فارس نیوز: عضو شورای عالی نظام پزشکی گفت: نوزادانی که به روش سزارین به دنیا میآیند، مشکلات تنفسی بیشتری دارند.
زهرا مدرسی افزود: علت مشکلات تنفسی نوزادانی که به صورت سزارین متولد می شوند این است که در معرض هورمون کرتیزول قرار نمیگیرند. هورمون کرتیزول هورمونی است که بر اثر فشار زایمان طبیعی که بر مادر وارد میشود، ترشح میشود.
وی گفت: برخی از زنان به دلیل اینکه زایمان را تجربه نکردهاند، نمیتوانند فرق بین زایمان طبیعی و سزارین را تشخیص دهند.
* ۱۵ درصد زنان تا آخر عمر عوارض زایمانها را باید تحمل کنند
وی گفت: آمارهای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد که هر ساله ۵۰ میلیون نفر از زنان باردار مشکلات سلامت مرتبط با دوران بارداری را تجربه کردهاند و حدود ۱۵درصد از این زنان تا آخر عمر باید عوارض طولانی مدت بعد از بارداری را تحمل کنند.
عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور اضافه کرد: بر اثر این تصور غلط که زایمان طبیعی همراه با درد فراوان است، برخی از زنان زایمان سزارین را به طبیعی ترجیح میدهند در حالی که حتی در کشورهای پیشرفته تا آخرین لحظه تصمیم پزشک برای بیمار انجام زایمان طبیعی است. مگر اینکه جان مادر و نوزاد در خطر باشد.
مدرسی گفت: در سالهای اخیر به خصوص در کشورهای جهان سوم و ایران تمایل به سزارین افزایش پیدا کرده است. به دلیل اینکه زنان تجربه و آگاهی علمی ندارند و آموزشهایی برای زایمان طبیعی توسط مسئولان ارائه نمیشود. در ۳ سال گذشته مسئولان نظام سلامت با هشدارهای سازمان WHO نسبت به سزارین توجه بیشتری کردند.
وی افزود: ارائه خدمات بهداشتی، ارائه مشاوره قبل از بارداری، کلاسهای آمادگی زایمان و انجام مراقبتهای حین زایمان باعث آرامش روحی و روانی زن باردار میشود.
*زایمان با شیوههایی که درد کمتری دارد، باید گسترش داد
مدرسی گفت: عوارض سزارین بسیار بیشتر از زایمان طبیعی است. اگر بتوانیم زایمان با درد کمتر با شیوههای نوین برای زنان انجام دهیم و زایمان در محیطی آرام، در فضای مناسب با پرسنل و ماماهای آموزش دیده انجام گیرد، کلاسهای آمادگی قبل از زایمان برگزار شود و هنگام زایمان یک همراه با بیمار حضور داشته باشد، زنان میتوانند یک زایمان شیرین را تجربه کند.
عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور اضافه کرد: در واقع سزارین یک عمل جراحی است که عواقب و عوارض خود را بعد از عمل نشان میدهد.
*مادر ممکن است، بعد از سزارین به فشارخون مبتلا شود
مدرسی گفت: آمبولی (گرفتگی رگ)، تشنج بعد از عمل جراحی و حساسیت به مواد بیهوشی از جمله عوارض سزارین است و ممکن است مادر بعد از سزارین به فشار خون مبتلا شود. خطر بیماریهای تنفسی، آسم و حساسیت و آلرژی در نوزادانی که به روش سزارین به دنیا آمدهاند نیز بیشتر است.
*مشکلات تنفسی در نوزادانی که به روش سزارین متولد میشوند، بیشتر است
وی افزود: نوزادانی که به روش سزارین به دنیا میآیند، مشکلات تنفسی بیشتری دارند به دلیل اینکه این نوزادان که به طور طبیعی در معرض هورمونهایی مانند کرتیزول قرار نمیگیرند. هورمون کرتیزول هورمونی است که بر اثر فشار زایمان طبیعی که بر مادر وارد میشود و از غدد فوق کلیوی ترشح میشود.
عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور گفت: نوزادانی که در جریان زایمان طبیعی به دنیا میآیند بیشتر در معرض این هورمون قرار میگیرند و این فشارهایی که مادر قبل از زایمان طبیعی به آن وارد میشود، باعث تخلیه آسان ریه نوزاد از مایع آمونیوتیک میشود و تنفس هوایی آغاز شود. در صورتی که نوزادانی که از طریق سزارین متولد میشوند، این عوامل محرک کمتر وجود دارد و مشکلات تنفسی آنها بیشتر میشود و در درازمدت باعث افت کارکرد دستگاه تنفسی میشود.
*دوره نقاهت بعد از عمل سزارین بیشتر از زایمان طبیعی است
مدرسی افزود: هزینه عمل در زایمان سزارین بسیار بیشتر از طبیعی است که این هزینه بر عهده بیمار و نظام سلامت است. درد و نقاهت بعد از زایمان طبیعی بسیار کوتاه و ممکن است اصلاً وجود نداشته باشد و مادر بعد از زایمان طبیعی میتواند به کارهای روزمره خود بپردازد. در صورتی که دوره نقاهت بعد از عمل سزارین بسیار بیشتر است و حتی مادر تا مدتها نمیتواند کارهای روزمره خود را انجام دهد. مواد بیهوشی که در زایمان سزارین به کار برده میشود نیز ممکن است، برای مادر و نوزاد ضرر داشته باشد.
*خطر برداشتن رحم در زنانی که عمل سزارین انجام دادهاند، بیشتر است
مدرسی اضافه کرد: در زنانی که زایمان سزارین انجام میدهند، خطر برداشتن رحم به دلائل مختلف بیشتر میشود. عفونت در زنانی که سزارین انجام میدهند نیز بیشتر است.
وی گفت: نکته مهم این است که برای از بین رفتن ترس از درد زایمان باید زایمان طبیعی را از طرق مختلف گسترش داد تا ترس زایمان در میان زنان از بین برود.