدریج از طریق رژیم غذایی کم کالری به عنوان یک درمان اولیه برای PCOS امیدوار کننده است.

تعادل در ورزش را حفظ کنید
ورزش برای حفظ وزن سالم مهم است. اما ورزش بیش از حد می‌تواند هورمون‌های شما را مختل کند، بنابراین با پزشک خود درباره تعادل سالم حتما صحبت کنید.
تمرینات آرام و کم تحرک‌تر مانند یوگا و پیلاتس می‌توانند برای مدت‌های طولانی مفیدتر باشند. ایروبیک و شنا همچنین توصیه می‌شوند، تمرینات پرشی با شدت شدید و پیاده روی در دراز مدت نیز ممکن است به بهبود علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند.

بهداشت خوب خواب را تمرین کنید
خواب باعث کاهش سطوح استرس می‌شود و تنظیم کننده کورتیزول می‌شود تا هورمون‌های شما را متعادل سازد.
هشت تا ده ساعت خواب در شبانه‌روز داشته باشید
یک روال معمول برای خوابیدن ایجاد کنید
اجتناب از محرک‌ها و غذاهای چرب قبل از خواب

کاهش استرس
کاهش استرس می‌تواند کورتیزول را تنظیم کند. بسیاری از استراتژی‌های ذکر شده در بالا مانند یوگا، خواب کافی و کم کردن کافئین می‌تواند موجب کاهش میزان استرس شود.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.