۱۷۰۳۷۳
۵۶۲۵
۵۶۲۵

انواع زردی در نوزادان، زمان مراجعه به پزشک

بیماری شایع در نوزادان یا‌‌ همان زردی در نوزادان، به زرد شدن پوست و سفیدی چشم ناشی از میزان بیش از حد "بیلی‌روبین" در خون گفته می‌شود.

بیماری شایع در نوزادان یا‌‌ همان زردی در نوزادان ، به زرد شدن پوست و سفیدی چشم ناشی از میزان بیش از حد "بیلی‌روبین" در خون گفته می‌شود. بیلی‌روبین توسط تجزیه طبیعی گلبول‌های قرمز خون تولید می‌شود. به طور معمول، بیلی‌روبین از طریق کبد عبور می‌کند و به عنوان صفرا از طریق روده‌ها دفع می‌شود. زردی زمانی رخ می‌دهد که بیلی‌روبین سریع‌تر از آن تولید شود که کبد نوزاد بتواند آن را تجزیه و دفع کند. دلایل این امر عبارت‌اند از:
-نوزادان بیلی‌روبین بیشتری نسبت به بزرگسالان دارند؛ چرا که سرعت جایگزینی و ترمیم گلبول‌های قرمز در آنها بیشتر است.
-کبد نوزاد هنوز در حال توسعه است و هنوز قادر نیست تا به میزان کافی بیلی‌روبین را از خون خارج و دفع کند.
-مقدار زیاد بیلی‌روبین موجب می‌شود که مقداری از آن قبل از توانایی دفع از طریق مدفوع دوباره از طریق روده‌ها جذب خون شود.
سطح بالای بیلی‌روبین -معمولاً بالا‌تر از ۲۵ میلی‌گرم- می‌تواند موجب ناشنوایی، فلج مغزی یا اشکال دیگر صدمه‌های مغزی در برخی از نوزادان شود. در مواردی که البته کمتر شایع‌اند، زردی می‌تواند نشانه وجود عفونت یا مشکلات تیروئید باشد. آکادمی متخصصان اطفال آمریکا (AAP) توصیه می‌کند که تمام نوزادان باید ظرف چند روز پس از تولد برای تشخیص زردی مورد بررسی قرار بگیرند.

انواع زردی
زردی فیزیولوژیک (طبیعی)
این نوع زردی در میان نوزادان بسیار رایج و شایع است. این زردی خفیف است به دلیل ناتوانی کبد نوزاد در تجزیه و پردازش سریع بیلی روبین به منظور دفع آن است. به طور کلی این زردی در ۲ تا ۴ روزگی به وجود آمده و در طی ۱ تا ۲ هفتگی از بین می‌رود.
زردی نوزادان نارس
این زردی اغلب در نوزادان نارس رخ می‌دهد زیرا آنها کمتر قادر هستند بیلی روبین را به طور مؤثر دفع کنند. درمان زردی نوزادان نارس، برای جلوگیری از عوارض، سطح بیلی روبین باید بیشتر از سطح بیلی روبین نوزادان کاملی که تحت درمان‌اند پایین آورده شود.
زردی ناشی از نقص شیردهی
این زردی ممکن است در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند به این دلیل بروز کند که در شیردهی مشکلی وجود دارد یا شیر مادر هنوز در سینه جاری نشده است. این مسأله به دلیل خود شیر نیست، بلکه به این دلیل است که نوزاد به اندازه کافی شیر نمی‌خورد.
زردی ناشی از شیر مادر
این نوع در ۱٪ تا ۲ ٪ از نوزادان شیرخوار رخ می‌دهد؛ این زردی می‌تواند ناشی از مواد تولید شده در سینه و شیر مادر باشد که می‌توانند باعث افزایش سطح بیلی روبین در بدن نوزاد شوند. همین امر از دفع مؤثر بیلی روبین توسط روده‌های نوزاد جلوگیری می‌کند. این مشکل پس از ۳ تا ۵ روز اول عمر نوزاد شروع شده و به تدریج در ۳ هفتگی تا ۱۲ هفتگی نوزاد بهبود می‌یابد.
زردی ناشی از ناسازگاری گروه خونی (مشکلات RH یا ABO)
اگر گروه خونی نوزاد با مادر متفاوت باشد، مادر ممکن است آنتی بادی‌هایی که گلبول‌های قرمز خون نوزاد را نابود می‌کنند تولید کند. این امر موجب یک تجمع ناگهانی از بیلی روبین در خون نوزاد می‌شود. زردی ناشی از ناسازگاری گروه خونی می‌تواند در اولین روز زندگی نوزاد شروع شود. مشکلات RH زمانی مشکلی جدی برای زردی نوزاد محسوب می‌شدند، اما در حال حاضر می‌توان با تزریق ایمنوگلوبولین RH به مادر ظرف ۷۲ ساعت پس از زایمان، مانع تولید آنتی بادی‌هایی شد که نوزاد را به خطر می‌اندازند.

علائم و تشخیص زردی در نوزادان
زردی معمولاً در حدود روز دوم یا سوم زندگی نمایان می‌شود. این زردی ابتدا در سر ظاهر شده و سپس به سمت پایین پیشرفت می‌کند. پوست نوزادی که دچار زردی شده است اولین بار روی صورت، سپس قفسه سینه و شکم و در ‌‌نهایت، پا‌ها زرد به نظر می‌رسد. زردی همچنین ممکن است موجب شود که سفیدی چشم نوزاد نیز زرد به نظر برسد.
از آن‌جا که بسیاری از نوزادان ظرف ۱ تا ۲ روز پس از تولد از بیمارستان مرخص می‌شوند، بهتر است در ۱ تا ۲ روز بعد از مرخص شدن نوزاد نزد پزشک برده شود، تا در صورت ابتلا به زردی مشکل او توسط پزشک بررسی شود. والدین نیز باید برای تشخیص زردی ظاهر نوزادشان را در روز‌های اولیه چک و بررسی کنند. اگر متوجه شدید پوست یا چشم نوزادتان زردی قابل توجهی دارد او را نزد پزشک ببرید. در مطب دکتر، نمونه کوچکی از خون نوزادتان آزمایش می‌شود تا سطح بیلی روبین در خون مشخص شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
-زردی در ۲۴ ساعت اول زندگی مشخص شده است؛
-زردی در حال گسترش یا شدت گرفتن است؛
-تب مقعدی نوزاد بالای ۳۷. ۸ درجه سانتی‌گراد است؛
-نوزادتان در ظاهر یا عمل بیمار به نظر می‌رسد.
هم‌چنین اگر احساس می‌کنید رنگ زرد پوست پر رنگ‌تر شده، کودک خوب غذا نمی‌خورد یا بیش از حد خواب آلود به نظر می‌رسد او را نزد پزشک ببرید. دشوار است که با نگاه کردن بفهمید زردی کودک چقدر جدی است، بنابراین اگر رنگ زرد را در پوست یا چشمان نوزاد احساس کردید او را برای تشخیص دقیق نزد پزشک ببرید.

درمان زردی در کودکان
در سطوح خفیف یا متوسط زردی، نوزاد خود به خود در عرض ۱ تا ۲ هفته از شر بیلی روبین اضافی‌‌ رها خواهد شد. برای سطوح بالای زردی، فتوتراپی- درمان با نوری مخصوص است که به کبد در تجزیه و خلاصی از بیلی روبین کمک می‌کند- ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد.
هم‌چنین ممکن است تغذیه به دفعات مکرر و بیشتر از شیر مادر یا شیر خشک به منظور دفع سریع‌تر بیلی روبین از طریق مدفوع توصیه شود. در موارد بسیار نادر تعویض خون ممکن است ضروری باشد که در آن خون حاوی بیلی روبین نوزاد با خون تازه جایگزین می‌شود.
اگر پزشک تشخیص دهد که زردی ناشی از تغذیه با شیر مادر است، ممکن است از شما بخواهد که به‌طور موقت تغذیه با شیر خودتان را متوقف کنید. در طول این زمان، شما می‌توانید به طور مکرر شیرتان را پمپ کرده و بدوشید تا منبع شیرتان فعال باقی بماند و سپس پس از برطرف شدن مشکل خودتان به نوزاد شیر بدهید.
اگر مقدار بیلی روبین بالا رود ممکن است نوزادتان برای درمان دوباره به بیمارستان منتقل شود. اما هنگامی که سطح بالای بیلی روبین پایین بیاید و درمان قطع شود بعید است که کودک دوباره نیاز به از سر گیری درمان را داشته باشد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.