۱۷۳۲۳۳
۱۱۶۶
۱۱۶۶

دندان شیری کودکان، چیست و چه وظایفی دارد؟

اگرچه دندان های شیری موقت هستند، ولی باید از آن‌ها مراقبت کنیم تا پوسیده نشوند.

دندان‌های شیری برای نوزادان و کودکان اهمیت دارند. این دندان‌ها نه تنها برای سخن گفتن، خوردن و ظاهر کودک، بلکه برای هدایت دندان‌های دائمی و اینکه آ‌نها در موقعیت خود قرار گیرند، نیز دارای اهمیت هستند. همانطور که کودک در حال رشد است، دندان‌های دائمی نیز در دهان او رشد می‌کند، ولی زیر لثه باقی می‌ماند و آماده خروج می‌شود. به علت فشار دندان‌های دائمی به دندان های شیری، دندان شیری لق می‌شود و در نهایت می‌افتد. زمان افتادن دندان‌ شیری بسیار مهم است، زیرا باید فضای خالی برای خروج دندان‌های دائمی از لثه وجود داشته باشد.

دندان شیری چیست؟
یک نوزاد معمولاً بدون هیچ دندانی به دنیا می‌آید، ولی در یک نوزاد تازه متولد شده ۲۰ دندان شیری کاملاً تشکیل شده در زیر لثه وجود دارد این دندان‌ها به دندان‌های شیری معروف‌اند تا زمانی که در سن ۶ تا ۱۰ سالگی بیفتند و دندان‌های دائمی ظاهر شوند.
دندان‌های شیری در سال اول تولد ظاهر می‌شوند. با گذشت زمان و در سن ۲/۵ تا ۳ سالگی، تمامی ۲۰ دندان شیری کودک بیرون می‌آید. ترتیب رویش دندان‌های شیری معمولاً به صورت زیر است:
- چهار دندان پیشین، دندان‌های مرکزی در بالا و پایین اولین دندان‌هایی هستند که جوانه می‌زنند و تا شش ماه اول تولد ظاهر می‌شوند. بعد از آن دندان‌های جانبی (کناری) پایین و بالا رشد می‌کنند. در زمانی که کودک به ۱۵ ماهگی می‌رسد مجموعا ۸ دندان دارد.
- دندان‌های بعدی که ظاهر می‌شوند، دندان‌های آسیاب هستند که به کودک برای خرد کردن و آسیاب کردن غذا کمک می‌کنند. دو دندان آسیاب در هر دو فک بالا و پایین در سن ۱۹ ماهگی رشد می‌کنند.
- دندان‌های نیش در سن ۲۳ ماهگی در کودک ظاهر می‌شوند، این دندان‌ها برای پاره کردن و گسیختن بافت‌های مواد غذایی کاربرد دارند.
- در آخر دندان‌های آسیاب ثانویه در فک بالا و پایین در سن ۲۷ هفت ماهگی در کودک نمایان می‌شود که یک مجموعه کامل از ۲۰ دندان شیری در این سن در دهان کودک مشاهده می‌شود.

وظایف دندان شیری چیست؟
جویدن و خرد کردن
مهم ترین وظیفه دندان شیری، کمک به کودک برای جویدن و خرد کردن غذاها است.
تغذیه
کودک برای رشد و نمو خود نیاز به تغذیه از همه نوع موادغذایی دارد. اگر دندان های شیری نامناسب باشند، کودک نمی‌تواند همه غذاها را دریافت کند. بنابراین دندان های شیری کمک می کند که موادغذایی بهتر و آسان‌تر هضم و جذب شوند.
صحبت کردن
صحبت کردن برای رشد شخصیت کودک بسیار مهم است. دندان های شیری در صورتی که در محل و موقعیت مناسب باشند، بیان صوت‌های مختلف را آسان‌تر می‌کنند و این باعث می‌شود صحبت کردن و تلفظ لغات برای کودک راحت‌تر شود.
توسعه استخوان فک و عضلات صورت
دندان‌ها برای توسعه فک و عضلات صورت بسیار مهم هستند. از طریق جویدن، ماهیچه‌های صورت تمرین می‌کنند و این به توسعه استخوان‌های صورت و فک هم کمک می‌کند.
بهداشت دهان و دندان
اگر دندان های شیری خراب شوند، می‌توانند باعث ابتلا به بیماری های دندان و لثه و در نهایت استخوان‌ها شوند. از بین رفتن زودرس دندان های شیری، باعث ایجاد میشکلات دهان و دندان برای دندان های دائمی می‌شود. بنابراین باید به کودک درباره بهداشت دهان و دندان و مراقبت های دندانی، آموزش دهید. بعد از هر وعده غذایی لثه های نوزادان را با یک پارچه نرم، مرطوب و تمیز، بشویید.

چگونه از دندان های شیری مراقبت کنیم؟
اگرچه دندان های شیری موقت هستند، ولی باید از آن‌ها مراقبت کنیم تا پوسیده نشوند. در واقع مراقبت از دندان نوزاد به منظور جلوگیری از پوسیدگی آن ضروری است. پوسیدگی دندان در زندگی هر کودکی ممکن است رخ دهد که این معمولاً بدلیل خوردن مایعات شیرین بیش از حد توسط کودک است.
راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودکان مانند روش‌های بکار گرفته شده توسط بزرگسالان است و شامل حفظ بهداشت دهان و دندان می‌شود. دقت کنید زمانی که کودک می‌خواهد بخوابد به او مایعات شیرین یا آبمیوه ندهید.
دندان‌های سالم به کودک کمک می‌کند که براحتی غذا بخورد و غذا را بجود و صحبت کند. دندان‌هایی که از بین می‌روند می‌تواند توانایی غذا خوردن کودک را تحت تاثیر قرار دهد و در نتیجه فرایند رشد و نمو کودک مختل شود. علاوه بر این یک دندان پوسیده می‌تواند، باعث عفونت شود و حتی به دندان دائمی که در زیر آن رشد کرده است هم آسیب وارد کند.

حقایقی درباره دندان های شیری
به طور معمول هر کودک ۲۰ دندان شیری دارد که از ۶ ماهگی تا ۱ سالگی درمی‌آید و تا ۳ تا ۴ سالگی رشد می‌کند. وقتی دندان‌های دائمی شروع به جوانه زدن می‌کنند، دندان‌های شیری سست می‌شوند و می‌افتند. افتادن دندان‌های شیری از ۶ سالگی با جوانه زدن دو دندان جلویی سمت پایین شروع می‌شود. در سن ۱۰ تا ۱۳ سالگی یک کودک همه دندان‌های شیری‌اش را از دست می‌دهد.
اولین دفعه‌ای که کودک را، باید نزد دندانپزشک برد، قبل از اولین جشن تولد اوست. مهم است که هر چه سریع‌تر به کودکان موارد بهداشت دهان و دندان آموزش داده شود.
هنگامی که دندان‌های شیری می‌افتند، ممکن است کودک دچار التهاب لثه، از دست دادن اشتها و یا اختلال در خواب شود که برای تسکین آن ممکن است اشیا و یا انگشتانش را بجود. در این حالت باید مراقب بود، زیرا جویدن اشیا و بردن اشیا توسط کودک به دهان، ممکن است باعث تب و یا اسهال شود. بهتر است در اولین فرصت لثه کودک را بشویید و یا با یک مسواک نرم و یا حوله تمیز به آرامی لثه‌ها را ماساژ دهید.
برای کودک دو ساله خود، از یک خمیر دندان دارای فلوراید با غلظت ۵۰۰ پی پی ام استفاده کنید و بعد از مدتی که کودک با طعم آن آشنا شد، میزان فلوراید خمیردندان را به ۱۰۰۰ پی پی ام برسانید. کودکانی که در شب شیر می‌خورند، احتمال پوسیدگی دندان‌های شیری آن‌ها بیشتر است و بنابراین مراقبت‌های دهانی و دندانی و میزان مراجعه به دندانپزشکی اطفال برای این کودکان بیشتر است.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.