عوارض مصرف قطره آهن برای نوزادان
قطره آهن، یک مکمل آهن است که برای درمان یا پیشگیری از سطوح پایین آهن خون استفاده میشود. در این مقاله با عوارض مصرف قطره آهن برای نوزادان آشنا میشوید.
قطره آهن، یک مکمل آهن است که برای درمان یا پیشگیری از سطوح پایین آهن خون استفاده میشود. در این مقاله با عوارض مصرف قطره آهن نوزاد آشنا میشوید.
در این مقاله میخوانید:
- نحوه مصرف قطره آهن در نوزادان
- زمان دادن قطره آهن به کودکان
- روش هایی برای افزایش جذب آهن
- هشدار درباره عوارض مصرف قطره آهن برای نوزادان
- موارد احتیاط درباره مصرف قطره آهن در نوزادان
- تداخل قطره آهن نوزاد با سایر داروها
- عوارض مصرف قطره آهن در نوزادان
- نکاتی درباره قطره آهن برای نوزاد
- اگر قطره آهن فراموش شده
- شرایط نگهداری قطره آهن
- سئوال مخاطب نی نی بان درباره عوارض مصرف قطره آهن
- خلاصه
نحوه مصرف قطره آهن در نوزادان
آهن، یک ماده معدنی مهم است که بدن برای تولید گلبولهای قرمز خون و حفظ سلامت به آن نیاز دارد. برای مصرف قطره آهن در نوزادان، تمام دستورالعملهای روی بسته محصول را دنبال کنید، یا طبق آنچه پزشک تجویز کرده، به نوزاد قطره آهن بدهید. دادن قطره آهن به نوزاد نباید بیش از دوز توصیه شده باشد و اگر سئوالی دارید، از پزشک متخصص اطفال، یا داروساز بپرسید.
زمان دادن قطره آهن به کودکان
محتوای آهن پس از یک خواب طولانی به سطح پایینی میرسد، بنابراین صبح زود بهترین زمان برای دادن قطره آهن به کودکان است. بهترین زمان مصرف آهن برای کودکان حداقل 30 دقیقه قبل از صبحانه است. در کودکانی که در هنگام مصرف آهن قبل از غذا مستعد درد شکم و حالت تهوع هستند، باید آن را در حین یا بعد از غذا و با دوز کم به کودک بدهید.
بیشتر بخوانید: بهترین روش ها برای تنظیم خواب نوزادان
روش هایی برای افزایش جذب آهن
علاوه بر «زمان مناسب دادن آهن به نوزاد»، «نحوه مصرف آهن برای جذب بیشتر» نیز موضوعی است که باید به آن توجه کنید.
برای جذب بهتر آهن در کودکان، موارد زیر را (بر حسب سن کودک) در نظر بگیرید:
- قبل یا بعد از مصرف آهن، باید میوههای غنی از ویتامین C به او بدهید تا جذب آهن افزایش یابد. ویتامینهای گروه B مانند ویتامین B۶ نیز همین اثر را دارند. بر عکس، باید از دادن چای و قهوه با آهن به کودک خودداری کنید چون «تانن» موجود در چای و کافئین موجود در قهوه در جذب آهن اختلال ایجاد میکند.
- آهن و کلسیم نباید با هم مصرف شوند چون کلسیم در جذب آهن اختلال ایجاد میکند.
- شربت و سایر داروهای آهن مایع در صورت استفاده طولانیمدت میتوانند باعث تغییر رنگ دندان شوند، بنابراین پس از دادن آهن به کودکان، دهان آنها را بشویید و در صورتی که نوزاد دندان درآورده، دندانهایش را با یک تکه پارچه نرم و تمیز، پاک کنید.
- رنگ مدفوع کودک بعد از مصرف آهن ممکن است سیاه شود، این موضوع اشکالی ندارد.
- اگر برای کودک از فرم سوسپانسیون مایع این دارو استفاده میکنید، قبل از هر نوبت، بطری را به خوبی تکان دهید.
- اگر فرم مایع یا همان قطره آهن را به کودکان میدهید، دوز را با دقت با استفاده از قاشق مخصوص، اندازهگیری کنید. از قاشق خانگی استفاده نکنید چون ممکن است دوز اشتباه را به کودک بدهید.
- میتوانید قطره آهن را از طریق قطره چکان به نوزاد بدهید تا اندازهگیری دوز آن دقیقتر باشد. ممکن است لازم باشد قطره آهن را به طور مستقیم در دهان (به سمت پشت زبان) نوزاد قرار بدهید، یا آن را با شیر خشک، آب میوه، غلات یا سایر غذاها مخلوط کنید تا نوزاد راحتتر آن را مصرف کند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص اطفال
هشدار درباره عوارض مصرف قطره آهن برای نوزادان
مصرف بیش از حد و تصادفی فرآوردههای حاوی آهن، عامل اصلی مسمومیت کشنده در کودکان زیر 6 سال است. این محصول را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید. اگر مصرف بیش از حد اتفاق افتاد، فورا کمک پزشکی دریافت کنید، یا با اورژانس تماس بگیرید.
موارد احتیاط درباره مصرف قطره آهن در نوزادان
قبل از مصرف این دارو، اگر فکر میکنید ممکن است نوزاد به آن حساسیت داشته باشد، به پزشک یا داروساز اطلاع دهید. به این نکته دقت کنید که قطره آهن ممکن است حاوی مواد غیر فعالی باشد که باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود.
قبل از مصرف این دارو، سابقه پزشکی نوزاد را به پزشک یا داروساز اطلاع دهید و به ویژه این موضوع را در مواردی مانند اختلال اضافه بار آهن (مانند هموکروماتوز، هموسیدروز)، مشکلات کبدی، مشکلات معده/روده (مانند زخم، کولیت) رعایت کنید.
بیشتر بخوانید: چگونه از مکیدن انگشت شست توسط نوزاد جلوگیری کنیم؟
تداخل قطره آهن نوزاد با سایر داروها
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد قطره آهن را تغییر، یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. بنابراین در صورتی که نوزاد، داروی دیگری مصرف میکند، فهرستی از این داروها را به پزشک نشان بدهید.
این دارو ممکن است با برخی از آزمایشها تداخل داشته باشد و احتمالا باعث نتایج آزمایش نادرست شود. مطمئن شوید که پرسنل آزمایشگاه و همه پزشکان شما از مصرف این دارو مطلع هستند.
عوارض مصرف قطره آهن در نوزادان
اگر نوزاد یا کودکی که بیش از حد قطره آهن دریافت کرده و علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی دارد، با اورژانس تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد قطره آهن و مسمومیت حاد شامل درد معده، حالت تهوع، استفراغ و اسهال، سبز شدن ناخنها و کف دستها، رنگپریدگی، تشنج و تنفس سریع است.
بیشتر بخوانید: پوسته پوسته شدن سر نوزاد، درمان
نکاتی درباره قطره آهن برای نوزاد
اگر پزشک اطفال این دارو را تجویز کرده است، آن را با دیگران به اشتراک نگذارید. اگر نیاز است که نوزاد آزمایش بدهد، از پزشک درباره مصرف کردن یا قطع آن قبل از انجام آزمایش سئوال بپرسید.
به این نکته مهم دقت کنید که قطره آهن، جایگزین یک رژیم غذایی مناسب نیست، بنابراین نیاز است نوزاد یک رژیم غذایی متعادل داشته باشد. در صورتی که فرزند شما به سن مصرف غذاهای جامد رسیده، میتوانید متناسب با سن کودک و توانایی او برای جویدن غذاها به او غذاهای غنی از آهن مانند گوشت قرمز (به ویژه جگر)، ماهی، لوبیا، میوههای خشک و غلات و نان غنی شده با آهن به او بدهید. در صورت نیاز، این مواد غذایی را پوره کنید و به نوزاد بدهید.
اگر قطره آهن فراموش شده
اگر یک نوبت فراموش کردید که قطره آهن را به نوزاد بدهید، به محض یادآوری آن را به نوزاد بدهید. اگر نزدیک به زمان مصرف نوبت بعدی است، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید و دوز بعدی را در زمان منظم به کودک ارائه بدهید. دوز قطره آن را دو برابر نکنید.
شرایط نگهداری قطره آهن
قطره آهن باید در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. قطره آهن را منجمد نکنید. همه داروها را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید. داروها را داخل توالت نریزید. این محصول را زمانی که تاریخ مصرف آن تمام شده، یا دیگر مورد نیاز نیست، به درستی دور بریزید.
بیشتر بخوانید: کم آبی بدن نوزاد، مراقب باشید!
سئوال مخاطب نی نی بان درباره عوارض مصرف قطره آهن
پاسخ دکتر فاطمه هدی فلاح، متخصص کودکان: این مسئله هنوز از نظر علمی ثابت نشده است که دادن بیش از اندازه قطره آهن، باعث بیشفعالی در نوزادان میشود، اما هر ماده غذایی و یا معدنی که بیش از حد به نوزاد بدهیم، میتواند باعث بروز مشکلاتی برای نوزادان شود به همین دلیل به شما توصیه میکنم که این کار را انجام ندهید. معمولا بعضی از شیرخشکها حاوی آهن، زینک و کلسیم هستند و روی آنها مقدار آهنش نوشته شده است و چون هر نوزادی روزانه به قطره آهن نیاز دارد (مانند نوزادی که 10 کیلو وزن دارد و باید 10 میلیگرم آهن را روزانه دریافت کند) باید بر این اساس شما به نوزاد خود روزانه آهن بدهید. اگر با توجه به مطلب گفته شده شما همین میزان به بدن نوزاد آهن میرسانید دیگر نیازی به مکملهای دیگر آهن نیست، اما اگر مقدارش کمتر از میزان گفته شده است باید قطره آهن را هم اضافه کنید.
خلاصه
قطره آهن، یک مکمل آهن است که برای درمان یا پیشگیری از سطوح پایین آهن خون و با صلاحدید پزشک تجویز میشود. عوارض مصرف قطره آهن در صورت مصرف زیاد شامل عوارض مسمومیت آهن و برخی از علائم آن عبارت است از: درد معده، اسهال، استفراغ، سبز شدن ناخنها و کف دستها، رنگپریدگی، تشنج و تنفس سریع است. برای پیشگیری از عوارض مصرف قطره آهن، دوز توصیه شده را با دقت ارائه بدهید و قطره آهن (و سایر داروها) را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼