تنبلی تخمدان در زنان، موجب ناباروری میشود؟
در تخصص زنان و زایمان اصطلاحی به نام تنبلی تخمدان وجود ندارد.
در تخصص زنان و زایمان اصطلاحی به نام تنبلی تخمدان وجود ندارد. در باور عامیانه در مواردی که فرد دچار عدم تخمک گذاری یا اختلال در تخمک گذاری باشد، دچار تنبلی تخمدان است. البته عدم تخمک گذاری یا بروز اختلال در تخمک گذاری ممکن است به دلایل مختلفی بروز پیدا کند؛ اما اغلب افراد مبتلا به این مشکل، مبتلا به تخمدان پلی کیستیک هستند. در واقع می توان گفت تخمدان پلی کیستیک اصطلاح علمی تنبلی تخمدان می باشد.
تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک چیست؟
در تخمدان پلی کیستیک یا همان تنبلی تخمدان ، تخمدان دارای کیست های کوچک بسیاری است که دقیقاً زیر سطح تخمدان قرار گرفته است. این کیست ها همان کیسه هایی هستند که تخمک در آن ها رشد می کند. بروز اختلال تنبلی تخمدان سبب عدم رشد صحیح این کیسه ها و عدم آزاد سازی تخمک ها می شود. در واقع تنبلی تخمدان یا همان تخمدان پلی کیستیک به علت بروز برخی از عوامل نظیر بروز اختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و تخمدان، تحت تأثیر هورمون های FSH و LH طبیعی بدن قرار نگرفته و در نتیجه تخمک گذاری اتفاق نمی افتد.
در مطلب همه چیز در مورد تنبلی تخمدان می توانید اطلاعاتی در زمینه علل بروز، نشانه ها و روش های درمان تنبلی تخمدان کسب کنید.
تنبلی تخمدان و بارداری
اولین گام برای بارداری در مبتلایان به تنبلی تخمدان ، کاهش وزن می باشد؛ چرا که بسیاری از افراد مبتلا به تنبلی تخمدان دچار اضافه وزن هستند. کاهش وزن و داشتن شاخص توده بدنی نرمال سبب تعادل هورمون های بدن، کاهش انسولین خون، بهبود روند تخمک گذاری و تنظیم چرخه پریود می شود. البته اگر تنبلی تخمدان از نوع مقاوم به انسولین نباشد، کاهش وزن نمی تواند به بارداری فرد کمک زیادی بکند.
رابطه تنبلی تخمدان و ناباروری
علت اصلی ناباروری در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان ، اضافه وزن است. اضافه وزن سبب برهم خوردن تعادل هورمونی و در نتیجه بروز اختلالات تخمک گذاری و تنبلی تخمدان می شود. در اغلب موارد افرادی که دارای سیکل های قاعدگی بیش از ۳۵ روز هستند، شانس بارداری اندکی دارند. البته در برخی از مبتلایان با وجود قاعدگی نامنظم همچنان تخمک گذاری انجام می شود. قاعدگی نامنظم، وجود اختلال در تخمک گذاری یا عدم انجام تخمک گذاری عمده ترین دلیل ناباروری در مبتلایان به تنبلی تخمدان می باشد؛ به همین علت کاهش وزن می تواند سبب مهار مقاومت بدن نسبت به انسولین، متعادل شدن هورمون های بدن و برطرف شدن اختلالات تخمک گذاری شود. حتی اگر کاهش وزن، تخمک گذاری را بهبود ندهد، می تواند شانس بارداری و درمان را افزایش دهد.
برای بهبود تنبلی تخمدان چی بخوریم؟
مطالعات نشان می دهد رژیم غذایی مناسب و کامل می تواند نقش مهمی در بهبود تنبلی تخمدان و در نتیجه افزایش شانس بارداری و حفاظت از بارداری داشته باشد. مبتلایان به تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک در معرض بروز اختلال در حفظ تعادل قند خون و مقاومت به انسولین هستند. اما استفاده از یک رژیم غذایی سالم، ورزش کردن و مدیریت استرس سبب بهبود شرایط بدنی فرد خواهد شد. به طور کلی رعایت رژیم غذایی زیر برای افراد توصیه می شود:
متعادل کردن مقدار مصرف پروتئین روزانه با مقدار مساوی از کربوهیدرات ها
مصرف مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین
مصرف مواد غذایی با فیبر زیاد
مصرف روزانه اسیدهای چرب ضروری
عدم مصرف کافئین
مصرف غذاهای ارگانیک
مصرف ۳ وعده غذایی و ۲ میان وعده
درمان تنبلی تخمدان
برای درمان تنبلی تخمدان ، اولین گام کاهش وزن و ورزش می باشد. در مرحله بعد پزشک قرص ضد بارداری تجویز می کند و در صورتی که تنبلی تخمدان در مرحله پیشرفته باشد، داروهایی نظیر متفورمین و… تجویز می شود. در نهایت اگر کیست ها بزرگتر شود، فرد باید جراحی کند.
چگونه با وجود تنبلی تخمدان حاملگی سالمی داشته باشیم؟
خانم هایی که مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند در طی بارداری نیز ممکن است با ریسک بالاتری برای عوارضی همچون سقط، دیابت بارداری، پره اکلامپسی و بالا رفتن وزن جنین مواجه شوند. بنابراین توصیه می شود این افراد در طول بارداری نیز تحت نظر پزشک بوده و به طور مداوم قند و فشار خون خود را چک کنند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼