علل تب در کودکان، جنگ بدن با عفونت
تب عکس العمل طبیعی و مناسب بدن به عفونت و سایر بیماری هاست، خواه تب شدید یا خفیف باشد.
تب عکس العمل طبیعی و مناسب بدن به عفونت و سایر بیماری هاست، خواه تب شدید یا خفیف باشد. تب به خودی خود بیماری محسوب نمی شود و مضر هم نیست بلکه یک نشانه است؛ نشانه مبارزه بدن با عفونت. در بیشتر موارد تب کودک به معنای این است که او بیماری خفیفی دارد و والدین باید به دیگر نشانه ها توجه کنند تا پی ببرند تا چه حد مشکل کودک جدی است.
هیپوتالاموس مغز مانند یک ترموستات عمل کرده و دمای بدن را تعیین می کند. میانگین دمای طبیعی بدن حدود ۶/۹۸ درجه فارنهایت یا ۳۷ درجه سانتی گراد است. البته هر کودکی دارای یک دمای طبیعی است که ممکن است با سایر کودکان متفاوت باشد. همچنین دمای بدن طی روز هم کمی تغییر می کند به این ترتیب که معمولاً صبح ها دمای بدن کمی کمتر و شب ها کمی بیشتر است.
افزایش دمای بدن تا ۳۸ درجه می تواند به دلیل تحرک، ورزش، پوشیدن لباس های بسیار زیاد، گرفتن دوش آب داغ یا قرار گرفتن در هوای گرم بیرون اتفاق بیفتد. چنانچه دمای بدن کودک ۳۸ درجه یا بالاتر باشد، کودک تب دارد.
باید توجه داشت که میزان تب نشانگر شدت و جدی بودن بیماری نیست زیرا مثلاً در یک سرما خوردگی ساده ممکن است تب کودک به ۴۰ درجه هم برسد در حالی که یک عفونت جدی ممکن است موجب چنین تب بالایی در کودک نشود. بنابراین بسیار مهم است که به دیگر نشانه های همراه تب توجه کنیم. معمولاً در یک کودک سالم تب خطرناک نیست به ویژه اگر همراه با نشانه های دیگری هم نباشد و پس از سه یا چهار روز برطرف شود.
بیشتر کودکان در حالتی که تب دارند غرغرو و بهانه گیر می شوند، کمتر بازی می کنند و نسبت به روزهای قبل کمتر اشتها دارند و غذا می خورند. عموماً هنگام ورود هر نوع میکروبی به بدن که موجب عفونت شود به طور اتوماتیک از هیپوتالاموس مغز پیامی مبنی بر بالا رفتن درجه حرارت بدن فرستاده می شود. اما چرا در چنین مواردی هیپوتالاموس دمای بدن را تغییر می دهد؟ بسیار از محققان بر این باورند که بالا رفتن درجه حرارت بدن راهی برای مبارزه با میکروب هاست و محیط بدن را برای آنها محیطی نامناسب می سازد.
همچنین تب نشانه بسیار خوبی از بیماری فرد است. بدون تب تشخیص عفونت سخت تر خواهد شد. بیشتر پزشکان معتقدند تب کمتر از ۹/۳۸ درجه در کودکان خیلی درمان ویژه یی نمی خواهد مگر آ نکه همراه با مشکلات دیگری باشد. اما این مساله در نوزادان و کودکان شیرخوار بسیار متفاوت است و در صورت مشاهده هر تب ۳۸ درجه یا بالاتر در آنها باید حتماً او را نزد پزشک برد.
واکسیناسیون دوران کودکی، خطر تب های مرتبط با بیماری ها را بسیار کاهش می دهد، هر چند هیچ واکسنی اثر صد درصد ندارد. واکسن های معمول دوران کودکی حدود ۸۵ تا ۹۵ درصد موثر واقع می شوند. برای کودکان زیر سن مدرسه بین ۷ تا ۱۰ بار در سال مبتلا شدن به عفونت های ویروسی که موجب تب هم می شوند طبیعی است.
منبع:
دکتر سلامت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼