درست کردن شیرخشک نوزاد، راهنما
برای درست کردن شیر از آب جوشانده شدهی شیر استفاده کنید.
همچنین مهم است که اقدامات احتیاطی برای محافظت کودک از بیماریهای ناشی از مواد غذایی انجام شود، زیرا آنها ایمنی زیادی در مقابل میکروبها ندارند، به ویژه زمانی که نوزاد و خیلی کوچک هستند.
در این مطلب میتوانید با مراحل تهیۀ شیر خشک برای تغذیۀ نوزاد، شرایط آب تمیز و سالم برای تهیۀ شیر خشک، شرایط مصرف شیر خشک پس از تهیه و موارد نیازمند مراجعه به پزشک آشنا شوید.
مراحل تهیۀ شیر خشک برای نوزاد
برای آماده کردن شیر خشک کودک در شیشهشیر رعایت نکاتی لازم است. برخی از این نکات شامل موارد زیر است:
-
وسایل آماده کردن شیر خشک را بشویید
شستن وسایل با یک فرچۀ مخصوص شیشهشیر و آب گرم و کف و سپس آبکشی خوب، بیشتر میکروبها را میکشد. حتی بد نیست اگر در مورد استریل کردن شیشهشیر و سرشیشه، پیمانه، قاشق و حلقۀ سرشیشه قبل از اولین بار استفاده از پزشکتان سؤال کنید.
-
شستن در قوطی را فراموش نکنید
در قوطی شیر خشک را قبل از باز کردن بشویید و خشک کنید. این کار گرد و غبار و مایعاتی که ممکن است روی آن ریخته باشد را پاک میکند.
اگر از دربازکن برای باز کردن قوطی استفاده میکنید، لازم است قبل از هر بار استفاده آن را نیز بشویید و خشک کنید.
-
دستهای خود را بشویید
قبل از آماده کردن شیر خشک، دستهای خود را با صابون و آب گرم برای حداقل ۲۰ ثانیه بشویید. سپس دستهایتان را با دستمال کاغذی یا یک حولۀ تمیز خشک کنید.
-
از پیمانه استفاده کنید
برای دقت بیشتر، بهتر است به جای خطوط روی شیشهشیر از یک پیمانه استاندارد و همیشگی که معمولاً در خود شیر خشک موجود است استفاده کنید و اندازۀ آن را تغییر ندهید.
با این کار میتوانید میزان نیاز کودک را به شیر خشک بفهمید و کمتر دچار اشتباه شوید.
-
آب تمیز و سالم مصرف کنید
شیر خشک را لازم است با آب تمیز و سالم مخلوط کنید. برای استریل کردن آب، آن را بجوشانید و اجازه دهید فقط یک دقیقه در حالت جوش کامل بماند و بعد بگذارید برای حداکثر ۳۰ دقیقه کاملاً سرد شود و سپس آن را با شیر خشک مخلوط کنید.
جوشاندن آب برای زمان طولانی میتواند باعث تغلیظ مواد معدنی و ناخالصیها شود.
همچنین برای خرید و استفاده از آب معدنی نیز توجه داشته باشید که آب بطری آب معدنی و همچنین آبی که از فیلتر عبور کرده است، لزوماً استریل نیست. همچنین خیلی بهتر است اگر کودک را به خوردن شیر گرم عادت ندهید، زیرا لزومی برای انجام این کار در مورد نوزادان وجود ندارد.
-
دستورالعمل روش مصرف روی قوطی را بخوانید
دستورالعمل آمادهسازی محصولات کارخانههای مختلف شیر خشک، ممکن است کمی متفاوت باشد و نسبت آب به شیر خشک با نوع شیر خشک در ارتباط است و اضافه کردن آب خیلی کم میتواند به کلیۀ کودک فشار بیاورد و باعث کم شدن سطح آب بدن شود.
افزودن آب زیاد نیز کالری و مواد مغذی شیر خشک را رقیق میکند و اگر به طور منظم اتفاق بیفتد، میتواند باعث اختلال رشد شود، پس لازم است توضیحات روی آنها را با دقت بخوانید.
شرایط مصرف شیر خشک پس از تهیه
- بهتر است به اندازهای شیر خشک آماده کنید که بتوانید آن را هر بار تازه مصرف کنید و باقیمانده را دور بریزید.
- بسته به نیاز کودک، فقط به اندازهای شیر خشک آماده کنید که فکر میکنید در یک ساعت آینده مصرف میشود.
- هنگامی که شیر خشک را با آب مخلوط میکنید، اگر شیشهشیر شما شیشهای است و نمیخواهید آن را همان لحظه به نوزاد بدهید، لازم است بلافاصله شیشهشیر شیشهای را در یخچال بگذارید و شیر خشکی که در عرض ۲۴ ساعت استفاده نشود را دور بریزید، زیرا باکتریهای دهان نوزاد میتواند به شیشهشیر نفوذ و شیر خشک را آلوده کند و اگر بعداً آن را بنوشد، ممکن است بیمار شود. بیشتر بخوانید: انواع شیر خشک رژیمی نوزاد
- همچنین یادتان باشد که خیلی بهتر است اگر شیشهشیرهای پلاستیکی محتوی شیر خشک را در یخچال نگه ندارید و آن را همان وقتی آماده کنید که میخواهید به کودکتان شیر بدهید و اگر کودک شما یک شیشه شیر خشک را در عرض یک ساعت به اتمام نرساند، باز هم باقیمانده را دور بریزید. بیشتر بخوانید: راهنمای خرید شیشه شیر نوزاد
- دمای اتاق نیز بهترین دما برای رشد میکروبها در شیر است، بنابراین شیر خشک آماده را فوراً به کودک بدهید و شیر خشکی را که برای یک ساعت یا بیشتر در دمای اتاق مانده است، دور بریزید.
- اگر شیر خشک را آماده کردهاید که با کودک بیرون بروید، لازم است آن را در یک ظرف غذای عایق و در کنار یک بسته یخ نگه دارید.
موارد مراجعه به پزشک
استفراغ و اسهال شایعترین علائم بیماریهای ناشی از مواد غذایی است. اگر کودک شما این علائم را دارد، فوراً با پزشک خود یا پزشک اطفال تماس بگیرید. بیماریهای ناشی از مواد غذایی میتواند در نوزادان بسیار جدی باشد و به کم شدن آب بدن، صدمه به کلیهها و گاهی اوقات حتی مرگ کودک منجر شود. پس این علائم را در نوزاد جدی بگیرید و به آنها توجه کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین شیر خشک نوزاد
مهمترین مطالب در اینباره:
دادن شیر خشک به کودک، در کنار شیر مادر، یک مکمل غذایی به حساب میآید. چندین دلیل وجود دارد که زنان ترجیح میدهند به همراه شیر خودشان، به فرزندان خود فرمولا یا شیر خشک بدهند.
ترجیح در استفاده از مکمل ممکن است آسان یا سخت باشد.
آکادمی کودکان اطفال آمریکا توصیه میکند که فقط چهار تا شش ماه اول، کودک از شیر مادر تغذیه کند و سپس همراه با معرفی غذای جامد، شیر مادر را تا یک سال ادامه دهید.
با این حال، دادن مکمل یا شیر مادر فرقی ندارد و هدف اصلی این است که کودک تغذیه مناسبی داشته باشد.
آیا دادن فرمولا یا شیر خشک به کودک، در کنار شیر مادر اشکالی ندارد؟
تغذیه کودک شیرخوار با فرمولا برای سلامتی کودک خوب است. تعدادی از مادران هنگام بازگشت به مشاغل خود، تغذیه کودک خود را با شیر خشک تکمیل میکنند.
اگرچه چنین مادرانی ممکن است در دادن شیر خود به کودکان به طور مکرر با مشکل روبهرو شوند، اما آنها نمیخواهند کاملاً تغذیه با شیر خود را برای کودک قطع کنند.
بسیاری از مادران دیگر هم، زمانی از شیر خشک استفاده میکنند که شیر مادر نمیتواند پاسخگوی نیاز کودک باشد. مادرانی هم هستند که زمانی که در کنار کودکشان نیستند، ترجیح میدهند شیر خود را دوشیده و در شیشه شیر توسط فردی که از بچه پرستاری میکند بدهند.
چون نظرشان این است که شیر مادر همیشه سالمتر از هر مکمل دیگری است.
چگونه شیر خشک را به کودکی که شیر مادر میخورد بدهیم؟
- هنگامی که کودک فقط شیر مادر خورده است، میتواند برای کودک سخت باشد که بتواند به یکباره تغییر به تغذیه با فرمولا دهد. فرد باید اصلاحات جسمی و عاطفی ایجاد کند.
- اگرچه نوزادان عادت روزمره دارند، اما با شرایط جدید هم بسیار مطابقت میکنند. از این رو، آنها میتوانند در یک دوره کوتاهتر چیزهایی که میخواهید تغییر دهید را بپذیرند.
- با این حال، نوزادان در ابتدا، فرمولا را پس میزنند. بنابراین فرد باید بسیار صبور باشد که چندین بار سعی کند کودک را نوازش کند و فرمولا را در شیشه شیر به بچهاش بدهد.
- تعدادی از نوزادان فقط قصد دارند هر آنچه به آنها داده میشود را به دست بگیرند و مادر میتواند شیشه شیر را نیز به همین صورت به دست بچه دهد. این امر به این دلیل است که نوزادان تمایل دارند بوی مادران خود را بشناسند و از این رو میل به شیر مادر برایشان دوست داشتنیتر است.
- در ابتدا با درخواست از پدر یا سایر اعضای خانواده برای دادن شیشه شیر به کودک، این تغییر ممکن است سختتر شود.
نکاتی که قبل از تغییر شیر مادر به شیر خشک مهم است
اکثر نوزادان دوست ندارند که شیر مادر را ترک کنند. بنابراین، برای شروع تغییر باید موارد زیر در نظر گرفته شود:
۱. برنامه ریزی
بهترین کار این است که شخص دیگری به جای مادر، شیر خشک دادن را برای چند روز اول انجام دهد تا کودک مجبور به جستجوی شیر مادرش نباشد.
۲. برنامه زمانی
اکثر متخصصان توصیه میکنند تا از دادن شیر در شیشه به نوزاد شیرخوار، تا یک ماهگی خودداری کنند. وقتی فرمولا یا شیر خشک را به کودک میدهید، ممکن است کودک شما فوراً آن را نپذیرد.
صبور باشید و به دادن آن ادامه دهید، به خصوص هنگامی که کودک گرسنه است.
۳. مقدار
فرمولا باید کم کم مورد استفاده قرار گیرد تا کودک بتواند خود را به عطر و طعم آن عادت دهد و شکم او زمان لازم برای انطباق با آن را پیدا کند.
فقط باید برای اولین بار مقدار کمی فرمولا یا شیر خشک را با شیر مادر مخلوط کنید، سپس کم کم به شیر مادر را کمتر و شیر خشک را بیشتر کنید، به زودی متوجه خواهید شد که کودک ممکن است یک شیشه کامل فرمولا را بخورد.
فرمولا چگونه میتواند بر کودک شما تأثیر بگذارد؟
اگر مکرراً فرمولا به کودک خود بدهید، انتظار میرود کودک شیر مادر را فراموش کند. با این حال که شیشه شیر را سریعتر از سینه مادر میگیرد.
علاوه بر این، نوزادان برای مدت طولانی بعد از تغذیه با شیر خشک احساس سیری میکنند، زیرا تغذیه با شیر خشک یا فرمولا به سرعت شیر مادر، جذب و هضم نمیشود.
جنبه قابل توجه دیگر این است که به محض شروع مصرف غذای کودک، رودهها به طور قابل ملاحظهای متفاوت کار خواهد کرد و مدفوع کودک بوی تند و رنگ روشنی خواهد گرفت.
مادران باید توجه داشته باشند که اگر در مدفوع کودک خون وجود داشت یا رطوبت بالایی داشت، این امر نشانه عدم پذیرش شیر از جانب کودک است. در این حالت، مادران باید از پزشک متخصص اطفال مشاوره بگیرند.
نظر کاربران
سلام
عااااالللیییی
پاسخ ها
سلام، ممنون از توجه و لطف شما