۷۶۲۹۷
۱۰۹۸۹
۱۰۹۸۹

تغییر رنگ مدفوع نوزاد، علامت چیست؟

چه ای ۳ماهه دارم که به علت داشتن نفخ از شربت نفخ استفاده کردم بعد از یک روز مدفوع بچه کرم رنگ شد.

پرسش: بچه ای 3ماهه دارم که به علت داشتن نفخ از شربت نفخ استفاده کردم بعد از یک روز مدفوع بچه کرم رنگ شد باید به دکتر مراجعه کنم یا بعد از قطع شربت مشکل بر طرف می شود. این امکان وجود دارد بچه مشکل دیگری داشته باشد؟ لطفا راهنماییم کنید.

پاسخ: کولیک شیرخواری عارضه شایعی در میان شیرخواران می باشد . تغییر رنگ مدفوع مشکل خاصی نیست و نیاز به اقدام خاصی ندارد .
کولیک، شایع ترین دل درد شیرخواران و کودکان است که معمولاً از هفته دوم تولد آغاز شده، تا حداکثر ۶ ماهگى ادامه مى یابد.درد کولیکى مانند درد ناگهانى ناشى از گزیدن زنبور است و در شیرخوار حالت هاى ویژه اى پدید مى آورد.شیرخوار، قرمز شده، پاهایش را به سمت شکم و بالا جمع مى کند.در بسیارى از موارد، علت گریه شیرخوار و کودک، مى تواند ریشه هاى عصبى، متابولیکى، کم خونى و عفونت ادرارى داشته باشد. در توصیف کولیک شیرخواری می توان گفت که کولیک عبارت است از : گریه‌ زیاد با خصوصیات‌ زیر:
حملات‌ گریه‌ معمولاً پیش‌ از عصر یا هنگام‌ عصر رخ‌ می‌دهند.
حملات‌ گریه‌ معمولاً در 4-2 هفتگی‌ آغاز و، تا حداکثر ۶ ماهگى ادامه مى یابد.
به‌ هنگام‌ حملات‌ گریه‌، شکم‌ شیرخوار ممکن‌ است‌ صدا کند و کودک‌ امکان‌ دارد پاهای‌ خود را جمع‌ کند، انگار که‌ دارد درد می‌کشد.
هیچ‌ بیماری‌ خاصی‌ مثل‌ عفونت‌ گوش‌، فتق‌، آلرژی‌ یا عفونت‌ ادراری‌ را نمی‌توان‌ پیدا کرد.

گفته مى شود، دردهاى کولیکى تقریباً در یک پنجم کودکان شایع است و هنوز دانشمندان نتوانسته اند راه درمانى مشخصى براى آن بیابند.براى رویارویى با این دردها که بى قرارى زیادى در کودک پدید مى آورد، در آغوش کشیدن شیرخوار، قرار دادن حوله گرم روى شکم و حرف زدن با وى، در کنار برخى داروهاى شیمیایى یا گیاهى صنعتى، مهم ترین توصیه اى است که پزشکان کودکان براى خانواده ها دارند.
د رمورد علت آن باید گفت که هنوز علت دقیق آن مشخص نیست. برخی‌ از علل‌ پیشنهادی‌ عبارتند از: گرسنگی‌، خواب‌ ناکافی‌، زیاد داغ‌ بودن‌ شیر، تغذیه‌ بیش‌ از حد، آلرژی‌ غذایی‌، واکنش‌ به‌ تنش‌های‌ موجود در خانه‌، تنهایی‌، یا خستگی‌.

هنگامى که مطمئن شدیم علت بى قرارى و ناآرامى شیرخوار، عوامل دیگرى جز دل درد کولیکى نیست، باید پس از مشورت با پزشک متخصص کودکان، روش هایى را به کار برد که اندکى به آرام شدن آن مى انجامد.در کنار داروهایى که ممکن است پزشک تجویز کند، مى توان حوله گرم روى شکم شیرخوار گذاشت.زمان شیر خوردن، باید بینى وى کاملاً باز باشد تا از دهان تنفس نکند.هواى وارد شده از طریق دهان، مى تواند از طریق معده به روده رفته، موجب کولیک شود.
هنوز راه درمان یا داروى مشخصى براى آن پیدا نشده است، به همین دلیل باید بیشتر از روش هاى نگهدارنده استفاده کرد.
رعایت توصیه های زیر هم میتواند کمک کند:
صبور و پرتحمل‌ باشید. از آنجا که‌ بروز کولیک‌ قاعدتاً تقصیر والدین‌ نیست‌، خود را سرزنش‌ نکنید.
- با هر گریه‌ شیرخوار سعی‌ نکنید به‌ او شیر دهید. دنبال‌ دلایل‌ دیگر گریه‌ نیز بگردید، مثل‌ وجود گاز روده‌ای‌، قرار گرفتن‌ در وضعیت‌ غیرطبیعی‌، گرما یا سرمای‌ زیاد، کثیف‌ بودن‌ پوشک‌، باز شدن‌ سنجاق‌ قفلی‌ پوشک‌، یا اشتیاق‌ شیرخوار برای‌ این‌ که‌ او را بغل‌ بگیرید.
- به‌ هنگام‌ تجمع‌ ناگهانی‌ گاز روده‌ای‌، شیرخوار را خوب‌ بغل‌ کرده‌ و به‌ آرامی‌ قسمت‌ پایینی‌ شکم‌ را ماساژ دهید. تکان‌ دادن‌ بچه‌ ممکن‌ است‌ وی‌ را آرام‌ کند.
- گوش‌ دادن‌ به‌ موسیقی‌ نیز ممکن‌ است‌ بچه‌ را آرام‌ کند.
- اگر همه‌ چیز مرتب‌ است‌ (شیرخوار گرسنه‌ نیست‌، پوشک‌ او تمیز است‌، تب‌ ندارد، و سنجاق‌ قفلی‌ پوشک‌ نیز باز نشده‌ است‌)، بگذارید بچه‌ گریه‌ کند. شما هر کاری‌ که‌ می‌توانستید انجام‌ داده‌اید. کولیک‌ استرس‌ ایجاد می‌کند ولی‌ خطری‌ برای‌ بچه‌ ندارد.
- از یک‌ نفر بخواهید که‌ گاهی‌ از بچه‌ نگهداری‌ کند تا شما مقداری‌ استراحت‌ کنید.
داروها معمولاً کمکی‌ به‌ رفع‌ کولیک‌ نمی‌کنند. امکان‌ دارد برای‌ رفع‌ گاز سایمتیکون‌ تجویز شود.
پس‌ از هر ۳۰ سی‌سی‌ که‌ بچه‌ از شیشه‌ شیر می‌خورد، شیردادن‌ را متوقف‌ کنید و به‌ پشت‌ بچه‌ بزنید یا پشت‌ بچه‌ را مالش‌ دهید تا آروغ‌ بزند. اگر بچه‌ از پستان‌ شیر می‌خورد، شیردهی‌ را هر ۵ دقیقه‌ متوقف‌ کنید و کمک‌ کنید تا آروغ‌ بزند.
هر بار شیردادن‌ بچه‌ باید حداقل‌ 20 دقیقه‌ طول‌ بکشد. بچه‌ را برای‌ شیردادن‌ به‌ حالت‌ نشسته‌ نگاه‌ ندارید.
سوراخ‌های‌ نوک‌ شیشه‌ شیر نباید زیادی‌ بزرگ‌ باشند. در بچه‌هایی‌ که‌ خیلی‌ سرحال‌ هستند و با اشتیاق‌ شیر می‌خورند بهتر است‌ سر شیشه‌ شیر، نوک‌ بدون‌ سوراخ‌ بگذارید و شما خودتان‌ در خانه‌ سوراخ‌های‌ کوچکی‌ در آن‌ ایجاد کنید.
از آنجایى که شیرخوار زیر ۶ ماه نباید از غذاهاى کمکى استفاده کند، نباید از خوراکى براى درمان دل درد، استفاده کرد.مادر باید یکسرى مراقبت ها را به کار برد.به عنوان نمونه، در خانواده هایى که زمینه آلرژى هاى گوناگون وجود دارد، خوردن برخى خوراکى ها مى تواند موجب دل درد در شیرخوار شود.عموماً، مصرف خوراکى هایى همچون نارنگى یا پروتئین هاى گاوى ممکن است در شیرخوار مشکل ایجاد کند.به همین دلیل، در دوران شیردهى باید از مصرف این مواد خوددارى کرد.
حتى این موضوع که پزشکان مى گویند نباید به شیرخوار زیر ۶ ماه غذاى کمکى داد، همین حساسیتى است که ممکن است مستقیماً در کودک ایجاد شود و دل وى را به درد بیندازد.
* هر چیزى را به خورد شیرخوار ندهید
در کنار خوددرمانى هایى که براى آرام کردن بى قرارى هاى کودکان صورت مى گیرد، این پرسش به میان مى آید که آیا اساساً مى توان به هر بهانه اى، هر چیزى را به کودک خوراند
شیر مادر، بهترین غذا براى نوزاد است و این واقعیتى علمى است که تمام تحقیقات علمى در دنیا بدان رسیده اند. شیر مادر از نظر مواد مغذى (درشت مغذى ها و ریزمغذى ها) همه آنچه را که کودک به آن نیاز دارد به وى مى دهد.شیر مادر دربرگیرنده آنتى بادى هاى بسیار مؤثرى است که مى تواند کودک را در برابر انواع عفونت ها و اختلالات مانند اسهال حفاظت کند.
برخى داروهاى گیاهى هستند که استفاده از آن ها، به طور سنتى و سینه به سینه در خانواده ها نقل شده است.برخى از این داروها بى خطر و حتى ' گاهی ممکن است مفید هم باشند، مانند عرق نعنا که در تسکین دردهاى کولیکى یا انباشته شدن گاز در معده کودک مؤثر است.البته مقدار و تعداد دفعات مصرف حتماً باید تحت نظر پزشک اطفال یا متخصص تغذیه صورت بگیرد.
به اعتقاد این مشاور تغذیه، خانواده ها نباید به هیچ وجه، سر خود داروهاى گیاهى، شیمیایى یا غذاهاى گوناگون به نوزادان یا کودکان دهند و تغذیه باید زیر نظر پزشک متخصص اطفال و تغذیه صورت گیرد، زیرا برخى زمان ها، داروهاى گیاهى یا غذاها مى توانند عوارض و اختلالات جبران ناپذیرى براى نوزاد و کودک به همراه داشته باشند.بروز آلرژى هاى غذایى و اسهال هاى مقاوم نتیجه این اقدامات است که بسیارى از آنها در کوتاه مدت و براحتى درمان نمى شوند و طولانى مدت باقى مى مانند.برخى از این ها، باعث اختلال در رشد جسمى و ذهنى کودک و حتى عقب ماندگى ذهنى مى شوند که جبران ناپذیرند.
برخى از خانواده ها براى ساکت کردن شیرخوار به خوددرمانى ها روى مى آورند که مى تواند در برخى موارد، سلامت آینده شیرخوار و کودک را به خطر بیندازد.خوراکى هایى چون قنداق، آب نبات و داروهاى گیاهى نباید به شیرخوار داده شود، زیرا مى تواند، خود، عامل چنین دردهایى و تشدید کننده آنها باشد.البته عرق نعناع در برخى موارد مفید است.داروهایى استاندارد هم با استفاده از آن تولید شده است که مى توان با دستور پزشک، از آنها بهره جست.
در این زمینه باورهایى غلط وجود دارد.هر چند ممکن است به صورت سنتى نتایجى هم داده باشند، اما به دلیل این که داروهاى گیاهى به صورت باز، غیر استریل و بى اندازه استفاده مى شوند، هم مى تواند درد شیرخوار را بیشتر کند و در حالت بدتر، عواقبى داشته، سلامت کودک را به خطر بیندازد.
کودکان تا زمانى که شیر مادر مى خورند، مشکل چندانى ندارند و حرف هایى که گاهى برخى افراد در خانواده ها مى زنند و نگرانى ایجاد مى کنند، چندان پایه علمى ندارد.این مشکلات، متأسفانه در میان مردم زیاد است و برداشت هاى غلطى درباره رشد کودک صورت مى گیرد.
بهترین نشانه براى رشد صحیح کودک و سلامت وى، افزایش قد و وزن متناسب با منحنى معروف جاده سلامت یا همان منحنى رشد است.خانواده ها نباید در اندازه گیرى قد و وزن کودک در مراکز بهداشتى اهمال کنند.همین مراقبت هاى ابتدایى مثل توزین ماهیانه مى تواند ما را نسبت به سالم بودن کودک و رشد مناسب وى مطمئن کند.



منبع: تبیان

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.