دلایل بی اشتهایی کودک، پیشگیری و درمان
اغلب مادرها از غذا خوردن کودک خود ناراضی هستند و از بی اشتهایی کودکان خود شکایت میکنند.
بی اشتهایی کودکان ممکن است به دلایل بیماری، استرس، افسردگی، بی اشتهایی عصبی، داروها، کم خونی، کرم روده و یا یبوست باشد که باید علت آن تشخیص و برطرف شود تا کودک دچار کاهش وزن نگردد. در این مقاله درباره علتهای بی اشتهایی کودکان و روشهای افزایش اشتهای کودکان، توضیحاتی بیان شده است.
اغلب مادرها از غذا خوردن کودک خود ناراضی هستند و از بی اشتهایی کودکان خود شکایت میکنند. این بی اشتهایی به سن کودک، سطح انرژی او و عوامل دیگر بستگی دارد و در میان بچههای ۲ تا ۶ ساله معمولتر است.
اگر بی اشتهایی کودکان با کاهش وزن همراه باشد، باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمود تا علت را بررسی کند و در صورت لزوم برای کودک مکمل و یا دارو تجویز نماید.
دلایل بی اشتهایی کودکان چیست؟
در ادامه ۹ دلیل مشترک که در بسیاری از کودکان باعث از دست رفتن اشتها میشود، بیان میگردد:
۱. نرخ آهسته رشد
تغییرات در رشد میتواند باعث کاهش اشتها در کودکان شود. در طول سال اول کودکان به سرعت رشد میکنند، اما بعد از آن رشد کودک کند میشود و آنها غذای کمتری میخورند. در طول این دوره کاهش اشتها کاملاً طبیعی است.
۲. بیماری
بیماریها اغلب میتواند باعث بی اشتهایی در کودکان شود. اگر کودک شما از گلو درد، مشکلات معده، اسهال، سردرد، تب و یا دیگر علائم بیماری رنج میبرد، خیلی طبیعی است که اشتهایش را هم از دست میدهد، ولی با بازگشت بهبودی، مجدداً اشتهای خود را به دست میآورد.
۳. استرس
استرس میتواند اثرات منفی مانند از دست دادن اشتها در کودکان داشته باشد. اگر متوجه شدید کودک شما علاقه کمتری به خوابیدن و غذا خوردن دارد، احتمال دهید که دچار استرس شده است که برای رفع آن باید علت استرس را بررسی کرد و آن را کاهش داد. برخی از علل معمول استرس کودکان عبارتند از:
- مسائل خانوادگی مانند مرگ یکی از عزیزان، مرگ یک حیوان خانگی و یا حتی تولد خواهر و یا برادر
- دعوا کردن
- ناتوانی در برابر فشارهای مدرسه و یا حتی انتظارات والدین
۴. افسردگی
افسردگی میتواند دلیل دیگر بی اشتهایی کودکان باشد. اکثر والدین به اشتباه فکر میکنند افسردگی کودکان همان غم و اندوه داشتن است در حالی که افسردگی با غم و اندوه یکسان نیست. اندوه با گذشت زمان از بین میرود، ولی افسردگی نه، افسردگی نه تنها باعث غمگینی کودک میشود بلکه زندگی طبیعیاش را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر فرزند شما به کارهایی که قبلاً به آن علاقه داشته است، دیگر علاقهای نشان نمیدهد به احتمال زیاد دچار افسردگی شده است. تغییر در عادات غذایی یک نشانه شاخص افسردگی است. در این حالت باید کودک خود را نزد پزشک ببرید تا دوره درمان را طی کند.
۵. بی اشتهایی عصبی
بی اشتهایی عصبی یک اختلال تغذیهای است که باعث میشود کودک در مورد وزن خود و غذایی که میخورد، وسواس فکری داشته باشد. در این وضعیت کودک تلاش میکند تا حد امکان غذا نخورد و زمانی هم که میخواهد غذا بخورد غذاهای کم چرب را انتخاب میکند. اگر کودک شما غذاهایی خاص را انتخاب میکند و بیش از حد حساس شده است و در عین حال دچار کاهش وزن شده است، ممکن است مبتلا به بی اشتهایی عصبی شده باشد که با مراجعه به یک متخصص تغذیه میتوانید مشکل کودک خود را حل کنید.
۶. داروها
آنتی بیوتیکها میتوانند سبب بی اشتهایی کودک شوند. از دست دادن اشتها میتواند عارضهی برخی از داروهای خاص مانند آنتی بیوتیکها باشد.
۷. کم خونی
کم خونی یکی دیگر از دلایل بی اشتهایی کودکان است. کودکان مبتلا به کم خونی، دچار ضعف و خستگی بیشتری نسبت به سایر کودکان هستند. کم خونی کودک اگر بدون درمان بماند، ممکن است در روند زندگی و یا حتی تحصیلی کودک تداخل ایجاد کند. در صورت وجود نشانههای کم خونی در کودک، آزمایش خون از کودک گرفته میشود.
۸. کرم روده
کرم روده میتواند سبب بی اشتهایی کودکان شود. کرمها به سیستم گوارش کودک وارد میشوند و در روده به عنوان انگل زندگی میکنند که میتوانند باعث خونریزی روده، بی اشتهایی، اسهال خونی و ... شوند.
۹. یبوست
حرکات نامنظم روده در کودکان میتواند سبب یبوست کودکان شود. بی اشتهایی کودکان از علائم یبوست نیز میباشد.
بی اشتهایی کودکان دلیل خاصی برای نگرانی نیست، ولی باید علت آن شناخته شود و با مراقبت میتوان از آن پیشگیری کرد.
برای پیشگیری از بی اشتهایی کودکان چه کنیم؟
وعدههای غذایی را برای کودک جذاب کنید. شما میتوانید غذاهای سالم را در قالب تصاویر زیبا به عنوان یک غذای خوشمزه به کودک خود ارائه کنید.
در مورد غذا خوردن با کودک بحث و گفتگو نکنید و یا کودک را سرزنش نکنید.
برنامه غذایی را طوری تنظیم کنید که زمانی که کودک گرسنه است، غذا بخورید.
کودک را تشویق کنید که غذاهای سالم را انتخاب کند.
اجازه دهید کودک میان وعده هم داشته باشد. میان وعدهها را در زمانهای مشخص و فواصل منظم سرو کنید.
کودک را تشویق کنید فعالیت فیزیکی و بدنی داشته باشد.
اگر کودک گرسنه نیست او را مجبور نکنید غذا بخورد. همچنین خوردن همه غذاهای بشقاب زمانی که کودک میل ندارد و نمیتواند، کار اشتباهی است.
چگونه اشتهای کودکمان را زیاد کنیم؟
در ادامه روشهایی برای بهبود اشتها و یا افزایش آن برای کودک وجود دارد. همچنین برخی از مکملها نیز ذکر شده است که میتوانید از آنها برای افزایش اشتهای کودک خود استفاده کنید:
کودکان اسنک و غذاهای ساندویچی را دوست دارند؛ میتوانید اسنک و یا ساندویچهای سالم به کودک خود بدهید. والدین باید غذاهای سالم را به صورت هوشمندانه انتخاب کنند. مثلاً به جای چیپس، سیب زمینی و یا سبزیجات پخته شده به کودک بدهید.
بادام زمینی دارای پروتئینهای با کیفیتی است که برای افزایش اشتها نیز مفید است. بادام زمینی را به غذاها و یا میان وعدههای کودک اضافه کنید.
بسیاری از کودکانی که اشتهای خود را از دست میدهند، شیر میتواند جایگزین خوبی باشد. اگر کودک دوست دارد میتوانید مکملهای شیر مانند ماست، پنیر و ... را در وعدههای غذایی او بگنجانید.
فعالیت بدنی و فیزیکی برای داشتن یک اشتهای خوب، بسیار مفید است. بازی با دوچرخه، اسکیت یا بازیهای گروهی میتواند یک راه عالی برای افزایش اشتهای کودک باشد.
اگر کودک شما اشتهای کمی دارد، مقدار کمی غذا به او بدهید تا او خودش بخورد. همین مقدار کم غذا میتواند باعث افزایش سوخت و ساز در بدن کودک شود و اشتهای کودک را افزایش دهد.
فهرستی از غذاهایی که کودکتان علاقمند است را تهیه کنید و برای او در زمان غذا خوردن از همان غذاها فراهم کنید. کودک با دیدن غذاهای مورد علاقه اش در بشقاب، به احتمال بیشتری غذا را میخورد.
غذاهای پر کالری برای کودک خود انتخاب کنید تا وزن او زیاد شود.
۳۰ دقیقه قبل از غذا خوردن، کودک آب بنوشد.
شما همچنین می توانید این نکات پخت و پز را در دستور تهیه غذایی کودک خود قرار دهید:
برخی از محرکهای اشتها میتوانند موثر باشند؛ گیاهان و چاشنیها میتوانند تفاوت ایجاد کنند. ادویه جات، روغن زیتون و چاشنیها میتوانند در طعم غذا، تغییر شگرفی ایجاد کنند.
آب لیمو، زنجبیل و سرکه میتوانند باعث افزایش اشتها شوند.
سبزیجات در رنگهای مختلف میتواند تنوع در غذای کودک ایجاد کند.
میتوانید یک اسموتی با عسل، موز، یخ و بستنی برای کودک خود درست کنید.
محرکهای افزایش اشتهای کودکان چیست؟
راههای مختلفی برای افزایش اشتهای کودکان وجود دارد. اما گاهی لازم است کودک حتماً غذا را بخورد، که در اینجا باید از محرکهای اشتها استفاده شود. اگرچه مکملها و محرکهای اشتهایی در همه داروخانهها در دسترس هستند، ولی بهتر است قبل از مصرف با پزشک، درباره مصرف آن صحبت کنید. یکی از این مکملهای افزایش اشتها، شربت افزایش اشتها و افزایش وزن پدیاکید است که ترکیبات آن اقاقیا، جلبک دریایی خشک، عصاره ریشه زردچوبه، عصاره ریشه شنبلیله، عصاره ریشه کاسنی، عصاره برگ شاهی آبی میباشد و دارای ویتامین C، ویتامین B۱۲، منگنز و مس است.
منبع:
مجله اینترنتی ستاره
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼