۱۷۶۷۲۹
۹۶۸
۹۶۸

بررسى تأثیر تلویزیون بر کودکان، نکات مهم

تلویزیون یکی از مهم‌ترین ابزار تعلیم و تربیت کودک و نوجوان است و سنین کودکی و نوجوانی حساس‌ترین سنین تعلیم و تربیت محسوب می‌شوند.

تلویزیون یکی از مهم‌ترین ابزار تعلیم و تربیت کودک و نوجوان است و سنین کودکی و نوجوانی حساس‌ترین سنین تعلیم و تربیت محسوب می‌شوند. بدین ترتیب برنامه‌های تلویزیون چه خوب و چه بد در روح و روان کودک تاثیر می‌گذارد. والدین نباید کودک را آزاد بگذارند تا همه برنامه‌های تلویزیون را تماشا کند و همه وقت خود را صرف دیدن برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای کند و حالا یک سؤال، آیا شما هم در مورد زمانی که کودکان برای تماشای برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای صرف می‌کنند، نگران هستید؟

اگر چه بعضی از برنامه‌هایی که از تلویزیون پخش می‌کنند، مفید و آموزنده هستند، اما برخی از برنامه‌ها برای کودک غیر مفید است و نیازی نیست که کودک آن برنامه‌ها را ببیند. آیا می‌دانید تماشای بیش از حد برنامه‌های تلویزیون و نیز بازی‌های رایانه‌ای چه تأثیراتی بر روی کودکتان می‌گذارد؟

اضافه‌ وزن
کودکی که بیش از دو ساعت تلویزیون تماشا می‌کند یا مشغول بازی با رایانه می‌شود، به تدریج دچار اضافه‌وزن شده و در نتیجه چاق می‌شود.

بی‌نظمی در خواب

کودکانی که بیشتر وقت خود را صرف تماشای برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای می‌کنند، ترجیح می‌دهند تا دیروقت بیدار بمانند و برنامه‌های تلویزیون را ببینند یا با رایانه بازی کنند. در نتیجه شب‌ها دیر به رخت‌خواب می‌روند و دیر هم از خواب بیدار می‌شوند.

مشکلات رفتاری

کودکانی که بیش از دو ساعت تلویزیون تماشا می‌کنند یا سرگرم بازی با رایانه می‌شوند، هم به لحاظ روحی و روانی و هم رفتاری، بیشتر از کودکانی که به ندرت تلویزیون تماشا می‌کنند، دچار مشکلات اخلاقی می‌شوند. حتی ممکن است گستاخی کنند و بچه‌های دیگر را مورد آزار و اذیت قرار دهند. زیرا نمایش برخی از فیلم‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای مناسب با سن کودک نیست.

افت تحصیلی

کودکانی که در اتاقشان تلویزیون یا رایانه دارند، تکالیف مدرسه خود را درست و کامل انجام نمی‌دهند. زیرا آنها بیشتر وقت خود را صرف دیدن برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای می‌کنند. در نتیجه دچار افت تحصیلی می‌شوند. اما کودکانی که در اتاق‌شان تلویزیون یا رایانه ندارند، تکالیف‌شان را بهتر و کامل‌تر انجام می‌دهند.

رفتارهای خشونت‌آمیز

کودکانی که فیلم‌های خشونت‌آمیز و محرک را در تلویزیون، سینما و... تماشا می‌کنند، ممکن است تحت تأثیر این‌گونه فیلم‌ها قرار گیرند و رفتارهای خشونت‌آمیزی از خود بروز بدهند.
البته در برخی از بازی‌های رایانه‌ای هم اعمال خشونت‌آمیز وجود دارد. در نتیجه دیدن این گونه فیلم‌ها و بازی‌ها، روح حساس و لطیف کودک را شدیداً تحریک کرده و کودک نیز باور می‌کند که اعمال خشونت‌آمیز، هم بخشی از زندگی است و هم راه‌کاری برای حل مشکلات. با وجود این، به والدین توصیه می‌کنیم که تحت هیچ عنوانی اجازه ندهند کودک‌شان فیلم‌ها یا بازی‌های خشونت‌آمیز تماشا کند.

کم شدن بازی‌های گروهی

کودکانی که بیش از حد برنامه‌های تلویزیون تماشا می‌کنند یا به طور پیوسته با رایانه بازی می‌کنند، ممکن است به ندرت به بازی‌های دسته‌جمعی یا فعالیت‌های گروهی روی آورند.
چگونه می‌توانیم مدت زمان تماشای برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای را کم کنیم؟

خاموش کردن تلویزیون

یکی از مهمترین دلایلی که باعث می‌شود تا کودک به دیدن برنامه‌های تلویزیون عادت کند، این است که تلویزیون به طور شبانه‌روز روشن باشد. اگر به طور جدی تلویزیون تماشا نمی‌کنید، بهتر است، آن را خاموش کنید.
خارج کردن تلویزیون یا رایانه از اتاق کودک کودکانی که در اتاق‌شان تلویزیون یا رایانه دارند، بیشتر از کودکان دیگر، از تلویزیون یا رایانه استفاده می‌کنند. حتی ممکن است برنامه‌ها یا بازی‌هایی را ببینند که مناسب با سن‌شان نیست. پس بهتر است تلویزیون یا رایانه را از اتاق کودکان خارج کنید.

هرگز جلوی تلویزیون غذا نخورید
هیچ‌گاه به کودکان اجازه ندهید که جلوی تلویزیون غذا یا هر خوراکی دیگری را بخورند. زیرا ممکن است متوجه نشود که چه‌قدر غذا خورده‌ و دچار اضافه‌وزن شود یا ممکن است به دیدن برنامه‌های تلویزیون عادت کنند. بنابراین جلوی تلویزیون چیزی نخورید.

انجام تکالیف مدرسه

وقتی که بچه‌ها به مدرسه می‌روند، زمان بیکاری آنها محدود می‌شود. پس هیچ‌گاه به بچه‌ها اجازه ندهید همه وقت خودشان را صرف تماشای تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای بکنند. بهتر است به آنها بگویید اول تکالیف‌شان را انجام بدهند، بعد برنامه‌هایی را که مناسب با سن‌شان است، تماشا کنند. از دوران کودکی به بچه‌ها اجازه ندهید بیش از حد تلویزیون تماشا کنند. زیرا دوران کودکی حساس‌ترین دوران تعلیم و تربیت است.

تشویق به فعالیت‌های دیگر

کودکان را تشویق کنید به جای این‌که به طور پیوسته تلویزیون تماشا کنند، کتاب بخوانند یا ورزش کنند یا با دوستان خود بازی کنند.

الگوی مناسب

بچه‌ها همیشه از پدر و مادرشان تقلید می‌کنند و آنها را الگوی رفتاری خود قرار می‌دهند. وقتی که والدین بیشتر وقت خود را صرف دیدن برنامه‌های تلویزیون می‌کنند، بچه‌ها هم از آنها تقلید کرده و بیشتر وقت‌شان را صرف تماشای تلویزیون می‌کنند.

جمع کردن تلویزیون و رایانه برای مدت کوتاهی

اگر دیدن برخی از برنامه‌های تلویزیون باعث اضطراب و نگرانی شما در خانواده شده است و نمی‌خواهید کودک برخی از برنامه‌ها را ببیند (مثل برنامه‌های خشونت‌آمیز) می‌توانید برای مدت کوتاهی تلویزیون یا رایانه را جمع کنید یا می‌توانید یک روز در هفته را برای کودک‌تان مشخص کنید تا برنامه‌های متناسب با سن خودش را ببیند.
یا می‌توانید برای تلویزیون یا رایانه رمز بگذارید تا کودک نتواند هر برنامه‌ای را که خواست ببیند.

چند نکته مهم دیگر

دیدن تلویزیون در حد معمول
تا جایی که امکان دارد به بچه‌ها اجازه ندهید همه وقت خود را صرف دیدن برنامه‌های تلویزیون بکنند، بلکه یک‌بار هم برنامه‌ریزی کنید، بچه‌ها را به سینما یا تئاتر ببرید. یا یک زمان خاصی را برای کودک مشخص کنید تا برنامه‌های که مناسب سن خودش است را ببیند.
انتخاب کردن برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای
والدین بهتر است به جای عصبانی شدن و کانال عوض کردن، سعی کنند از برنامه‌های تلویزیونی‌ای که در طول هفته پخش می‌شود، فهرستی را تهیه، سپس برنامه‌هایی را که مناسب با سن کودک است انتخاب کنند و به دیوار اتاق اش بزنند تا کودک بداند چه زمانی می‌تواند تلویزیون ببیند.
البته برای این‌که بدانید کودک چه برنامه‌هایی را می‌تواند ببیند، با یک مشاور صحبت کنید. همچنین قبل از این‌که کودک مشغول بازی با رایانه بشود، بهتر است ابتدا اطلاعاتی درباره آن بازی کسب کنید؛ بعد اگر مناسب کودک‌تان بود، آن وقت اجازه بازی بدهید. همیشه سعی کنید برنامه‌های تلویزیونی یا بازی‌های رایانه‌ای را به گونه‌ای انتخاب کنید که هیچ‌گونه ضرر و زیان اخلاقی یا روحی و روانی برای کودک‌تان نداشته باشد.
با بچه‌ها تلویزیون تماشا کنید
خوب است که والدین با بچه‌ها تلویزیون تماشا کنند و سپس درباره اتفاقاتی که در فیلم افتاده است با کودک صحبت کنند و نظر او را جویا شوند.
ضبط کردن برنامه‌های تلویزیون
برنامه‌های تلویزیون را ضبط کنید و بعد به اتفاق بچه‌ها تماشا کنید. این‌گونه شما می‌توانید فیلم را عقب جلو کنید یا زمانی که می‌خواهید درباره موضوع یا صحنه‌ای از فیلم صحبت کنید، دکمه توقف را بزنید و با کودک درباره آن موضوع یا صحنه صحبت کنید. مثلا درباره ارزش‌های خانواده یا این‌که خشونت کار بدی است و...
تشویق به ورزش کردن
سعی کنید بچه‌ها را تشویق به فعالیت‌های ورزشی کنید؛ خود شما هم گاهی با کودک‌تان ورزش کنید، یا بازی‌های دسته‌جمعی و خانوادگی انجام دهید. این‌گونه، کودک کمتر تلویزیون تماشا می‌کند.

منبع: تبیان

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.